Ingvar Kamprads Damage Control


Idag skriver Gunilla von Hall en artikel i Svenska Dagbladet, en artikel under rubriken ”Perspektiv”. Hon redogör för sin syn på Ingvar Kamprads försök att skyla över det andra som skrivs om honom just nu, det handlar om Damage Control.

SvD: ”Nyheten kommer alltför lägligt för att vara en ren tillfällighet. ”Ikea skänker rekordsumma till svältoffer” rapporterar ¬medier runtom i världen, efter att FN meddelat att Ikea Foundation ger 62 miljoner dollar till flyktingar i Afrika…

…Flertalet vet att Ikeas grundare Ingvar Kamprad är en ifrågasatt man i dessa dagar. I Elisabeth Åsbrinks nya bok ”Och i Wienerwald står träden kvar” ges en föga smickrande bild av den småländska entreprenören. Hans nazistkopplingar var mer omfattande än vad som framkommit tidigare. Bland annat upprättade den svenska säkerhetspolisen en personakt om Kamprad som 17-årig aktiv nazist. Boken har blivit omskriven i flera länder, och en allt mörkare skugga faller över möbelgeniet.”
Vissa av våra duktigaste tecknare drar också sitt strå till stacken, just ovanstående teckning är enastående bra satir, tänk om man hade en sådan talang, en pratbubbla och en bild. Kolla namnet på garderoben, det står på kartongen..

Gunilla von Hall konstaterar i artikeln att det handlar om just ”damage control” och samtidigt så är det bra att Kamprad skänker 390 miljoner till Afrika, personligen undrar jag varför han är så snål. Han kontrollerar en stiftelse som äger över hundra miljarder, ingenting hindrar honom för att skänka det tiodubbla beloppet 3,9 miljarder till Afrika. En del av de pengarna skulle kunna gå till att bygga avsaltningsanläggningar i Somalia så att de kan göra dricksvatten av havsvatten.

Dessutom finns ju möjligheten att starta någon slags tillverkning i Afrika så att några hundra av innevånarna kan försörja sig själva och sina familjer. Möjligen har inte Kamprad viljan, men pengarna har han utan tvekan. Många av världens superrika har bestämt sig för att skänka bort merparten av sin förmögenhet, vissa har dessutom beslutat sig för att inte låta något av förmögenheten gå i arv till sina barn. (forts nedan..)

Är det förlåtelse Kamprad är ute efter så rekommenderar jag att han bygger en vaccinfabrik i närheten av Arlanda, en fabrik som kan tillverka vaccin åt hela norden och baltstaterna den dagen det kommer en verklig farsot. Ringer han upp Reinfeldt och säger att han betalar in en miljard så tvingas Reinfeldt att överge sina nyliberala principer och starta bygget trots att han hellre hade sett att ”marknaden” hade skött saken.

Men ska sanningen fram så tror jag att Reinfeldt hade avvisat en sådan gåva. Han anser att folk själva ska betala sin vaccin, har de inga pengar så ska de inte ha någon vaccin heller, sådan är hans ideologi som bekant. Trehundranittio miljoner är väl ingenting, det är knappast dagsvinsten på alla IKEA-varuhus runt vår jord.

it Andra om: , , , , , , svd1 dn123 ab12 ex12


21 svar till “Ingvar Kamprads Damage Control”

 1. Vilken bra bild! Ja, det är så riktigt som påpekas, nyheten om gåvan till Afrika kommer alldeles för lägligt för att man sak kunna tro på Kamprads goda vilja.

 2. de senaste 50åren har vi västerlänningar skänkt oerhörda summor till Afrika pga svältkatastrofer men vart har alla dessa pengar tagit vägen?
  inte har pengarna hamnat hos de svältande utan hos diktaturledarna som köper lyxiga hus och bilar åt sig och sina barn.
  vad Afrika behöver är hjälp till självhjälp och inte miljarder och åter miljarder i bistånd som aldrig når de svältande.
  Afrika är en rik kontinent på alla möjliga vis och för att Afrika öht ska kunna ta sig ur fattigdomen så krävs Demokrati, Frihet, Mänskligarättigheter, Jämlikhet det är dessa rättigheter som kommer att ge de ett rikt liv och ta de ur svälten.
  jag har det bra ställt och jag har tyvärr skänkt pengar förut till tex Rödakorset men när jag såg en granskande dokumentär om alla möjliga biståndsorganisationer då slutade jag skänka pengar för jag förstod då att merparten av pengarana går till högsta cheferna inom dessa organisationer plus att pengar går direkt ner i fickan på Afrikanska diktaturledare.
  och om Kamprad var Nationalsocialist i sina unga dar lämna honom ifred tycker jag eftersom han är knappast Nationalsocialist idag.

  • Biståndets har en fruktansvärd konsekvens i en kapitalistisk verklighet. När EU kör ned och dumpar sina lastbilar med mat som inte Europeerna orkar äta upp, så blir det lite jobbigt för bönderna, för det är ju trots allt kapitalistiska länder som vi gör detta i. Då blir det olönsamt med jordbruk och utrymme för att modernisera och investera i ett fungerande jordbruk blir mindre. I den kapitalistiska världen så fungerar det som så att om du räddar livet på en person idag så dödar kapitalismen henom imorgon istället, kapitalismen är ju kvar.

