Israeliska lögner och överdrifter

Den ”affär” som drivs av Israels regering, och vars medlöpare är ett stort antal högerextrema israelvänner i Sverige, kan på sikt komma att skada Israel mer än vad de själva anar. Jag har inte kollat så mycket efter reaktioner utanför Norden, men i både Norge och Danmark har det väckt en del uppmärksamhet. Om och när det väcker mer internationell uppmärksamhet får vi se, men det faktum att Sverige f.n. är EU:s ordförandeland kan bli en nackdel för Israel, men det kan också vara en del av motivet för denna cirkus. Sverige har nämligen drivit en i samman-
hanget kritisk linje som vill skjuta på det nya handelsavtalet i avvaktan på att fredsprocessen kommer igång. En anledning god som någon annan för att kalla Sverige för antisemitiskt, eftersom antisemitismen har blivit Israels vapen för att legitimera landets egen existens.Helle Klein/AB: ”De israeliska reaktionerna på Aftonbladets kulturartikel angående illegal organhandel slår rekord i överdrifter. Utrikesministern Avigdor Lieberman har krävt att den svenska regeringen agerar mot Aftonbladet. I går instämde Israels premiär-
minister Benjamin Netanyahu.

Utrikesminister Carl Bildt bloggar på i sitt försvar för svensk yttrande- och pressfrihet. Med tanke på att det enda officiella som har sänts ut med UD-stämplat brevpapper är uttalandet av ambassadören i Tel Aviv är det nog dags för Bildt att lämna bloggosfären och ägna sig åt mer traditionell utrikespolitisk kommunikation.”

Bloggen ”Alla Dessa Dagar” har blivit det enda som syns av Sveriges utrikespolitik. Internt inom utrikesdepartementet är man starkt kritisk till Carl Bildt som beskrivs som ständigt frånvarande, och då han är på plats – som arrogant. Bildt har under sitt återfall i politik vägrat att delta i debatter där det finns med kritiker av hans politik. Då han får frågor från media så svarar han inte utan låter media och andra som är intresserade läsa eventuella svar på hemsidan. Om han vill svara på besvärliga frågor så kommer svaret där. Det har dessutom blivit så illa att personalen på UD tvingats länka till bloggen i stället för att publicera svaret på myndighetens hemsida.

Att Israels regering, och dess medlöpare i Sverige, går medial bärsärkargång beror kanske på det faktum att handelsavtalet för närvarande är delvis bromsat, det kan också som jag skrev igår, bero på att anfall är bästa försvar. Att palestinier tror att den israeliska armén medverkar i plundring av organ är ingen nyhet, jag har själv hört och läst samma sak i flera år, men den våldsamma reaktionen reser ett stort antal frågetecken. Själv har jag ansett att den misstänksamhet som uttryckts av palestinierna varit naturlig i den situation som de befinner sig, men också att den varit överdriven. Idag är jag inte lika säker. Jag har svårt att förstå varför staten Israel väljer att obducera en ung man som bevisligen skjutits i huvudet av Israels egna soldater.

Jag har ännu inte sett någon förklaring till detta, det jag i praktiken sett är den mycket underliga reak-
tionen från landets regering, parat med vissa fanatiska israelsupportrar som ljuger sig blå i

Israel

ansiktet både på den här hemsidan och på andra. Ja vissa, som folkpartisten Gulan Avci, har för att byta fokus tagit efter Sverigedemokraterna och börjat publicera Muhammedkarikatyrer på sin hemsida. Eftersom hon dessutom sitter i riksdagen så kommer hon förhoppningsvis att polisanmälas för hets mot folkgrupp.

Helle Klein/AB: ”De israeliska reaktionerna på Aftonbladets kulturartikel angående illegal organhandel slår rekord i överdrifter. Utrikesministern Avigdor Lieberman har krävt att den svenska regeringen agerar mot Aftonbladet. I går instämde Israels premiär-
minister Benjamin Netanyahu… …Också de mest fanatiska Israelvännerna som Gunnar Hökmark borde vara bekymrade.”

Jag tror inte att Hökmark är bekymrad. Det är snarare de väljare som placerade honom i EU-
parlamentet som borde vara bekymrade. Folk-
partiets ledning borde lägga pannan i djupa veck eftersom man har ett antal fanatiska israelsup-
porters inom sina egna led, ja till och med i landets beslutande församling. Något som på sikt kan leda till att de tappar ännu fler väljare än vad de redan gjort. Och då duger det nog inte med att börja publicera Muhammedkarikatyrer, det tjänar snarare som bevis på de extrema strömningar som finns i partiet.

i Andra om: , , , , , , , , , , , , , svd1234 dn1234 gp1 dagen1 ex12 ab12 t

[tags]Avigdor Lieberman, Benjamin Netanyahu, Carl Bildt, Bloggen, Utrikesdepartementet, Gulan Avci, Folkpartiet, Muhammedkarikatyrer, Sverigedemokraterna, Israel, Palestina, Obduktioner, Desinformation, Politik[/tags]

  24 comments for “Israeliska lögner och överdrifter

 1. Stefan
  24 augusti, 2009 at 06:51

  Tycker Sverige ska kräva att Israel jämnar sina militära anläggningar med marken och flyttar hela ”Israel” till USA så vi kan slippa alla problem !

