Islamisterna vinner i Egypten


Idag börjar valet i Egypten, och det kommer att pågå till långt in i januari. Att det ska hålla på så länge förvånar nog många, men det beror på att det är landets domarkår som ska kontrollera och gå i god för att det inte förekommer något valfusk, hur de nu ska lyckas med det.

AB: ”Nu ska alltså 498 ledamöter till parlamentets underhus utses. Därefter, i slutet av januari, följer val till överhuset. Sedan ska en ny konstitution skrivas, och en ny president väljas. Så ser de officiella planerna ut. Den som vill ha en annan bild kan åter vända blicken mot Tahrirtorget. Tårgasen ligger åter tung över torget, och demonstranternas talkörer kräver åter att landets makthavare – nu fältmarskalk Tantawi och de väpnade styrkornas råd – lämnar sina poster. Människor dör, återigen. Det är fortfarande militären som bestämmer. Samma militär som bar upp Mubaraks regim. Det är militären som sätter gränserna för förändringen av det egyptiska samhället. Generalernas försäkringar om att de så småningom kommer att lämna över makten övertygar inte.”

Det vi i Europa har att skämmas för är i vanlig ordning att vi har gett direkt eller indirekt stöd till en militärdiktatur, en diktatur som leddes av Mubarak. Kunde egyptierna rösta bort EU så skulle de säkert göra det, vi är nämligen medskyldiga till att förtrycket har kunnat fortgå även om USA precis som vanligt har varit diktaturens garant. Man har exporterat massvis med militärmateriel, man har dessutom sett till att Mubarak haft välfyllda bankkonton i olika länder om och när han velat dra sig tillbaka.

Som bekant har USA haft flera motiv till sitt handlande, dels har det varit ett stöd till apartheidstaten, ett sätt att hjälpa Israel med sin blockad mot Gaza, och dels har diktaturen hållit islamisterna i Egypten på mattan genom sin armé, och med sin polis som har kunnat agera då inga stridsvagnar var lämpliga. Sedan har säkerhetstjänsten i Egypten haft egna fängelser och dit har vi sänt egyptier med hjälp av hemliga CIA-plan som bekant. Det fläckar Anna Lindh och den dåvarande S-märkta statsministern.

Vår nuvarande regering är sämre än den som satt vid makten då, alliansen skulle givetvis fylla massor av flygplan med folk om det kom en begäran från USA, den låtsas som att den inte skulle göra det varje gång chansen dyker upp harklar man sig och mumlar något om Anna Lindh och skrapar med foten.

Alla tecken tyder på att det är det islamistiska Muslimska Brödraskapet som kommer vinna valet i Egypten. De kommer, som det ser ut nu få egen majoritet i parlamentet. Nu sade de till sina sympatisörer och medlemmar att hålla sig borta från Tahrirtorget i samband med fredagens manifestation, om det var för att de ”oppositionella” inte skulle nå den förväntade miljontillströmningen eller om det var för att det inte skulle kastas i ansiktet på dem när de bildat regering i början av nästa år vet vi inte. Men att landet får en islamistisk regering kan vi utgå ifrån, det näst största partiet är nämligen också islamistiskt, dock mer extremt än vad brödraskapet är.

Detta håller på att förändra situationen i Mellanöstern och hade jag varit israelisk medborgare så skulle jag krävt av min regering att den skulle utrymma bosättningarna på Västbanken, häva blockaden mot Gaza, flytta gränsen till gröna linjen och sätta mig ner och förhandla med palestinierna. Varför ska Israel fortsätta att hälla bensin på en eld som riskerar att nå Israel självt?

it Andra om: , , , , , , , , , , ab svt sr ex svd dn1


25 svar till “Islamisterna vinner i Egypten”

 1. spännande och se ifall militären släpper makten nu då, eller om dom kanske anser att folk röstade fel?

  • Svårt att säga, men svaret får vi väl inte förrän i januari-februari då valet ska vara klart. Men släpper de inte makten så tror jag att landet får en riktig revolution, typ inbördeskrig.

   • Militärdiktatur eller islamistiskt förtryck? Suck! Vilket som så är det en tråkig utveckling. Det känns som analogt till svensk politik att exempelvis SD eller KD skulle bli de största partierna och den politiska diskussionen skulle börja handla om att hålla religiösa och icke-religiösa minoriteter under kontroll.

