Israel, Iran och propagandan


Den allmänna bilden av frågan om Irans anrikning av uran bygger på en mediebild som går ut på att landet gör det för att skaffa kärnvapenkapacitet, och enligt israeliska medier gör man det för att sedan kunna utplåna Israel, en uppfattning som delvis fått stöd av amerikansk propaganda. Men alla i USA ställer inte upp på den bilden.

SvD: ”Det skulle vara förhastat och destabiliserande om Israel angrep iranska atomanläggningar, sade USA-generalen Martin Dempsey i en tv-intervju. Han uppmanade på söndagen israelerna att undvika ett sådant anfall.

Och även ett framgångsrikt angrepp skulle enbart försena ett iranskt kärnvapen med några få år, sade Dempsey hos CNN. Martin Dempsey sade att ett slag mot Iran skulle kunna utlösa vedergällning runt om i regionen, kanske i Afghanistan och Irak.

Han sade att det inte är säkert att Iran har bestämt sig för att utveckla atomvapen – så vitt USA vet.”

Många anser att Irans ledare Mahmoud Ahmadinejad offentligt har hävdat att Israel ska utplånas, men det är en bild som bygger på en felaktig översättning av ett tal som den iranske presidenten har hållit. Enligt engelska The Guardian så sade Ahmadinejad att Israel skulle försvinna på samma sätt som Sovjetunionen och Östtyskland har försvunnit. Den felaktiga översättningen kom från Memri, en organisation som liknar SITE Institute, bägge dessa organisationer har startats och styrs av den israeliska underrättelsetjänsten. (forts nedan..)

Iran har inte angripit ett annat land på över tvåhundra år, och med tanke på konsekvenserna av ett sådant anfall så är det orimligt att tänka sig att man skulle ha den sortens avsikter idag. Men att påstå annat passar förstås den israeliska högerregeringen som vill fortsätta och expandera sin ockupation av Västbanken, något som gör att man behöver ”terrorister”, och vägrar då palestinierna att ta på sig terroristrollen så får det väl duga med att måla fan på väggen i form av en skäggig politiker från Iran.

SvD: ”USA:s nationella säkerhetsrådgivare Tom Donilon samtalade med Israels premiärminister Benjamin Netanyahu i två timmar på söndagen med anledning av den växande oron runt Iran, uppgav israelisk radio. Netanyahus kansli vägrade dock att bekräfta eller kommentera ett sådant möte.

Israel avgör på egen hand ett eventuellt angrepp på Iran, sade den israeliska militärstabschefen Benny Gantz i en intervju med den statliga israeliska tv-stationen Channel One dagen före mötet mellan Donilon och Netanyahu.”

Personligen anser jag att Israel är den enskilt största destabiliserande faktorn i Mellanöstern, och detta trots de arabiska revolutionerna och de nu pågående striderna i Syrien. Och det faktum att Israel har den rollen i Mellanöstern innebär att man nu utan vidare hävda att Israel i nuläget är det största hotet mot världsfreden. Konsekvenserna av ett angrepp mot Iran, oavsett om det sker med hjälp av andra länder eller inte, skulle bli att världen direkt ställs inför risken för ett tredje världskrig.

Att försöka inbilla andra att Iran skulle använda eventuella kärnvapen är horribelt. I samma ögonblick som man gör det så avlossas hundratals kärnvapenbestyckade interkontinentala missiler med adress Iran. Man skulle fullständigt utplåna landet på bara några timmar. Är Ahmadinejad korkad så är han i alla fall inte så korkad att han raderar Iran från världskartan.

it Andra om: , , , , , , svd1 svt sr dn12 ab1


39 svar till “Israel, Iran och propagandan”

 1. Ett utplånande av Israel skulle även drabba palestinierna hårt. Vad har Irans ledare för intressen av att omöjliggöra liv i hela eller stora delar av det territorium som nu är Israel, Västbanken och Gaza? Det går inte ihop med ledarnas stöd för palestiniernas kamp för en egen stat i området. Hörde Rolf Poreseryd i TV4 okritiskt upprepa ”Irans mål är att utplåna Israel”. Många fd kolonier tex Rhodesia är också ”utplånat”.

 2. Ahmadinejad är säkert inte korkad, men här finns också en helt irrationell faktor, religion. För den som anser att döden i ett heligt krig leder direkt till paradiset, är inte massdöd och förintelse något avskräckande. Dessutom ska då Mahdi, Messias, framträda och ge den rätta religionen världsherravälde.

  Jag nämner inte religionsnamn för att rasistkortet inte ska spelas ut… Tål bloggen detta?

  • Fast det är otroligt korkat. Men det vet du väl redan men med din egen förvridna syn på Islam så kanske du inte upptäcker det. Är dina glasögon speglar som gör att det enda du ser när du tittar är in i din egen förvridna religionssyn?

