Israels bakslag efter bakslag

Nu beräknas Ship to Gaza att nå fram i morgon måndag, oavsett hur det går med den saken så har Israel drabbats av en medial katastrof när det gäller Goodwill. Hindrar man en hjälpsändning komma fram till Gazaborna, när man själv har ställt till med de omständigheter som dessa tvingas leva under så kan man inte annat kritiseras. Nu reser dessutom ett antal parlamentariker med och flera TV-team. Bland andra svenska TV4.

Den sk. ”Frihetsflottiljen” har redan fått så mycket uppmärksamhet i media att man redan idag kan konstatera att landet förlorat mycket på sina mer eller mindre förtäckta hot mot dessa fredsaktivister. Det enda rimliga i nuläget är att de släpps fram och att Israel häver blockaden mot Gaza. Israel förlorar stöd i väst annars, det är inte bara den israeliska Haaretz som säger att regeringen måste ändra ståndpunkt.

Expressens ledarsida: ”På grund av ”Frihetsflottiljen” måste Israel återigen försöka förklara för världen varför de håller Gazaborna instängda. Det går inget vidare. Israels flotta har tidigare i veckan sagt att man inte kommer att låta skeppen gå in i hamn. I stället ska de – med våld om så krävs – transporteras norrut till Ashdod, varifrån varorna ska distribueras. Det är alltså inte förnödenheterna som är Israels problem, utan aktivisterna som visar stöd för Gaza. De petar i ett öppet sår och får israelerna att tappa fattningen. Men såret kan läkas om Israel häver blockaden, som inte har gjort annat för landet än att solka ner dess rykte.”

Det är välformulerade ord från en normalt mycket Israelvänlig tidning. Det som också händer är att alltfler svenska medier tar upp ämnet och Ship to Gaza har på kort tid klättrat upp till en mycket prioriterad fråga i tidningar/radio och TV.

DN: ”Enligt en 25-sidig rapport, ”Challenges to meeting the humanitarian needs of Palestinian”, som nyligen lades fram av FN-organet Ocha, så har Israel bromsat och till och med saboterat transporterna av hjälp till palestinerna i Gaza och Västbanken. FN-organet beskriver i rapporten hur de israeliska myndigheterna har använt sig av en onödig och tidskonsumerande byråkrati, som sätts in på alla och mot all personal i det pågående hjälparbetet, vilket sker på ”bekostnad av de hjälpbehövande”. Bland annat har det varit svårt för FN:s hjälparbetare att röra sig i området, vidare har Israel fördröjt behovet av nya skolor, bostäder och andra byggprojekt. Till exempel lämnade FN redan för ett år sedan en begäran om att få investera 600 miljoner kronor i ny sjukvård, skolor och bostäder till Gazaborna. Efter segdragna förhandlingar tillåts ett bantat projekt. Och i den israeliska tidningen citerades nyligen premiärminister Benjamin Netanyahu som säger: ”Låt dem bygga i trä. Betong används för att bygga bunkrar.””

En av de mer absurda detaljerna i denna tragedi är Egyptens hållning i konflikten, eller man kanske ska skriva frånvaron av hållning. Hosni Mubarak är antagligen en av Mellanösterns mest hatade män idag. Han och Jordaniens kung Abdullah har prasslat under täcket med Israel så länge nu att de inte ens titta ut genom sina palatsfönster utan att riskera att bli skjutna, i alla fall inte om de inte i förväg sänt ut militär för att rensa den närmaste kilometern.

DN: ”Egypten och Israel håller gemensamt Gazaremsan i blockad i protest mot att det palestinska området styrs av Hamas, en rörelse som är demokratiskt vald men samtidigt klassad som terrororganisation.”

Dessa män kommer att få ett eftermäle som knappast blir smickrande, att Mahmoud Abbas tillhör samma kategori människor är en tragedi för palestinierna. Hade omvärlden accepterat Hamas valseger så hade mycket lidande undvikits. Hamas må vara radikala när de står i opposition till praktiskt taget allt, men har de ett land att administrera så kommer de tvingas att sköta verksamheten, då hjälper det inte att be till Allah om hjälp, då måste de göra jobbet själva. Och det skulle de givetvis göra om det inte vore för att Israel inte vågar släppa fram Hamas. Risken finns nämligen att Hamas skulle ställa till med det Israel minst av allt vill, fred i Mellanöstern.

i Tags: , , , , , , , , , , , , , dn123 ex1 svd12 ab12 t

  17 comments for “Israels bakslag efter bakslag

 1. 30 maj, 2010 at 17:45

  Israel är uppenbarligen mycket störd över den uppmärksamhet frihetsflottan till Gaza får. De bevakar t om twitter. Har fått två tweets fråm IMFA där de vill påskina att det inte går någon nöd på folket i Gaza plus en mycket obehaglig propagandistisk video . Ren desinformation med andra ord.

