Idag skrotas alla musikindustrins argument


Är det någon dag jag skulle ha velat vara inne och lyssna på rättegången mot dem bakom The Pirate Bay så är det just idag, för har verkligen åklagaren kunnat bevisa att de har begått brott?

AB: ”– Det finns egentligen ingen bevisning om hur just de skyddade verken använts i kommersiellt syfte, säger advokat Jonas Nilsson. – Man kan inte utan vidare säga att de skyddade verken använts i kommersiellt syfte. Det måst ledas i bevis, och det har inte åklagaren gjort. Jonas Nilsson ville ta upp tre saker som talar till hans klients fördel: – Verksamheten som sådan är tillåten, sade Nilsson, – Och det finns också en osäkerhet vad gäller det tekniska händelseförloppet, sade han. – Den tredje saken är att det varit en bristande utredning om huvudbrottet, om gärningsmannen till huvudbrottet, och om det påstådda sambandet mellan huvudbrottet och medverkan.”

Problemet är att vem som helst kan lägga upp vad som helst på en torrentsida. Oavsett om det är en obduktionsrapport eller Britta Spjuts senaste CD, eller den nya filmen Män som hatar kvinnor. Att namnet på hemsidan är ”Piratbukten” talar visserligen för att den skulle vara till för pirat-
kopierade filer, men det kan lika gärna vara utvalt bara för att det lät spännande och häftigt.

Rätten måste komma fram till att avsikten har varit att underlätta distribution av copyrightskyddade verk, och det bortom allt rimligt tvivel, och jag tror inte att de kan dra en sådan slutsats. Om tingsrätten trots allt fäller dem så kommer de att frias i Svea Hovrätt. Att de får in pengar på annonsförsäljningen innebär inte automatiskt att uppsåtet har varit att tillhandahålla piratkopierat material.

De har givetvis känt till att sidan används på det sättet, men har de därmed någon skyldighet att stänga ner den, eller på annat sätt ta ansvar för vad sidans besökare gör? Jag tycker att det strider mot den allmänna rättsuppfattningen som jag tolkar den. Man är skyldig att ingripa om någon misshandlas, men gäller en sådan skyldighet även om man känner till att ”Nisse” lagt upp Britta Spjut på nätet så att alla kan tanka hem hennes nya skiva?

Så skulle det vara om skivan lades på Pirate Bays server, men så är inte fallet. Det är bara en länk till musiken som ligger där. Men det är ändå möjligt att Tingsrätten fäller dem, tyvärr är bevisvärderingen sämre i tingsrätterna än i högre instanser. Men vi är nog många så är spända på resultatet. Åklagaren har hävdat att de tjänat tio miljoner på sin hemsida, men det är inte brottsligt faktiskt. Har de fifflat undan sina inkomster till utländska konton så är det brottsligt, men denna rättegång handlar inte om skattebrott såvitt jag förstått saken.

Att många kan ha synpunkter på moralen i tillgängliggörandet är en sak, tveksam moral är inte ett brott mot Svea Rikes lag.

Andra om: , , , , , , , , , , , , , , , it AB1 DN123 SvD123 Dbl

[tags]Håkan Rosvall, FRA, Pr, Spinn, TPB, Pirate Bay, IPRED-lagen, FRA-lagen, IPRED, Musikindustrin, IFPI, Acta, Filmindustrin, Copyright, Piratpartiet, Politik[/tags]


24 svar till “Idag skrotas alla musikindustrins argument”

 1. Nja, piratbukten kommer väl av piratbyrån, som kommer av antipiratbyrån, som förvaltar det ädla arvet att kalla allt som liknar konkurrenter för pirater. Jämför t.ex. piratförlaget, som anspelar på att de står utanför de stora förlagen.

 2. Om man ska köra guilt by association så tycker jag att namnet Copyswede antyder skumraskande svenskar som kopierar saker (utan lov rentutav). Men se, det var ju lilla katjingmaskinen som lite i det fördolda inkasserar pengar på all inspelningsmedia för att ge till mediaindustrin.

  Ett namn är inte allt…

  Sitter och lyssnar på slutpläderingarna streamat från sr.se. Har följt i princip hela rättegången, mycket intressant.

 3. Det blir ganska knepigt samhälle om man skall införa anmälningsplikt på varenda småbrott. Civilkuragelagförslaget sågades grundligt och den sågningen borde räcka.

  En sak jag tror är svår för folk att förstå, iaf för folk som aldrig administrerat en större internetservice är hur lite koll man som administratör har på vad som faktiskt pågår på servern. Man sitter och petar i configurationsfiler, optimerar kod, uppdaterar programvaror och håller maskinen i drift. Allt detta sker helt utan inblick i vad som pågår på servern. Desto större serven blir desto mindre koll har man på vad som händer på den, desto intensivare blir arbetet med att optimera och drifta servern och man får snart ingen tid över till att kolla vad som faktiskt händer på servern.

