Efter att riksdagen igår beslutat att sälja ut den svenska neutraliteten och flytta den lagstiftande makten till Bryssel så fortsätter de idag attacken mot folkviljan. Nu hävdar Beatrice Ask att den nya IPRED-lagen antagligen kommer att beslutas redan den 25 november, nu med en liten modifiering. AB: ”Regeringen väntas att klubba förslaget om skärpt lagstiftning mot nedladdare inom kort. Från och med april nästa år ska lagen träda i kraft. Men den massiva kritikerstormen har inte undgått justitieminister Beatrice Ask och enligt uppgifter till Ekot kommer justitiedepartementet att mildra förslaget innan det läggs fram inför riksdagen. Förändringen innebär att företagen inom film- musikbranschen inte ska ha rätt att kräva ut uppgifter om nedladdning som skett före första april nästa år då lagen väntas träda i kraft.” Det är fortfarande oklart hur man ska veta vem som olagligt laddat upp/ner filer, så själva kärnfrågan tycks man blunda för. Många har redan i förebyggande syfte börjat dela med sig av den egna bandbredden, något som i praktiken gör det omöjligt att skicka några kravbrev till personen som hyrt den internetaccess som IP-numret tillhör. Den personen kan givetvis vara fildelaren, men det går inte med absolut säkerhet avgöra den saken. Det går således inte, i alla fall inte utan att man har en särskild lag som gör IP-numrets ägare ansvarig för vad som sker på IP-adressen. I min förra bloggpost om det katastrofala beslut som Sveriges Riksdag fattade igår ville en av dem som kommenterade att – namnen på dem som röstade för att sälja ut landets lagstiftande makt skulle publiceras, exempelvis på bloggar. I en tilläggskommentar skrev en annan person att det även borde gälla dem som lade ner sina röster. Jag är beredd att hålla med dessa i sak, men jag kommer inte att göra någon lista över folk som utövat den makt som folk i allmänna val gett dem. Och det är märkligt, jag postade mitt inlägg om Lissabonfördraget kvart i två inatt. Trots den okristliga tidpunkten så hade det kommit 14 kommentarer före 06.00 varav jag fick stryka 3-4. Jag kan inte ens återge dem eftersom tonen var så hätsk. Man vet aldrig vad det ökande politikerföraktet leder till. Men jag kan inte annat än häpna över de
|
borgerliga politiker som gång efter gång kör över folkviljan och fattar beslut eftersom de anser sig veta bättre än ”Ture och Märta i Hökarängen”. Det är en elitism som jag inte ens trodde fanns, FRA-lagen, Lissabonfördraget och nu IPRED-lagen. Politikerföraktet leder med säkerhet till att Sverigedemokraterna gnuggar sina händer. Och det är kanske just därför som högerpartierna vågar, de inser att de främlingsfientliga kommer rösta fram fyra nya borgerliga regeringsår. På Ladbroks har redan de politiska förändringarna slagit igenom, att högern vinner nästa val är redan favorittippat. Jag trodde att politiker hade rådgivare, eller kontakt med sina väljare hemmavid, men uppenbarligen så har man drabbats av någon slags hybris som gör att man tror att det egna intellektet är så överlägset så att man inte ens reflekterar över vad folk i allmänhet tycker och tänker. Det är utomordentligt oroväckande. Högerpartierna talade om ”utanförskapet” men själva gör de så att alla som inte befinner sig på Helgeandsholmen tillhör detta utanförskap. AB123 SvD1 DN it Andra om: IPRED-lagen, FRA-lagen, Lissabonfördraget, Politikerförakt, Borgarna, Högerpartierna, Sverigedemokraterna, Folkviljan, Demokrati, Helgeandsholmen, Rikdagen, Politik [tags]IPRED-lagen, FRA-lagen, Lissabonfördraget, Politikerförakt, Borgarna, Högerpartierna, Sverigedemokraterna, Folkviljan, Demokrati, Helgeandsholmen, Rikdagen, Politik[/tags] |
9 svar till “Högern fortsätter attacken”
Ja de är så säkra på att valet av Mona leder till valseger 2010 så de kan skita i alla folkliga hänsyn nu. Man kan ju undra vad alla såssar som röstade på Reinfeldt tänker idag…
Det kanske är så att man vill ha in sverigedemokraterna i riksdagen (trots att man givetvis säger nån annat).