  • 30 maj, 2010 at 17:47

   Vad är IMFA ??

   • Marcus R
    30 maj, 2010 at 17:57

    Israel Ministry of Foreign Affairs kanske. Fast att de skulle hålla på att twittra låter ju lite smått otroligt.

 2. Rogge
  30 maj, 2010 at 18:03

  Israel har ju totalt tappat besinningen på senare tid och verkar nu inte bry sig alls om vad omvärlden tycker. De nya regeringen innehåller ju rena mörkmän som tydligen menar att de kan göra vad de vill. Intressant var också informationen härom veckan att man hade erbjudit den vita regeringen i Sydafrika att bygga upp kärnvapenkapacitet. Detta torde väl göra klart även för de mest förhärdade försvararna av Israels politik att de är en kärnvapenmakt vi har att göra med – något vi andra vetat sedan lång tid tillbaka. Dessutom en kärnvapenmakt som har deklarerat att man avser att bomba Iran om man anser det nödvändigt. Det skulle vara intressant att få veta varför den svenska regeringen tycker Iran är farligare än Israel som kärnvapenmakt!

  Vad gäller Egypten är ju den nuvarande regeringens beroende av USA så stort att man helt går i deras ledband. Även om retoriken från USA är att man vill skapa fred mellan Israel och Palestina. så skyr man inga medel vad gäller Hamas. och eftersom den egyptiska regeringen är rädd för sitt eget folk – som till stor del stöder Hamas – gör man gärna som USA dikterar – naturligtvis mot rundlig ersättning!

 3. Martin Forsman
  30 maj, 2010 at 19:26

  Egyptens hållning mot Hamas grundar sig som bekant helt på att Hamas är en palestinsk förgrening av egyptiska Muslimska Brödraskapet som idag är den enda verkliga oposition som finns i landet. Mubarak vet att stödet för Brödraskapet är stort i landet och är därför livrädd att Hamas ska få någon form av erkännande som ’regering’ i den palestinska myndigheten.

  Som Jinge skriver så hade mycket kunnat lösas om omvärlden godkände det fullt demokratiska valet i Palestina och låtit Hamas få chansen att styra över sitt folk. Vid denna tidpunkt var nämligen de försonliga krafterna i Hamas mycket starka, det talades om ett erkännande av Israel enligt 1967-års gränser och en 20-årig vapenvila, men då omvärliden istället isolerade dem så drevs man tillbaka mot oförsonlighet.

  Att omvärldens hållning var ett resultat av israeliska påtryckningar visar att landet inte är intresserade av en fredlig lösning. I de israeliska hökarnas ögon är nämligen en fred otänkbar med tanke på vilken reträtt det skulle innebära i form av avvecklade bosättningar, ett erkännande av Palestina o s v.

  • acke
   31 maj, 2010 at 02:37

   ”Som Jinge skriver så hade mycket kunnat lösas om omvärlden godkände det fullt demokratiska valet i Palestina och låtit Hamas få chansen att styra över sitt folk. Vid denna tidpunkt var nämligen de försonliga krafterna i Hamas mycket starka, det talades om ett erkännande av Israel enligt 1967-års gränser och en 20-årig vapenvila, men då omvärliden istället isolerade dem så drevs man tillbaka mot oförsonlighet.”

   Men det är ju precis samma ståndpunkt som de har idag. Långvarig vapenvila i utbyte mot självständig stat inom ”67 års gränser”. De har upprepat detta gång på gång, senast av Meshal för bara några dagar sedan. Vad är det för oförsonlighet du talar om?

 4. Anders
  30 maj, 2010 at 19:31

  Bra inlägg! Samma åsikter börjar komma fram i Israel, men det tar lång tid, rasismen är väldigt stark.

 5. Marwan
  30 maj, 2010 at 19:33

  Flottan har skapat stora rubriker runtom i världen
  Sholom Dror talesman för det israeliska försvarsdepartementet sa ” Israel har förlorat media kriget och det spelar ingen roll vad vi gör , Om vi låter de komma till Gaza då kommer de att tala mot Israel , Om vi stoppa de blir det också en dålig bild , detta skulle vara mer besvär än det var värt ”
  Samtidigt säger han att aktivisternas syfte är politisk och inte humanitärt bistånd

  Deltagarna vill rikta internationell uppmärksamhet på Israels förlamande blockad mot Gaza , det är också en kritik till stor makterna som inte lyckats tvinga Israel att häva blockaden
  Israels blockad skulle inte lyckas utan internationell , regional och vissa palestinier stöd ( palestinska myndigheten)

