Israel försöker skrämma Iran

I veckan har vi fått läsa de israeliska soldaternas vittnesmål om de krigsförbrytelser som landet gjorde sig skyldiga till med angreppet mot civilbefolkningen i Gaza. Israelerna själva anklagar Human Rights Watch för partiskhet, samtidigt som de berömmer sig själva om att ha en armé som följer krigets alla lagar. Vi vet alla hur det förhåller sig med den saken. Men nu trappas situationen ändå upp i Mellanöstern i och med att israelerna skickar krigsfartyg till Iran.

AB: ”I juni seglade en israelisk dolphin-klass-ubåt genom Suezkanalen i riktning mot Röda havet. Tre av Israels sex tysktillverkade dolphin-klass-ubåtar anses vara kärnvapen-bestyckade, skriver The Times. Ubåten sågs återvända till Medelhavet genom kanalen den 5 juli. I förrgår seglade två israeliska krigsfartyg söderut genom Suezkanalen. Anonyma israeliska försvarskällor säger till The Times att handlingarna är en förberedelse för en potentiell attack mot Iran.”

Irans folk behöver säkerligen mer frihet och demokrati. De behöver också ett samhälle som tillåter kvinnor och män att vara helt sekulära och ateister om det är vad de önskar. Så är det inte idag, Iran är en muslimsk republik och landet som nu skramlar med vapnen är en judisk stat. Vilket som är värst kan man träta om, men i sak så är Israel ett av de länder som brutit allra mest mot krigets lagar och mot de resolutioner som FN beslutat om.

Svenska medier intresserar sig för en politisk fånge i Eritrea, Dawit Isaak. Varför de inte ägnar sig åt de tiotusen palestinier som sitter i israeliska fängelser vet inte jag. Men jag vet att merparten av fångarna vare sig har rannsakats eller dömts. De sitter inlåsta på obestämd tid för att de sympatiserar ett politiskt parti som inte gillas av Israel. Israel har dessutom kidnappat ett antal palestinska parlamentariker och håller dessa inspärrade, något som antagligen är världsunikt.

Att kalla ett land demokratiskt borde rimligen innebära att landet följer de flesta reglerna om mänskliga rättigheter och alla konventioner. Att använda förbjudna vapen mot obeväpnade civilpersoner rimmar väldigt illa med min uppfattning om ett lands skyldigheter. Dessutom har inte Iran gjort Israel något, israelerna använder bara landet för att se till att spänningen i regionen vidmakthålls. Så länge världen tänker på Iran så struntar de i palestinierna, det är nog så man tänker i Israels regeringsbyggnader.

reklam

i Andra om: , , , , , , , , , , ab1 svd1 dn1 dagen t Gaza Peace UV Sthlms-V Anna Annarkia Svensson Skp Röda-M Lasse

[tags]Israel, Iran, Palestina, Bosättningar, Mellanösternkonflikten, Jerusalem, Fatah, Hamas, Gaza, Västbanken, Politik[/tags]

  5 comments for “Israel försöker skrämma Iran

 1. alandalus
  16 juli, 2009 at 20:43

  Statistiken är följande: 9,600 palestinier sitter kidnappade i israeliska fängelser. Av dem är 345 barn, 85 kvinnor, 36 parlamentsledamoter och 535 ämbetsmän.

  Idag kidnappade Israel ytterligare 8 palestinier, på Västbanken.

  Svensk media intresserar sig dock mer för en (1) israelisk fånge: ockupationssoldaten Gilat Shalit.

 2. Joppe
  17 juli, 2009 at 06:22

  Jag tror att apartheidstaten ligger tvåa på listan över värsta krigsförbrytarna. Inte därför att de begått färre brott än ettan, USA, men på grund av att de är mindre och inte har lyckats mörda lika många.

 3. Mandolini
  17 juli, 2009 at 14:00

  Israelerna kanske i slutändan vänder sig mot varandra med tanke på de stora konflikterna som råder mellan religiösa o sekulariserade Israeler.
  Israeler kan inte hålla samman som de gör idag om de inte hade fiender annars hade vänt sig mot varandra.
  så är det för det mesta när ett folkslag känner sig hotad från yttre hot då går man samman så jag tror att när Israel har slaktat klart både Libaneser o Palestinier så kommer vi att få se konflikter bland Israelerna.

 4. Sara G
  17 juli, 2009 at 16:53

  Hotat Iran har USrael gjort länge nu, förmodligen väntar dom bara på det rätta ögoblicket, så att man tar två flugor i en smäll, Iran och Palestina.
  Om jag skulle drista mig till att ranka världens mest fascistoida, odemokratiska och rasistiska stat så skull avgjort israel toppa den listan. Med råge…

Comments are closed.