Högerregeringens passivitet förvärrar för Malmö


I dagens upplaga av Svenska Dagbladet så kräver Ilmar Reepalu att Beatrice Ask ska tillsätta en kris-
kommission, han kräver strängare straff för olaga vapeninnehav, och han gör det i en stad där det förekommer att ungdomar och yrkeskriminella går omkring med en pistol eller en revolver i byxlinningen.

SvD/MALMÖ: ”Ilmar Reepalu stiger av cykeln vid Möllevångstorget i Malmö. Han bor några kvarter härifrån, i Norra Sorgenfri i stans östra del.

Adressen spelar roll i en stad där en man som växer upp i de västra stadsdelarna i snitt lever åtta år längre än den som bor i den fattigaste delen. Och där andelen som går ut högstadiet med godkända betyg skiljer sig dramatiskt mellan stans skolor – från 16 till 96 procent.

I veckan har en 15-årig högstadieelev och en 48-årig basketprofil skjutits ihjäl här i Malmö. Eller som Ilmar Reepalu, Malmös kommunstyrelseordförande sedan 17 år, säger: avrättats.”

För tillfället försöker man lösa krisen i Malmö genom att kalla in hjälp från Rikskriminalpolisen, dessutom tar man in folk från angränsande polisdistrikt, poliser som patrullerar gatorna iförda gula neonvästar. Det kanske fungerar för stunden men på sikt löser det ingenting. Reepalu vill att kriskom-
missionen ska bestå av polis, åklagare och domstolsverk, själv tycker jag att han bortser från socialtjänsten. Han pekar själv på att det ligger sociala problem bakom kriminaliteten, inte för att socialen kan göra något åt vare sig kriminaliteten eller skjutningarna, men ska man göra en kommission så borde de vara med.

Dessutom saknas arbetsmarknadsministern, något som Reepalu påpekar, han vet inte ens vad hon heter. Men jag undrar om Beatrice Ask kommer gå honom till mötes, han är socialdemokrat och kan väl därför få stå modell för hur socialdemokratiska kommuner agerar eller brister i agerande. Kriminaliteten är inget nytt för Malmö, men den har stegrats ofantligt efter tillkomsten av bron över Öresund. Rimligen borde en sådan samhällsförändring innebära att polistätheten i distriktet ökar markant, men det har inte skett. Istället så används nu Malmö som ett slagträ i den allmänna debatten.

Kortsiktigt så kanske man behöver utöka antalet poliser rejält, man behöver dessutom lagföra många medlemmar i de kriminella gängen, får man bort dem från gatorna så ökar lugnet i staden och de övriga åtgärderna som kan vidtas med arbetsmarknaden kanske kan ordnas.

Kanske högerpartierna hoppas på att kunna använda Malmö som avskräckande exempel i en kommande valrörelse, jag vet inte, men jag är rätt säker på att situationen i Malmö kommer att fungera precis i motsatt riktning. Den visar på en handfallenhet utan motstycke från högerregeringens sida.

it Andra om: , , , , , , svd1 dn sr ex ab


12 svar till “Högerregeringens passivitet förvärrar för Malmö”

 1. Det akuta tillståndet i Malmö kommer med all säkerhet att utnyttjas av sverigedemokraterna.
  För rasisterna är särskilt livaktiga här nere i Skåne, det får man nära dagligen erfara i många sammanhang.
  Men det bryr sig säkert inte rajraj om så länge sd stöder dem i nio av tio fall i riksdagen.
  (Båda är ju högerpartier och tycker detsamma i mycket.)
  Men om våldet får fortsätta, liksom de illegala vapnen ohejdat tillåts komma in, så sprids rasismen och dödande sig alltmer.
  För våld är smittsamt.

 2. Jag tror Allianzen kallt räknar med att det är (S) som förlorar flest väljare till (Sd) och att man därför gärna vill att en kommun med många invandrare (Malmö) ska gå åt helvete. Allianzen är kall och cynisk i alla andra sammanhang så varför inte även i denna tragiska situation.

      • Bron var Reepalu väldigt mycket för att den skulle byggas (vilket jag tror de flesta Malmöbor är idag också).

       Segregerade statsdelar uppstår naturligt (vi har inga lagar som säger att invandrare måste flytta till Rosengård) men till viss del kan man skylla på kommunens bostadspolitik också; det är ju inte som så att vem som helst har råd att bo ute i Västra Hamnen direkt…

       • Det är kanske där jag kan tänka mig att bo va? Det är där det finns hus med balkonger och utsikt över hav och bro va? Ptja, är det nån som skänker mig tio millar så… :-P

        • Du hade älskat att bo där ute, det blåser som fan ibland. ;)

         Det går faktiskt att bo där ute med en ganska normal inkomst, det handlar bara om att offra annat. Är man student finns där förvånansvärt bra möjligheter också (fast jag har svårt att tänka mig att du skulle hamna i skolbänken igen :P ).

         Själv hade jag hellre bott på Gamla Väster här i Malmö – där blåser det inte alls lika mycket och miljön är mer pitoresk. ;)