För då finns det ju möjlighet att få igenom en massa obekväma beslut (fast dom är ju riktigt bra på det redan nu).
Se bara på Ny demokrati. Nästan alla deras förslag som dom hade är ju numera genomförda. enl. Bert K. i alla fall.
En näsvis fråga Jinge, hur mycket tjänar du på Googleannonserna?
Ja den var näsvis. Tyvärr nästan ingenting. Folk har tappat intresset för dessa verkar det som, möjligen om jag skriver om något helt ovanligt, för då kommer det upp nya annonser. Idag vet jag inte, men igår var det 12 cent. :-/
Hmm. Som glad fildelare kan man ju undra…
Dock syntes det mig att om jag köpar en film bok spel eller annat så är det mitt. Jag äger det och därför kan jag göra vad jag vill med den varan.
Jag kan skapa mig mitt eget bibliotek och låna ut från det utan kostnad till vem det passar mig.
Jag kan ta kopia på det och spara det så mycket det passar mig.
Vi levar i ett ”demokratiskt” land eller är det en diktaturstat som är väkst fram utan man märkt det? fan om jag vet, dock är det helt klart jag kommer fortsätta dela med mig av det jag har köpt och betald för med mina vennar och familj.
Om inte den specifika artist fått betald av producent och annant löst folk är det ju inte min huvudvärk. Artisten får då se till att ta betald.
Skådisarna har ju betald pr film och bra betald oxå så det får räcka.
Men va fan vet jag egentligen
Ha en fin helg
det är ju inte borgarna som började jaga fildelare. den första lagen om fildelning var redan uppe på bordet när sossarna fortfarande regerade.
#2, Daniel:
Intressant vinkling, jag tror att du tangerar någonting viktigt här.
Jag fick en länk från riksdagens information där man kan se vem som röstade vad. Så en lista finns redan för de som vill ta reda på hur våra folkvalda politiker valda att rösta:
***
Omröstningsresultat: http://www.riksdagen.se/webbnav/?nid=3154&rm=2008/09&bet=UU8
För att se hur enskilda ledamöter har röstat, välj länken ”visa ledamöternas röster” under respektive moment.***
Jinge skriver ”Det går således inte, i alla fall inte utan att man har en särskild lag som gör IP-numrets ägare ansvarig för vad som sker på IP-adressen.” Att kontrollera Internet på ett eller annat sätt har ju varit en återkommande diskussion från vissa politiker den senaste tiden. Har i dagarna uppmärksammat en diskussion som pågår i Italien. Just nu har jag uppfattat att det gäller ett lagförslag som innebär:
– the law obliges anyone who has a website or a blog to get a publishing company, register it with the ROC, a register of the Communications Authority, produce certificates, pay a tax, even if they provide information without any intention to make money.
– have a journalist who is on the register of professionals as the responsible director.
Citat
Aftonbladet – Motståndarna menar att det här ger film- och musikbranschen polisiär makt. Hur bemöter du det?
Beatrice Ask – De som ägnar sig åt den typen av retorik vet väldigt lite om vad polisen har för befogenheter. Men lagen ger skivbolag och andra en möjlighet att kontakta en person som de har fått id på och säga: Vi har förstått att du använder vårt material, och därför föreslår vi att vi kommer överens om en ersättning. Det öppnar för en dialog, diskussion och en överenskommelse mellan kunder och producenter. Det tror jag är bra.
Slut citat
Det är ju skönt att hon iaf skriver i klartext att syftet med ipred är att se till att skivbolag och andra har möjlighet att kontakta kontoinnehavare av anslutningen och utkräva en ”ersättning”.
Att det skull på något sätt skulle öppna en dialog är jag mindre övertygad om.