   Vi vet alla att det finns extrema varianter av trolldom och övertro i både Kristendom, Judendom och Islam, men de flesta av oss inser att det tillhör den tid då sagorna skrevs, men gäller det rasister så tar de ju varje halmstrå, och det är just rasism det du torgför. Det är tragiskt, har du dålig syretillförsel till hjärnan så behöver du ändå inte tro att alla religiösa har det.

   Frågan är väl om DU tål sanningen, för man kan inte operera förkalkade blodkärl i hjärnan…

  • @Gert: För min del tror jag att muslimer trots allt är som folk är mest, dvs att de i grund och botten vill leva ett gott liv. Föreställningen om en väg direkt till paradiset blir tilltalande först när man lever ett eländigt liv, och jag har svårt att tänka mig att Irans president har det så särskilt eländigt. Att han skulle begå självmord genom att attackera Israel är tämligen osannolikt.

   Thomas

  • @Gert
   Nu upprepar du det som en del personer vill få dig och tro.
   Om vi utgår ifrån din syn på det hela och att religionen Islam förespråkar sånt så måste jag göra dig besviken.
   Iran är en shia muslimsk land och inom shia islam så är ”heligt krig” endast tillåten när man blir anfallen och då kallar man inte det för heligt krig, man kallar det för ”Sacred Defence” eftersom endast försvars krig är tillåten.
   Khamenei hade ett tal för något år sen där han sa att anfallskrig är förbjuden men att försvara oss är vår plikt.
   Inom Shia islam och även generellt islam men shia islam så får man varken fly för en strid som har tvingats på dig och man får inte heller provocera fram krig och dessa principer är framkomna av hur shia muslimernas första imam lärde och hur deras tredje imam dog.
   så det där med ”heligt krig” eller jihad är löjligt

 3. Grym artikel! Går det att få refernes till ’Enligt engelska The Guardian så sade Ahmadinejad att Israel skulle försvinna på samma sätt som Sovjetunionen och Östtyskland har försvunnit. Den felaktiga översättningen kom från Memri, en organisation som liknar SITE Institute, bägge dessa organisationer har startats och styrs av den israeliska underrättelsetjänsten’ ?

 4. Ja det är trist att Memri och liknande ska ljuga så att lögnerna hamnar i svenska tidningar.

 5. Det är sorgligt att israel anvander sin egen sakerhetstjanst i dessa syften, det betyder ju att ingen nagonsin kan lita pa information fran landet. Allt ar bara ljug.

 6. Jag förstår inte varför man tror att Iran vill utveckla kärnvapen? De är ett land som är helt dränerat på energi. De har inte ens råd att ta vara på sin olja och göra användbart bränsle av den. De behöver kärnkraft för att utvinna energi, som går tämligen bra för rätt många andra i världen. Paradoxen att Iran inte har rätt till kärnvapen är förövrigt så fruktansvärt korkat, när Israel själv har det.

 7. Är det meningen att du ska använda din arbetsgivares när för att sitta och ljuga och skriva oförskämdheter på IBM Israel-Science and technology Ltd i Israel?? Fortsätter du så kommer jag att lämna in en abusesanmälan!

  Dessutom ska du använda en fungerande mejladress !! / Jinge

 8. Att Israel enligt bedömare har 200 kärnvapen stridsspetsar verkar vara helt ok! Det är väl den medt destabilerande nationen i Mellanöstern.

 9. Missa inte Jackie Jackubowskis patetiska ”debattartikel” i DN idag. Om ni orkar ta er igenom dravlet.
  Han slår på alla trummor om att Iran bara har ett enda mål här i världen: Att utföra den slutgiltiga ultimata själmordsbombningen och utplåna hela mellanöstern. Fantastiskt att DN släpper in en sån sanslös hysteriker och låter honom göra sig till totalt åtlöje.
  Tror jag ska försöka få in en artikel om att nya finska kärnreaktorn egentligen handlar om att atombomba Sverige för alla gamla oförätter. Orättvisa förluster i hockey-VM osv.

  • Jag har läst den.. :-) Och ja, jag rekommenderar alla att läsa den oxo.

   http://www.dn.se/kultur-noje/debatt-essa/jackie-jakubowski-i-apokalypsens-atervandsgrand

   Jag har hört att finnarna har hemliga tunnlar där de höganrikar uranet och att de ämnar bygga en jättekanon så de kan skjuta hir bomber om vi spöar dem i hockey i nästa VM… :-) Är inte deras nya president skäggig förresten? :-)

   Sat*n i gatan, såg nyss en skäggig typ i spegeln i badrummet, muselmanerna anfaller, hjääälp! /. ./

   • ja får skratt noja rena science fiction …DN retorik om iran är fan värre än Haretz och jwpost …helt sjukt…

    • Haaretz är väl en av få ’vettiga’ tidningar i Israel, det förekommer ju alltid massiv kritik från ytterhögern där när de skriver om konflikten med palestinierna.

