I väntan på EU:s konkurs


USA trycker nya miljarder i sina sedelpressar, i EU ”lånar vi ut” tusentals miljarder till våra egna medlems-
länder trots att vi vet att vi aldrig någonsin kommer att få tillbaka dessa pengar, det är som om vi spelade Monopol och att var och en hade en liten portabel sedelpress. Och än så länge har inte något av de tunga länderna drabbas – men det kommer, alla kommer att träffas som av ett blixtnedslag.

I Italien sitter en gubbsjuk gamling som är misstänkt för alla möjliga slags sedlighets-
brott, han negligerar de ekonomiska och de personliga riskerna och bankvärlden blundar för något som skulle kunna bli en ekonomisk atombomb, och som EU-medborgare är vi helt oskyddade. Politikerna ägnar sina krafter åt Grekland, man vill nämligen inte avslöja att EU och unionens ekonomi och valuta inte ens är värt pappret som sedlarna är tryckta på.

Andreas Cervenka i E24: ”I veckan stod det klart att landet (Italien) tvingas betala en rekordhögränta på nästan 6 procent på sina tioåriga lån. Det krävs inte särskilt avancerade kunskaper i matematik för att räkna ut att det är ohållbart för en nation vars ekonomi växer med mindre än 1 procent om året. Bättre blir det inte av att statsskulden redan uppgår till höga 120 procent av BNP.

Det är dåliga nyheter för omvärlden. Italienska statsobligationer är världens mest sålda efter amerikanska och japanska. En stor del ägs visserligen av italienarna själva men över 7 000 miljarder kronor finns hos utländska investerare, inte minst Europas banker. Deras exponering mot pizzans hemland är betydligt större än mot Grekland, Irland, Portugal och till och med Spanien. En förtroendekris för Italien skulle därför ha samma effekt på det finansiella systemet som ett massförstörelsevapen.”

Idag startar Dagens Nyheter en artikelserie som heter ”Skuldkrisen – en nybörjarguide”, problemet med den serien är att den borde ha skrivits redan innan man startade den Europeiska Unionen, men absolut senast något år innan man började diskutera att skapa Euron och den Europeiska Centralbanken, nu sitter vi där. Vi har fastnat med skägget i brevlådan, men även ofödda européer sitter fast med sina skägg i samma brevlåda. (forts nedan..)

Den europeiska unionen bör ta smällen idag, i morgon blir den så mycket kraftigare. Vi vet inte riktigt hur den kommande ekonomiska krisen kommer att se ut, det enda vi vet är att vi alla kommer att drabbas. Vi vet också att väldigt många politiker, ekonomer, bankfolk, och även journalister, försöker dämpa oron och hoppas på att det som alla vet är på väg ändå på något mystiskt sätt inte kommer att hända. Som om försynen höll sin hand över folks huvuden, eller om det möjligen skulle kunna vara Obama, presidenten i världens mest skuldtyngda land. Ett land som fått bygga ytterligare ett sedeltryckeri för att hinna med att trycka alla de tusendollarssedlar som behövs för att hålla katastrofen på avstånd.

Själv tycker jag att alla bör läsa Andreas Cervenskas två artiklar i E24, Frågan som Bryssel glömde och Från guld till skuld, han är duktig på att förklara det som håller på att ske, samtidigt kan man väl säga att han sticker hål på ballongen. Men det är trots allt bättre att se vad som är på gång än att bara blunda och hoppas på det bästa.

it Andra om: , , , , , , e24 dn1 svt ekot svd12345 ex ab12


15 svar till “I väntan på EU:s konkurs”

 1. Du ska även lyssna på Barroso’s ”speach to the union” för ett par dagar sedan, tex här: http://www.

  Han säger (kanske inte i det klippet) att ”the commission IS the government of the union” och att det var en illusion att tro att man kunde ha en gemensam valuta och samtidigt nationellt självständig ekonomisk politik…

  Dvs: en REGERING är något som i demokratier väljs av medborgarna. EU-kommissionen har aldrig valts. Den består av tillsatta fd politiker som väljarna till stor del har tyckt tillräckligt illa om för att rösta bort.

  DVS: att tala om ”demokratiskt underskott” i EU är ungefär som att kalla Pol Pot ”en stygg gosse”. Det FINNS helt ingen demokrati i EU.

