Inte bara Ohly!

Jag har ett antal gånger hävdat att Vänsterpartiet behöver byta partiledare, och jag har också redogjort för skälen så jag tänker inte upprepa mig nu. Den som är intresserad kan söka på Ohly, då hittas mina 7-8 bloggposter i ämnet. Expressen nämner idag tre riksdagsledamöter som anser att Ohly ska lämna, själv känner jag till fler ändå, och dessutom har Aron Etzler, Flammans chefredaktör, berättat att han tror att partiet behöver byta. Och idag hänger tidningen Expressen på igen, inget annat var att vänta.

EX: ”Den interna kritiken mot Lars Ohly växer nu ytterligare. Fler vänsterpartistiska riksdagsledamöter kräver nu offentligt hans avgång. – Vi kommer aldrig att hämta oss från att han kallade sig kommunist, han stöter för många, säger Wiwi-Anne Johansson (V), riksdagsledamot från Bohuslän…

…I onsdags sade riksdagsledamöterna Kent Persson från Västmanland och Jens Holm från Stockholm att de också vill se en ny partiledning. – Det är väldigt många som tycker att vi bör se över ledarskapet. Ohlys besked stör den diskussion som förs i framtidskommissionen och som förhoppningsvis följer av deras arbete, säger Kent Persson till TT.”

SVT:s Rapport har tagit upp frågan två dagar i rad. Ekot och många tidningar har nämnt det, så nu vet alla att det gnisslar inom partiet. Det trista i kråksången är att Ohly är en utomordentligt duktig debattör, å andra sidan så kommer han finnas kvar som vänsterdebattör i både riksdagen och på kommande valmöten. Jag tror inte att någon önskar att han ger upp politiken, bara partiledarskapet, det är på den posten partiet behöver nya ansikten.

Samtidigt som jag själv anser att partiet behöver byta ledning så reagerar jag på att borgerliga tidningar skriver om det. De har själva agerat och de politiska ledarsidorna applåderar sannolikt det faktum att det är turbulent inom (V). Å andra sidan, borgerliga tidningar är väl det enda som finns inom dagspressen.

Jag hoppas dessutom att Ohly redan avgår nu i vår så att en extrakongress kan välja en ny partiledning, kongressen 2012 ligger för långt bort, det är bara att se hur Mona Sahlin redan på någon månad har förvandlats till en lam anka, det borde man givetvis ta hänsyn till i diskussionen. Dessutom behöver en ny partiledning tre år på sig eftersom man med visst fog kan anta att den politiska diskussionen ökar i intensitet och att valrörelsen redan är igång år 2012 även om kanske farten är måttlig.

Många talar om ett delat ledarskap, och det låter som en mycket bra idé, inte bara på grund av Miljöpartiets framgångar utan rent allmänt, det är tufft att vara partiledare och kan man dela på arbetet så slits de nya inte ut lika snabbt. Men bara man inte glömmer att det faktiskt inte bara handlar om ordföranden, det finns en hel del av gamlingarna som behöver få nya arbets-
uppgifter för att det ska bli nya friska tag i partiet.

it , , , , , , , , ex ab12 svt1 dn svd

  11 comments for “Inte bara Ohly!

Comments are closed.