  Israel har vridit skruvarna allt hårdare till den punkt där Gaza samhället är på väg att kollapsa , det är också ett sätt från Israel sida att tvinga Gazaborna att ompröva sitt stöd till Hamas och att överge sitt motstånd mot ockupationen

 6. MX
  30 maj, 2010 at 19:48


  alt vi trenger er frihet
  å vann å dagligt brød
  drømmen ka ingen ta fra
  vi sejler vår egen sjø ,,,

  Kaptein Sabeltann – ”Vi Seiler Vår Egen Sjø” Musikkvideo

  :-D

 7. N
  30 maj, 2010 at 19:57

  Sedan Ship To Gaza blev aktuellt har israelerna bombat Gaza dagligen. Fem flygräder är genomsnittet, varje morgon.
  Blir de desperata kan de åstadkomma rätt stora skador på Gazas befolkning, som bekant.

  De varor som man ska lasta av Frihetsflottiljens fartyg kommer att sändas vidare till Gaza, om det inte handlar om ”Förbjudna” saker. Förbjudna enligt mördarna och krigsbrottsligarna i det missfoster till stat som skall vara demokratisk. Först svälter man ut folk och berövar dem allt, och sen tycker man att allt de behöver är ”förbjudet”. Ja, vad fan, man kan inte få allt här i livet. Tak över huvudet, medicin eller papper och penna, ska det vara tillåtet i alla väder?

 8. Bosse B
  30 maj, 2010 at 20:26

  Det som får en att känna lite hopp är att fler och fler israeler börjar kritisera den egna regeringen och man kan ju alltid hoppas på en allmän attityds förändring bland folket!!

  Jinge nu går jag lite offtopic här… men kan du inte skriva något om ”det nya landslaget” som spelade kanon fotboll mot bosnien (ja jag vet jag är en sport nörd) ;)

  • 30 maj, 2010 at 20:31

   Hade jag sett matchen så, jag var mest förbannad för att den inte sändes, alt sändes på en kanal som jag inte kan se. Men jag tyckte givetvis att det var kul att en färsking fick göra ett par strutar. Sverige behöver inte Zlatan… :-)

 9. Fredrik M.
  30 maj, 2010 at 22:14

  Rasister ej välkomna! / Jinge

 10. 30 maj, 2010 at 23:40

  Oavsett om det är en politisk eller humanitär aktion så är jag som människa jävligt stolt över alla som är just nu på fartygen, speciellt de svenska aktivisterna som är ombord på Sofia. Som det har nämnts här, Israel is basically screwed oavsett vad dom gör nu, det bästa för dom ur PR vinkel skulle vara att tillåta fartygen komma in i Gaza, stoppar dom fartygen och sen sätter in IDF knektarna då är det kört, problemet är väl nu att dom kommer se till att störa broadcasting signalerna så att de tevebolag som är på plats inte kan visa bilder på hur allting kommer ske.
  Det bästa med detta är att nu får en jäkla massa presidenter sitta där och skämmas, speciellt Arab league. Man är lagom optimistisk, hoppas att denna aktion gör en skillnad, då banar det väg för aktioner av sådana slag i framtiden, vem är med mig på Frihetskaravan till Afghanistan? :)

  • Sara G
   31 maj, 2010 at 17:07

   Fick intryck av att israelerna störde den svenska reporterns rapport från Jerusalem i eftermiddags. Det gick knappt att höra vad hon sa gå grund av allt knaster – och flimmer i bilden gjorde att man inte heller såg så bra.
   Vi har nog fortfarande en hel del knep och finter och lögner att förvänta oss från Belsebubs anhang- de J—A mördarna!
   Sedan tycker jag att MUF:s ledare kan förflyttas till Gazaremsan. Han kan bli utrikeskorrespondent där för någon blaska som moderöttern brukar skriva sitt blajblaj i:

 11. 1 juni, 2010 at 03:40

  Det jag inte fattar är vad för fel det är på dessa gossar som öppnar eld mot civila. Om man nu är rädd för en humanitär konvoj och stoppar den på internationellt vatten, så lämnar man inte många andra utvägar än våld för människor. Det handlar om överlevnad.

  Sen kan man ju undra sig vad för patrask Israels pirater består av?! Kan inte brottas med civila som går i legitim självförsvar på internationellt vatten och tar och skjuter dem. Nu får man fan ta och sätta Israel på plats. Araberna har försökt och misslyckats flera gånger om… Kanske dags för EU och Turkiet att ställa problemet till rätta.

  Emre

Comments are closed.