  Jag har själv administrerat en IRC-server i ett närverk av över 2 miljoner chattare. På den utböts piratkopior, nazistpropaganda spreds och gud vet allt. Men det kunde jag omöjligt gå in och moderera, hur skulle det gå till? Skulle jag sitta och läsa i den direkta dataströmmen från 2 miljoner användare? Skulle jag gå igenom listan med flera hundra tusen chatt-möten? Detta fanns det inte tid för. Jag hade fullt upp med att handskas med de automatgenererade mailen om ip-nummer som angrep servern och användare genom att tekniskt försöka slå ut den/dem. Att man dessutom dränktes i mail från indignerade användare, mfl, som upplevt sig utsatta för något imbillat, självorsakat eller i undantagsfall äkta övergrepp gjorde inte jobbet lättare. Mailboxen sorterades helt enkelt automatiskt utan inblandning från mig, inte av likgiltighet utan för att det var omöjligt att leva annars. Nej, server administratörer är att betrakta som helt ovetande mellanhänder, det lilla de vet om vad som pågår räcker inte för att de skall hållas ansvariga, för man vet aldrig något om specifika fall, man har på sin höjd hum om ATT dumheter sker.

  Jag tror bloggare som har populära bloggar kan förstå TPBs situation lite bättre, när de sitter och modererar kommentarerna på sin blogg. Tycker bloggaren det är jobbigt och tidsödande så kan de ta och multiplicera det hela med nån miljon så får de TPBs perspektiv.

 4. Varför är inte Piratpartiet(pp) representerade i röstningskolumnen till höger undrar Norvars. Tja, varför är inte SD och kalle Anka-partiet med? Varför inte alla tusentals partier i Sverige?
  F.ö. är det lite festligt med alla vänsterungdomar som hejar på ett parti som drivs av en friliberal gammal MUF:are.
  Tycker f.ö. oxå att det är en självklarhet att skivbolag och artister ska lägga ut en massa pengar och sedan skänka bort sina produkter gratis. Låter väl jätte-logiskt! Och varför ge sig på Pirate Bay. Deras intentioner har ju inte alls varit att hjälpa till att sprida upphovsrättsskyddat material. Det går ju tvärtemot vad dessa fina heroiska människor står för.

 5. ”Rätten måste komma fram till att avsikten har varit att underlätta distribution av copyrightskyddade verk, och det bortom allt rimligt tvivel, och jag tror inte att de kan dra en sådan slutsats.”

  Det är väldigt enkelt för rätten att dra en sådan slutsats. TPB har nämligen uttryckligen sagt att de inte tar bort torrentar som innehåller copyrightskyddare verk – inte ens om upphovsrättshavaren själv ber om det. Tvärtom har man meddelat att man tänker håna dem som ber TPB att ta bort torrentar.

 6. Rulle,
  felfelfel, de har sagt att de inte tar bort torrent på begäran. Att det är upphovsrättsindustrin som får mest hån från dem är att de inte läst regerna där det uttryckligen står att de måste kontakta den som lagt ut torrenten. De har inte uttryckligen sagt att torrent som pekar på upphovsrättskyddat material är särskilt undantagna. Det intrycket fås av mediaindustrins förmåga att hela tiden skicka ut ”cease & decist”-spam baserade på Amerikansk lag. Anledningen att inte så många andra hånas är för att det inte är så mycket andra som tjafsar om torrents som skall bort. Men att de är konsekventa och inte viker för några krav (jmfr Arbogafallet) visar att det inte är en policy riktad emot upphovsrättsinnehavare.

  Så du kan sluta hävda det nu.

 7. En rolig detalj är att bokförlaget:Piratförlaget där Jan Guillou är en av dess medgrundare har uttalat sig mot piratkopiering som företeelse.

  Men när förlaget heter Piratförlaget då får man skylla sig själv om man anses som hycklare om man sedan agiterar mot företeelsen som bokförlagets namn har.

  Om skaparna av The Pirate Bay blir fällda i tingsrätten så har vi i Sverige ingen rättsstat värd namnet.

 8. Vad som brukar gälla vid skadestånd är att när vederbörande inte har utmätningsbara tillgångar i förhållande till skadeståndet då går vår statsfinansierade brottsjour in och betalar och sedan i sin tur kräver in det som går av gäldenären.

  Såg i en artikel att skadestånden ev hamnar runt 90 miljoner till detta kommer troligen en del rättegångskostnader. Brottsofferjouren betalade förra åtet ut 116 miljoner och lyckades driva in 25 så staten får väl kvickt dubbla deras anslag om inte hela myndigheten ska gå om kull.