    Jag hoppades på åtminstone ett något tolerantare och öppnare Egypten som respekterar alla livsåskådningar…….

  • Att de släpper makten är knappast troligt. Det brukar aldrig militären göra. Frågan är bara exakt var de sätter toleransnivån gentemot det valda styret.

   Jämför gärna med exempelvis Thailand, där militären med jämna mellanrum går in och störtar demokratiskt valda regeringar som blivit lite för styva i korken. Vanligtvis genom att först understödja våldsamma protester och sedan ”tvingas” gripa in för att upprätthålla säkerheten.

   Såvitt man kan se rymmer Egyptens inrikespolitiska situation precis alla nödvändiga ingredienser för att militären ska kunna utöva makt på det sättet.

 2. Jinge.
  Oavsett vem som vinner valet kommer det inte att ske några förändringar när det gäller relationerna med Israel, varför skulle det bli det? Det går inte använda sig av Israel som ett slagträ i det som föregår idag i Egypten. Detta landet har tillräckliga bekymmer med att först och främst få igenom ett demokratiskt val.
  Militärstyret kommer att sitta kvar under en övergångsperiod liksom militären gjorde i Turkiet.
  Israel är en stabil demokrati och att påstå att landet skulle hälla bensin på något mär befängt.
  Tror du inte den kommande regeringen har annat att tänka på än palestinierna väl och ve?

  • Paul, du är en person med extra utrymme i hjärnan som härbärgerar din förmåga att önsketänka. Dessutom frågar du varför Egypten skulle förändra sina relationer med Israel.

   Då ska jag ta frågan på allvar, men jag svarar kort. USA har under många år sänt massor med pengar till Mubarak för att han ska ”skänka” gas till Israel och för att han skulle hjälpa Israel med att hålla Gaza avspärrat. Nu är Mubarak borta och Israel ligger minsann inte på egyptiernas topplista, om man säger så. På den arabiska gatan är man _mycket_ kritiska mot apartheidstaten.

   Jo jag tror att en ny regering i Egypten har mycket att ta itu med, men du ska aldrig glömma bort att aktioner mot Israel stärker vilken regering som helst i regionen. Israel har lyckats göra sig själva till ett av världens sämst ansedda länder, och detta är särskilt märkbart i arabvärlden.

   Du kan utgå ifrån att det är omöjligt för en ny Egyptisk regering att hålla palestinierna inspärrade i Gaza när de övertagit makten, egyptierna accepterar inte att Israel och USA bestämmer vad de ska göra. Det oroar givetvis det muslimska brödraskapet, framförallt eftersom det finns ännu mer militanta islamister i landet.

   På samma sätt är det i Syrien, och det är på gång i Jordanien. Att *.il dessutom har mördat turkiska fredsaktivister har redan resulterat i svalare förbindelser med Turkiet. USA har kunnat agera som garant för Israel, men idag så är USA:s kris så dramatisk att man inte kommer kunna utöva militära påtryckningar på vanligt sätt. Kriget mot Libyen var antagligen det sista vi såg från den sidan i nuläget.

   Ska man spekulera vidare så kan givetvis Netanyahu och de andra idioterna i den israeliska regeringen ställa till det ännu mer, man kan ju panka på Iran, då kommer varenda Shiamuslim i Saudiarabien vända upp och ner på det saudiska kungahuset och vad som händer sedan törs jag inte ens tänka på.

   • Att fredsavtalet mellan Israel har varit kyligt vet väl alla och kommer att förbli i lång tid framöver.
    Att tro sig att muslimska brödraskapet kommer att öppna gränsen mellan Gaza och Egypten blir du besviken, för det kommer inte att ske.
    Israel bestämmer inte över Egypten och är inte intressed att göra detta heller.
    Israel kommer inte att starta krig med Iran, det som förekommer idag är ett ordkrig.
    Skyll inte allt elände som sker i mellanöstern på Israel, det håller inte.

   • Bra Jinge att du svarar Paul Rimpler. Jag vill inte bli orättvist beskylld för antisemitism och hålla sionisterna i onödigt arbete.
    Ditt svar är dessutom heltäckande och utomordentligt välskrivet.

