I väntan på Wikiläckan

När dessa rader skrivs så är det omkring sex timmar kvar innan Wikileaks kommer att släppa de UD-telegram som USA skickat till olika myndigheter världen runt. Det handlar säkerligen om en massa annat också, men vad är väl tämligen oklart just nu.

Det vi vet är att der Spiegel och Guardian har fått infor-
mationen i förväg, plus givetvis ett antal amerikanska tidningar och media. Klockan 23.00 svensk tid så släpper man dokumenten vilket betyder att alla tidningar har ett hyfsat begrepp om vad det handlar om redan 23.05 Men redan nu har det läckt vissa uppgifter genom att något lades ut av misstag från Der Spiegel, ett misstag som rättades till snabbt. Själv har jag kollat Googles cache för att se om jag hittar något men det vore lättare att hitta en nål i en höstack.

Man säger sig veta att Nelson Mandela baktalats i något dokument, ett antal andra politiker lär beskrivas på ett mindre fördelaktigt sätt, men en mer konsekvent uppgift gör gällande att materialet till stor del handlar om Mellanöstern, eller i vart fall berör Mellanöstern. Det är väl delvis naturligt efter att man krigat mot Irak i flera år, samtidigt som man använder krigstrummorna när det gäller Iran. Andra tänkbara scenarion är att det släpps nyheter om de amerikanska marionetterna i Egypten och Jordanien. Det är känt att den jordanske kungen och president Mubarak i Egypten går i amerikanska ledband, så visst vore det önskvärt om telegrammen handlade om de order som Vita Huset skickar ut till dessa diktatorer.

Vissa har uttryckt förhoppningar om att 9/11 ska kunna förklaras utifrån Wikileaks uppgifter, möjligen tror jag att det är att spänna bågen för högt, men vi kanske kan hoppas på att Carl Bildt blir inblandad, jag såg att han listades som en särskilt märkvärdig person på någon lista. Förhållandevis många har glömt att han var betald lobbyist för att tala för krig mot Irak och Saddam Hussein, och att det var Vita Huset som betalade.

Men det sägs att uppgifterna ska skriva om ”den globala historien”, uttalandet kommer från Wikileaks. Det låter något det, samtidigt som jag tvivlar. Politiska oegentligheter är bevisade för länge sedan, det som möjligen kan tillkomma är bevis som inte ens tidningarna kan blunda för. Och visst, det vore smarrigt om telegrammen avslöjade tonvis med meddelanden, men jag undrar om jag inte ska gå och lägga mig före 23.00 istället. Annars kanske jag blir uppe hela natten för att skriva, läsa, tycka och tro, bättre att vakna utvilad.

Sedan talas det om miljoner handlingar. En vanlig bunt A4-papper innehåller 500 ark. En miljon handlingar innebär tjugo tusen pappersbuntar. Skulle jag själv läsa igenom den sortens informationsmängd så skulle det ta mig femtiosex år. Med andra ord så är det nog listigare att sova i stället för att vänta.

it , , , , , , , svd12 dn12 ex12 ab12 svt1

  7 comments for “I väntan på Wikiläckan

 1. Niklas
  28 november, 2010 at 17:19

  Stanna uppe! Det är ju den coolaste grejen på länge.

  Det vore intressant om de har Pentagons film från 11 september, när planet kraschar in i byggnaden. Den händelsen är ju höljd i dunkel.

  • 28 november, 2010 at 17:37

   Det vete fåglarna faktiskt. 23.00 kommer alla tidningar som fått materialet att släppa olika artiklar i ämnet, när jag skummat igenom vad de berättar så är det redan måndag. Då börjar alla andra blaskor komma med sina varianter och jag blir uppe hela natten. Bättre att sova och få ett smörgåsbord framåt 06.00 kanske. Risken är väl att man inte kan somna om man vet att det börjar komma feta nyheter när som helst… :-P

   • olle andersson
    28 november, 2010 at 18:02

    Återpublicering av andras material förbjudet. / Jinge

    • Hans Hansson
     29 november, 2010 at 01:18

     Jag läste någonstans att Carl Bildt skulle vara något alldeles särskilt bra. Vem tyckte det? Han är väl en av de mest onödiga personerna i det offentliga Sverige?

   • Ken
    28 november, 2010 at 19:07

    Han är knappast någon skummis. Det är USA som är bovarna.

 2. Martin Forsman
  28 november, 2010 at 20:20

  CIA/FBI har ju iallafall redan orkestrerat en masiv hackerattack mot Wikileaks servrar i Frankrike, men de svenska ska såvitt jag förstått vara oskadda. Detta tyder på desperation hos USA och dess ’allierade’ marionetter och kan innebära att nästa Wikileaks publicering kommer bli den smarrigaste hittils.

 3. Sten
  28 november, 2010 at 21:14

  CIA har släpper en massa falska dokument som tex att Iran har kärnvapen och hela världen är lurad igen. Tillåt mig le åt foliehattarna som tror att något revolutionerade kommer ske. Krigshetsarna spelar sina vanliga gamla spratt. Är det inte al-Qaida så är det Wikileaks som hjälper dem på traven.

Comments are closed.