Ibland älskar jag kvällspressen!


Se bara på Expressens rubrik idag, man kan ju bara inte motstå att klicka på en sådan rubrik för att få veta mer om vad en ”Atmosfärisk bomb” betyder. Att det är ett ”starkt starkt” lågtryck betyder rimligen att lufttrycket kommer att bli extremt lågt, visaren kanske snurrar ett par varv motsols, vad vet jag.

Nu talar de danska meteorologerna om vindbyar på trettiofem till fyrtio meter per sekund, och deras svenska motsvarighet är lite mer realitetsanpassad och säger att det kan bli stormbyar inne över land. Det är förstås bra, men det hade varit skojigt om även hon, för det är en kvinnlig, hade tappat fattningen helt.

Expressen: ”…meteorologiska institutet i Danmark kallar den för en ”atmosfärisk bomb”. – Det handlar om ett starkt, starkt lågtryck, som bäst kan beskrivas som en kraftig atmosfärisk bomb, eftersom trycket sjunker så plötsligt. Vi talar om vindbyar upp till 35-40 meter per sekund, säger danska meteorologen Andreas Nyholm, till ekstrabladet.dk.”

Idag tror jag inte att någon förnekar att klimatet är påverkat, nu har vi redan haft ett par rejäla stormar och fler är på ingång. I morgon kommer SMHI lägga ut ett antal klass två-varningar och då är jag osäker på om man ens avser den atmosfäriska ”bomben”.

Jag har skrivit och berättat om foliehattarna, men de håller sig väldigt stillsamma just nu, de har förstått att det behövs åtskilliga veckor med normalt väder innan de kan ta sig ton igen. Det kommer säkerligen sådana dagar, men nu kan man ju börja fundera på när. Igår berättade jag att jag hade hittat en massa omkullblåsta träd, idag hittade jag ännu fler. Eftersom det rör Sörmlandsleden så kommer kommunen tvingas röja upp innan vandringssäsongen börjar. Men ska det hålla på såhär så vete sjutton om Haninge kommun har personella resurser så det räcker.

SMHI tror att Svealand ska klara sig undan ovädret denna gång, jämrans också…

it Andra om: , , , , , , , ex ab svt sr gp dn svd


9 svar till “Ibland älskar jag kvällspressen!”

  1. Tjah….Man får gå till källan:

    http://www.dmi.dk/dmi/ny_storm_rammer_tirsdag_aften

    Foliehattar kan ju läsa Danska,väl? ;-D

    //Vintermånederne er stormenes og orkanernes tid i Danmark.

    Januar er den absolut mest forblæste måned med 24 klassificerede storme siden 1950. Til sammenligning mønstrer december 12 og februar 11 på henholdsvis 2. og 3. pladsen.

    Senest vi oplevede en særdeles vind-omsust januar var for fem år siden, hvor Danmark blev ramt af hele tre storme alene i løbet af de første 14 dage af året; nemlig den 1; den 12. og den 14. januar 2007.

    I alt har DMI registreret 75 storme og orkaner siden 1950. Det svarer til lidt mere end én om året i snit.//

  2. Jag rapporterade att det var lugnt här och inga problem. Men när jag gav mig ut lite vidare omkring här i Västernorrland så visade det sig att det hade varit ganska stora problem. Bara kilometer härifrån hade de vid nyår fortfarande inte fått fram ström och vägarna hade begränsad framkomlighet även om det röjts tillräckligt för att få fordon igenom. En andra storm lär få konsekvenser.

    Jag är ganska less på skitvädret, vi hade lovats snö, det har regnat hela dagen.

    Koldioxid är inte heller inert, den reagerar med vatten och lär påverka molnbildning och sådant, så att vädret blir annorlunda känns inte helt orimligt.

  3. Du verkar nästan lite besviken på att klimatförnekarna (lustigt ord…) inte längre gör inlägg på din blogg, så att du får trycka ner foliehattarna på dem.

      • En kul sak med en jag diskuterade med nyss var: Krav att tekniker för miljö skall vara beprövade, motstånd emot alla satsningar på ny miljöteknik.

        Påminner om debatter jag haft med sjuåringen här hemma, där han sätter hälarna i marken och besvarar allt med ett ”NÄ!”.

    • Foliehattar eller inte, klimatatet förändras alltid, det kan ingen förneka, förutom klimat-talibanerna som vill ”stoppa” att klimatet förändras.

      Istället för att dividera om vems felet är, ifall det är naturligt, eller orsakat av oss människor, vilket jag menar på är väldigt högmodigt, så borde vi ägna tiden åt att planera att anpassa våra samhällen. Så att det som sker nu inte ALLTID kommer som en överraskning.

      Förmodligen måste vi flytta på flera av världens städer, med miljontals invånare. Områden om tidigare varit odlingsbara blir öken, och det som tidigare varit öken blir odlingsbart o.s.v…

      Det är inte första gången detta sker i mänsklighetens historia.

      Ytterst handlar detta om mänsklighetens överlevnad. Vi nyttjar inte alltid det förstånd vi begåvats med.

      • Ja, då jag betraktat människans utbredning över jorden på håll och inte sett någon skillnad mellan det och hur bakteriestammar sprider sig över en agarplatta och konsumerar allt i sin väg. Så är mitt miljötänkande detta:

        Jag förutsätter att vi kommer konsumera all olja, bränna vartenda kolstoft vi hittar, förbruka allt oljeskiffer. Globaluppvärmning eller inte. Så vi bör tänka på hur mänskligheten OCH civilisationen skall överleva vår natur till trots.

        Första steget blir då. Köp tid, elda inte för kråkorna. Minska konsumtionen av energi särskilt onödig konsumtion, som bilism och transporter. Se till att utveckla och utnyttja så mycket alternativa energislag man kan komma på, utveckla energieffektivitet i alla led. Kort sagt de åtgärder som krävs emot global uppvärmning. Dessa åtgärder behövs oavsett skuldfrågan för en långsiktig överlevnad för mänskligheten.

        Med en god tillgång på energi finns det inga miljöproblem vi inte kan lösa (artutrotning är svårt att vrida tillbaka möjligen, men det är en naturlig process även när vi gör den).

        En plan för hur vi skall hindra minskade landarealer eller klara oss med mindre. En plan för hur vi skall göra med olämplig bebyggelse och i vissa fall helt olämpliga länder för att möta en varmare framtid.

        Jag och min kollega har gjort ansats till en plan, megastäder som till stor del värms av människorna som bor i dem, minskad förhårdning av naturen (asfaltering) ger tillgång till större arealer. Städer byggda på värdelös mark, ur produktionssynvinkel. Men vi behöver lite mer folk till att planera sådana projekt, men det finns andra som tänker i samma banor.

  4. I Ryssland finns det många klimatförnekare. Det är logiskt. Ryssland baserar ju nästan hela sin ekonomi på olja och gas, och skulle det dyka upp en massa miljövänliga alternativ står de där med sina fossila jättelager. Och dessutom är ryssarna trötta på sina svinkalla vintrar, härligt att det blir varmare väder, säger de, en och annan skogsbrand får man ta.