Israelisk Arkeologi

Nu har israeliska arkeologer gjort det igen, nu har de hittat spektakulära saker, fynd som i efterhand ofta visar sig vara feldaterade och/eller som har annat ursprung än det man först sade sig tro. Det märkliga med detta fynd är att det sägs peka på att de första mänskliga fynden kommer från det vi idag kallar Israel, något som kullkastar teorin om att mänskligheten utvecklades i Afrika.

AB: ”Mänskligheten är dubbelt så gammal som man trott, Människan uppstod för 200 000 år sedan i Afrika. Trodde alla. Åtta tänder ställer teorierna på huvudet. De uråldriga gaddarna hittades i en grotta utanför Tel Aviv i Israel. Det är det överlägset äldsta fyndet från moderna människor, homo sapiens. Tänderna är nämligen uppåt 400 000 år gamla – dubbelt så mycket som något tidigare fynd. – Det här ändrar hela vår uppfattning om evolutionen, säger arkeologen Avi Gopher till AP.”

Nu finns det sannolikt en hel del problem med detta. Det första infinner sig direkt, israelisk arkeologi tycks i första hand gå ut på att bevisa att en folkgrupp var före en annan folkgrupp i det landområde som senare blev det brittiska mandatet Palestina. Googlar man så hittar man snabbt flera spektakulära nyheter som i förstone ser ut att peka på just detta. Det andra problemet är att det tyvärr är vanligt att fynd förfalskas, själv har jag sett minst två dokumentärer som bevisar att israeliska arkeologer eller samlare har manipulerat sina fynd för att få dem att ge intryck av att vara äldre än de är, eller ha en annan bakgrund än den föregivna.

Det är särskilt märkbart när det gäller fynd som på ett eller annat sätt man försöker knyta till religion. Ett omskrivet exempel är Masadaklippan, där man verkat för att göra en historia från år 72 e.kr till en nationalistisk ikon. Många av de ”historiska fynden” kommer sig av det faktum att Jerusalem sedan många hundra år varit en stad där religiös turism samlats. Jag har bland annat läst en bok om svenska forskningsresande och turister färdats dit och beskrivit staden som ett gytter av små stånd där man säljer relikter, ofta förfalskade. Det är inte så konstigt med tanke på att de tre stora Abrahamitiska religionerna är knutna till platsen.

En av Carl von Linnés elever, Fredric Hasselquist, kom till al-Quds (Jerusalem) år 1751 och påtalade särskilt att det redan då fanns en betydande turism och handel med fornfynd. Vår egen Heliga Birgitta var på besök redan på 1300-talet. Så när jag får läsa en historia som går ut på att göra regionen till ursprung för hela mänskligheten så reagerar jag med stor skepsis, märkligt att inte tidningarna också reagerar så.

it , , , , , , ab dagen ex

  21 comments for “Israelisk Arkeologi

 1. Sniff
  28 december, 2010 at 07:53

  Tja när man vet att man kan komma undan med lögn och osanning närhelst någon börja ifrågasätta ”forskningen” genom att skrika antisemit, ja då funkar det. De som med största sannolikhet suger i sig dessa rön är övertygade personer som mår bra i själen och behöver än mer övertygelse om sin rätt att ockupera andras mark och döda andra medmäniskor.

  • Paul Rimpler
   28 december, 2010 at 08:43

   Sniff upptäckten av den där tanden har väl knappast ockupation att göra

   • 28 december, 2010 at 15:50

    Jag tror att det är fler än jag som kopplar samman ”upptäckten” av diverse fornfynd med ockupationen, en liten och illa sedd nation måste göra sig fantastisk på nÅgOt sätt…

 2. KalleB
  28 december, 2010 at 08:56

  Och ändå är hela den kristna religionen,judendomen och islam från precis samma rötter.

 3. S
  28 december, 2010 at 11:04

  När de invaderade Libanon 1982 var arkeologerna i främsta ledet. De stal ALLT de kom åt från Libanons öppna forntida platser och grävde överallt. Gazaremsan har de för länge sedan så gott som tömt på allt, framför allt mumierna. De senaste åren har de snott enorma mängder irakiska föremål. Nilen till Eurfrat gäller ju än så de måste ”hitta bevis på” att de äger rubbet.

 4. Gripen
  28 december, 2010 at 11:23

  Nu är det så att även om tänderna är 400000 år gamla säger det inget om att människa utvecklades där, fynd av våra förfäder är sällsynta och det kan vara så att dessa tänder har flyttats eller att vi har inte hittat ben från var vi kom ännu. 8 tänder säger inte mycket.

