Israel och USA rensar ut iranska forskare?


Idag berättar Dagens Nyheter att den israeliska underrättelsetjänsten Mossad är inblandad i mördandet av iranier i Iran, även om den historien som DN berättar om härrör sig från tiden då George W Bush var president i USA.

DN: ”Agenter från den israeliska säkerhetstjänsten Mossad gav sig ut för att vara CIA-spioner när de rekryterade terrorister i kampen mot Iran, skriver tidskriften Foreign Policy och hänvisar till anteckningar från CIA. USA uppges ha blivit rasande när det uppdagades.

– Rapporten väckte Vita Husets oro över att det israeliska programmet satte amerikaners liv på spel. Det råder inget tvivel om att USA har samarbetat med Israel i underrättelsearbetet mot iranierna, men detta var annorlunda. Oavsett vad någon tror håller vi inte på med attentat mot iranska tjänstemän eller civila, säger en av tidskriftens källor.

Mossadagenterna använde täckmanteln i rekryteringen av medlemmar i den pakistanska extremistgruppen Jundallah för att de skulle utföra mord och attacker mot regimen i Iran, skriver Foreign Policy. Enligt amerikanska utrikesdepartemetet har Jundallah utfört flera dåd i Iran.”

Som de flesta känner till så har Iranska vetenskapsmän och anställda inom den iranska kärnkraftsforskningen utsatts för olika dåd den senaste tiden, jag har för mig att det är fem-sex personer som sprängts med magnetbomber eller bara skjutits ihjäl av okända gärningsmän. Iranierna själva är övertygade om att det är Israel och USA som ligger bakom mördandet, allt därför att dessa länder påstår att Iran har ett kärn-
vapenprogram som i så fall skulle vara ett allvarligt hot mot – Israel.

Själv tycker jag att det är knepigt att bilda sig en uppfattning i frågan, det är svårt att skilja på propaganda och faktisk information. Ser man till historien så vet vi alla att vare sig Israel eller USA drar sig för att mörda om det gagnar deras intressen, med andra ord så kan det säkerligen ligga en hel del sanning bakom iraniernas ilska.

Samtidigt är det utomordentligt svårt att tro att Iran skulle bomba Israel. Alla vet att USA inom någon timme skulle förvandla Iran till en öken, visserligen en öken med olja under sanden, men iranierna själva skulle knappast tycka att det var en bra idé. Själv tycker jag att Dagens Nyheter ska presentera teorierna bakom misstankarna om att den verksamhet de beskriver fortfarande pågår nu i januari 2012.

it Andra om: , , , , , , , dn svd svt ex ab gp


4 svar till “Israel och USA rensar ut iranska forskare?”

 1. Mustafa Ahmid Roshan är den femte kärnvapen experten som dödas av Israel , Attacken följde samma mönster av tidigare attacker genom magnetiserad bomb
  Israels mål är att ta död på alla iranska forskare som ses avgörande för Irans nukleära arbete och göra slut på landet bästa fysiker

  Det är riktade mord och alla vetenskapsmän borde fördöma alla sådana angrep på moraliska grunder , Israel påstår att det spelar en stor roll i försvaret av Israel och israelerna tror att attacken kommer att framkalla panik hos de överlevande kollegor som måste ta mer försiktighetsåtgärder

  Israel vill avleda skulden och påstå att det är många som har ett intresse att sabotera Irans nukleära verksamheten , Israel har en erkänd historie av statligt sponsrad mord
  Jag undrar varför alla forskare runt om i världen håller käften om detta , Är en iransk forskare inte värt nånting ?

 2. Marwan
  Svar på din fråga, varken iranska forskare eller iranska liv är värda något enligt en del väst länders synvinkel.
  När USA anklagade Iran för att Iran har planerat en terror attentat ni vet ”fast and furies” teorin så var det många länder som höjde sina röster men när terror sker så är många tysta.
  Iran har skickat ett brev till USA om att de har bevis att USA ligger bakom dessa attentat och just nu sker det olika brev växlingar mellan USA och Iran.

  Jundullah är en terror organisation som får stöd av USA och det är ingen som tvekar på detta bland iranier.

 3. Det här är långt ifrån första gången som israel gör sådant. Titta på hur de lönnmördade den kanadensiske höjdaren i det irakiska rymdprogrammet, Gerald Bull.