  • Lottas beskrivning gäller ju även Kina, USA och Ryssland, d.v.s. alla jätteländer. Jean-Jacques Rosseau (1700-talet) skrev att demokrati endast är genomförbart i små länder, och det verkar som han hade rätt. EU-byråkraterna kommer aldrig att backa bandet, så det är bara för oss dödliga att ställa in sig i ledet. Eftersom vi redan är hjärntvättade kommer det inte kännas så farligt.

 2. Jag håller med: ta smällen nu.

  Banker som hamnar på obestånd får göra nyemissioner som innebär att de gamla aktierna blir i princip värdelösa. Vi kan inte fortsätta ha ett bankväsende som gång på gång spekulerar bort kapitalet.

 3. Cervenka är duktig på att säga obekväma sanningar. Det kommer bli intressant hur vi lyckas rida ut stormen och utan att gå till hamn dra på trasiga segel på söndrig rigg och lappa läckorna i skroven för att segla vidare in i nästa. Något säger mig att jag kommer få uppleva en blodig revolution innan jag dör.

 4. Sverige valde egoism istället för solidaritet och kanske blir det vår lycka. Men rent moraliskt är det fel att stå utanför EU.

  • håller inte med dig där, moraliskt rätt var det av EU att acceptera ett svenskt nej till EMU:)

  • Vi är ju tyvärr med i €U, du kanske menade €MU, vilket är illa nog. Såväl €U som €MU var fullständigt vanvettiga ideér som lades fram av storfinansen och deras lakejer bland politikerna. Det finns två möjliga scenarion vad gäller €U.

   1. Mer överstatlighet och federalism samt mindre demokrati, ett slags marknadsfundamentalistiskt €USSR.

   2. En större kollaps där medlemsländerna kommer drabbas hårt och de med €uron kommer drabbas värst.

   Jag är övertygad om att det bästa för Sverige vore att snarast lämna €U, kosta vad de kosta vill, för om så inte sker väntar en katastrof runt hörnet.

 5. Vilken fantastisk idé att gå samman i en förening med ekonomiska regler som gör att ekonomiskt välskötta länder låter sina befolkningar betala de misskötta ländernas skulder! Går det inte att göra likadant på mikro-nivå & låta bostadskvarter fungera på samma vis: att låta skötsamma personer ekonomiskt ansvara för de mindre skötsamma? Vilken sparsam människa skulle inte vilja ha det så??

  • Du har inte hört talas om Robin Hood-skatten va…? Fungerar precis så men på ’midi-’ (kommunal) nivå.

  • Eller, eller tänk om man skulle få för sig att ta pengar från kommuner med välskött ekonomi och betala de som misskötte sin. Men man kanske skulle kunna kalla den för Robin Hood-skatt för alla vet ju att Robin Hood bara stal från de som inte förtjänade sina pengar.
   Eller, eller tänk om man skulle ta pengar från de som jobbar och sköter sin ekonomi och ge till de som inte jobbar och missköter sin ekonomi. Det kunde man kalla sociala bidrag.

   Ekonomisk utjämning fungerar men det kräver ett mer homogent samhälle och man kan nog bara fantisera om vilka förändringar som skulle krävas för att uppnå det i Europa så det hoppas jag att slipper se under min livstid.

   • Hela det där resonemanget är intressant. Rika ska ta ansvar för de fattiga, men varför bara begränsa sig till EU-samarbetet?

    • JA, nu har du förtått det hela ;-)

     En liten tanke:
     Under senaste finanskrisen har USA hittils skänkt $700 miljarder till bankerna som de har gladeligen stoppat i egen ficka. Totalt, i olika stödåtgärdet har de betalat ut $11000 miljarder. Just nu har kriget i Iraq och Afganistan kostat $1,259,165,918,155

     Vad tror du att man skulle ha kunna åstakommit om man hade använt de pengarna för att bekämpa ekonomiska skillnader i världen?

   • Vill bara inflika här att det är olyckligt och osant att säga att mottagare av socialbidrag missköter sin ekonomi.

   • Nästa gång du kommenterar så kommer din kommentar att granskas extra noga.

    ”Eller, eller tänk om man skulle ta pengar från de som jobbar och sköter sin ekonomi och ge till de som inte jobbar och missköter sin ekonomi. Det kunde man kalla sociala bidrag.”

    Jag missade det halvfascistiska dravlet, läste för dåligt uppenbarligen. Tur att Lord var vaken i alla fall.