Israel har fått hjärtinfarkt och hjärnblödning – samtidigt

På något annat sätt kan jag inte tolka valresultatet i landet. Att medborgarna var trötta på ständiga raketangrepp från Gaza har jag viss förståelse för, men uppenbarligen har de inte förstått varför palestinska extremister drevs att skjuta raketer, eller så vill de inte förstå.


Nu har valet inneburit
att det israeliska samhället tagit flera steg bakåt. Om man överhuvudtaget haft någon chans till fred så har man försuttit den nu. Jag skrev igår att valets verkliga förlorare är palestinierna, det vidhåller jag givetvis. Men Israel är ett av världens mest föraktade länder, det är dessutom det land som de flesta i Europa anser vara det största hotet mot världsfreden.

Att israelerna inte bryr sig om landets anseende i resten av världen har länge förvånat mig. Visserligen sätter deras utrikesdepartement igång att mobilisera t.ex. bloggare för att angripa landets kritiker, men det enklaste borde vara att föra en vettig politik kan jag tycka. Nu ägnar man i Sverige betydande ansträngningar på att förklara alla kritiker för att vara antisemiter, men i själva verket så är det islamofobin som är den härskande rasismen här.

Något som har illustrerats tydligt av Skånepolisen.

Oavsett vilken kombination av partier som kommer att sitta i den israeliska regeringen så är allt som man kallat fredsprocess dödare än en gråsten idag. Vad det innebär för palestinierna på Västbanken och i Gaza vet vi inte ännu, men vi kan utgå ifrån att absolut ingenting tyder på en positiv utveckling.


Ett rasistiskt land, som dessutom är en omåttligt aggressiv och kolonialistisk nation i färd med att etniskt rensa Västbanken och Gaza kan få fortsätta med sina brott mot mänskligheten, trots FN:s alla resolutioner och Genèvekonventionen. Det får de göra utan att världssamfundet tar över och sätter ner foten. Det säger en hel del om vår tid, EU, USA och Förenta Nationerna…

Andra om: , , , , , , , , , , , , , , it Motbilder AB DN1 SvD12 Dagen Dbl Anna Röda Malmö FFF Annarkia Gaza Peace

[tags]Apartheid, Israel, Rasism, Mänskligheten, Krigslagar, Paletina, Gaza, Västbanken, FN, EU, USA, Sverige, Genevekonventionen, Valet, Politik[/tags]

  25 comments for “Israel har fått hjärtinfarkt och hjärnblödning – samtidigt

 1. Mange
  11 februari, 2009 at 10:38

  Det märkliga är att man inte tycks fundera på varför gazaborna blir galna. Ljuger israeliska tidningar konsekvent för sina medborgare, och tittar ingen på utländska TV-kanaler?

 2. Martin
  11 februari, 2009 at 10:55

  Du måste alltid tänka på netiketten när du skriver en kommentar på en blogg. Tänker du på det som står här så löper du mindre risk för att få din kommentar refuserad.

  På samma sätt som en insändare i en papperstidning så läses ditt debattinlägg innan det släpps fram. Jag förbehåller mig rätten att stryka delar av, eller hela inlägg. Debattreglerna som gäller syns nedan.

  Följande kommentarsregler gäller här:

  1. Anonyma kommentarer accepteras ej. Det innebär att falska mejladresser också är förbjudna.
  2. Osakliga personangrepp eller provokativa kommentarer är inte tillåtna.
  3. Rasistiska, sexistiska, homofoba eller andra stötande kommentarer raderas.
  4. Länkar till sådana sidor, samt till fascistiska, nazistiska eller fanatiskt religiösa d:o raderas.
  5. Länka enbart till etablerade mediesiter i löpande text.
  6. Okontrollerbara och overifierbara faktauppgifter accepteras inte.
  7. Off-topickommentarer raderas liksom one-liners som inte tillför något.
  8. Personliga hälsningar och liknande meningslösheter raderas.
  9. Kommentarsfältet är till för kommentarer, inte för privata meddelanden.

  Observera att det inte är en demokratisk rättighet att få kommentera på denna blogg. Precis som på en tidning så är det utgivaren som avgör vad som passar. Följer man inte netiketten så finns det inte en chans…


  Kan du inte se din kommentar när den sparats så har den skickats ut i den binära världsrymden. Det kan vara så att du använt något enstaka ord som inte accepteras, det kan också vara så att du skrivit från ett IP-nummer som inte är tillåtet. Exempel på sådana IP är t.ex. diverse anonymitetsservers. Anser du att det är något fel så bör du maila mig och berätta det. Vid särskilt grova överträdelser lägger jag ut IP-numret.

