Högern och Vänstern – eniga mot rasism?


Idag skriver Aftonbladets politiska chefredaktör, Karin Pettersson, en artikel på tidningens ledarsida med rubriken – Antirasismen får aldrig bli höger eller vänster. Det är en lite udda rubrik eftersom antirasismen per definition alltid engagerat vänstern, knappast högern. Det är enkelt att förstå vad hon menar, men för den som inte läser artikeln utan bara rubriken så är det en olyckligt vald rubrik.

[column width=”47%” padding=”6%”]Dessutom finns det många exempel på hur allian-
sen, eller representanter för densamma, uttryckt sig vid olika tillfällen. Här skulle jag nu kunna räkna upp en lång rad grodor som kommit ut statsministerns mun, eller varför inte Tobias Billström som jag skrev om i veckan.

Karin Pettersson/AB: ”I våra grannländer, också de med starka välfärdsstater, har såväl högerpartier som socialdemokrater flörtat med främlingshat. Ofta med ideologiskt understöd från debattörer och intellektuella. Med resultatet att de främlingsfientliga krafterna vuxit sig allt starkare.

De senaste åren har något hänt även i Sverige. Inom delar av borgerligheten har främlingsfientliga tankefigurer blivit allt mer accepterade.

Därför var det viktigt när de tunga liberala debattörerna Dilsa Demirbag-Sten och Johan Norberg i går skrev en artikel på DN Debatt. Rubriken var ”Sluta generalisera om invandrarna”, budskapet att liberala värderingar inte är förenligt med kollektivt skuldbeläggande av invandrare.

Europa går nu en svår tid till mötes. Den ekonomiska krisens effekter kan vi ännu bara ana oss till. En sak är säker: hatet och rädslan kommer växa sig starkare.

Konflikt mellan höger och vänster är nödvändig, och bra. Om frihet och jämlikhet, välfärd, skatter och järnvägar. Men inte om människovärdet. Där kan liberaler och socialdemokrater stå på samma sida mot hatretorik och fördomar.”

Jag tänker inte kommentera huruvida Dilsa Demirbag-Sten och Johan Norberg verkligen är tunga liberala debattörer eller inte, för det hör egentligen inte hit. Men jag kan inte undgå att nämna det ”liberala” Folkpartiet vilka har gjort sig själva till driftkuckus åtskilliga gånger. Nu senast var det språkkrav för medborgarskap, vilket på goda grunder kan antas
[/column]
[column width=”47%” padding=”0″]Folkpartiet
begränsa en hel del äldre invandrare, och hålla dem utanför ett medborgarskap.

Jag träffar många invandrare, och gör det varje vecka, många bara klarar svenska i den roll man har, i sitt arbete. Men frågar man något mer komplicerat så visar det sig ibland att de är offside. Med andra ord så är den folkpartistiska linjen ett gallringsredskap, flirten med de främlingsfientliga är något som numera har blivit ett varumärke för just liberaler.

Och märk väl, jag har inte dragit upp vad det var för person som föreslog att lärarkåren skulle bli Säpo-
rapportörer, eller vad det var för kvinna som ville inspektera småflickors könsorgan. Så tarvlig är jag inte…

[/column][end_columns]

it Andra om: , , , , , , , , , , , ab12345678 dn123456 gp12 svd123456


Ett svar till “Högern och Vänstern – eniga mot rasism?”

  1. Om jag idag hade valt att kommentera slaskjournalistikens högborg, hade jag nog försökt fördjupa mig i Kjartan Fløgstads text om marxofobi. Den är utmanande på ett sätt som fortfarande ställer mig lite svarslös. Men du kan ju återkomma. . .