Hur korkade är journalister?Ibland undrar jag om journalister ens har hört talas om begreppet ”kritiskt granskande”, i vart fall är det vad som slår mig när media drar på med braskande rubriker som den på bilden här till höger.

AB: ”Ett kinesiskt företag beställer 582 bilar från Saab. Nu kan löner till de anställda betalas ut. – Det känns skönt. Vi tar ett steg i taget, säger Gunilla Gustavs, presstalesman på Saab Automobile i Trollhättan. Ordern från Kina är värd ungefär 120 miljoner kronor, och pengarna beräknas komma in under den här veckan. – Det här betyder att vi kan betala ut lönerna till våra anställda, säger Gunilla Gustavs.”

En fabrik som inte har kunnat betala ens lönerna till de anställda, en fabrik som dessutom är skyldig sina under-
leverantörer över en halv miljard enligt vissa uppgifter, vem betalar ut ett förskott på etthundratjugo miljoner för ännu icke tillverkade bilar under dessa förutsättningar?

Är det kineser som är så till den grad korkade, eller är detta bara en i raden av de lögner som sprids av Munchausen? Vad jag anser råder det antagligen inga tveksamheter om, själv skulle jag inte betala ett enda öre i förskott till Muller vad han än skulle vilja sälja till mig.

Tidningarna kastar de anställda mellan hopp och förtvivlan. Genom att okritiskt publicera en mängd osannolika uppgifter som kommer från källor som inte kan verifieras så tänds hoppet, för att åter släckas inom ett dygn eller två. Det verkar vara viktigare att sälja lösnummer än att rapportera sakligt och opartiskt. Visserligen har vissa motorjournalister lyckats ramla ner bakom vagnen, men allmänreportrar och redaktionsledning borde väl ändå vara åtminstone lite kritiskt granskande.

AB: ”Gunilla Gustavs uppger också att fler åtgärder är på gång för att få in kortsiktigt kapital. Bland annat hoppas företaget kunna sälja fabrikslokalerna i Trollhättan, för att sedan hyra dem av den nya ägaren.

– Vi tar ett steg i taget. Får vi in mer kortsiktigt finansiering i bolaget, kan vi fortsätta diskussionerna med våra leverantörer för att få i gång produktionen, säger Gunilla Gustavs.”

Det är samma sak där, skulle jag verkligen köpa ett hus för att sedan hyra ut det till en person som gjort sig känd för att slarva med pengar och strunta i att betala sina räkningar? En person som alltid ”har pengar på väg in”? Nej det skulle jag inte, än mindre skulle ett fastighetsbolag göra det.

Jag tycker att media har ett direkt ansvar för hur man skildrar de charader som nu rullar på i en allt snabbare takt framför våra ögon. Jag förstår att tidningarna vill sälja fler lösnummer, men hur går det med folks tilltro till media när inte ens landets största tidning kan ta det kallt och rapportera det som -faktiskt- finns att berätta?

it Andra om: , , , , , , ab1 ex dn123 svd123 gp sr1 svt

  19 comments for “Hur korkade är journalister?

Comments are closed.