 3. Anders
  11 februari, 2009 at 12:03

  Jag tror att israelerna tycker att en växande antisemitism gynnar dem. Då kommer nämligen fler judar att flytta till israel samtidigt som den demografiska utvecklingen hejdas. Nu kommer annars araberna i landet att bli i majoritet inom ett antal år, därför tycker inte israels ledning att det gör något att världen föraktar dem. Det gynnar dem både på kort och lång sikt.
  Att de gnäller över antisemitism gör de bara för att flytta focus från dem de verkligen känner konkurrens ifrån, muslimerna. Det är också därför som alla fascistbloggar i sverige har små israeliska flaggor. Hatet mot muslimerna.

 4. Karin
  11 februari, 2009 at 13:10

  Det är lite väl förenklat att endast skylla på raketbeskjutningen när det gäller Israelernas högerförflyttning. Konflikten går ju 60 år tillbaka i tiden och från början var ju Israeleerna ganska vänster-orienterade, men att leva under utplåningshot har tyvärr gjort sitt.

 5. 11 februari, 2009 at 13:12

  ”Demokrati är det värsta sättet att styra ett land, med undantag av alla de andra som har provats.” Winston Churchill

  Jinge, du skriver att du har viss förståelse för att israelerna var trötta på ständiga raketangrepp från Gaza, men det var inte trötthet som gällde.
  Du skriver att du förvånas över att israelerna inte bryr sig om landets anseende i resten av världen.
  Om du vill syssla med nyhetsanalys som du gör här, och förstå varför den israeliska högern har gått fram i valet (istället för att bara uttrycka förvåning), är det viktigt att föreställa sig hur israeliska väljare tänker.

  Du behöver INTE hålla med deras sätt att resonera, men det är viktigt att försöka förstå hur världen ser ut från deras sida också.

  Det är varken rasism, aggresivitet eller kolonialism som står bakom valresultatet. Det är allt för enkelt att skylla på det.

  Israelerna känner sig trängda.

  Hamas och Hizbollahs raketer blir mer avancerade med längre räckvider in i ett land som är mindre än Småland.
  Båda dessa organisationer – som inte hymlar med att de vill radera den judiska staten från kartan – stöds ekonomiskt av Iran, som har uttryckt samma önskan och som utvecklar kärnvapen.

  Att ”Israel är ett av världens mest föraktade länder” och ”är dessutom det land som de flesta i Europa anser vara det största hotet mot världsfreden” skickar ett starkt budskap tillbaka till landet.

  Om omvärlden föraktar Israel, och är tyst, eller hejar på när raketer skjuts in i landet, och ser Israel som boven i dramat i alla konflikterna, så har israelerna inte så mycket kvar att förlora.

  De har förlorat anseende, stöd, tillit. Om dessa saker ändå är borta är det väl bättre att vara föraktad, men med en känsla av säkerhet, än att leva under vad man upplever som ett starkt hot, fast lite mindre föraktad.

  När omvärlden ändå föraktar Israel och det är högern som lovar ta i med hårdhanskarna mot yttre fiender, varför ska israelerna inte rösta på dem?

  Du skriver att du förvånas över att Israel inte bryr sig om sitt anseende i resten av världen. Om jag vore israel och skulle regelbundet läsa din blogg som representativ för omvärldens åsikter gällande Israel, skulle jag nog också rösta på den högern.

 6. 11 februari, 2009 at 13:36

  ”Du skriver att du förvånas över att israelerna inte bryr sig om landets anseende i resten av världen. Om du vill syssla med nyhetsanalys som du gör här, och förstå varför den israeliska högern har gått fram i valet (istället för att bara uttrycka förvåning), är det viktigt att föreställa sig hur israeliska väljare tänker.”

  Jag vet inte om det är ”nyhetsanalys” jag sysslar med. Jag konstaterar snarare häpet att israeler verkar sakna insikt om VAD det är omvärlden kritiserar dem för och varför.

  F.ö. tror jag inte speciellt många hejar på när man skjuter raketer in över landet. Möjligen är det fler som säger sig förstå det. Att gazaborna inte gör mer beror antagligen på att de faktiskt inte kan. Och jag tror inte att min blogg är representativ för omvärlden. I den närmaste omvärlden runt Israel så ses nog min blogg som tillbakahållen och ”typiskt västerländsk”.

