Israelisk dubbelmoral

Idag så har affären med Donald Boströms artikel gått in i fas två. Och oavsett vad man tycker om hans artikel så skriver han inte att israeliska soldater skjuter palestinska ungdomar för att komma åt deras organ, inte heller påstår han att den rabbinmaffia som stoppats av FBI har till-
handahållit mördade palestiniers organ.

Det gör det förstås extra intressant att studera det drev som startats av Israel för att till varje pris sätta en antisemitstämpel på alla som kritiserar landet. Och att folk kritiserar Israel är inte så konstigt. Bilden nedan visar en t-shirt som såldes i Israel i samband med kriget i Gaza. Men behöver inte kunna engelska för att förstå bildens budskap. Det är klart att landets regering försöker försvara sig, men det är också lika självklart att kritik måste tillåtas i ett fritt land, något som Israel berömmer sig för att vara.

israel

Därför är det utomordentligt märkligt att man återigen försöker stämpla landets kritiker med antisemitstämpeln. Den borde rimligen vara helt utsliten idag, men den dyker upp fräsch och till synes nytillverkad varje gång. Om israeliska utrikes-
departementet konsulterade en byrå som kunde göra en opinionsundersökning av människors attityder så skulle de snart finna att detta idoga stämplande i första hand svärtar ner dem själva. Fanns det ingen anledning att kritisera landet ifråga så skulle inte förvaret vara nödvändigt. Men det är det, och försvarandet utvecklas alltmer åt att bli en liten industri i sig själv.

Israels försvarare, de s.k. ”liberalerna” sitter med sina gåspennor och författar lika långa som för-
dömande inlägg. Dessutom så har de hur mycket

antisemitism

plats som helst i vissa tidningar, allt för att förringa beteendet hos en liten krigisk nation och för att försöka demonisera landets kritiker. All kritik är antisemitisk per definition, och det märkliga är att det är de själva som bestämmer hur ordet anti-
semitism ska definieras.

Men när de nu reducerat ordets betydelse till ”Israelkritik” så är de inte längre värda att lyssnas till. Ska man kritisera Donald Boström, vilket man givetvis kan göra, så är det inte i första hand för det faktum att han reser ett antal berättigade frågor. Det ska man göra, och man ska fortsätta att göra det till landet som ägnas uppmärksamheten följer de 221 resolutioner som FN beslutat mot dem, till det följer Genèvekonventionen och krigets alla lagar. Ända till den dag som de följer reglerna om FN:s mänskliga rättigheter.

Israel säger sig ha pressfrihet i landet, det är ett märkligt påstående med tanke på att de begär att den svenska pressfriheten ska inskränkas.

i Andra om: , , , , , , , , , , , , , svd123 dn12 ab123 ex1 dag1 Bulten Hampus Lasse Annarkia Lennart Hellman Blogge Ida Klartext Paolo t

[tags]Antisemitism, Israel, Palestina, Mellanösternkonflikten, Munkavle, Israelkritik, Genevekonventionen, Gaza, Organstälder, Rabbinligan, Donald Boström, Mediekritik, Liberaler, Politik[/tags]

  30 comments for “Israelisk dubbelmoral

 1. Michael
  21 augusti, 2009 at 10:41

  Det var en israelisk tant på P1-morgon i morse som hette Widir. Hon påstod sig tillhöra den israeliska fredsrörelsen men tyckte att man inte borde skriva artiklar som den Boström skrivit. Hörde du det inslaget Jinge?

  • 21 augusti, 2009 at 10:52

   Michael: Hörde du det inslaget Jinge?

   Nope, jag satt nog och skrev redan..

 2. Marcus R
  21 augusti, 2009 at 11:01

  ”Anti-semit” är ju så urvattnat nuförtiden så jag fattar inte hur de orkar. Är det inte ditten eller datten så är det en finne på rumpan som är anti-semit. Jag slutade bry mig när den galna ambassadören (vad han nu hette) förstörde konstutställningen för några år sedan; han skrek anti-semit konstant ju.

