Ingen rök utan eld?

Igår skrev signaturen Ingrid i en kommentar här att hon tror att Israels våldsamma reaktion på kulturartikeln i Aftonbladet är ett tecken på att författaren Donald Boström gjort det som är allra farligast för landet, han beskrev sanningen.


Och det är inte utan att man undrar.
Maken till hysterisk reaktion får man leta efter, och det från en nation som själva anser sig ha både yttrandefrihet och pressfrihet. Visserligen betraktar de varenda uttalande som är positivt för palestinier som – antisemitism, man brännmärker och stämplar allt sådant, men den här gången tycks det inte finnas någon som helst gräns för hur mycket harm som utlösts. Givetvis så undrar människor vad det beror på.

Israel anklagas ständigt och jämt för brott mot folkrätten, Genèvekonventionerna, de Mänskliga rättigheterna, krigets alla lagar och en mängd av FN:s resolutioner. Visst ropar de antisemitism då också som svar på anklagelserna, men först och främst är det ”liberaler” som ylar på sina bloggar, påhejade av suspekta organisationer som SKMA. Efter överfallet på civila i Gaza så har bloggosfären dessutom fått ett antal nya bloggar, skribenter som anonymt och på heltid förklarar hur antisemitiska alla är som överhuvudtaget andas kritik mot Israel.

Dessa ”liberaler” är dock inte ensamma, de har sällskap av diverse kristna sekter som t.ex. Livets Ord och vissa andra frikyrkor. Svenska Kyrkan är som bekant antisemitstämplad sedan många år tillbaka.

Jag kände en viss tvekan själv inför Donald Boströms artikel. Mest beroende på formen, för anklagelserna har jag hört många gånger förut. Jag har också sett bilder på palestinier som skjutits ihjäl men trots detta ”obducerats” innan de lämnats ut till de anhöriga, något som jag inte förstod då och inte förstår idag. Och Israel svarar som bekant inte på frågan om varför man gör på det sättet. Något som givetvis ger en förstärkt grogrund för spekulationer. Utan svar så går det knappast att bli av med diverse konspirationsteorier.

Min första tanke när jag hörde talas om den kriminella rabbinmaffian och det faktum att de sålde organ till medborgarna i USA var förstås hur de kunde komma över dessa organ, men min första tanke var definitivt inte att de togs från mördade

antisemitism

palestinier, och det är den inte nu heller. Skulle en stat sanktionera den typen av brottslighet så skulle varenda politiker omedelbart behöva gripas och föras inför Haagtribunalen. Och israeliska politiker oroar sig för just detta redan idag, för när en israelisk ledande politiker ska åka till Europa så måste mottagande länder i förväg lova att vederbörande inte ska gripas. Så var det t.ex. när Tzipi Livni besökte EU förra gången.

Men som sagt, signaturen Ingrid har en klar poäng i sitt resonemang. Israel är vana att bli betraktade som något som katten har släpat in. Nationen har det absolut sämsta anseendet bland världens alla länder något som givetvis förklaras av deras ockupation av Palestina, belägringen av Gaza och alla illegala bosättningar och deras krigspolitik. Skulle staten dessutom sanktionerat den sortens brottslighet som palestinierna tror tvingas kanske världssamfundet ta över förvaltningen av landet.

i Andra om: , , , , , , , , svd123456 dn12 dagen12 pol1 gp ex n24 ab1 anna hampus annarkia ida anders lasse rödam bulten alliansfr magnus t

[tags]Israel, Antisemitism, Donald Boström, Palestina, Palestinier, Organhandel, Rabbinligan, Mänskliga rättigheter, Politik[/tags]

  22 comments for “Ingen rök utan eld?

 1. Börje
  22 augusti, 2009 at 10:23

  På den tiden jag bodde och arbetade i Gaza, åren runt starten av den första Intifadan, envisades IDF (Israels armé) med att sända liken av alla palestinier som hade skjutits ihjäl i olika incidenter till Abu Kebir Forensic Institute i södra Tel Aviv för obduktion, med våld om så behövdes. Liken återbördades nattetid och under stark militär bevakning till familjerna för omedelbar begravning. Ingen utomstående närvaro tilläts, ej heller en andra obduktion för att se om liken saknade delar, om nu någon mot förmodan och religion skulle ha velat ha det.

