I väntan på nästa drev


Vi har bevittnat ett mediedrev av klassiskt format, ett drev som mynnade ut i ett stort ingenting, i vart fall om man menar att folks lidande och medias sensationslystnad är liktydigt med just – ingenting.

Nu kommer vi att få läsa flera olika resonemang, utsagor och förklaringar vars syfte är att legitimera art och omfattning av varje medias egna prestationer eller tillkortakommanden i drevet. Vissa S-märkta föredettingar kommer givetvis att framhärda i sina åsikter samtidigt som de som fortfarande har ambitioner på en karriär inom rikspolitiken kommer att dämpas på ett märkbart sätt.

Katrine Kielos/AB: ”Det finns mycket att diskutera gällande mediedrev. Men Sveriges största parti kan inte vara oförmöget att hantera kriser. Det må låta krasst: men det är lika konstruktivt för en politiker att klaga på medierna som för en sjöman att klaga på havet.

Trots detta är det kollapsade riksdagskansliet och Juholts oförmåga att bygga upp en maskin som fungerar inte heller det största problemet. Grundproblemet är slarvet – inte med ersättningar och kvitton – utan med politiken.”

Att det är föga konstruktivt att klaga på medierna har var och en fått bevittna, men jag hoppas att detta drev kommer att granskas av forskningen. Det är intres-
sant på många sätt och kan säkerligen vara mycket intressant för både journalist-
utbildningar och samhällsvetare av olika slag. Dessutom kanske man kan klara av att göra ett schema över drevets olika komponenter och dess inbyggda dramaturgi.

Jag har läst mängder av obegåvade kommentarer från journalister som normalt är kloka som pudlar, och det är kanske inte speciellt överraskande att de i stridens larm visar sig vara högst mänskliga. Att tidningarna dessutom konkurrerar med braskande rubriker är klart försvårande, en faktor som också påverkas av deras webbupplagor. Precis som när det gäller lösnummerförsäljning så påverkas tidningarnas intäkter av antalet klick på deras annonser, nog så viktigt när lösnummerförsäljningen sjunker. (forts nedan..)

Själv så tror jag att vi kommer att få se fler drev före valet 2014, möjligen kommer inte Juholt att bli den förste som drabbas, jag tror att många journalister känner sig skeptiska inför den cirkus som de så villigt medverkat i, dessutom har ett antal politiska reportrar drabbats av minskat förtroende i en omfattning som kommer att märkas om ett år när vi läsare ser tillbaka på det som nu har runnit ut i sanden.

Journalister gillar lika lite som politiker att dras i smutsen, och att det skulle passera alla redaktioner utan intern debatt tvivlar jag på. De som förhöll sig mest kalla är dem vars anseende nu har ökat, de som skrek som värst har fått se glorian att halka ner betänkligt. Inget konstigt med det, det märkliga har väl egentligen mest bestått i att de kämpat med att redovisa fakta som egentligen aldrig har varit annat är rena påhitt, framhetsade i en konkurrenssituation som inte bevisar annat än att en halvsanning säljer mer än en sanning.

it Andra om: , , , , , ab ex12 sr1 svt gp dn1 svd1


26 svar till “I väntan på nästa drev”

 1. Jag förmodar att du har läst Daniel Suhonens artikel i svenskan om drevet mot Juholt. Den är intressant och samtidigt mer oroande för socialdemokraterna än Juholts eventuella girighet/slarv.

 2. Det har funnits många tillfällen där politikerna har fifflat med skatter och förmåner och vår reaktion blir omedelbar och spontan
  Det är inget fel med våra kommentarer , Varje normal människa agerar på samma sätt för att visa sitt vrede över politikerna , Juholt har gjort fel och han har erkänt detta , Nu är det upp för oss vanliga människor att bedöma hans trovärdighet

  Man kan inte förneka att median har varit mycket hårt mot honom och de ville slänga in honom i en härdsmälta , Det var aggressiva och våldsamma attacker samt förklarade krig mot honom , Det är inte många politiker som har blivit förföljda av median som Juholt

  Median har två sidor den goda och den dåliga , de höjer våra blodtryck och skapa negativa känslor i sinnet samt de njuter av att hänga ut människor på det viset
  Frågan är om median har gjort rätt i det här fallet ?

 3. Man kan undra om Soc.dem. drivs av nån sorts politisk dödslängtan, när de behåller en ledare som gjort den monumentala dumheten att trots en månadslön på 144 000 ansöka om bostadsbidrag. Inga regler vare sig befintliga eller obefintliga kan rädda en sån politiker från folkets dom. Jag tror inte att detta kommer att sjunka undan i folks medvetande på många många år. Vanliga människor får själva betala för sin dubbelbosättning, och därefter göra avdrag i deklarationen, så borde det naturligtvis vara för politiker också.

