Israel bombar FN-skola och norska läkarna gråter


Dagens Nyheter väljer att skriva 40 döda VID skola, så kan man också skriva när de, minst fyrtio dödade, befann sig inuti skolan. Se min rubrik så förstår ni hur jag beskriver händelsen.

DN: ”- Det är svårt att veta exakt hur många som har skadats och dödat. Just nu har är det problem att få information, säger Shaheen Chughtai, informatör på brittiska hjälporganisationen Oxfam. Det är sannolikt att det är en av FN-organet UNRWA:s skolor som har utsatts för attacken. – Men vi kan inte bekräfta något än eftersom vi inte kommer fram till Gaza, säger UNRWA:s talesman, Christopher Gunness, till DN.se.”

När kriget mot Libanon pågick så skickade Israel robotar mot en FN-postering. Israel saknar respekt för FN av flera orsaker, främst antagligen för att FN (Världssamfundet) fattat så många resolutioner mot landets politik, på något annat sätt kan i alla fall inte jag förstå saken.

Siffrorna fyrtio dödade är antagligen en grov underdrift, på samma sätt som Israel rapporterar sina egna dödade, så kommer siffran växa. Det kanske till och med kommer att heta att det är en bunt ”terrorister” som gömt sig i skolan. Krigets första offer är som bekant sanningen.

Israel har hindrat transporter av sjukvårdsmateriel och medicin till Gaza, man har till och med kört på ett fartyg med förnödenheter till de skadade. Man har hävdat att Hamas inte släpper fram lastbilar med flera ton medicin och medicinsk utrustning när man i själva verket själva har förhindrat det. Nu berättar UNRWA att man inte ens kan kommunicera med Gaza via telefon.

Mads Gilbert den norske läkaren som hjälper till vid ett sjukhus i Gaza skickade tidigare detta SMS: ”Den centrala marknadsplatsen är bombad för ett par timmar sedan. 80 skadade. 20 dödades. Kom hit till Shifa. Hades! Vi drunknar i död, blod och amputationer. Massa barn. Gravida kvinnor. Jag har aldrig upplevt

något så fruktansvärt. Nu hör vi tanks. Berätta vidare, sprid nödropet. Gör något! Gör mer!. Vi lever i historieboken nu, alla! / Mads G”

Nu är det dags att fråga sig vad den svenska regeringen gör. Vi har sett Carl Bildt stå och flina bredvid Tpisi Livni, nu krävs det sannolikt en mer stram attityd från vår högerregering.

Eller får man inte reagera för alla ”liberaler”?

DN SvD VG123 Dbl123 it

Andra om: , , , , , , , , , , ,

[tags]högerregeringen, dagens nyheter, mads gilbert, fn-skola, liberaler, gaza, mellanösternkonflikten, israel, palestina, övervåld, apartheidstaten, politik[/tags]


10 svar till “Israel bombar FN-skola och norska läkarna gråter”

 1. Ja, Calle kan ju börja ställa lite krav.
  *Fördöm Israels användning av olagliga vapen
  *Beskriv Israels krigföring som terroristisk (vilket den definitionsmässigt är). Och kräv att EU är konsekvent i sina terrorlistningar. Om det folkvalda Hamas ska terrorstämplas, då ska också den israeliska regeringen terrorstämplas.
  *9) Kritisera sig själv för att han snarare än att fördöma markoffensiven oroar sig för de stackars israeliska soldaterna som i sina tanks är omgivna av hatiska människomassor.
  *4) Uttala att palestinierna har rätt att attackera israeliska soldater i Gaza. Alltså erkänn palestiniernas rätt till självförsvar mot den olagliga aggressionen.

  Finns så in i helsikes mycket han kan säga men jag tror det kommer vara fortsatt tyssst och okritiskt.

  Tack för en grymt bra blogg

 2. förvänta er inget av Högerregeringen eftersom det är också de som kallas för Bombhögern som alltid står på USA´s och Israels sida mot det så kallade kriget mot Terrorn.
  det blåser Högervindar inom politiken i EU och därför skall vi inte heller bli förvånade när ingen regering i EU skarpt kritiserar Israel.

 3. Calle skulle nog vilja att fyrverkeriet fortsatte ett bra tag till så att hans aktier i vapenindustrin kan öka i värde ännu mer. Han har varken mod, lust eller vilja att ändra på något, i annat fall kan han hälsa sin karriär gonatt. Det är kristallklart för mig, världen är beredd att offra palestinierna för ett storisrael. När inget annat fungerar får man skjuta ut dom därifrån verkar logiken gå.

 4. Jag minns en kolumn skriven av den fd Israelvännen Staffan Heimersson på Aftonbladet för några år sedan, efter ett besök i Ockuperade-Palestina:

  Idag borde Israels vänner göra avbön

  Det var en mycket stark kolumn, tyvärr måste man betala för att läsa den nu.

  Nu efter den senaste massakern i skolan vill jag se Kristdemokraterna, Folkpartiet och Judiska församlingen enhälligt ta avstånd från förintelsen i Gaza. Folk som försvarar sionismen i denna svåra stund är inte bättre än dem som försvarade nazismen under andra världskriget.

 5. Vi känner alla vanmakt. Israels övergrepp är så tydliga, deras retorik så genomskinlig. Om detta varit Irak, Pakistan, Ryssland m.fl. så hade världssamfundet (det västliga) slagit ned ”like a ton of briks”. Möjligen kan man tänka sig att diplomatisk försiktighet är nödvändig för att åstadkomma en vapenvila. Men jag hoppas att när röken skingrats, så blir västs förhållande till Israel (i alla fall EU’s) aldrig vad det varit. De förtjänar isolering och en hård hållning som kräver att man lever upp till de FN resolutioner man alltid struntat i.
  Israel är dessutom en stor risk för världsfreden. Vi skall inte inbilla oss att deras brott endast påverkar lokalt. Israel är nämligen en kärnvapennation, och jag kan inte fatta det oerhörda hyckleri som kräver att Iran skall sluta med sin kärnvapenutveckling när Israel har kärnvapen. Så länge vi, och våra ”allierade” dvs. USA, inte avväpnar Israel deras kärnvapen, så orsakar vi själva ett kärnvapenhot som kan förgöra hela världen.
  Tack Jinge, du behövs verkligen!

 6. De här krigskirurgerna är värda all hyllning de kan få och speciellt Mads Gilbert som låter världen veta vad som pågår.
  De arbetar under ofattbara omständigheter men det verkar ändå inte finnas någon gräns för vad de rimligtvis borde kunna utstå.
  De har knästående, på golvet, amputerat småbarn utan bedövning och rivit ned gardinerna som använts till förband och nu hotas den sista elkraften som kommer från reservelverket. När det stannar är allt deras arbete förgäves.

  Gilbert har alltid varit politiskt kontroversiell och obekväm för etablissemanget men det han nu uträttar ingjuter välförtjänt respekt och beundran från en hel värld och vi får hoppas att han överlever detta helvete.
  Gilbert blir siste man ned från barrikaderna.

 7. Nej, det är värst vad liberaler är nationalistiska och krigiska. Så fort man protesterar mot att Israel väljer att öppna upp fullt krig med massaker i Gaza så är det som att man per definition tar ställning för den ena parten och vill ha kriget. Det är många som ser rött.