  I den lokala traditionen ligger att döda skall begravas med en gång, vakan hos familjen hålls senare. Det var därför stötande att kropparna ”stals” och fördes bort för att sprättas upp och sedan återbördas bristfälligt hopsydda. Jag var själv på plats en gång när den ihjälskjutna ynglingens kamrater under fara för egna liv lyckades få tag på kroppen före IDF och sedan smuggla den till begravning, väl begraven tappade IDF intresset.

  Varför en obduktion alltid behövdes förklarades ej, men knappast var det för konstatera att personerna verkligen hade dött av beskjutningen och inte av t ex cancer. Redan då spekulerades det bland palestinierna att kropparna skulle ha varit föremål för organskörd, eller så för att användas i läkarutbildningen. Det är därför inte direkt förvånande att detta kommer upp nu, när israeler (igen) har varit inblandade i organhandel. Om ryktena då var sanna eller ej kan inte bevisas, själva bevisen är borta sedan länge. Och staten Israel kommer självfallet aldrig att erkänna att sådant skulle ha förekommit, inte ens om det bara hade varit enstaka yttringar av privat företagsamhet bland patologerna.

 2. swedane
  22 augusti, 2009 at 10:42

  ”During times of universal deceit, telling the truth is revolutionary.”
  ~ George Orwell

 3. Erik Södergren
  22 augusti, 2009 at 11:09

  Jag kan tänka mig olika svar på Boströms frågor. Det första är givetvis att vissa inom IDF samarbetar med obducenterna och att det fördelas pengar mellan dem då de levererar ett friskt organ. Men att regeringen skulle vara inblandad har jag svårt att tro. Visserligen finns det hatiska galningar i regeringen, men alla borde inse att de skadar Israel oåterkalleligt om de godkände något sådant. Mot det kan man givetvis ställa att de redan gjort det och fortsätter att göra det hela tiden. Men ändå tvivlar jag. Att däremot palestinier har använts i läkarutbildning och annat på obduktioner är jag övertygad om. Palestinier har inget människovärde i Israel, de är bara hatade. Och hatar man så skiter man i moralen, och det har Israel visat prov på många gånger.

 4. mr Biz
  22 augusti, 2009 at 11:37

  Det är ingen slump att Israel har det särklassigt sämsta anseendet bland världens alla länder.
  De har målmedvetet och energiskt kämpat i decennier för att nå denna bisarra position och frågan är då varför och varför de så starkt eftersträvar att bli hatade av alla?

  Så länge myten om de förföljda judarna kan upprätthållas kan all kritik, av alla slag, avfärdas som just antisemitism men utan någon kritik kan inte antisemitism påvisas eller ens finnas.

  För att berättiga landets existens är omvärldens medömkan för deras eviga lidande och förföljelse en absolut förutsättning. Israel måste därför ständigt utsätta sig för kritik för att kunna visa att all kritik är antisemitisk annars faller lidandets myt i glömska.
  Utan antisemitism heller inget Israel.

 5. Richard
  22 augusti, 2009 at 12:23

  Känns lite jobbigt att stå på Bildts sida. Men det är bara tillfälligt. Det är skrämmande att Israel försöker påtvinga en suveränt stat sina åsikter. Att de inte tolererar att svensk grundlag gäller i Sverige visar vilken sorts stat det är.

 6. 22 augusti, 2009 at 13:04

  Jag anser att det är vår utrikesministers agerande som bör sättas i fokus. Sveriges israelambassadör har överskridit sina befogenheter och gått främmande makts ärende. Det är i dubbel bemärkelse diplomatiska dödssynder. Det skadar Sveriges anseende utomlands och indirekt vårt nationella oberoende.

  Därför måste vi kräva att Carl Bildt kalla hem vår israelambassadör.

 7. Martin Forsman
  22 augusti, 2009 at 13:23

  En sak som slog mig angående den hysteriska reaktionen mot Boströms artikel är hur impulsmässigt Israel-kramarna agerar. Här hade de en gyllene chans att sakligt kritisera en dåligt formulerad och till viss del spekulativ artikel samt föra fram fakta som eventuellt kan motsäga den, men istället reagerar de reflexmässigt och börjar vråla om Antisemitism.

  Det finns ett antal anledningar som kan förklara detta:

  Det finns en viss sanning i artikeln som Israel och dess lakejer fruktar ska komma ut. Detta alternativ känns tyvärr relativt troligt då det är bevisat att Israel har stora problem med olaglig organhantering/försäljning.

  Israel och dess lakejer agerar enligt Josef Goebbels princip: ”Om man upprepar en lögn tillräckligt många ggr blir den sann”.