   • Jag tror att han gör det själv. Sagerska är väl en tjänstebostad och betalas nog av staten.

     • Klipp ur DN:
      ”Något förmånsvärde för själva bostaden behöver Fredrik Reinfeldt inte betala. Det beror på ett särbeslut som fattades när Ingvar Carlsson var statsminister. Carlsson flyttade motvilligt in i Sagerska, men förmånsvärdet blev så högt att han inte tyckte att han hade råd. Därefter slapp statsministrarna den kostnaden.”

      Eftersom Reinfeldt inte har någon kostnad för dubbelbosättning, Kan man nog räkna med att han får betala villan själv.

       • Jag vill minnas att när Göran Persson var statsminister klagade han över att han inte hade råd att bo i Sagerska eftersom han skulle betala en hyra på 10 000 kronor per månad. Därmed drar jag slutsatsen att statsministrar faktisk betalar en symbolisk hyra för palatset.

      • Om Reinfeldt har rätt till ’bostadsbidrag’ så räknar jag med att han använder den rätten. Måhända är han cynisk men korkad är han inte.

  • Något bostadsbidrag är det inte. Ett traktamente är mer riktigt. Och som sådant är det lägre än det som man tillåts göra avdrag för om man inte får traktamente.

 4. Jag väntar en kritisk granskning av Alliansens politik och Reinfeldts spridande av lögner och myter. Som senast i partiledardebatten i onsdags:
  ”Vi har haft en uttalad utgångspunkt att minska bidragsutbetalningarna till arbetsföra människor och i stället föra resurser till det som bygger Sverige långsiktigt starkt. Det har givit resultat. I valrörelsen 2006 sade jag och Alliansen att det inte är långsiktigt hållbart att ett land med bara 9,4 miljoner invånare har 555 000 förtidspensionärer. I tio och ett halvt år med Göran Persson förtidspensionerade vi bort en stor del av en arbetsför befolkning. 147 människor om dagen förtidspensionerades varenda dag som Göran Persson hade makten över Sverige. Det var 555 000 förtidspensionärer samtidigt som vi bara var 9,4 miljoner. Nu har de sjunkit i antal. I september 2011 är vi nere på 426 000. Det är en väsentlig minskning av antalet förtidspensionärer. Det är en konsekvens av en politik som har satt arbete främst och som sade: Nu är det nog med den politik som tidigare drevs!
  (Applåder)

  Vid sidan av de 555 000 förtidspensionärerna stod en jättekö av dem som var på väg ut från svensk arbetsmarknad. Den politik som bedrevs för att dölja arbetslösheten innebar att 180 000 blev långtidssjukskriva. Så blir det när man inte har någon arbetslinje. Då döljer man arbetslösheten. 180 000 långtidssjukskrivna har nu blivit strax över 110 000. Jag är stolt över denna förändring av Sverige.”

  Hur många lögner och myter innehåller bara detta korta stycke av Reinfeldts tal?
  Här kan man läsa hela protokollet:
  http://www.riksdagen.se/webbnav/?nid=101&dok_id=GZ0915&bet=2011/12:15

  Men varken en kritisk granskning eller än mindre ett drev mot Reinfeldts spridande av lögner och myter lär väl aldrig komma?

  • Ja och alla myter som Reinfeldt och Alliansen spridit om sjuka! Men har Reinfeldt bett om ursäkt eller ens erkänt att utförsäkringarna varit fel? Icke!

   • Jag tyckte Reinfeldt under partiledardebatten var riktigt läskig; han SKREK att det får vara NOG NU och vevade med armarna och ilskan riktade sig mot sjuka som egentligen var arbetsföra men lurat till sig bidrag och detta pga att sosse-regeringen ville dölja arbetslöshetssiffror – men hur detta i verkligheten skulle ha kunnat gått till ger han aldrig någon förklaring på.
    Skulle Försäkringskassans personal ha uppmanat arbetslösa att uppsöka vissa läkare som skulle skriva falska sjukintyg som FK sedan godkänner för att rädda sossarnas arbetslöshetsstatistik??? Eller hur skulle detta ha gått till?

    Men Reinfeldts Hitler-lika propagandautfall visades inte upp i TV eller tidningar.

  • >>Men varken en kritisk granskning eller än mindre ett drev mot Reinfeldts spridande av lögner och myter lär väl aldrig komma?

   Det lär väl vara fullständigt otänkbart att dreva mot den sidan? Så länge jag varit kapabel att ta in vad som händer i samhället har alltid höger på ett synnerligen arrogant och otrevligt sätt betett sig mot vänster, under det att detsamma från andra sidan sällan eller aldrig skett.