  När det gäller att tolka opinionen här hemma så går jag nog bet, men jag kan konstatera att jag aldrig upplevt så mycket israelkritik sedan jag själv började kritisera apartheidstaten någon gång på 60-talet. Men för att ”förstå” skulle man nog behöva sitta ner och prata med X antal israeler, och jag skulle aldrig kunna tänka mig att besöka landet innan palestinierna fått sin egen stat. Och eftersom jag är 63 i år så tror jag inte att det kommer att inträffa under min livstid.

 7. Karin
  11 februari, 2009 at 15:44

  Man får inte ljuga här! / Jinge

 8. Stefan
  11 februari, 2009 at 16:24

  Läs kommentarsreglerna Stefan! / Jinge

 9. 11 februari, 2009 at 16:56

  Nytt försök med en mindre provokativ formulering:

  I din inledning skriver du:
  ”palestinska extremister drevs att skjuta raketer”.

  Vad menar du med ”drevs”? Eftersom extremisterna är vuxna tänkande människor har de rimligen fattat ett övertänkt beslut att skjuta raketer. Djur kan inte fatta övertänkta beslut, utan kan drivas att bete sig på ett visst sätt. Annorlunda är det med människor.

  Jag tycker alltså att du i din inledning borde ha skrivit:

  ”palestinska extremister valde att skjuta raketer”.

  • 11 februari, 2009 at 17:06

   Israel har genom sitt agerande mot palestinierna i Gaza lyckats med bedriften att få dem att svälta, sakna sjukvård och elektricitet. Sedan har man stulit hundratals miljoner som är skatte- och tullinkomster, bombat palestiniernas infrastruktur och stängt dem inne i Gaza. Ingen får resa in och ingen får resa ut. Det är det som drivit vissa palestinier att skjuta raketer.

 10. 11 februari, 2009 at 17:06

  Rubrikens ”hjärnblödning” fick mig att fundera – Ariel Sharon lever han fortfarande??

  • 11 februari, 2009 at 17:10

   Ja, fast jag syftade inte på honom.

 11. felastinya
  11 februari, 2009 at 17:35

  Herregud Benjamin, alltså menar du verkligen det du säger?

  Den enda orsaken till varför israelerna ens röstar på högersidan(men egentligen är ju de alla samma skit) är av religiösa skäl.
  De står bakom dessa terroristers uttalanden om att uplåna palestinierna.

  Deras önskan och vilja är att fördriva, utplåna, terrorisera och tortera palestinierna.
  Om det nu verkligen är så att de vill leva i fred och om de ens har ett samvete så går man inte och flyttar in i nya bosättningar hela tiden, urinerar i palestinsk vatten, förstör odlingar, misshandlar och attackerar palestinska barn och kvinnor, kör med sina bilar på palestinska barn, attackerar moskeer, spottar på palestinier, stödjer och uppmuntrar sin armés terror mot den palestinska befolkningen.

  SANNINGEN är att man vill göra ALLT för att uppnå den storjudiska staten. Därför hejar de och stödjer daglig terror och förtryck mot palestinierna. Allt för att fördriva och utplåna dem.

  Om de inte vill ha raketer bli skjutna över dem,så får dem sluta terrorisera och förtrycka!
  Häv blockaden! Riv muren! Stoppa ockupationen!
  Följ resolutionerna och lagarna!
  Ge tillbaka Palestina!!!

  Det är sanningen Benjamin, och inget annat.

 12. Jigisup
  11 februari, 2009 at 20:56

  Tack! Tack! Tack! Sanningens ord! Tack Jinge, du är en hjälte!! felastinya, fortsätt kämpa syster, ha tålamod, tiden är på vår sida. Israels kommer en dag få stå till svars för dess våldtäkt och förintelse på det palestinska folket.

 13. David H
  11 februari, 2009 at 21:13

  Med den låga tröskeln till Knesset blir det också alltid en röra. Regeringarna blir höger-vänster-röror som ofta blir handlingsförlamade.

  Det verkar som det blir 13 partier i Knesset nu (med svensk 4%-tröskel hade antalet parlaments-partier halverats).

 14. 11 februari, 2009 at 22:43

  Felastinya, jag menar exakt vad jag säger.

  Om målet är att utplåna palestinierna och uppnå den storjudiska staten är israelerna helt urusla på det. Enligt FN har de palestinska territorierna en befolkningstillväxt på 3.18% mellan 2005 och 2010. Palestinierna kom på 10 plats av 230 länder och territorier, 2.01% högre än världsnittet.