  • 24 augusti, 2009 at 07:12

   Stefan! Jag förstår precis vad du menar, samtidigt så används det uttalandet som ett bevis på att de behöver en egen stat. Och vissa skulle säkert hävda att det är – aNtIsEmItIsKt. Dessutom får ofta JAG skulden för vad hemsidans besökare skriver… :-)

   Så pressfrihet finns inte, svenska journalister ska inte få resa till Israel. Yttrandefrihet finns bara så länge man inte kritiserar Israel…

 2. sörmlänning
  24 augusti, 2009 at 07:57

  Det värsta man kan göra är att nästan komma på sanningen
  för det skapar en våldsam försvarsreaktion till att skyla över vad som verkligen är gjort.
  Det finns tydligen en eld bakom denna rök.

 3. mr Biz
  24 augusti, 2009 at 08:21

  Full poäng Jinge!

  Det förestående handelsavtalet… — Deras show just nu är helt enkelt en del av deras ”förhandlingsteknik”. Genom att neka eller förhala avtalet riskerar hela EU att pekas ut som antisemitiskt och inför ett sådant hot faller alla frågor och villkor som käglor.
  Vilken EU-politiker vågar ta risken att bli utpekad som antisemit? Ingen!
  De har fått en ”påminnelse” här och måste redan nu kompensera denna mänsklighetens evigt förföljda folkgrupp med ett handelsavtal. På deras villkor.

  Ge dem gärna ett handelsavtal men där ska redan i första meningen förutsättas total bojkott tills…

 4. Pingback: Rolf Erikson
 5. 24 augusti, 2009 at 10:12

  xxx

 6. 24 augusti, 2009 at 10:27

  Ja vad ska man säga Jinge.

  Givetvis har Helle Klein helt rätt i sin analys av läget och sannolikt kommer effekterna av detta att bli långtgående.
  Själv hoppas jag på den rakt motsatta effekten bland EUs och övriga världens politiker. Dvs att de alla inser att ”antisemitism-kortet” har spelat ut sin roll i modern politik och att de därför kommer att se dessa krigshetsande fanatiker för vad de verkligen är.

  Vem vet kanske kan de krav FN ställt i så många år äntligen tvingas igenom och Israel som vi känner det idag förändras till den tvåstatslösning som var tänkt ifrån början.

  Enligt flera utländska media så är den israeliska opinionen svikande och oppositionen vinner mark. Se bara hur flera nyhetsmedia väljer att kritisera den sittande regeringen, som faktiskt bara har ett drygt halvår vid makten.

  Hoppet är det sista som lämnar människan :P

  //Mr G

 7. huga
  24 augusti, 2009 at 12:27

  ”antisemitismen har blivit Israels vapen för att legitimera landets egen existens.”

  Huvudet på spiken jinge, och finns det ingen ”antisemitism” så får man se till att det gör det. Inget gyllene tillfälle är för litet för det ändamålet.

  Sedan är de ju också kända för att anfalla i ”försvarssyfte” och i syfte att slippa obehagliga konfronteringar med konsekvenserna av deras egen sionistiska politik.

  Organhandeln som nu bubblar upp från USA till Palestina över till medierna kan mycket väl vara ett sådant anfall. Lyckas man storma och tjurrusa mot dessa påståenden redan nu och varje gång det yttras med anklagelser om ”antisemitism” så är det inte många som skulle våga få det nedsmetat över sig. Men bemöta sakfrågan gör man aldrig och det talar mer än tystnaden.

  För det är ju så, anklagelser om ”antisemitism” försätter israelkritikern i en rävsax liknande den Ohly råkade ut för häromsistens. Sedan går all tid åt till att försöka ta sig ur fällan medans frågeställningen sjunker tillbaka i gyttjan…

 8. 24 augusti, 2009 at 12:41

  Det enda antisemitiska i hela den här härvan, är de som tar åt sig, och därmed för talan för alla judar. Storm i vattenglas, å det grövsta!

 9. Lömsky
  24 augusti, 2009 at 13:10

  Se sanningen rätt i ögat. Israel är en etnokrati och absolut inte ens i närheten av en demokrati!

  Jag anser dessutom att Israel är en terrorist stat – som flagrant bryter mot all internationell rätt, mördar civila, barn & kvinnor, fängslar oskyldiga barn, kvinnor & civila (12, 000 Palestinier sitter i Israels fängelser.

