Hot om högerextremt våld

Ger man sig till att kommentera de ”nationella” eller andra högerextrema grupper som t.ex. Israels förvarsadvokater så utsätts man nästan regelmässigt för hotelser av olika slag.

Det gäller Åsa Linderborg precis som det gäller bloggare som skriver om företeelserna trots att en blogg endast har en bråkdel av t.ex. Aftonbladets läsekrets. Det räcker normalt med att bara nämna nazianstuckna verksameter och liknande politiska riktningar för att råka illa ut. Dristar man sig till att nämna Israels brott mot mänskligheten samtidigt som man hävdar att landets förbrytelser hänger ihop med extrem nationalism och rasism så hamnar man direkt bland dem hotades skara.

Åsa Linderborg/AB: ”För vissa av oss har det hårdnande samhällsklimatet blivit mycket konkret. Info-14 är en högerextrem sajt som lägger upp artiklar om vänsterpersoner de för stunden vill punktmarkera. Av förklarliga skäl uttalar de aldrig några hot, men profilerna fungerar som ett slags signalsystem eller ”Wanted”-posters. Flera som på senare tid drabbats av grova våldsbrott har först legat på Info-14, såsom pappan i barnfamiljen i Högdalen som i december utsattes för mordbrand. Sedan några dagar finns jag själv där i en längre bildsatt artikel som åtföljs av en förvirrad diskussion huruvida jag är judinna eller åtminstone sionist.”

Andra saker man bör undvika är att polemisera med dem som talar om ”islamofascism”. Då kan man själv råka illa ut i deras spalter. Ifrågasätter man deras politiska agenda och deras självpåtagna tolkningsföreträde av den absoluta sanningen så får man skylla sig själv. Att sedan de högerextremas egna fantasier ligger till grund för ytterligare demonisering av den politiska motståndarsidan leder till den sortens händelser som Linderborg tar upp i sin artikel.

Därför är det viktigt att så många som möjligt läser Andreas Malms bok om hatet mot muslimer, det är viktigt att sätta diskussioner om Muhammedkarika-
tyrer i sin rätta belysning. Är Lars Vilks ”konst” ett yttryck för en lika farlig som extrem politisk åsikt?

Detta är en del av vår egen tids frågor, frågor som vi endast kan få besvarade genom att själva fundera på vad och vem som styr opinionsbildningen, vilka krafter som ligger bakom, och varför det sker.

Andra om: , , , , , , , , , , , , , it AB1 SVT SDS DN HD

[tags]Islamofacism, Islamofobi, Muhammedkarikatyrer, Våld, Hot, De Nationella, Nazianstuckna, Främlingsfientliga, Nazism, Fascism, Rasism, Politik, Hatet mot muslimer, Andreas Malm[/tags]

  3 comments for “Hot om högerextremt våld

Comments are closed.