Islamisten Mohammed Mursi, realist eller fanatiker?


Det är inte varje dag som jag håller med om Aftonbladets ledarartiklar, men det händer ibland, och den här dagen är en sådan dag även om jag inte direkt hoppar högt av munterhet.

Det illustreras rätt så tydligt på bilden till höger, själv är jag måttligt nöjd med att Mohammed Mursi var den som gick vidare till omvalet, men jag vet inte speciellt mycket om karlen bortsett från att han anses vara en av de mest hårdförda islamisterna i det Muslimska Brödraskapet. Muslimer har jag inget problem med, men med islamister är det lite annorlunda. Vill folk använda religionen som rättesnöre så är det ok för mig, men vill man att den ska upphöjas till lag så tycker jag att det har gått för långt.

Våra egna lagar bygger väl från början på vår egen religion, men även om religionen till stor del har spelat ut sin roll så finns lagar och regler kvar. Det är i alla fall tämligen sällan vi möts av argument som hänvisar till guds bud, eller att någon säger ”– Nej, det där gör jag inte eftersom gud anser att det är en synd”. Möjligen umgås jag i fel kretsar för att stöta på sådant.

Dessutom undrar jag om Mohammed Mursi verkligen vill strypa turistnäringen i Egypten. Han är nog inte dum-
mare än att han förstår att turistnäringen behöver undantas från religiösa påbud. Man kan dessutom fråga sig om befolkningen verkligen skulle finna sig i att ha dubbla måttstockar, turistande kvinnor i bikini på badstränderna, försäljning av alkohol på hotellen och en betydligt striktare lag för den egna befolkningen?

Det är svårt att veta, men rimligen så borde Mursi anse att inkomster och arbetstillfällen är viktiga saker när det gäller Egypten. Men nu har medborgarna röstat på den man som är för en striktare tolkning av Islam vilket gör det svårt att tolka utvecklingen, en del talar ju för att det faktiskt är det som befolkningen vill ha. Att vi i Sverige tycker att det verkar galet betyder ju inget i Egypten.

it Andra om: , , , , , , , , , ab123 sr gp1 dn1234 svd1234


12 svar till “Islamisten Mohammed Mursi, realist eller fanatiker?”

 1. Tja , man går ju inte omkring i bikini vid pyramiderna och andra sevärdheter . Kanske säkrast att skippa shortsen / kortkort och bara axlar och helt enkelt anpassa sig till den kultur som råder i det land man besöker.

 2. Att vara religiös fanatiker är lätt när man inte har något att säga till om. När man behöver bry sig om mer än sina egna hjärnspöken blir många mer pragmatiska.
  I olika intervjuer av människor från Egypten under året har det funnits de som fört fram strikta tolkningar av islam, men också de som fört fram Turkiet och Erdogan som föredöme, även personer som verkat tillhöra muslimska brödraskapet. Det senare öppnar nog för fortsatt turism.
  Annars lär militären, med stöd utifrån, kunna ta tillbaka makten med ”stöd” av folket.

 3. Egyptierna är det mest kulturellt och religiösa nationen i hela den arabisk halvön . 80 % gynnar Sharia och 70 % gynnar kvinnlig könsstympning

  Demokratin fungerar bra i Turkiet och Tunisien men det är en ren katastrof för Egypten , Mursi är en fanatiker trots att han har läst i USA och blivit ingenjör samt han har 5 barn och alla har amerikanskt medborgarskap

  Mursi är mångårig inflytelserik figur inom det muslimska brödraskapet , kritikerna anser att han saknar karisma och har en reaktionär ideologi som är skadlig för Egypten och dess folk
  Mursi lovade att införa Sharia och att omförhandla avtalet med Israel , Mubarak var mycket värre och hans relation till Israel var mycket viktigare än sitt Eget folk samtidigt hade han ett mycket marginellt förhållande till palestinierna och han var det bästa president för ett sjukt samhälle , Mubarak också bär ansvaret för det som sker i Egypten och han har lämnat ett samhälle som snabbt röstade på talibanerna

  Jag tror att mursi kommer inte att bli bättre än Mubarak , verkligheten i Egypten och omvärlden kommer att skrämma honom , Egypten kommer att fortsätta under samma usla förhållande på samma sätt som det var under Mubaraks tid

  • Egyptierna är det mest kulturellt och religiösa nationen i hela den arabisk halvön . 80 % gynnar Sharia och 70 % gynnar kvinnlig könsstympning

   Är du säker på det??

 4. Al Jazeera visar nu bilder på ett fullsatt Tahrir torg. Det verkar som att alla inte har tröttnat på att protestera.

 5. Om Mursi tänker respektera Egypten som en ”demokrati” så får han nog finna sig i att inte göra Egypten till ett nytt Iran för landet kommer vara extremt beroende av att få igång den oerhört luckrativa turistnäringen igen. Blir Mursi vald och misslyckas med det grundläggande d v s att ge sitt folk arbete, inkomst, utbildning och mänskliga rättigheter kommer han straffas obönhörligt vid nästa val och jag väljer att tro att han är slipad nog för att förstå detta.