  Att sedan araber faktiskt också är ett semitiskt folkslag gör ju hela saken bara tragisk egentligen. Tragi-ironi, är det ett ord måntro?

 3. Peter F
  21 augusti, 2009 at 11:31

  Jag måste rätta dig på en punkt Jinge. Jag är liberal och också medlem i Folkpartiet, dessutom politiskt aktiv. Det är inte alla liberaler som är hänförda av beundran inför Israel ska du veta. Men en handfull tunga är det, vilket leder till en medial bild att alla, är det. Men så är det inte. Jag håller oftast med dig till 100% när du skriver om Israels politik mot palestinierna, däremot mer sällan när du skriver om alliansen. Men fortsätt skriva, vi är nog fler ”liberaler”, som du säger, som tycker att det är viktigt.

 4. Marianne
  21 augusti, 2009 at 11:43

  En sak som alldeles tycks glömmas bort i den här debatten är också straffskalan. Det verkar som om det är fullt acceptabelt att straffsatsen för att kasta sten (som det handlade om i Boströms artikel) är dödsstraff? Det har man från israeliskt håll effektivt lyckats vända blickarna från.

 5. Per
  21 augusti, 2009 at 11:57

  Michael: ingen möjlighet att denne ”Widir” var Anna Veeder?

 6. 21 augusti, 2009 at 12:00

  Bra skrivet. Det är anmärkningsvärt att de planerar att stoppa Aftonbladet från Israel. Samma sak drabbade ju arabvärldens ledande TV-kanal i Irak. USA och dess småbröder har uppenbarligen svårt för det här med yttrandefrihet.

 7. 21 augusti, 2009 at 14:22

  Marianne, tänkte på samma sak faktiskt. Men du vet att det till och med är dödsstraff att vifta med vita flaggan. Det fick en del gazabor erfara. Hoppas att det här kommer att växa och bli ännu större så att alla får se vad den lilla fasciststaten gör. Israels urikesminister är faktiskt en gåva från skyn till alla palestinier. Hade han haft en gnutta vett hade han hållit tyst.

 8. Jakob
  21 augusti, 2009 at 15:05

  Jag ser mig själv som liberal och röstar på FP regelbundet, skulle också se mig själv som rätt israelvänlig och har tagits Israels parti i en hel del debatter. I denna fråga måste jag dock fråga mig vad de håller på med. Rätten för tidningar att skriva vad de vill är självklar liksom det är självklart att inte regeringen har något att göra med vad tidningar skriver. Att någon för hundratals år sedan använde en liknande anklagelse i antisemitiskt syfte betyder inte att judarna som folk eller israeler får ett frikort från liknande anklagelser nu eller i framtiden. Jag har vidare inte svårt att tänka mig att anklagelserna dessutom kan vara sanna, dock inte att det skulle vara sanktionerat av israeliska regeringen men att enskilda soldater eller andra kan ha ägnat sig åt verksamheten på egen hand för att tjäna extra pengar. Det är detta man borde lägga kraft på att utreda istället för att slänga antisemit-stämpeln på allt och alla.

  • 21 augusti, 2009 at 15:28

   Jakob: Jag har vidare inte svårt att tänka mig att anklagelserna dessutom kan vara sanna, dock inte att det skulle vara sanktionerat av israeliska regeringen men att enskilda soldater eller andra kan ha ägnat sig åt verksamheten på egen hand för att tjäna extra pengar.

   Om det finns sanning bakom palestiniernas oro så tror jag mer på skurkatiga patologer/obducenter. Att STATEN Israel skulle sanktionera något sådant har jag ytterst svårt att tänka mig. Att palestinier inte har förstår jag, men…

 9. Per
  21 augusti, 2009 at 15:29

  Nu hoppas jag att Aftonbladet gör en artikelserie där de tar upp Israels alla brott mot mänskligheten.
  Tror de har över 500 FN resolutioner eller liknande mot sig.
  Kräv dessutom svar från Israel om varför de skiter i dem.