  • Gripen
   28 december, 2010 at 11:31

   Vad jag menar är att det som idag är Israel har varit känd för handel med ”reliker” och man har hittar betar från ullhårig mammut i Israel men de har aldrig levt så långt söder ut. Så om man har 8 uråldriga tänder kan de ha kommit där med hjälp av så kallad relik handel.

 5. 28 december, 2010 at 11:49

  Det där är ett vanligt problem som arkeologer och forskare brottas med. Ständigt hittas fynd som påstås vara ”den tidigaste förekomsten av x”. Vetenskapliga böcker brukar därför hänvisa till ”det tidigaste trovärdiga fyndet av x” när de försöker koppla samman historiska fynd.

 6. 28 december, 2010 at 14:21

  Goofer verkar ju lite kul faktiskt, men på hebreiska är det säkert som Granquist, typ… :-)

 7. Röde Condoren
  28 december, 2010 at 14:25

  Jag var på ett föredrag med den israeliske historikern Shlomo Sand. Han berättade något jätteintressant när det gäller politiserad historia i Israel.
  Fram till 80- eller 90-talet så var det inofficiellt obligatoriskt att man skulle ta varenda skolbarn i Israel till Masada för att man skulle lära barn varför man skulle tänka på sitt land – Israel.
  När allt mer bevis kom fram att Masada inte hade skett på riktigt utan bara var en skröna som tagits fram av romarna så var man tvungen att tänka om.
  Numera är det inofficiellt obligatoriskt att man ska ta varenda skolbarn i Israel till Auschwitz.

  Se gärna Yoav Shamirs dokumentär ”Defamation” och läs Shlomo Sands bok ”Skapandet av det judiska folket”.

 8. Dr Evil
  28 december, 2010 at 15:10

  Olika underarter av Homo XXX har migrerarat från Afrika ”again and again”.
  Då Israel ligger i knutpunkten mellan Afrika,Asien och Europa så resulterar det i många fynd.
  Sannolikt så finns det fler forskare i förhållande till landareal jämfört med nationer i Afrika och Asien
  vilket också resulterar i fler publikationer även om slutledningarna ofta är något tillrättalagda.

 9. sörmlänning
  28 december, 2010 at 16:01

  Det är ju tur för wallstreetligan att nordamerikas indianer inte bombar Manhattan.

 10. Christer W
  28 december, 2010 at 20:41

  Historieförfalskningen är nog en av de äldsta konstarter världen.

 11. Mikael i Ballerup
  28 december, 2010 at 21:35

  Æven om Jinge tror jag ær notorisk Israelven, så tror jag detta ær ett formidabelt magplask av Israel regering/forskare, eller ??? ?

 12. Gripen
  28 december, 2010 at 21:45

  Jag läste att de hade använt Kol-14 metoden så jag läste upp på den och den är pålitlig upp till och med ca 60000 år. Om man ska mäta äldre material måste andra metoder användas.

  En kul parentes att lägga till tyckte jag.

 13. Adam
  28 december, 2010 at 21:59

  Detta är inte nödvändigtvis historieförfalskning – men man kan fråga sig hur arkeologerna vet att tänderna kommer från Homo Sapiens Sapiens snarare än en av våra övriga släktingar eller förfäder inom Homo, t.ex. en förfader till Neanderthalarna eller någon numera utdöd människoras (Svar – det vet de inte).

 14. Mikael i Ballerup
  28 december, 2010 at 22:32

  Gripen, jag tror inte den sk kol-14 metoden betyder något i detta fallet, faktiskt.

 15. 29 december, 2010 at 02:15

  Tänker osökt på en potentat i Tyskland som fick för sig att bevisa att all kultur egentligen uppstod i Tyskland. Ännu en likhet alltså.

  • Gert
   29 december, 2010 at 10:16

   Eller som Olof Rudbeck på 1600-talet ”bevisade” att all kultur egentligen uppstod i Sverige. Är detta också en likhet?

   • 29 december, 2010 at 10:18

    Givetvis, Israel håller sig kvar på 1600-talets nivå menar du, nu kommer du bli anklagad för att vara antisemit…

 16. Joachim
  29 december, 2010 at 12:07

  I William Dalrymples utmärkta bok ”Från det heliga berget” (originalet 1997) finns en bra beskrivning av hur zionistisk arkeologi i Jerusalem arbetar för att ersätta gamla kristna minnesmärken med diverse ”fynd” till förmån för zionistisk mytologi, samtidigt som man river kyrkor och moskéer för att bygga parkeringhus.

Comments are closed.