  Så inte nog med att våra mediaföretag handlar skräpkultur för licenspengarna från väster nu är det civlrättsliga på väg att lagföra en dom som innebär att några medaiföretag i ska få ytterligare upp emot 100 miljoner och eftersom det rör sig om rent ohanterliga belopp så blir det staten som får punga ut det. Får väl hoppas de tar sitt förnuft tillfånga och inser att 100 miljoner kan användas på bättre sätt innom landet.

  • Den täcker på sin höjd enskilda brottsoffers skadestånd om inte den dömde kan betala, definitivt inga multinationella företags. Dessa får inte ett rävis av brottsofferfonden vid fällande dom, inte ens 1 (en) krona.

 9. Men såvitt jag förstår, så får och kan domstolar döma precis efter eget skön. Se ex. domarna efter Göteborgshändelserna. Ledstjärnan verkar inte i första hand vara lagarna utan vad domarna gillar eller ogillar.

 10. Om TPB fälls så ska jag polisanmäla hela internet. Då har farbror polisen att göra ett tag framöver…

 11. Otroligt att The Piratebay kan ha ett sådant stöd. Till och börja med håller ju inte argumentet att det bara är en sökmotor, google är en sökmotor där syftet är att hitta i princip allt man söker. Syftet med Piratebay är att man skall kunna få tillgång till upphovsskyddat material om detta råder det väl inget tvivel när man tänker efter? Namnet säger allt, och nej de syftar inte på pirater i benämningen sjörövare. Det skulle kunna vara så men det kommer inte en domstol ta hänsyn till för det är inte så.

  Sveriges rättsmedvetande handlar inte om att folk tycker det är okey att stjäla saker nuförtiden, det handlar snarare om att folk tycker det är gött att få saker gratis som man egentligen borde betala för. Det faktum att många gör det och att det inte går att stoppa är inget unikt för fildelning. Misshandel är också vanligt och går heller inte att stoppa men ingen vettig människa föreslår väl att det skall tillåtas?

  Om nu Piratebay fälls så kommer de dock inte dömas till de orimliga skadestånd som skivbolagsjättarna höftat fram utan jag har sådan tilltro till rättsväsendet att de kommer sätta det på en mer rimlig nivå.

  Jag personligen hoppas också att folk inser att männen bakom Piratebay är väldigt dåliga martyrer iom. att en har en bakgrund inom högerextrema rörelser. De har begått andra brott än det de nu åtalas för och den frihetsliberala smörja de står för är verklighetsfrånvarande för att inte säga skadligt.

  Det man hoppas Spotify ska vara är framtiden inte Piratebay där artisterna och skivbolagen inte får en krona. Och ja, Skivbolag ska ha rätt att tjäna pengar de också, otroligt att folk inte tycker det.

 12. Kerstin,
  ja, de kan gå efter eget huvud. Du nämnde göteborgsprocesserna. Men det finns fler fall. Ett fall som jag kommer på rakt av är psykedelbokhandeln (eller vad den hette) som dömdes trots att inget olagligt salufördes utan för att verksamhetensamheten som helhet inte var förenlig med svensk narkotikapolitik.

 13. Jag ser Pirat Bay bara som seglare under ständig falsk flagg.
  För uppenbart är det en samling kvinnohatande pojkar, vilka lider av moralisk talförlaming inför deras göringar och därför hoppas jag de ruttnar åt helvete.

 14. Grisen i säcken!

  Någon som tror att Piratebay skulle tjäna något syfte om man kunde lämna tillbaks film/spel/musik mot pengarna tillbaka om det man köpt inte höll måttet trots att förpackningen var bruten?

  Så enkelt skulle media branchen kunna rädda sig själva genom att tillåta det.

  Dock tror jag deras försäljning skulle droppa några miljarder om så vore fallet.

  SLUTSATS: de är glada så länge folk hostar upp pengar, att sedan 90% av det de levererar är skräp, utan ångerrätt bryr de sig inte ett jota om.

  Folk över hela världen är trötta på att bli utnyttjade, kan lungt tänka mig att pröjsa 40kr för RÄTT låt eller 300 för rätt film men jag vill kunna avgöra själv om den är värd det, inte köpa grisen i säcken.

 15. Tillägg:
  Varför får man känna på ett äpple, provköra bilen, gå tillbaks med mjölken om den är dålig men inte med ett spel eller en film?

  hur många skulle köpa ett tjog ägg för att upptäcka att det bara fanns 2 bra ägg i kartongen?

 16. Industrin biter sig i svansen för kortsiktig dum girighet.

  Alla ungdomsförbund tycker detta är fel, dvs de blivande konsumenterna för många år framöver även jag som äldre tycker detta är förskräckligt.

