Iran har skjutit ner amerikanskt spionplan


Nu meddelas det att Iran har skjutit ner ett amerikanskt spionplan över Iran, en drönare med stealth-egenskaper. Det är ännu inte känt vad planet gjorde i Iranskt luftrum, men knappast någon tror väl att det var ett misstag. Planet var där för att spionera.

DN: ”Iransk militär har skjutit ned en amerikansk drönare i östra Iran. Det rapporterade den iranska tv-kanalen Al Alam på söndagen.

”Iransk militär har skjutit ned en inkräktande amerikansk RQ-170-drönare i östra Iran”, säger en anonym militär källa till tv-kanalen enligt Reuters.

Attacken har ännu inte kommenterats från amerikanskt håll.”

Dagens Nyheter hade väl knappast varit Dagens Nyheter om man inte avslutade notisen med att påstå att Iran har gjort sig skyldiga till en ”attack”, som jag ser saken så är det USA som olovandes flugit in spionplan över Iran och Iran har handlat helt korrekt, de sköt ner planet som ju var obemannat. Men i DN står det att ”attacken” ännu inte har kommenterats från amerikanskt håll. (Bilden föreställer en RQ-170-drönare)

it Andra om: , , , , , , , dn svd ex gp


33 svar till “Iran har skjutit ner amerikanskt spionplan”

 1. Inte första drönaren som skjuts ned, har jag för mig. USA:s agerande kan betraktas som krigshandling: man kränker medvetet annat lands territorium med sina militära resurser. Iran har full rätt att slå tillbaka.

 2. Jag tolkar det som att det är den amerikanska attacken som inte kommenterats av de attackerande.

 3. bra teknologi speciellt material och infraröd hd kameroro och kommunikation system….de vad iranierna behöver :) och speciellt den argonomiska formen…

 4. Och så försöker USA, Israel och England låtsas som om det är IRAN som är den onde i sammanhanget, jag vet inte hur länge de ska lyckas med det. Ondskans axelmakter är de imperialistiska USA och Storbritannien, satans länder!

  • Ja, rubriken borde väl vara. USA kränker Iran, oframgångsrikt. Annars har man liksom tagit ställning.

  • Vad hoppas du Ryssland ska göra? Bara för att dom inte drar jämnt med din fiende gör dem inte till din vän. Ryssland styrs av korruption. Frankrike och Tyskland är de mest sansade av större länder.

   • Och varför vurmar ni för Iran? Vad gott väntar ni ut av det? Att dom retar USA? Eller hoppas ni att Iran och Israel utplånar varandra med kärnvapen så slipper vi båda? Vore kanske skönt men det måste finnas bättre sätt.

     • Jag överdrev en del. Att skicka drönare är förstås olagligt och USA är en buffel men det finns skäl att hålla ett öga på Iran.

    • Varför vurmar du för krig? Varför hetsar du för krig emot Iran? Det är det du gör när du anklagar folk som kritiserar en nations kränkning av en annan för att vara medlöpare med ena parten. De som kritiserar USA är inte medlöpare med Iran, du däremot är en krigshetsande medlöpare till USA vad det verkar.

     Du kan inte sätta dina egna paranoida hypoteser i mun på andra, det du anger finns inte ens med som alternativ i sammanhanget. Hur får du det till att USA måste kränka Iran annars blir det nuclear holocaust, det visar på viss paranoia i ditt tänkande. Ditt sätt att försöka göra alla som inte delar till uppfattning till fiendens medlöpare är också ett klassiskt symptom på paranoia.

    • @ Nils Erik

     ” … Eller hoppas ni att Iran och Israel utplånar varandra med kärnvapen så slipper vi båda? Vore kanske skönt men det måste finnas bättre sätt.”

     Vore det väldigt skönt för dig om miljontals oskyldiga människor i Iran och Israel dog alltså???

  • ”I alla fall” ???

   Va? Menar du att USA har rätt att skicka spionplan överallt där israeler anser att landet ifråga gjort något? Gäller inte Genèvekonventionerna oxo Iran? Vilka fler länder ska USA få kränka?

   • USA får naturligtvis ta konsekvenderna av sitt eget görande, men att de skulle spionera för Israels räkning är absurd. Israel känner nog till mer om Irans förehavande än USA. Det kan jag lova dig att Israel behåller för sig själva.
    För övrigt är det väl en nybörjare som har suttit och styrt det planet han har väl trott att han har suttit hemma och spelat dataspel.

    • Vem sjutton har påstått att de spionerar åt Israel ??

     Inte jag i alla fall. Jag tror dessutom inte att en nybörjare får ta hand om det allra dyraste av USA:s stealthdrönare.

     • Vem vet om vi får se Newt Gingrich eller Herman Cain i Vita Huset ;)

      (insert your favorite deity) hjälpe oss alla!

