Israel lurar media – igen


Nu hävdar Benjamin Netanyahu att han inte tänker förhandla om Mahmoud Abbas tar med Hamas politiska ledare Khalid Mishal i regeringen. Det lustiga är att Netanyahu alltid har någon orsak till att inte förhandla med palestinierna, jag undrar om det är någon som ens minns när Netanyahu förhandlade senast? Jag minns det inte i alla fall, men jag minns många av de tusentals svepskäl som Netanyahu haft.

SVT: ”Palestiniernas president Mahmud Abbas och Hamasledaren Khalid Mishal mötte varandra i Kairo i Egypten förra veckan. De diskuterade omorganisation av Palestinska myndigheten så att Hamas kan vara med.

”Netanyahu sade att om Hamas går in i den palestinska regeringen så vägrar han genomföra fredssamtal med Palestinska myndigheten”, uppgav israelisk radio på söndagen.”

Många blev överraskade när Hamas vann valet för ett antal år sedan, israelernas misstag den gången var också att vägra att förhandla, det man borde ha gjort var att omedelbart kalla till förhandlingar för att på det sättet få med Hamas i riktiga fredssamtal. Den chansen försatt man, hade man gjort det så hade säkerligen Hamas på det ena eller det andra sättet gått med på att Israel skulle få behålla den gräns som gröna linjen innebär. Visserligen under protest, men hade man släppt in Hamas i värmen så tror jag att just det skulle ha skett.

Istället bortsåg man från att palestinierna hade haft ett val, som dessutom valobservatörerna uppfattade som korrekt, och satte igång med att fängsla de Hamasmedlemmar som blev invalda i palestiniernas parlament. Och i fängelse sitter de fortfarande såvitt jag vet. De har inte anklagats för något, de är inte dömda för något, men de flesta av dem hålls i fängsligt förvar.

Sett i backspegeln så är kanske inte Hamas några som det finns anledning att hurra för alla dagar, men ska sanningen fram så är knappast den israeliska regeringen det heller. Den har tagit livet av mångfalt fler helt oskyldiga palestinier än vad Hamas har dödat israeler de senaste åren. Och, som jag skrev inledningsvis, Netanyahu vägrar att förhandla med palestinierna oavsett vem eller vilka som representerar dem.

Men det berättar inte media, i vart fall inte de större tidningarna… Dessa regler gäller om man vill att kommentaren ska kunna läsas av alla.

it Andra om: , , , , , , , , svt dn1 svd1 ex ab


10 svar till “Israel lurar media – igen”

 1. Bra inlägg! Israel har motarbetat förhandlingar hela tiden eftersom de vill slänga ut samtliga palestinier.

 2. Det är märkligt att media bara kopierar uttalanden från Israel istället för att se till bakgrunden. De kanske borde ha en egen MÖ-specialist?

 3. Faktum är ju att Israel tidigare angett palestiniernas ’oförmåga’ att samlas under ett ledarskap som ett skäl för att inte förhandla och nu när Fatah och Hamas visar vilja att sammarbeta konstruktivt så är det också fel.

  När ska media sluta dansa efter Israels pipa och istället öppet rapportera om Israels ovilja att på något sätt möjliggöra bildandet av något som ens går att likna vid en palestinsk stasbildning. Både Fatah och Hamas har erkänt Israels rätt att existera men jag har ännu inte hört någon israelisk politiker erkänna att ett fritt och oberoende Palestina har rätt att existera.

 4. Israel anser sig har rätt att blanda sig i interna palestinska angelägenheter och bestämma relationerna mellan de olika palestinska fraktioner och detta framgår av Israels reaktion på försoningen mellan Hamas och Fatah
  Israel har alltid hävdat att det inte finns en palestinsk partner att förhandla med och att det finns två palestinska regeringar men nu ska palestinierna lösa sina problem och enas om en regering men detta accepteras inte av Israel pga enigheten mellan palestinierna är mycket skadlig för Israel

  Hamas liksom Fatah accepterar en palestinsk stat inom 1967 gränser och ser på Israel som en realitet men Hamas kommer inte formellt att erkänna Israel tills en palestinsk stat blir verklig
  Hamas ledare säger att det har uppstått historiska omständigheter och idag talar de om viljan att acceptera en palestinsk stat inom 1967 gränser , samtidigt säger de att problemet inte en stat som heter Israel utan problemet är att den palestinska staten existerar inte i verkligheten samt betonar de att alla tidigare palestinska eftergifter har inte belönats av Israel och efter varje ny eftergift kommer Israel med nya krav

  Israel kommer aldrig att erkänna en palestinsk stat inom 1967 gränser oavsett om Hamas erkänner israel eller inte , Den palestinska myndigheten har erkänt Israels rätt att existera men vad har den fått ?
  Israel vill också bli av med Palestina presidenten Mahmud Abbas och påstår att han är inte den rätta personen att förhandla med och vill bevara Status Que. för att ändra fakta på marken och gör det omöjligt för palestinierna att få en egen stat

 5. Problemet är att eftersom världen inte sätter press på israel så vinner de bit för bit så länge det rådande tillståndet fortsätter. De fortsätter bygga ”bosättningar”, de fortsätter sin etniska rensning, de fortsätter med sina människorättsbrott, och hela tiden blir de lite starkare medan Palestina blir lite svagare. Det krävs att omvärlden inte bara ställer krav på dem, utan också är beredd att se till att de efterföljs, med militära medel om det behövs.

  • Ja. Jag skulle helst se en EU-styrka på plats i Palestina för att hålla isär bosättare och palestinier, i vart fall när det finns konflikt. Att ha israeliska soldater på plats är mycket dåligt. Detta borde vi använda Nordic Battle Group till…