Israel och Bombhögern


Idag skriver Aftonbladets ledarsida en rubrik som lyder ”Oerhört lågt, Jan Björklund”. Det är knappast förvånande att Björklund kritiseras i den sortens ordalag, det förstår alla som inte tillhör den nya sortens ”liberaler”.

AB: ”Motståndarna återfinns längst ut till höger och till vänster. Den gemensamma faktorn är konspirations-
tänkandet. Att insatsen ”egentligen” har andra motiv. Att det ”egentligen” handlar om olja eller USA:s inflytande i Mellanöstern. Eller ”egentligen” om Israel. Eller något annat.

Att Gaddafi öppet hotar sin befolkning med nya massmord av den typ vi redan sett i Srebrenica eller Rwanda spelar då mindre roll. Lite svinn får man räkna med. Det blir en cynisk och kall hållning.

Även bombhögern, med Jan Björklund (FP) och Svenska Dagbladets ledarsida i spetsen, har piggnat till och börjat yra om Natomedlemskap. Men Sverige är lika alliansfritt oavsett vem som leder insatsen i Libyen. Mandatet kommer från FN.”

Att bombhögern piggnat till är knappast speciellt över-
raskande, hade dessa grupper haft oinskränkt makt så hade vi varit involverade i långt fler krig än de två som nu engagerar våra soldater. Men på vilket bananskal Israel halkat in förstår jag inte. Visst, när det pågår revolutioner eller revolutionsliknande utveckling i landets omedelbara närhet så förstår jag, men Libyen har väl aldrig utgjort ett hot mot Israels murbyggande, markstölder eller bombandet av barn och kvinnor i Gaza?

Visst, på längre sikt blir det förstås omöjligt att behålla en massa illegala bosättningar och murbyggen på mark som inte tillhör den egna nationen, men Libyen har väl i dessa sammanhang knappast betraktats som mer än en perifer nation? Ska israelerna oroa sig så borde det vara för Jordanien, Syrien och Egypten som kan vara på väg att utvecklas till nationer som anser att FN:s resolutioner bör följas.

Och på något annat sätt har jag aldrig hört Israel nämnas den senaste tiden. Men visst, tittar man på kartan över Mellan-
östern så är utvecklingen intressant, men konspirationsteorier om Israel och Gaddafi har jag ännu inte hört eller läst om. Sedan har jag inte heller observerat att det finns ett motstånd mot de svenska Jas Gripenplanen till vänster om vänstern, men det kanske det gör bland partier med olika bokstavskombinationer som namn?

Beslutet om att de svenska soldaterna enbart ska värna flygförbudszonen är bra, så hade det inte blivit om Jan Björklund hade fått bestämma.

it , , , , , , ab12 ex1234 dn123 svd12 svt ekot


8 svar till “Israel och Bombhögern”

 1. Igår visade rebellerna en grotesk syn i teverutorna, blå och vita raketer och bomber. Himmelsblått, mörkblått, babyblått. Förutom det blåvita hade bomberna ytterligare en sak gemensamt: Davids stjärna. Så visst halkar åtminstone israeliska bomber på arenan. Rebellerna säger själva att de inte tror att galningen köpte ammunistionen direkt från Israel utan handlat på marknaden. Men man kan inte låta bli att undra: Kan vilken bödel som helst bara går runt med shoppingvagnar och proppa dem fulla med blåvita små fina israeliska produkter som splitter bomber och annat? Hur sjutton finner sig israelerna i detta?

 2. Konspirationsteorier hit och dit. Man behöver inte en konspirationsteori för att veta hur det blir med amerikansk inblandning. Det kan börja med vilket lovvärt syfte som helst, men stannar kvar gör de av helt andra syften och stannar gör de, nästan alltid.

  Vill du gå ned i vikt är en bandmask ypperlig, men när målet är nått står du där med en parasit som du måste bli av med.

  Jag är skeptisk om än inte rabiat emot inblandningen, jag tycker som du skrev tidigare att man kan forsätta med Israel, inkonsekvensen i dessa insatser gör att jag tycker vi skall sluta med dem helt. Om det bara är godtycke vad som är OK och vad som kräver internationella insatser så skall vi inga insatser ha. Politik som är av typen ”make it up as you go along” är jag emot då den aldrig kan vara demokratisk.

 3. prollen har ägnat de två senaste numren åt att skriva ”nykolonialism” på insatsen (inkl. dagens utgåva, dock med ett lysande språkbruk, som fler bör använda)
  Själv ställer jag mig negativ till att som euminister olsson, vilja bomba ”Kaddafis städer”, men positiv till att låta jasen plocka hans plan och stridsvagnar. I kongo fanns inte samma problem med vad flygplanen skulle användas till: man skickade inga attackplan, bara 9 för jakt och 2 för spaning, nu vill de ju ändra syftet med aktionen när planen redan skickats, och gripen sköter ju alla uppgifter.

  • Du måste alltid tänka på netiketten när du skriver en kommentar här. På samma sätt som en insändare i en tidning så läses ditt debattinlägg innan det släpps fram. Och precis på samma sätt som i en tidning så innebär det ingen garanti för att det släpps fram. Men visst underlättar det om man följer några små enkla tips:

   1. En fungerande mejladress krävs.
   2. Osakliga personangrepp eller provocerande texter stryks.
   3. Rasistiska, sexistiska, homofoba och liknande texter raderas.
   4. Länka enbart till etablerade media i texten, bloggreklam kastas.
   5. Okontrollerbara faktauppgifter accepteras inte.
   6. Kommentarer utanför ämnet, sk META-kommentarer stryks.
   7. Personliga hälsningar och liknande raderas.
   8. Kommentarsmöjligheten är inte till för privata meddelanden.
   9. Länkar till videor ska innehålla handling och vem som agerar.

   Det är uppenbarligen angeläget att påpeka att kommentarerna står för den som kommenterar, inte för bloggägarens åsikter. På samma sätt som en tidningsägare knappast står för insändarskribenternas åsikter så tar jag inte ansvar för dem som kommenterar. Men upptäcker DU någon olämplig kommentar så mejla mig och tipsa. Vissa dagar kan det komma över 100 kommentarer och då är det lätt att missa. Det är inte meningen att företag ska använda kommentarer för reklam. META-diskussioner raderas.

   Använder man falsk mejladress eller saboterar på annat sätt, t.ex. ägnar sig åt rasistiska skriverier eller personangrepp, så lägger jag ut IP-nummer, Internetleverantör, påstådd e-postadress etc på nätet.

   / Jinge

 4. Gaddafi är inspirerad av Israel , Han försvarade sin militära rätt att krossa rebellerna och jämfört detta med Israels krig mot Gaza
  Han sa “ Israelerna kom in i Gaza med stridsvagnar för att bekämpa sådana extremister , Det är samma sak här , vi har små beväpnade grupper som kämpar mot oss och det är precis vad som händer “

  Det vad Gaddafi försöker säga är en regel för Israel är en regel för alla andra