  Att Israel gör livet för det palestinska folket hårt och bittert bestrider jag inte, och jag som religiös jude menar att Israel på många punkter beter sig direkt ojudiskt i sitt sätt att handla mot palestinierna, men det är absurt och ett mycket dåligt skämt att tala om folkmord.

  Vad det gäller denna ”storjudiska staten”, har du heller inte historien med dig. Vad menas med detta stor-Israel egentligen? Menar du att Israel vill ha Gaza, Västbanken och Golan (från en yta 30% mindre än Småland till en yta 15% mindre än Småland)? Eller menar du att Israel vill ha, som vissa konspirationsnissar hävdar, allt från Nilen i Egypten till Eufrat i Irak? Båda dessa scenarior är absurda.
  Ja, illegala bosättningar på Västbanken byggs ut kors och tvärs, och det är oacceptabelt (jag stödjer därför Rabbis for Human Rights, en israelisk människorättsorganisation som ofta står sida vid sida med palestinier och försvarar deras jord mot bosättarna) men varför utrymdes Gaza helt ensidigt för två år sedan?

  Om du visste något om Israel skulle du veta att de flesta israeler är faktiskt väldigt sekulära. De har ungefär lika mycket judendom i sina liv som de flesta svenskar har kristendom i sina liv, dvs. nästan inget alls.

  Det är som jag menar att de flesta israeler röstade på högern för att de känner sig rädda och vill inte kompromissa om sin säkerhet. Du behöver inte hålla med dem om att det är den bästa policyn (det gör inte jag heller), men precis som palestinierna har rätt att rösta på islamistiska fundamentalister som vill ”kasta judarna in i havet” har israelerna rätt att rösta på extremhögerpartier som vill ”uppmuntra araber att flytta”.

  Som sagt, demokrati. Vad fan gör man?

 15. moe
  12 februari, 2009 at 08:21

  ”de flesta israeler är faktiskt väldigt sekulära”-Benjamin
  Så vad faaan gör de där??? De kan ju inte skylla på att gud har gett de landet!! Är det inte på nåt konstigt sätt värre?? Att riktigt veta att landet inte tillhör de på riktigt och ändå välja att stanna på den marken som har bestulits av arma människor??? Kan du va snäll och svara på det Benjamin??

 16. David H
  12 februari, 2009 at 08:53

  ”Så vad faaan gör de där??”

  Moe, de flesta sekulära israeler är födda där.

 17. Sara G
  12 februari, 2009 at 11:54

  ÖPPET BREV TILL REGERINGEN MED ANLEDNING AV SITUATIONEN I GAZA
  Öppet brev till Utrikesminster Carl Bildt och Biståndsminster Gunilla Carlsson från Palmecententrets Generalsekreterare och ytterligare organisationer med engagemang i Palestina med anledning av situationen i Gaza (brevet är på engelska).
  http://www.palmecenter.se/RegionerOchLander/Mellanostern/Palestina/Artiklar/09022oppetbrevjensorbackgaza.aspx

 18. Sara G
  12 februari, 2009 at 12:25

  Benjamin, att vilja ”kasta judarna i sjön” är nog den mest slitna och utnötta fras israel använder i sin propaganda. Det är ett falsifarium som stärker bilden av utsatthet och förföljelse och rättfärdigar därmed, tycker man, israels exempellösa våld och brutalitet mot palestinierna genom att påstå ”vi är omringade av fiender som vill kasta oss i sjön!”
  Snarare är det tvärtom, det är Mellanösterns länder som är direkt hotade av kärnvapenstaten USrael med sitt innehav av drygt 150 atombomber.
  Det senaste hotet att använda kärnvapen kom under valrörelsen från Lieberman – och det är inget att huttla med!

 19. felastinya
  12 februari, 2009 at 12:58

  Benjamin, du lever i en drömvärld.

  Som jag har sagt, sanningen är att israelerna INTE vill ha fred.
  Det finns en liten majoritet i Palestina som vill leva i fred, men majoriteten stödjer de dagliga terrorn och förtrycket mot palestinierna.
  Du kan inte sitta och förneka detta!

  Det du pratar om att de skulle vara sekulariserade- alltså sekulariserade eller inte- Hur förklarar du t.ex när bosättare attackerar palestinierna, att den israeliska armen bara står på och inte gör något?!

  Detta handlar i grund och botten om RELIGION.
  Om det nu verkligen är så att dessa israeler som du pratar om verkligen vill ha fred, varför i helvete håller man på med brutala attacker och fötryck, isolering, misshandel, förstörelser etc etc???
  Kan du förklara detta för mig?
  Kan du säga, varför israels ledare-Livni,Olmert och co, förespråkar massaker och atomvapen och jag vet inte vad`? Det värsta är att israelerna inte höjer på ögonbrynen utan istället hejar på och röstar på dessa idioter!