  • 21 augusti, 2009 at 15:30

   Per: Tror de har över 500 FN resolutioner eller liknande mot sig.

   221, men alla kanske inte riktar in sig på enbart Israel.

 10. 21 augusti, 2009 at 15:36

  Du noterar Bildts svar till Israel va jinge ? :)

  Jag tänkte efter tidigare inlägg om hans reaktioner på liknande debatter…
  /K

  • 21 augusti, 2009 at 15:43

   Jodå Klas, men jag pallar nog inte att skriva ytterligare ett inlägg om det idag.. :-)

 11. Andreas Johanssonj
  21 augusti, 2009 at 15:56

  % Added 85.224.158.119 Global Blacklist # v 3.32

 12. Kalle Kula
  21 augusti, 2009 at 16:11

  Jakob och Peter F: Ganska kul med 2 personer i kommentarerna till ett och samma inlägg som dels beskriver sig som liberala och dels anger att de är medlemmar eller röstar på fp. Det var längesen fp gav upp sina liberala värderingar till förmån för en mer auktoritär nyliberal politik. Tänk på det.

  Angående Israels officiella uttalanden. Det går ju inte ta något land som håller på sådär på allvar. Ahmadinejad framstår ju som ganska restriktiv och tystlåten i jämförelse.

  För övrigt anser jag att vår ambassadör i Israel åtminstone bör få en reprimand för hennes pinsamma uttalanden till israelisk press.

 13. 21 augusti, 2009 at 16:17

  Under tiden när man fosfor-bombade Gaza, har Israel engagerat guider som ska VILSELEDA utländska journalister långt borta från verkligheten skrev N.Y. Times:

  http://www.nytimes.com/2009/01/07/world/middleeast/07media.html?_r=2&ref=business

  Man vägrade släppa journalister till Gaza.

  Man dödade och arresterade journalister.

  I minsta fall trakasserade.

  Man bombade TV hus..

  och hur kan de FAAAAN tala om yttrandefrihet???

 14. Birger
  21 augusti, 2009 at 16:33

  De största syndarna brukar vara de största predikanterna… Israel är det bästa exemplet på det som finns. De talar om att deras rätt att finnas, medan de själva invaderat ett land och snott derasa land.
  Amen till artikeln ovan…

 15. 21 augusti, 2009 at 18:06

  En utlandsambassadör som går främmande makts ärenden är en allvarlig sak. I krigstid landsförräderi. Jag tvivlar starkt på att Bilds mjuka linje gentemot israelambassadören räcker för att han skall kunna ha legitimitet bland personalen på UD. Ränka med att det kokar där ….

  MVH

  Lasse W

 16. Mikko
  21 augusti, 2009 at 21:21

  nu ska israel stämma reportern dom har även fått med ehud barak för att höja löjesnivån ännu högre

 17. Viktor
  21 augusti, 2009 at 21:26

  Jag föreslår att Israel ber om ursäkt för att de mördade Folke Bernadotte och Dag Hammarskjöld .

 18. Ingrid
  21 augusti, 2009 at 21:41

  Det känns som om Israel varje gång det kommer kritik och som i det här fallet grava anklagelser, höjer sin röst högljutt om att detta är antesemitism. Bara det att man reagerar så starkt i det här fallet gör att man misstänker att denna händelse är sann (vilket jag tror att den är). Det finns något man vill dölja i detta och ropar på om antesemetism istället för att undersöka saken. Men hela Israels ockupation och agerande är ruttet. Och EU och sk. västvärlden är undfallande och fega i sitt agerande. Hade det varit Burma eller annat land hade det låtit annorlunda.

 19. Mikko
  21 augusti, 2009 at 22:48

  läste kommentarer på en sida och där ska flera avsluta avtal med svenska företag och att sverige är antisemitiskalandet nr1 (hej vi slog iran)

 20. 21 augusti, 2009 at 23:31

  Ingrid skrev – ”Bara det att man reagerar så starkt i det här fallet gör att man misstänker att denna händelse är sann (vilket jag tror att den är).”