 5. hoppas de lär sig hitta svagheter i stealth plan med teknologin de kan kopiera av drönaren, så kanske det finns risk att framtida Israeliska stealthplan blir nedskjutna dom med…

  • Den främsta svagheten är antagligen att de inte går med överljudsfart. Om deras Stealth fungerar så hörs de i alla fall. Men iom att Iran har lyckats skjuta ner ett så finns det ju sätt att spåra dem iaf. Alltid nåt…

 6. Först trodde jag att det var en MQ-9 som de sköt ner, så viftade jag bort det som en relativt oviktig nyhet (troligen ett misstag av fjärrpiloten). Men nu ser jag att det kan ha varit en RQ-170 Sentinel… och då är saken en helt annan.

  Spionuppdrag? Men USAs spionsatelliter är ju världens bästa – de ser nästan allt, även kärn- och värmesignaturer.

  Eller vill de utvärdera den nya teknologin i obemannade stealthplan? humm.. knepigt.

 7. Iran har väl rätt att freda sitt territorium men jag ser faktiskt ingenstans i artikeln att det står något om att Iran gjort sig skyldiga till en ”attack”. Det enda ställe där ordet ”attack” finns med är i följande mening: ”Drönare används både för spaningsuppdrag och attacker”. Något annat kan jag inte se, men de har väl redigerat artikeln efter att du skrev detta.

 8. USA laddar upp för att kunna slå mot Iran när det behövs. Och massmedia rapporterar som vanligt okritiskt USA:s version, som i fallen Libyen och Syrien. Enligt Wall Street 11 November 2011 förser USA med ”thousands of advanced ”bunker-buster” boms and other munitions, part of a stepped-up US effort to build up a regional coalition to counter Iran”. Enligt NY Times 20 oktober uppger örsvarsminister Panetta att USA har mer än 40 000 man i persiska viken. (Tänk om Iran hade 400 man i mexikanska gulfen!)
  Wall Street Journal har också påmint sina läsare att USA har ett vapenavtal med Saud-Arabien på 67 000 000 000 US dollar. AP rapporterar att Netanyahu försöker övertala sin regering att gå med på anfall på Iran och att Israel har testat en missil som är kapabel att föra kärnvapen till Iran. Har någon sett för belägg för motsvarande från Irans sida?

  • Om någon läst texten ovan och undrar, korrigerar jag nu en mening: ”Enligt Wall Street 11 November 2011 förser USA Förenade Arabemiratet med ”thousands of advanced ”bunker-buster” bombs and other munitions, part of a stepped-up US effort to build up a regional coalition to counter Iran”.
   Och uppgifterna om detta kommer från utmärkta http://www.globalresearch.ca, artikeln ”US arms Persian gulf allies for conflict with Iran”, av Rick Rozoff.

 9. Detta scenario blir otäckare för var dag som går. Ryssland har krigsfartyg i närheten av Syrien/Iran samt en hamnbas i Syrien. USA har nu 3 st krigsfartyg i närheten av Iran och ett fjärde är på väg..

  Kina och Ryssland har uttalat stöd för Iran mot militära attacker utförda av USA/Israel.. Men vad gör USA/Israel?

  US, Israel covert war against Iran suspected: report
  http://www.france24.com/en/20111205-us-israel-covert-war-against-iran-suspected-report

  ”Many former US intelligence officials and Iran experts believe last month’s explosion at a military base near Tehran was part of a covert effort by the US, Israel and other states to disable Iran’s nuclear and missile programs, The Los Angeles Times reported late Sunday.”

  Tidigare chefer för Mossad och Shin Bet varnar för att Israel förbereder sig för att attackera Iran.

  Report: Netanyahu ordered Shin Bet to investigate leaks on Iran attack
  http://www.haaretz.com/news/diplomacy-defense/report-netanyahu-ordered-shin-bet-to-investigate-leaks-on-iran-attack-1.393464

  ”According to the report, former Mossad chief Meir Dagan and former Shin Bet chief Yuval Diskin are those responsible for leaking information to the media regarding an attack on Iran.”

  Dessa militära handlingar utförda av USA/Israel kan mycket väl starta WWIII.

  Israel and Syria brace for regional war between mid-Dec. 2011 and mid-Jan 2012
  http://www.debka.com/article/21543/

  ”The actions and words of Israeli Prime Minister Binyamin Netanyahu and Syrian ruler Bashar Assad in the last 72 hours indicate they are poised for a regional war, including an attack on Iran, for some time between December 2011 and January 2012.”

 10. säg mig Nils vad är dina skäl att man måste hålla ett öga på Iran?
  Har vi attackerat någon land? Har vi lagt sanktioner på ett land som vill vara självständig? har Iran hotat sina grannar med krig och invasion ”alla möjligheter finns på bordet”
  har vi planer på att ockupera en självständig land?
  bidrar vi med pengar och politisk stöd till ett land lik Israel?
  Har vi några kärnvapen och har vi soldater i andra länder?
  listan blir lång

 11. Om något finns kvar av jorden efter nästa världskrig, kriget om oljan, så borde vi snabbt se till att lämna usa och alliera oss med den vinnande sidan som lär vara Kina/Ryssland. Exempelvis skulle antaligen inte usa ekonomiskt överleva en sanktion och exportstopp från kina och ryssland, så ett krig skulle bygga på att usa lyckas överta iran snabbt nog för att kina/ryssland ska känna att det inte är mödan värt att gå till motstånd. I alla fall borde sverige återgå till äkta netrualitet och alliansfrihet.