  Slutligen är det naturligtvis befängt att Israel tror sig kunna påverka vad media i andra länder skriver om dem. I Sverige har vi mycket tydligt tagit avstånd för inskränkningar i yttrandefriheten, och jag hoppas verkligen att vår borgliga regering kan motstå frestelsen att vika ner sig för de fascistiska kraven från Israels regering.

  En sak jag hoppas på är att AB och övrig media förstår att de kan vara nåt stort och smutsigt på spåren, och börjar gräva i frågan innan Israel hinner sopa igen de eventuella spåren.

  • 22 augusti, 2009 at 13:28

   Visst Martin! Och jag gillar Åsa Lindeborgs förslag att börja granska Israel.

 8. Erik
  22 augusti, 2009 at 13:44

  Tack till Jinge för ett friskt inlägg på webben!

  Det som imorse fick mig att ställa kaffekoppen åt sidan var hur EU-parlamentariker Hökmark tar ställning i denna fråga. Hökmark var den tredje mest kryssade kandidaten i parlamentsvalet, efter Paulsen och Ulvskog. Min röst på Hökmark, insåg jag idag, förefaller dock vara en röst för israeliska intressen – och inte för medborgare i Sverige eller EU.

  Hökmark, i egenskap av ordförande i lobbyföreningen Samfundet Sverige-Israel, går rakt emot Utrikesdepartementets hållning och fördömer Aftonbladet i sin blogg, 22 augusti, titulerad ”Ingen skillnad mellan Aftonbladets och Nazitysklands hetspropaganda”.

  Han avslutar: ”Aftonbladet tar med sin nuvarande redaktionella och politiska ledning steget in i en krets av tidningar och publikationer som tillhört och tillhör mörkrets krafter. Är det förresten inte judarna som sprider den nya influensan? Hur var det med Aids? Är det inte judarna som styr den internationella filmindustrin?”

  Detta är enligt min mening mycket hårda ord och förefaller gå helt emot den inställning som Utrikesdepartementet har (och jag tror UD:s inställning här är ett uttryck för svenska, ganska djupt rotande, värderingar i allmänhet).

  Naturligtvis är Hökmark fri att yttra sig som han vill i egenskap som parlamentariker, men jag tycker personligen att det är mycket anmärkningsvärt hur ett så framstående svenskt namn i parlamentet intar en så totalt motsatt inställning i en fråga som bottnar i tryckfrihet och grundlag.

  • 22 augusti, 2009 at 13:54

   Erik, visste du inte det om Hökmark innan?

 9. 22 augusti, 2009 at 13:51

  Man ser att sionistvännerna är väldigt aktiva överallt för att lindra skadan men du lyckas hålla det ganska rent här Jinge. Jag antar att du får använda papperskorgen rätt ofta.

  • 22 augusti, 2009 at 13:59

   Mansour: Jag antar att du får använda papperskorgen rätt ofta.

   Nej, faktiskt inte. Men jag tror att de flesta har lärt sig vad kommentarsreglerna innebär, om inte annat gör de det efter att ha fått en och annan kommentar refuserad. Det är ingen idé att använda termer som ”Palesvinierna” som Carl Bildt tillät på sin blogg. Dessutom så åker inlägg från dem som skriver rasistiskt om judar. En annan sak är att jag DESSUTOM refuserar inlägg från dem som jag håller med i sak. Eller i vart fall redigerar om det är enkelt. Och besökarna lär sig, hard core sionister vet att de måste ändra på varenda mening och hyfsa till språket om de ska få in nåt, men de som en gång hajjat får in alla sina inlägg om de är hyfsade. Man får tom tala illa om palestinier om man håller sig till fakta och inte låter det bli ett hatinlägg, men inte palestinier som grupp betraktat.. :-)

   Ska man skriva skit om Israel så är det också ok, men skriver man skit om judar så är det inte okej.

   Det har skrivits 72 000 kommentarer här på bloggen, av dessa så är säkerligen 2000 raderade. Den vanligaste orsaken är att det är spam, den näst vanligaste är att det är – skit.

 10. Palestinier
  22 augusti, 2009 at 13:58

  Definitionen av antisemitism har manipulerats för politiska syften , det är den sionistiska definitionen som omfattar och missbrukar kritiken av Israel
  Israel anhängare försöker dölja Israels brott bakom hela det judiska folket genom att skrika antisemit vid varje kritik

  Israel som stat i gemenskapen av nationer kan bli föremål för berättigande kritik pga dess politik men spöket antisemitism höjs när Israel är utpekad
  Jag har frågat mig själv varför Israel har sprättat upp dem palestinska döda kroppar och hur Israel kan göra det utan deras anhörigas tillstånd
  När en palestinier blev dödat av en kula i huvudet då vet man döds orsaken och det finns ingen anledning att sprätta upp hans kropp
  Jag har också undrat över varför Israel kvarhåller de döda palestinska kroppar upp till en månad ?