  Hur länge dröjer det nu innan det blir totalt ”o-coolt” att vara associerad med ett stort skivbolag, med den massiva ”badwill” som dom nu ådrar sig?

  Bolag som själva inser att tiden är slut för plastbitar (läs cd) och börjar skriva totalkontrakt för att dryga ut intäkterna.

  Om jag var artist skulle jag sky dessa bolag idag, något nytt fräscht kommer att dyka upp i den öppning som dom nu själva skapar som antagligen lämnar mer av vinsten till artisten.

  Om jag ser till mig själv kommer jag aldrig mer (köper massor av film och skivor) om jag kan undvika det köpa mer av något som i någon form ger dessa bolag en andel i vinsten och det ska jag lära mina barn med.
  Hyra film, och kanske någon filmkanal samt musik från artister som säljer själv eller via småbolag blir det från och med april.

  En bra artikel i ämnet om slutspurten, (Aftonbladet)
  http://www.aftonbladet.se/nyheter/article4544446.ab

 17. Lyssna på slutpläderingar hos svt här,
  http://svt.se/svt/jsp/Crosslink.jsp?d=63873&a=1464463&lid=puff_1447236&lpos=extra_11

  Lyssna särskilt på, (mycket bra enligt mig och ”pudelns” kärna)

  Advokat Salomonssons plädering för Gottfrid Svartholm Warg,
  http://svtplay.se/v/1464669/dag_12_-_advokat_salomonssons_pladering_for_gottfrid_svartholm_warg

  Advokat Samuelsons plädering ang. verksamheten – del 1,
  http://svtplay.se/v/1464741/dag_12_-_advokat_samuelsons_pladering_gallande_verksamheten_-_del_1

  Advokat Samuelsons plädering ang. verksamheten – del 2,
  http://svtplay.se/v/1464835/dag_12_-_advokat_samuelsons_pladering_gallande_verksamheten_-_del_2

  Advokat Samuelsons plädering för Carl Lundström,
  http://svtplay.se/v/1464919/dag_12_-_advokat_samuelsons_pladering_for_carl_lundstrom

 18. De som tycker att fildelning är fel utgår från att folk antingen laddar ner eller köper. Jag känner inte igen mig i den beskrivningen. Innan fildelningen kom köpte jag aldrig filmer utan väntade tills de kom på TV några år senare. Det går ju inte att veta på förhand om en film är nått att ha och de är för dyra för att chansa. Och hyra var för stressigt eftersom de filmerna skulle återlämnas nästa dag. Det är alltså ingen som förlorar pengar om jag laddar hem filmer, det enda som händer är att jag ser filmer när de är hyfsat nya.
  Och vad gäller musik så tar det ett antal lyssningar innan det står klart om en låt är bra. Det är inte rimligt att folk skulle stå och hänga i en musikaffär och provlyssna album i några timmar, dag på dag, utan det enda vettiga är att lyssna hemma. Är det sen ett tillräckligt bra album vill åtminstone jag ha det på CD (känns för otryggt att köpa filer som plötsligt kan bli oanvändbara om man köper ny spelare). Tror faktiskt inte jag är ensam om att köpa mer musik nu än tidigare.

 19. @TS: Själklart skall både artister och ev musikbolag kunna tjäna pengar.
  Många undersökningar pekar ju dessutom på att just artister osv tjänar MER pengar idag – men att mellanleden är förlorarna – ta bara det faktum att skivbolagen numera försöker skriva in så dom får del av konsertintäckterna…

  Det är dock inte på något sätt DET rättegången eller debatten handlar om !

  Och Syftet med TPB är INTE att få tillgång till upphovsrättsskyddat material – då är du inte på samma, felaktiga, spår som åklagaren !

  Syftet är att få tillgång till ALL information som användarna delar ut !
  Dvs. TPB lägger sig inte i VAD det är.
  Men eftersom skivindustrin osv inte rimligen kan gå in och försöka kontakta alla de användare som sprider upphovsrättsskyddat material utan lov så går man på mellanledet.
  Du behöver f.ö. inte alls använda TPB – gå till google och prova tex att söka på ”Harry potter +torrent” – så kan du få länkar till torrenten precis lika bra där

  /K

 20. Det finns ingen skyldighet att ingripa enligt svensk lag om någon misshandlas. Man kan till och med sitta lugnt och titta på när någon drunknar i en vattenpöl förutsatt att man inte själv orsakat personens svårighet. De enda man måste hjälpa är dem man är garant till exempelvis ens barn eller de man vaktar. Därmed kan det inte vara olaglig att inte ta bort torrenter. Det kan däremot vara medhjälp att tillhandahålla tjänsten. Vi får se om några år när fallet är klart i alla instanser.

  Jur Kand