     • Jag tror Sara syftar på att det räcker att man säger något negativt om Israel så blir man stämplad som anti-semit av vissa extrema människor.

      Överlag tycker jag Paul argumenterar hyfsat väl för sin sak även om jag inte håller med honom om allt han säger och jag antar att det tycker du också för annars hade du inte låtit honom hållas.

      • Jag recenserar inte dem som kommenterar här, jag refuserar dem bara, dock inte alla, och inte Paul eftersom jag säger emot när jag tycker att han har fel.. :-)

     • Nej, inte Paul – men andra sionister som läser din blogg och nogsamt noterar vad jag skriver om de nuvarande israeliska makthavarnas råa behandling av palestinierna.
      Det är bara att Googla för att se vem jag anses vara. Det mesta jag har skrivit på
      din blogg har man kopierat och lagt ut för att bevisa min anti-semitism.
      Jag står på en lista där man påpekar att jag ska noga kontrolleras och
      eventuellt interneras. Hur det nu ska gå till? Jag åker aldrig tillbaka till Israel, ett besök räcker…

      • Använd kontaktfunktionen och skicka mig länken till den listan Sara. Intressant! Jo jag tyckte att du anklagade Paul, men nu lär jag läser om det så är det inte så, men det var väl för att du vände dig till honom.

 3. Egen majoritet tror nog varken Brödraskapet eller de flesta andra att de får (även om det är för tidigt att ropa hej, med tanke på att ingen tillförltigt opinions undersökning gjorts), men vi kan nog absolut räkna med att de kommer att vara det maktbärande partiet under de kommande åren, om nu inte militären bestämmer sig för att de tar hand om alltihop på egen hand. Det faktum att de näst största partiet (antar att du syftar på Hizb al-Nour) också är islamistiskt är en sanning med modifikation. Visserligen talar mycket för att de så kallade Salafiterna (radikala islamister) j Hizb al-Nour med flera kommer att få en hel del röster, men så länge Brödraskapet inte söker en allians med dem i ett framtida parlament (vilket skulle vara ett häpnadsväckande avsteg från deras gängse försiktighet, särskilt med tanke på att det var bara en månad sedan samtalen om en enad islamistlista bröt ihop under buller och bång) kommer de knappast att ha något större inflytande.

  Däremot innebär det naturligtvis ett problem för de sekulära krafterna, eftersom det innebär att det blir svårt att se hur en helt sekulär regering skulle kunna bildas under överskådlig framtid.

 4. Idag är det första parlamentsval i Egypten sedan diktator Mubarak störtades och det är ingenting att fira med tanke på dödläge mellan demonstranterna och militären som pågår fortfarande , Antalet döda är 42 och 3000 skadade än så länge och det finns inga några tecken på att oroligheterna kommer att ta slut

  Demonstranterna kräver att valet ska bojkottas tills militären återvänder till sina baracker , Det är också en stor förvirring bland väljarna om vad de nya partierna som bildades efter revolutionen står för
  Fria val behöver stabilitet och lugn , Fria val kan inte hållas när miljontals egyptier befinner i en konflikt med militären , Om valdeltagandet är låg kommer det att betyda att det är utbrett missnöje bland egyptierna och tror inte att en verklig förändring är möjlig genom valprocess

  De muslimska brödraskapen kommer att promenera till parlamentet med stor majoritet tillsammans med resterna av Mubaraks nationella demokratisk parti , Vissa egyptier säger att valet saknar relevans och legitimitet så länge militären vägrar lämna makten ifrån sig , Egypterna behöver en stark sekulär styrande organ , De religiösa kommer att köra Egypten i botten med sina Sharialagar som kommer att skapa kaos

  Israel är mycket bekymrad och erkänner att det kommer att bli en mycket tuff grannskap , De muslimska brödraskapet är emot fredsavtalet med Israel och kräver att det ska upphöras samt de är rabiat anti amerikansk och anti Israel , Israel älskar diktatorer i arabvärlden för att garantera att araberna ska förbli efterblivna och svaga ,

  Till sist Paul påstår att Israel är en stabil demokrati men vad har Israels demokrati levererat till mänskligheten mer än död och förstörelsen