   Så att ett drev mot rf och hans gäng skulle tillåtas svämma över media, i synnerhet under så lång tid, är nog otänkbart. Var är drevet mot (c)-liraren som enligt en liten notis kvitterat ut 250 papp under lång tid som ersättning för lägenheten frun eller vad der nu var bodde i? Och mycket mycket annat som sopats och sopas in under mattan…

   Men vänta bara, lyckades man inte få bort jh denna gång så lär man föröska igen och inte kommer man att använda vanlig saklig debatt nästa gång heller.

 5. Aftonblajet var surare än jag trodde på den nya ”anti-medelklass” socialdemokratin (åtminstone vad man kan tro av förhandssnacket), så sura att man tydligen beslutade sig för att göra något åt saken. Nu verkar man grinigare än någonsin, ett ton citroner är inte lika bittra. Nu sitter man där & tvingas höra på ”arbetarklass-nostalgin”. Man får inga medelklass-snyftare om ”taket i a-kassan” längre. Villor med dubbelgarage är inte längre ett högprioriterat vänster-projekt. Man satsade allt på ett kort & förlorade. Man hade inte räknat med ”Herkules” förmåga till stordåd, man sov eller nynnande fjantiga pop-låtar under lektionerna om antikens myter i skolan. Stackars, stackars lilla aftonblajet…

 6. Jag är omvänd! Jag håller på Juholt i hans kamp mot media.
  Igår tog jag mig tid att faktiskt kolla upp regelverket och det står faktiskt inget om att hyresbidraget ska minskas eller på annat sätt påverkas om man sammanbor.
  http://www.riksdagen.se/webbnav/index.aspx?nid=3911&dok_id=SFS1994:1065&rm=1994&bet=1994:1065#K5
  Regelverket för riksdagsledamöternas förmåner är säkerligen medvetet utformat till att ha så många kryphål som möjlig så att ledamöterna ska kunna tillskansa sig så mycket bidrag som möjligt. På annat sätt går det inte att tolka det väldigt kortfattade regelverket. För detta har samtliga riksdagsledamöter ansvar. Så skyll inte bara på Juholt, skyll på riksdagsledamöterna som grupp för att de har ett regelverk som inte överensstämmer med det allmänna rättsmedvetandet.

  • Exakt. Det borde inte vara en överaskning för någon att en stor del av ’politikeradeln’ har en helt annan syn på rätt och fel än oss som utgör basen i samhällspyramiden. SD:s framgångar beror ju inte främst på att svenska folket skulle blivit mer rasistiskt utan istället på det fullt begripliga politikerföraktet som sprider sig som en löpeld.

 7. Ja, jag blev ju också lurad av Aftonbladet & ”damerna”. Nu ser jag att det inte var fråga om så ”självklara” regler om man ville påskina i Aftonbladet. Trots sin allvetande slughet så har de inte ens kollat blanketterna?
  Dessvärre är jag inte ensam om att ha blivit lurad, tror jag mig veta…!
  Grattis, Mellin & Kielos!
  Aftonbladet kan nog vara en läsvärd tidning även framöver, men kanske att man mer tänker på att bli road i stället för upplyst om något ett tag framöver. Igen.

 8. Ja, jag blev ju också lurad av Aftonbladet & ”damerna”. Nu ser jag att det inte var fråga om så ”självklara” regler om man ville påskina i Aftonbladet. Trots sin allvetande slughet så har de inte ens kollat blanketterna?
  Dessvärre är jag inte ensam om att ha blivit lurad, tror jag mig veta…!
  Grattis, Mellin & Kielos!
  Aftonbladet kan nog vara en läsvärd tidning även framöver, men kanske att man mer tänker på att bli road i stället för upplyst om något framöver.

  • Ja drevet väcker frågetecken, Aftonbladets ställning i detta är intressant, Medierna i P1 ÄR bra och värda att lyssna på…

 9. SR och P1 uppträder iaf hyfsat, men SVT är ett eko av Aftonbladet. Hur ofta sitter inte Mellin och Kielos i tv-soffan och tillåts vidarbefordra sina cyniska kommentarer om oppositionen. Att de haft en egen agenda trodde jag inte, men nu verkar det ju faktiskt vara just på det sättet iom ABs initiala agerande i drevet. För vilka skulle ha haft de kontakter inom partiet som tydligen har varit de som levererat fröet till de orättvisa anklagelserna mot Juholt om inte dessa två?

  • Tveksamt skulle jag gissa. Det kommer nog att stanna av i god tid innan det blir ett drev. Det gäller ju en (m)odärn politiker… Jag tror den ända möjligheten att det skulle bli något av detta är om journalistskrået kan uppamma någon form av medkänsla för sina fängslade kollegor. Men det är väl inte så troligt, i dessa dagar, när nu solidaritet är något som mest platsar på museum…