Hur tänker media?


Personligen så har jag länge funderat på hur tidningar skildrar Islam och muslimer. Vissa tidningar har ambitionen att redogöra för händelseförlopp som de uppfattar dem utan att ägna sig åt stigmatisering och falska anklagelser. Andra har satt lögnen i system, kanske mest för att publikknipande rubriker säljer lösnummer, vad vet jag.

Vissa journalister har specialiserat sig på att skriva om al Qaida, ofta kryddat med photo-
shoppade bilder föreställande en brinnande Sverigekarta prydd med några gammeldags dynamitgubbar och några skäggiga typer försedda med knivar eller kroksablar. Andra i sin tur intervjuar något sinnesförvirrat psykfall som säger sig vara med i al Qaida och därför fängslas istället för att få den psykvård som vederbörande är i akut behov av.

För några år sedan brann en bil i en svensk stad, en journalist filmade bilen och den dök senare upp i tidningen som ”sprängd av al Qaida”. Så var det inte, antingen var det ett tekniskt fel eller så handlade det om ett försäkringsbedrägeri, oklart vilket. Men man kan på goda grunder utesluta al Qaida.

Nu är ju al Qaida en franchiseorganisation som får låna ut sitt namn till allt möjligt, och media är inte sena att ropa deras namn i tid och otid. Tidningarnas journalister skriver förstås det som cheferna ber om, vissa tidningar utmärker sig dock mer än andra.

Problemet med detta är förstås dessa journalisters säkerhet. Det finns säkert ett antal människor som sympatiserar med terrorister i Sverige, jag har för mig att Säpo har nämnt siffran tvåhundra, men jag är osäker. Stämmer det så kan man räkna med att dessa läser tidningar, man kan också räkna med att de reagerar på medieuppgifter som är medvetna falsifikat.

I vissa fall kanske de applåderar dessa ”journalister” eftersom de anser sig få reklam, i andra så kanske de känner att deras religion får ett oförtjänt dåligt rykte på grund av tekniska fel på bilar eller försäkringsbedrägerier, de kanske tycker att det är fult att photoshoppa ihop rena fantasier eller att sätta psyksjuka i fängelse.

De kanske vet vilka journalister det är som ägnar sig åt dessa lögner, och vilka tidningar de arbetar åt, och är det på det sättet så kan man utgå ifrån att de ringer eventuella kamrater i Kairo och berättar vilka som har kommit till staden på besök.

Jag och andra ser förstås att artiklar som handlar om al Qaida har börjat dyka upp i svensk press. Så istället för att illustrera mina rader med en skärmdump vilket både pekar ut tidningarna och namnet på dessa s.k. ”journalister” så tar jag en stämningsfull bild från Kairo. Jag är nämligen av den bestämda uppfattningen att även idioter har rätt att fortsätta sina liv.

it , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ab12345 ex123 dn1234 svd12 svt1 gp1


8 svar till “Hur tänker media?”

 1. ”kanske de känner att deras religion får ett oförtjänt dåligt rykte på grund av tekniska fel på bilar eller försäkringsbedrägerier, de kanske tycker att det är fult att photoshoppa ihop rena fantasier eller att sätta psyksjuka i fängelse”

  :-D :-D Du kan verkligen uttrycka dig.

 2. Oj, då! Jag visste inte att Amr Moussa och hela arabförbundet, som ju finns mitt i Tahrirtorget för att visa sitt stöd för demonstranterna tillhör al-Qaida :-D Och tydligen Egyptens högsta toppar inom rättsväsandet :-D Al-Qaida får kanske 80 miljoner medlemmar idag om fina svenska tidningen får bestämma?

 3. Rebecca!

  Läs igenom kommentarsreglerna om du har något att fråga om. Vill du bränna halmgubbar så rekommenderar dig att göra det någon annanstans. Kom inte med svepande påståenden utan substans!

  // Jinge

 4. Du måste alltid tänka på netiketten när du skriver en kommentar här. På samma sätt som en insändare i en tidning så läses ditt debattinlägg innan det släpps fram. Och precis på samma sätt som i en tidning så innebär det ingen garanti för att det släpps fram. Men visst underlättar det om man följer några små enkla tips:

  1. En fungerande mejladress krävs.
  2. Osakliga personangrepp eller provoverande texter stryks.
  3. Rasistiska, sexistiska, homofoba och liknande texter raderas.
  4. Länka enbart till etablerade media i texten, bloggreklam kastas.
  5. Okontrollerbara faktauppgifter accepteras inte.
  6. Kommentarer utanför ämnet, sk META-kommentarer stryks.
  7. Personliga hälsningar och liknande raderas.
  8. Kommentarsmöjligheten är inte till för privata meddelanden.
  9. Länkar till videor ska innehålla handling och vem som agerar.

  Det är uppenbarligen angeläget att påpeka att kommentarerna står för den som kommenterar, inte för bloggägarens åsikter. På samma sätt som en tidningsägare knappast står för insändarskribenternas åsikter så tar jag inte ansvar för dem som kommenterar. Men upptäcker DU någon olämplig kommentar så maila mig och tipsa. Vissa dagar kan det komma över 100 kommentarer och då är det lätt att missa. Det är inte meningen att företag ska använda kommentarer för reklam. META-diskussioner raderas.

  Använder man fake-maliadress eller saboterar på annat sätt, t.ex. ägnar sig åt rasistiska skriverier eller personangrepp, så lägger jag ut IP-nummer, Internetleverantör, påstådd mailadress etc på nätet.

  / Jinge