Israel skämmer ut sig igen


Dagen.se rapporterar nu att Jerusalem Post fortsätter sin hets mot Norge. Jag nämnde det i förbigående i tisdags i en bloggning om deras nya premiärminister, och nu berättar Dagen att en borttagen artikel återigen är utlagd på nätet.


Dagen:
”Den israeliska tidningen Jerusalem Posts artikel som hävdar att norska finansministern Kristin Halvorsen varit med och ropat ”död åt judarna” under en demonstration mot Gazakriget läggs ut igen. I måndags kväll avlägsnades artikeln från JP:s webbupplaga sedan norrmän, bland dem en norskjudisk överlevare som intervjuats i artikeln, protesterat. Men i tisdags tillkännagav nyhetsredaktören David Brinn att man funnit att ”artikeln absolut stämmer med verkligheten”. Så fort man kontaktat norska myndigheter kommer den att läggas ut igen. Temat i artikeln är att det norska samhället genomsyras av starka antisemitiska och antiisraeliska stämningar.”

Jag lyckas aldrig förstå hur landet ifråga fungerar. Det verkar som om de inte förstår att omvärlden lyfter på ögonbrynen inför alla beskyllningar de kommer med, beskyllningar om att andra länders befolkningar är antisemitiska. Det växlar, men Norge och Sverige tycks vara särskilda hatobjekt för den journalist som skrivit artikeln i Jerusalem Post.

Vi ser visserligen samma sorts beteende hos landets s.k. advokatkår här i Sverige, ett beteende som går ut på att använda lögner för att svärta ner folk som kritiserar Israel. Den aktuella journalisten har antisemitismanklagelser mot bland andra Olof Palme på sin meritlista.

Talet om starka antisemitiska och antiisraeliska stämningar har vi hört förut. Fast då gällde det Sverige, och gången före det var det Norge som

gällde. Och sedan Turkiets premiärminister satte ner foten så är väl Turkiet också ett av världens mest antisemitiska länder. Nu är det dessutom så att man har släppt en del handlingar rörande Jerusalem som härrör sig från det Ottomanska rikets dagar, handlingar som sägs bevisa att bosättarna ljuger om vem som äger marken.

Att de inte förstår att omvärlden reagerar är märkligt. Idag har det f.ö. varit bråk mellan bosättare och palestinier i Hebron…

Andra om: , , , , , , , , it Dagen SvD1 DN1 AB1 Dbl12

[tags]Israel, Norge, Antisemitism, Jerusalem Post, Kristin Halvorsen, Gaza, Mellanösternkonflikten, Israelhat, Politik[/tags]


8 svar till “Israel skämmer ut sig igen”

 1. Fast artikeln är redan borttagen och tidningen har gjort en helpudel:

  ”Contrary to what was suggested in a Jerusalem Post report this week, Halvorsen was not heard to utter anti-Semitic statements during the demonstration, and was not present at the outbreak of violence.”

 2. Artikeln som ligger ute kanske är samma artikel som förr. det vet jag inget om, däremot finns där den generalspudel som citeras i Hampus inlägg ovan.

  • Jepp, så är det. Man har enligt Dagbladet lagt in ursprungsartikeln där hon ropar ”döda alla judar” eller vad det var. När jag kollade Jpost.com i förmiddags var det en – betalartikel. Jag har inte kollat efter, men pudeln lades in 31/3 och Jpost lade ut originalet igen idag, eller igår kväll. Nu säger deras redaktör enligt Dagbladet att de kollat fakta och att den ska ligga kvar..

 3. Jag vill nog påstå att jag har rätt och att det är Dagen som var släpat efter. Artikeln togs bort på måndagen, las tillbaka på tisdagen för att sedan tas bort igen på tisdagskvällen. Dagbladet skriver:

  ”Sent tirsdag kveld la Jerusalem Post ut en ny artikkel om det påståtte jødehatet i Norge, der de medgir at anklagene mot Halvorsen var uriktige.”

  Den var alltså borttagen igen innan Dagen skrev sin artikel.

 4. Sverigedemokraterna gormar om ”svenskfientlighet” och ”antisvenska” företeelser.

  Pro-israeler gormar om ”antisemitism” och ”antisemitiska” företeelser.