Islamisten Mohammed Morsi på väg att vinna valet?


Nu är det Egyptiska valet avverkat, den slutliga röstsammanräkningen är inte klar, men redan under söndagskvällen så konstaterade man att islamisten Mohammed Morsi, muslimska brödraskapets kandidat, ledde sammanräkningen. Nu kan man ju fråga sig vad det betyder med tanke på att militären tillkännagett att regeringen inte kommer att få besluta om vissa frågor.

Al-Jazeera: “Next president will have little power as a new decree issued by the military grants the generals draconian authority…

…SCAF dissolved parliament last week following a ruling by the supreme court, which found the legislature unconstitutional. The court ruled that provisions of the electoral law – which allowed political parties to compete for seats reserved for independent candidates – violated the constitution.

With the legislature gone, the generals reasserted control over the legislative process, and over the country’s budget.”

Allt talar således för att Egypten fortsätter att vara en militär-
diktatur fast nu med en islamist som president, en president vars eventuella makt redan avskaffats av – militären. På svenska ser jag att det enda sättet när det gäller att beskriva landets status, eller kommande status, är att säga att det fortsätter att vara en – militärdiktatur.

Al-Jazeera: “SCAF dissolved parliament last week following a ruling by the supreme court, which found the legislature unconstitutional. The court ruled that provisions of the electoral law – which allowed political parties to compete for seats reserved for independent candidates – violated the constitution.

With the legislature gone, the generals reasserted control over the legislative process, and over the country’s budget.

”The Supreme Council of the Armed Forces shall exercise the powers referred to under the first clause of article 56 [the article on legislative power]… until the election of a new People’s Assembly,” the decree states.”

De som hälsar den här kommande nyordningen med glädje är väl Israel, frågan nu är väl om det blir samling på Tahrirtorget igen eller om folket resignerar som militären hoppas.

it Andra om: , , , , , , , ab1 sr1 gp dn1234 svd12


3 svar till “Islamisten Mohammed Morsi på väg att vinna valet?”

 1. Tyvärr så har Egyptierna fått välja mellan pest och kolera och detta kanske är den enda vägen för att rädda något som drar in 75 miljarder årligen ( 6.7 % av BNP ) till statskassan och direkt sysselsätter 12% av befolknigen.
  Om islamisterna kommit till makten hade de förkunnat att torrlägga alla turistanläggningar, förbjuda mån och kvinnor bada på samma badplats samt förbjuda ej gifta par att dela hotellrum. Detta hade varit den sista spiken i kistan för turismen. Redan idag blöder dessa hotellanläggningar i bl.a Hurghada väldigt svårt och konkurserna kommer en efter en.

 2. Tyvärr såg man ganska tidigit att det skulle bli något i stil med turkisk militärdiktatur och skendemokrati. Detdär med skendemokrati verkar de inte ha fattat dock eller så misslyckades de rejält. Antaligen för att de underskattade det egyptiska folket. Förvånansvärt fortsätter de att underskatta det egyptiska folket eller så överskattar de sin egna förmåga. Förr eller senare (vi får nog veta snart hur det blir) kommer SCAF att lära sig att även om egyptiserna lever i städer så är de i grund och botten beduiner, envisa och av järn. De må böja sig ett tag under svårigheter men förr eller senare kommer de att byta ut faraonen igen.

 3. En av egyptierna skrev följande och jag citerar “ Mursi är en muslim fundamentalist som vill förflytta egyptierna till stenålder och vill tvinga det egyptiska folket att vara okunniga och analfabeter som en apostel som tvingar sitt folk att dricka djurens urin samt han vill ingjuta rädsla i hjärtat av egyptierna , Denna fanatiker kan inte använda Islam för att lösa de enorma problemen i Egypten “

  En av de muslimska brödraskapet svarar med följande “ Det är precis vad Islam kämpar för och alla andra som är emot är djävulen och satans söner “ detta är situationen i Egypten och hur kommer det att sluta är ingen som vet

  Muris lovade att etablera en civil stat enligt alla politiska modeller , Muris vet att Sharialagen är svårt att genomföra och de länder som tillämpar Islam har gett ett mycket dåligt uttryck om Islam både hos de interna och externa allmänheten

  Religion har en heltäckande effekt , den utestänger andra alternativ och ideologier och synsätt förnekar andras rätt till en annan uppfattning