  Detta är en stat som inte heller undandrar sig för att även terrorisera, driva skrämsel propaganda och lögnaktiga anklagelser mot andra länder, som nu i Sverige – delvis med hjälp av en rad patetiska israelkrämare & därmed medlöpare till övergrepp & brott mot internationell rätt som staten Israel begår i Palestina!

  Bravo Aftonbladet, Åsa & Helene! Mera sånt, Tack!

 10. Lars A
  24 augusti, 2009 at 13:40

  HEJA SVERIGE!!

  Israelerna kan konsten att förlöjliga sig själva efter alla konstens regler!

  Vem tror dom att dom är! gud själv eller?

  Varför inte flytta alla israeler till Hawaii så vi får lite lugn och ro

 11. HELEN YONASH
  24 augusti, 2009 at 13:42

  Fejkkommentarer inte välkomna. / Jinge

 12. K
  24 augusti, 2009 at 13:43

  Regeringen bör fördöma Israel. Dess apartheidregim, och inleda handelsbojkott mot rasisterna.

 13. Charlie
  24 augusti, 2009 at 14:43

  Detta börjar likna Robinson :-)

 14. Calle
  24 augusti, 2009 at 14:49

  Du måste alltid tänka på netiketten när du skriver en kommentar här.

  På samma sätt som en insändare i en papperstidning så läses ditt debattinlägg innan det släpps fram.

  Följande kommentarsregler gäller här:

  1. Anonyma kommentarer accepteras ej. Det innebär att falska mejladresser också är förbjudna.
  2. Osakliga personangrepp eller provokativa kommentarer är inte tillåtna.
  3. Rasistiska, sexistiska, homofoba eller andra stötande kommentarer raderas.
  4. Länkar till sådana sidor, samt till fascistiska, nazistiska eller fanatiskt religiösa d:o raderas.
  5. Länka enbart till etablerade mediesiter i löpande text.
  6. Okontrollerbara och overifierbara faktauppgifter accepteras inte.
  7. Off-topickommentarer raderas liksom one-liners som inte tillför något.
  8. Personliga hälsningar och liknande meningslösheter raderas.
  9. Kommentarsfältet är till för kommentarer, inte för privata meddelanden.

  Det är uppenbarligen angeläget att påpeka att kommentarerna står för den som kommenterar, inte för bloggägarens åsikter. På samma sätt som en tidningsägare knappast står för insändarskribenternas åsikter så tar jag inte ansvar för dem som kommenterar. Men upptäcker DU någon olämplig kommentar så maila mig och tipsa. Vissa dagar kan det komma över 100 kommentarer och då är det lätt att missa.

  / Jinge

 15. Calle
  24 augusti, 2009 at 16:49

  Kommentarsmöjligheten är INTE avsedd för personliga meddelanden! / Jinge

 16. Sara G
  25 augusti, 2009 at 09:06

  Det finns effektiva medel att tysta kritiken mot STATEN israel. Jag kommer inte att uttala mig hädaneftet. För vem vill riskera att bli anklagad för spridande av vandringssägner. Det är det är exakt de håller på med!

  • 25 augusti, 2009 at 09:17

   Sara! Menar du att att Israel fått tyst på dig?

 17. Sara G
  25 augusti, 2009 at 11:14

  Ja

  • 25 augusti, 2009 at 11:21

   Då har de lyckats. Men du av alla människor…

 18. huga
  25 augusti, 2009 at 17:50

  Maria har rätt och Sara bör höra på det örat.

  Att vara ”antisemit” i nutida tolkning och bemärkelse är att vara empatisk varm och godhjärtad mot alla människor oavsett ras, även de 5% av begreppet som utgörs av judar…

 19. Sara G
  26 augusti, 2009 at 08:48

  Mitt beslut var överrilat, jag fortsätter sparka terroriststaten israel på smalbenen. Blev rädd bara.

  • 26 augusti, 2009 at 08:49

   Sara: Mitt beslut var överrilat, jag fortsätter sparka terroriststaten israel på smalbenen.

   Puh!

 20. Sara G
  26 augusti, 2009 at 18:58

  Övergreppen bara gones on and goes on…

  BILIN’S NEXT GENERATION
  Jody McIntyre, Live from Palestine, 26 August 2009

  Every Friday, Palestinian residents of the West Bank
  village of Bilin march to Israel’s apartheid wall, which
  has stolen more than half their land. But this day was a
  Wednesday, and the kids’ turn to demonstrate. While the
  Israeli army kidnaps their fathers, their brothers and
  their cousins, the resistance lives on through the next
  generation. Jody McIntyre writes from Bilin, occupied West
  Bank.

  http://electronicintifada.net/v2/article10734.shtml

Comments are closed.