  Om Israelerna är oskyldiga då måste de bevisa sin oskuld istället för att hota och använda Mafia metoder för att tysta ner alla
  Israelernas agerande visar tydligt att de inte har rent mjöl i påsen

 11. 22 augusti, 2009 at 14:11

  Låter vettigt Jinge, det är bra att du låter alla komma till tals på ett civiliserat sätt. Att angripa en folkgrupp är alltid fel oavsett vilken det rör sig om. Det är handlingarna man ska fokusera sig på och inget annat.

 12. 22 augusti, 2009 at 14:29

  Eric, jag har hela tiden undrat hur man kan rösta eller vara medlem i ett parti som stöder en terrorstat som Israel eller vad det än må vara. Jag tycker att vänstern utryckt det klarast av alla vad de tycker. På mitt utskick till 47 stockholmsparlamentariker i vintras över Israels brott i Gaza fick jag endast 2 svar. Den ena var ett standardsvar från socialdemokraterna och den andra ett personligt brev från Ohly. Det visar åtminstone att han engegerar sig i frågan. Jag skulle aldrig kunna rösta på ett parti som inte visar sin avsky öppet för brott mot mänskligheten. För vad säger det om deras tro på människans lika värde.

 13. 22 augusti, 2009 at 14:38

  Håller med, men jag tror inte FN eller någon kommer vidta sanktioner om detta sker. Det har aldrig hänt förr varför ska de hända nu!

 14. 22 augusti, 2009 at 14:44

  Kommentarsfältet är inte avsett för privata meddelanden. / Jinge

 15. sandbuzz
  22 augusti, 2009 at 14:51

  Nar tryckfrihet rader trycker man sanningen, inte logner eller osubstansierade spekulationer.

 16. Röde Condoren
  22 augusti, 2009 at 20:00

  En nation som enligt Gush Shalom har befogenhet att stänga ner en tidning kommer också att vilja redigera eller gärna stänga ner andra nationers tidningar.

  Läs förresten mitt farväl till dig, Jinge.

 17. Martin Forsman
  22 augusti, 2009 at 20:40

  sandbuzz #18:

  När äkta tryckfrihet råder så trycker man vad som helst, sen debatterar man ämnet i god demokratiskt anda. Ni sionister vill dock modifiera detta till: När man trycker lögner om pedofilbröllop på Gaza och d y l är det okej, men när man publicerar artiklar om den illegala organhandel som beviserligen försegår i Israel ska man straffas. Väldigt logiskt eller ?

  Jonas #19:

  Jag kan hålla med dig om att det skulle kunna vara en bra idé att ALLA organ kom till användning när folk avlidit, men när det är som idag att fattiga människor utnyttjas eller att man helt enkelt tar vad man vill ha från individer man dödat så är det åt helvete fel. Dessutom så bör väl rätten till privatlivets helgd gälla även efter livet är slut ?
  ———————————————–
  Yttrandefriheten och därmed tryckfriheten är kanske den allra viktigaste hörnstenen i en demokrati, och det går inte för sig att vika en tum från detta för då väljer man en farlig väg som lär sluta i ett totalitärt samhälle och det vill väl ingen. Yttrandefrihet missbrukas ibland, eller t o m ofta, men det är en billigt pris att betala för att upprätthålla demokratiska värderingar.

 18. Magnus
  22 augusti, 2009 at 23:11

  Det är helt fascinerande att folk i mellanöstern är så intresserade av vad som trycks i skandinaviska tidningar. Först Muhammedbråken och nu det här. Israelerna är bara patetiska.

  Däremot så tror jag inte för en sekund på att det ligger nån sanning i artikeln från Aftonbladet. Om man bara har elementära kunskaper om hur organdonationer går till så borde man veta att man inte kan ta organ från döda människor. Man tar organ från hjärndöda människor innan man slår av respiratorn och allt detta är en mycket komplicerad procedur som sker på sjukhus.

 19. rubin
  24 augusti, 2009 at 16:00

  Man får inte dra in och namnge folk hur som helst! / Jinge

Comments are closed.