     JW-post däremot är att jämföra med Avpixlat vad gäller sanninggshalt och förmåga att uttycka sig på ett civiliserat sätt.

 10. Ang. det du skrivit: visst är det skrämmande hur vinklingar och associerande får gå oemotsagt i (höger)pressen? Väldigt intressant vad som egentligen var innebörden av det där talet som så ofta citeras för att bevisa att Iran är ett hot mot hela mänskligheten.
  Ang. artikeln du länkade till (J.J. i DN): Josef, Maria och lilla Jesus-barnet! Att DN bara blir svårare och svårare att ta sig igenom har jag ju märkt på egen hand, men det där var ett helt galet lågvattenmärke. Otippat att man inte fick kommentera den heller..

  • Nä såg att ingen kommentering fanns, humor att den står under kulturdebatt också.
   För att hålla nivån på den debatten kan de nog bara släppa in Al-Qaida för replik.
   Eller hur är det nu förresten, är inte de med oss i Libyen och Syrien ?

 11. Kärnvapnen är det största fredsbevarande vapen som någonsin uppfunnits , Ett land som har kärnvapen kan inte ockuperas eller invaderas
  Detta betraktas av Israel som ett stort problem pga sin expansionistisk rätt , Om Iran får kärnvapen då kommer Israel aldrig att hota Iran och varje attack kommer att bli svårare och mer komplicerad

  Iran har det största judiska befolkning efter Israel , Regimen i Iran är ond men USA , och Israel avsikter är inte humana heller och de vill attackera Iran inte för att befria det iranska folket utan för att förstöra landet
  Varje attack av Israel skulle kräva ett tyst godkännande av USA – Amerika är pank och ett stort krig är egentligen det enda lösningen för amerikanerna

  Det är inte omöjligt att Israel attackerar Iran men attacken kan leda till en begränsad skada som Iran kan reparera relativt snabbt och Iran skulle samla stöd för Ahmadinejad och hans regim
  Muslimerna kommer att bli mycket upprörda , Majoriteten av världens muslimer stödjer Iran och kommer att hävda att Israel har atombomber och att västvärlden har dubbel moral

  Om israel misslyckas att träffa målen då är det värsta möjliga utfall , Israel lyckades förut i både Irak och Syrien men den här gången är det svårare , Iran har lärt sig av dessa attacker och kärnvapenreaktorerna är utspridda runt hela landet och de flesta är undermarken
  Israel kan inte överraska Iran efter denna nonstop debatt och det kommer att bli svårt att lyckas med attackerna , Iran är inte troligt att frivillig stoppa sitt kärnvapenprogram och landet kommer att fortsätta vara trotsig

  Jag tror att attacken kommer att misslyckas pga att de viktigaste kärnreaktorerna är under jorden utom räckhåll

  • Börjar bli riktigt intressant det här spelet.
   USA ha tryckt på EU att inte importera deras olja från 1 Juli. Iran svarar nu med att stoppa leveranserna själva ! Snacka om att EU skjutit sig själva i foten. Sydeuropeiska länder redan i kris råkar nu ut för dramatiska oljeprishöjningar, om de ens kan snabbt få tag i den.
   Och nu kommer USA med att utestänga Iran från SWIFT-internationella betalningsystemet.
   Smart att förstöra ryktet för SWIFT genom att alla nu vet att USA plötsligt kan gå in och förstöra det för ett land !
   Tycker man ska läsa t.ex. Pepe Escobar för att få i sig nåt vettigt, finns väl ingen i det här landet som har nåt att komma med

 12. Tack för en jättebra artikel! Det är hemskt att se vilken förvriden bild vi får nertryckt i halsen, även av svenska medier, som ofta bara sväljer allt TT rapporterar utan minsta kritik eller objektivitet. Hoppas många läser detta och får perspektiv! Mvh/Sophia

 13. Man ska tro lika mycket på medias ord som man tror på regeringens, inte alls!
  det gäller oavsett färg!

  Angriper Israel Iran kommer Irans presidents fans skandera ”four more years!”.
  det bästa Israel kan göra är att börja handla olja av Iran, elaka EU och USA har ju sanktioner mot Iran så kommer Israel och köper oljan och de blir sockersöta vänner(drömma kan man ju)

 14. Tack för ett bra blogginlägg!
  Jag fick lite panik av DN igår, men det känns bättre nu.

 15. Du är ju rolig på ditt sätt, men jag accepterar inte att nazister skriver här, dessutom följer du inte en enda kommentarsregel, till och med mejladressen är fejk. Men ditt IP-nummer i Tyskland är i alla fall riktigt, ett tvättäkta internet- och nazitroll: IP 78.52.69.108 // Jinge