 3. Nja, snålheten ingår ju i Kamprads omsorgsfullt odlade image så den kan han förstås inte ge upp hur som helst. Men om han verkligen ville controla lite damage borde han stödja något stort projekt kring anti-rasism eller liknande.

   • Det betvivlar jag visserligen att han gör, men som sagt: en välkänd och förmögen industriledare som har ett bevisat solkigt naziförflutet borde snabbt och enkelt kunna hitta femtioelva olika saker att sponsra, som vart och ett skulle neutralisera solkigheten på nolltid.

    Kanske tycker Kamprad att han gjort det genom att skänka pengar till (svarta) svältoffer. Men jag är ändå uppriktigt förbryllad över hans och Ikeas sätt att hantera frågan hittills.

 4. Ännu en som skall sälja en bok som är ett hopkok på gamla historier. Vad som en sjuttonåring gjorde för 70 år sedan är tämligen ointresant idag.
  Till alla IKEA belackare skulle jag säga, sluta var avundsjuka och skapa något eget istället.
  Det finns vad jag vet ingen lag som tvingar någon att handla på IKEA och det saknas inte alternativa butiker att handla i.

  • Fast det fanns faktiskt några nyheter, att Säpo upptäckte honom när han värvade medlemmar, den uppgiften är en riktig nyhet eftersom han gjort gällande att han inte hade varit aktiv.

  • ”Vad som en sjuttonåring gjorde för 70 år sedan är tämligen ointresant idag.”

   Nej, inte just den sjuttonåringen och inte just i det sammanhanget. Om det hade skett cirka 10 år tidigare skulle jag ha kunnat hålla med. På 1930-talet hade man ännu inte facit i hand, och då hände det att även tämligen bildade människor landade i galna slutsatser om Nazityskland.

   Men Kamprad verkar ju ha blivit aktiv mitt under brinnande krig, och dessutom en bit in på 50-talet. Under det decenniet, mer än något annat i historien, var fascistiska rörelser helt otänkbara att förknippas med. Inte minst i Sverige. ”Ungdomligt oförstånd” kan inte ha varit gåtans enda lösning.

  • Det finns så mycket humor i försvaret av Kamprad. Så fort någon säger att de är eller har varit socialist eller kommunist så skriker man något historiskt hemskt som antagligen hänt i Sovjetunionen. Men att Moderaterna var pro-nazister, eller Kamprad aktiv i nazistpartiet? Va, nä, det är så länge sen så det borde vi glömma och förlåta.

   Underbar teckning förresten, ”huvudet på spiken” :)

 5. Jag skiter i vilket faktiskt. 390 miljoner kommer att göra skillnad för väldigt många människor. Så om detta är någon slags avledningsmanöver så gärna för mig!!

 6. Tror detta försvann i cyberrymden…

  Helt suverän teckning. Själv fick jag en 2a i avgångsbetyget eftersom läraren tyckte att han inte kunde ge mig en 1a på en avslutning. Min avundsjuka är stor på denna talang.
  Självklart är det PR-specialister bakom denna iofs välbehövda gåva.
  Även om det självklart framkommer om det är Kamprads egna pengar som spenderats är realationen till hans inkomst intressant.
  Ikea omsatte €23.5 Miljarder 2010. 3% av dessa hår till familjen som äger varumärket. Det ger runt 7 Miljarder devalverade svenska kronor per år eller om man så vill drygt 19 miljoner varje dag. Alla veckans dagar. Det är ju inte otroligt att det finns flera inkomstkällor ;-)

  Så den fina gåvan är toppen men det betyder inte havregrynsgrötdiet får den som spenderat pengarna.

  Men vi som har handlat på Ikea kanske kan känna oss lite stolta över att en fraktion av det vi betalat kommer till några som verkligen behöver pengar

  • Uppdrag Granskning ska dessutom enligt samma artikel ha fått fram uppgifter om att IKEA ska ha undersökt möjligheten att förlägga produktion i Nordkorea. Man kan ju misstänka att tillgången på billig slavarbetskraft var ett av incitamenten även där.

   • Nej, alla länder utnyttjar inte fångar i andra länder en det egna. Att förlägga en möbelfabrik i anslutning till ett fängelse i DDR, vilket var det IKEA gjorde, är skamligt. Särskilt med tanke på att en stor del av fångarna i DDR var oskyldiga och bara hade ’fel’ politiska åsikter.

    • Kamprad är väl knappast representat för ett annat land. I USA har man en stor industi kring straffarbete och så vitt jag kan förstå är en stor del av fångarna oskyldiga där också, eller har fel åsikt.

     F.ö. är böter att betrakta som straffarbete.

     Int ett försvar av DDR, snarare av Kamprad, får du göra det så gör någon det, ett systemfel.