  • Marwan.
   Vi har i Israel en stabil demokrati något annat är inte tänkbart för oss. Det ligger i vår natur och tänkande. Vi judar tog med oss demokratiska principer och traditioner med till mellanöstern, detta sågs inte med blida ögon av araberna.
   Vi har haft anpassad oss till att vi alltid har haft diktaturer om kring oss, och vår demokrati har vi fått försvara i dåtid och nutid, och det är en rätt vi har.
   Demokratiseringen i arabvärlden kommer på lång sikt att gynna Israel.Att israel skulle vara bekymrad över händelserna i arabvärlden ligger väl i sin natur, vilket annat land hade inte varit de?
   Jag håller med dig om att Egypten behöver ett starkt sekulärt styre som kan lösa dessa enorma problem som landet står inför, ej ett islamitiskt styre med sharialagar.
   Abbas sa för någon tid sedan att de han mest ångrar var att man inte bildade en palestinsk stat paralellt med Staten Israel bildades.
   Israel kommer alltid att vara ett föregångsland i mellanöstern.

  • Marwan jag måste bara säga att jag uppskattar dina inlägg. Jag har ingen aning var du är ifrån eller vem du är men du brukar alltid skriva sakligt och intelligent; jag gillar det.

 5. Det kan nog mycket väl bli så att MB får egen majoritet men ska jag vara ärlig så tror jag inte det kommer märkas så mycket vilka som blir valda i Egypten. Oavsett vilka som tar makten efter valet så kommer de främst bedömas på två punkter vilka kommer vara avgörande för om de väljs om:

  1. Jobbskapande (Egypten har en enorm arbetslöshet).
  2. Att skapa ett ’rättvisare’ Egypten (Landet har mycket stora inkomstskillnader och en mycket stor del av befolkningen lever i djupaste misär).

  Om MB ska lyckas med detta kommer de behöva omvärldens stöd vilket de knappast lär få om de vilket många belackare vill få det till istället väljer att gå Irans väg. MB kommer alltså precis som Erdogans islamistparti i Turkiet få lägga de religösa påbuden på hyllan och istället inrikta sig på att skapa ett Egypten som kan accepteras både av den egna befolkningen och av omvärlden.

  Jag kanske är naiv men detta är iallafall min förhoppning om hur det hela kommer utveckla sig OM militären verkligen släpper ifrån sig makten vilket är osäkert i dagsläget.

  Är det nån som har pejl på hur mycket stöd den sekulära ’Vänsterkoalitionen’ kommer få förresten ? Den nya icke statligt bundna fackföreningsrörelsen har ju fått mängder av medlemmar iallafall och går snart om den statligt kontrollerade.

 6. Har ni sett det senaste om Libyen?

  Där hissas Al-Qaida’s flagga på domstolsbyggnaden i Benghazi dessutom så lutar det åt införandet av sharialagar, det är frihet och demokrati för Libyerna.. Undra vilka som tjänar på detta?

  Libya: Al Qaeda flag flown above Benghazi courthouse
  http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/africaandindianocean/libya/8861608/Libya-Al-Qaeda-flag-flown-above-Benghazi-courthouse.html

  ”The black flag of Al Qaeda has been spotted flying over a public building in Libya, raising concerns that the country could lurch towards Muslim extremism.”

  Libya’s liberation: interim ruler unveils more radical than expected plans for Islamic law
  http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/africaandindianocean/libya/8844819/Libyas-liberation-interim-ruler-unveils-more-radical-than-expected-plans-for-Islamic-law.html

  ”Mustafa Abdul-Jalil, the chairman of the National Transitional Council and de fact president, had already declared that Libyan laws in future would have Sharia, the Islamic code, as its ”basic source”.”

  Men vad hade man väntat sig när Al-Qaida kommenderade rebellerna mot Khadaffi, det varnade engelsk media för innan ”befrielsen” från Khadaffi..

  • Ohhh Mr.T
   Stora stygga Al-Qaida är här igen…
   Vi bävar vid den hemska tanken som du för fram..ska gömma mig under täcket..
   Kanske dyker den mäktiga flaggan upp på torget här i stan..
   Oooh nej, varnade verkligen den engelska ding ding media om detta??
   Jag känner mig så dum att jag inte lyssnade :(