Internationella kvinnodagen borde avskaffas

Med det menar jag inte att den borde strykas, men grunderna för den borde motarbetas till den grad att man kunde lämna in den för att visas endast på museum. Men det kommer man inte gå iland med att göra ännu på många år.

DN: ”Efter avhoppet från ledningen i Feministiskt initiativ fortsätter Gudrun Schyman som stark kvinna i Simrishamns kommun, där feministerna blev tredje största parti. Att driva jämställdhetsarbete på kommunal nivå handlar om att påverka allt från byggande och omsorg till kulturliv. Fjolårets valresultat blev en besvikelse på riksnivån för Feministiskt initiativ, Fi. Men i Gudrun Schymans hemkommun Simrishamn blev det succé. Med fyra mandat är partiet det tredje största i fullmäktige och en reell maktfaktor.”

Jag tycker att det är kul att Fi fått fyra mandat i Simrishamn, förhoppnings-
vis så sprider det sig som ringar på vattnet. Det vore ju extra skojigt i och med att kommunerna i den landsändan annars gjort sig mest kända för olika nazistiska eller nazianstuckna politiska grupperingar. Men Fi är inte en konstruerad reträttplats för Gudrun Schyman som många tycks tro. De är snarare ett bevis för att de andra partierna inte agerat tillräckligt mycket och/-
eller tydligt när det gäller kvinnors plats i samhället.

I både Vänsterpartiet och Socialdemokraterna muttras det en del, inte i första hand för att Schyman når framgångar, mer för att de egna ansträngningarna sällan når speciellt långt utanför respektive föreningslokal. Själv minns jag grupp 8 som om det vore igår, de etablerades väl omkring 1968 vilket gör att många har svårt att särskilja de bägge storheterna.

Grupp 8 var väl partipolitiskt oberoende och feminismen sågs som ett rent tvärpolitiskt projekt då om jag minns rätt. Nu förefaller det som om varje parti ska hålla sig med sina egna feminister och hur det är ställt med det tvärpolitiska samarbetet vet jag inte. Nästa gång jag går förbi Fredrika Bremers nuvarande vistelseadress ska jag stanna och försöka lyssna eftrer om hon snurrar runt i ren frustration.

it , , , , , , dn1234 ab12 ex12 svd123 gp12 svt

  3 comments for “Internationella kvinnodagen borde avskaffas

Comments are closed.