  Ja det är uppenbart tycker jag. Sådant liv trots att isrelerna vet att vi också har pressfrihet, det tyder på att man agerar för att dölja sanningen.

 21. 22 augusti, 2009 at 05:12

  Bra skrivet! Håller med, det är ju sjukt att Israeler ska dra till med antisemit kortet så fort man kritiserar deras stat. Man måste nästan poängtera att man inte har något emot Judar och ibland räcker inte ens det för att debattera emot Israels agerande.

  Ingen kallar en för antimuslim eller antikristen när man snackar om någon stat med dessa religioner. Dåligt av Israel, de bidrar till att antisemitismen blir urvattnad och att de inte blir tagna på allvar när de håller på så här.

 22. kevin zaar
  22 augusti, 2009 at 05:22

  Kommentarsreglerna! / Jinge

 23. huga
  22 augusti, 2009 at 07:37

  För det första så borde man omedelbart avskeda ambassadören. Att en representant för Sverige uttalar sig i ”svenska folkets” namn och lierar sig med främmande makt är häpnadsväckande illojalt och oprofessionellt.

  Hon låter alltså i ett emotionellt utspel, egna åsikter och tribala intressen gå före allt annat och har dessutom mage att påstå att hela Sverige stöder hennes ståndpunkt, förmodligen med baktanken att hon kommer att sitta säkert så länge man kan smeta ner hela debatten med ”antisemitism”.

  Jag hoppas verkligen att Aftonbladet håller ut från alla krav som oundvikligen kommer att strömma in om avståndstagande och offentliga ursäkter. För som vanligt handlar debatten inte längre om sakfrågan, det gör det aldrig när det gäller israels brott mot mänskligheten, utan om allt annat så länge den kan undvikas.

 24. Börje
  22 augusti, 2009 at 10:20

  På den tiden jag bodde och arbetade i Gaza, åren runt starten av den första Intifadan, envisades IDF (Israels armé) med att sända liken av alla palestinier som hade skjutits ihjäl i olika incidenter till Abu Kebir Forensic Institute i södra Tel Aviv för obduktion, med våld om så behövdes. Liken återbördades nattetid och under stark militär bevakning till familjerna för omedelbar begravning. Ingen utomstående närvaro tilläts, ej heller en andra obduktion för att se om liken saknade delar, om nu någon mot förmodan och religion skulle ha velat ha det.

  I den lokala traditionen ligger att döda skall begravas med en gång, vakan hos familjen hålls senare. Det var därför stötande att kropparna ”stals” och fördes bort för att sprättas upp och sedan återbördas bristfälligt hopsydda. Jag var själv på plats en gång när den ihjälskjutna ynglingens kamrater under fara för egna liv lyckades få tag på kroppen före IDF och sedan smuggla den till begravning, väl begraven tappade IDF intresset.

  Varför en obduktion alltid behövdes förklarades ej, men knappast var det för konstatera att personerna verkligen hade dött av beskjutningen och inte av t ex cancer. Redan då spekulerades det bland palestinierna att kropparna skulle ha varit föremål för organskörd, eller så för att användas i läkarutbildningen. Det är därför inte direkt förvånande att detta kommer upp nu, när israeler (igen) har varit inblandade i organhandel. Om ryktena då var sanna eller ej kan inte bevisas, själva bevisen är borta sedan länge. Och staten Israel kommer självfallet aldrig att erkänna att sådant skulle ha förekommit, inte ens om det bara hade varit enstaka yttringar av privat företagsamhet bland patologerna.

 25. Mårten
  22 augusti, 2009 at 11:00

  Det jag har så svårt med är kopplingen till religion som dras fram överallt. Svenska Dagbladet hoppar på Aftonbladet/Klein och ifrågasätter hur de INTE publicerade Muhammedbilderna av respekt för en religiös övertygelse men publicerar denna artikel. Om Svenska Dagbladet vill jämföra två publiceringar så är väl knappast Muhammedbilderna det bästa exemplet om man nu inte VILL få det till att handla om religion.

 26. Pingback: Anders E Larsson

Comments are closed.