  Kom inte och säg här att dessa vill ha fred, jag är palestinier och JAG VET vad jag har upplevt, vad mina släktingar har upplevt OCH upplever än idag! Jag vet vad mina vänner får stå ut med DAGLIGEN!

  Nej nej, den storisraeliska staten är det man strävar efter! Du pratar om Golanhöjderna, Västbanken, Gaza etc..alltså har du inte märkt redan nu efter 60 år hur gränserna redan har förändrats rejält??
  Vet du hur många bosättare det finns på Västbanken?? Eller vägspärrar?? Är det inte så att Golanhöjderna fortfarande är ockuperat? Va??

  Syftet med all denna terror och idioti som israel håller på med är att man vill utplåna palestinierna! Man gör det antingen långsamt eller snabbt!
  Snabbt, med attackerna i Gaza exempelvis, långsamt med isolering, blockader, vägspärrar, byggandet av nya bosättningar hela tiden….

  Att folk röstar på Hamas är för att DE tänker fortsätta kämpa tills vi får våra rättigheter och frihet tillbaka!!! Det är anledningen, folk är trötta på Abbas och Fatehs korruption och kelande med israelerna.

  Medan, varför israelerna röstar på högern är ENBART för att fortsätta med förtryck och terror mot palestinierna.

  Men då så..därmed,. ur förtryck och terror föds frihetskämpar i massor!

 20. felastinya
  12 februari, 2009 at 13:30

  David,

  De flesta isreler är INTE födda där, utan importerade från andra länder för att ökas i antal och bli fler än palestinierna. Man vill minska på ”chansen” till att de palestinska flyktingarna ska kunna återvända!

  Men men, det projektet lär misslyckas, för palestinierna är ett smart, tålmodigt och starkt folk =)

 21. David H
  12 februari, 2009 at 15:41

  felastinya, jag skrev inte om israeler i allmänhet, utan specifikt om de sekulära israelerna (jag svarade ju på moes fråga till Benjamin om just de sekulära israelerna, se inlägg 17).

  Från secularism.org.uk/

  “The Central Bureau of Statistics social survey found that Jews who define themselves as secular have the greatest incidence of higher education – 32 percent. Native Israelis of European or North American origin were most secular (63% of these)”.

 22. felastinya
  12 februari, 2009 at 19:50

  Ja, men även om det är så, så betyder inte det att man håller på med att importera så många judar som möjligt från massa länder för att öka i befolkning och bli fler än araberna.

  Men palestinierna kommer aldrig att sluta kämpa för att flyktingarna ska återvända och att få sin frihet etc.

  Så allt detta sionisterna håller på med, kommer aldrig att lyckas. Förr eller senare kommer palestinierna få sitt land tillbaka.

 23. Martin Forsman
  12 februari, 2009 at 21:00

  ”Om du visste något om Israel skulle du veta att de flesta israeler är faktiskt väldigt sekulära. De har ungefär lika mycket judendom i sina liv som de flesta svenskar har kristendom i sina liv, dvs. nästan inget alls.”

  @Benjamin:
  Det är inte denna majoritet sekulära Israeler som är ”problemet” utan de fåtalet procent ultraorthodoxa som har ett enormt inflytande i Israelisk politik. De israeliska bosättarna, eller rättare sagt de som daltar med denna grupp, är de som bär det klart tyngsta ansvaret för det dagliga förtrycket och våldet mot det palestinska folket.

  Det är märkligt att inte problemet med bosättarna alls belyses i main-stream media. Där är det istället den förhärskande och felaktiga ”allt är Hamas fel” bilden som lyfts fram. Hamas bildades nån gång under 1980-talet, således långt efter att den Israeliska ockupationen av Palestinsk mark inletts, och därför är det absurt att de ska bära ansvaret för den uppkomna situationen.

  För mig så är Hamas resultatet av den långa, hårda och orättfärdiga ockupationen av det palestinska folket. Således skulle Israel, om de verkligen vill bekämpa Hamas, arbeta för en fredlig samexistens med det palestinska folket i någon form. Då detta inte verkar vara aktuellt så anser jag att Israel tydligt visar att de hellre fortsätter sin orättfärdiga ockupation och offrar ett antal civila Israeler framför att ge Palestinierna det liv i fred och frihet som de, och isralerna, förtjänar.

Comments are closed.