Hur vågar fredsaktivisterna åka?I förrgår skrev Mikael Löfgren, som är talesperson för Ship to Gaza, en artikel på Aftonbladet kultursida där han berättade en del om bakgrunden till det faktum att folk engagerar sig för palestiniernas sak, och mot blockaden/belägringen.

Löfgren i AB: ”Blockaden – eller med en mer korrekt term som de instängda själva föredrar: belägringen – förnekar palestinierna på Gazaremsan deras mänskliga och nationella rättigheter. Den berövar dem rätten att leva som människor.

Däremot har blockaden inte förmått uppfylla något av de mål som tillskyndarna anför som motiv för den. Den har inte stoppat de sporadiska raketbeskjutningarna mot södra Israel. Den har inte störtat Hamas från makten eller hindrat väpnade motståndsgrupper från att rekrytera nya milismän. Tvärtom.”

Han berättar också något som har varit okänt för mig, som i en bisats: ”Några dagar efter överfallet (och dödandet av nio turkiska fredsaktivister) tillkännagavs upptäckten av en stor gasfyndighet i östra Medelhavet, efter sjömonstret i Gamla testamentet döpt till Leviathan.” Att det finns gasfyndigheter i Medelhavet utanför Gazaremsan är inte okänt, men att man har funnit gas i en omfattning som skulle kunna innebära att ockupationsmakten skulle kunna gå från att vara importör av gas till att bli exportör, det kände jag inte till.

Det kan vara en av förklaringarna, i alla fall en delförklaring, till varför man håller 1,7 miljoner inspärrade i Gaza och varför varje aktion och opinionsyttring för palestinierna ses som ett angrepp på – Israel. Den andra förklaringen är väl att en fred med palestinierna är omöjlig, skulle de ständiga israeliska brotten mot Genèvekonventionen och FN:s alla resolutioner upphöra så skulle omvärldens krav på att Israel ska återgå till 1967 års stilleståndslinje bli en huvudfråga i FN, en situation som den israeliska regeringen vill undvika till varje pris.

Förra gången dödades nio obeväpnade fredsaktivister och nu samlar man sig för ytterligare en Ship to Gaza-
konvoj
. Jag anar att de som ska resa med den här gången tror att den israeliska krigsmakten inte ska upprepa den sortens mord, men jag är långt ifrån säker på att de har rätt.


i Andra om: , , , , , , , , , ab12 ekot gp dn svd


5 svar till “Hur vågar fredsaktivisterna åka?”

  1. Kan tilläggas att samma gasfyndighet även förklarar varför Grekland hamnade på obestånd. En stor del av gasfältet ligger på Cyperns vatten och Greklands nya regering (Goldman Sachs) sålde snabbt den till…… gissa vem som planerar att bygga en militärbas på Cypern ;-)

    http://www.xxx

  2. Ja det är modigt av dem att ge sig iväg, jag skulle tro att apartheidstaten är beredd att åter statuera exempel, att en och en halv miljon i Gaza lever som råttor tycker de ju är rätt och riktigt, och börjar de bråkar så regnar det väl fosforgranater igen…. :-(

  3. Jag skulle inte heller våga, soldater från det landet tror på den interna propagandan, alla hatar dem tutas det i dem från barnsben…

  4. Det är synd om folk i Israel. På vissa busslinjer får inte ens judiska kvinnor sitta var de vill.