Högerextremt våld och SD/ND?

Nu berättar Dagens Nyheter hur det kan gå för kommunalpolitiker med vänsteråsikter, det är socialisten Mattias Bernhardsson som igår överfölls av beväpnade nazister i Jordbro i Haninge.

DN: ”Bernhardsson var på väg hem till en kamrat i ett bostadsområde i Jordbro i Haninge, söder om Stockholm, när han insåg att tre personer – tre skinnskallar – förföljde honom. Han var nästan framme vid porten till kamratens hus när trion hann upp honom. – En av dem var knivbeväpnad och han attackerade mig. Han högg mot mitt ansikte och jag blev slagen med knogjärn, säger 29-årige Mattias Bernhardsson till DN.se.”

Bernhardsson sitter i fullmäktige i Haninge för Rättvisepartiet Socialisterna, jag har för mig att partiet har två mandat i församlingen. DN påpekar att Sverigedemokraterna också har mandat i fullmäktige, och frågar om han ser något samband mellan attacken och hans kommunalpolitiska engagemang. Då svarar Mattias att han inte hotats av SD, men att de högerextrema ofta har dubbelt


medlemskap i t.ex. både Sverigedemokraterna och Nationaldemokraterna.

Oavsett hur det förhåller sig med detta dubbla medlemskap så visar detta återigen på höger-
extremisternas våldsbenägenhet.

Andra om: , , , , , , , , , it DN EX Svensson AB1

[tags]Mattias Bernhardsson, Rättvisepartiet Socialisterna, Sverigedemokrater, Nationaldemokrater, Våld, Högerextremism, Politiker, Haninge, Jordbro, Politik[/tags]

  18 comments for “Högerextremt våld och SD/ND?

 1. Pingback: Al G
  • 23 mars, 2009 at 08:47

   AFA är samma skrot och korn enligt min uppfattning.

 2. Marcus R
  23 mars, 2009 at 09:58

  Man får ju hoppas att sådana här fall går till SÄPO? Attacker mot politiker är allvarligt.

 3. Markus
  23 mars, 2009 at 10:47

  För det första så framgår det inte säkert att det är några nazister eller rasister som gjort detta dåd.
  För det andra, oavsett om det nu är så, så bör man verkligen ta avstånd från sådant våld, detta gäller minst lika mycket våld från vänsterextremister som AFA.
  För tredje och sista så: Vad i hela fridens namn har detta övergrepp med SD att göra?
  Verkar som att skribenten kommit på sig själv i sin dumhet att smutskasta SD och nyheten har ni blivit redigerad.

  Mvh Markus

 4. 23 mars, 2009 at 10:52

  Markus! I ursprungsartikeln förde man ett resonemang om SD och det faktum att de finns i fullmäktige i Haninge, och ett annat faktum att killen som skadades sade att många hade dubbel anslutning till både SD och ND. Men detta resonemang har man uppenbarligen tagit bort, synd eftersom det givetvis är en intressant uppgift.

 5. petter
  23 mars, 2009 at 12:58

  Den här typen av attacker är mycket vanligare än vad man tror, vet flera personer som varit aktiva i Ung Vänster i Haninge med omnejd som fått precis samma behandling tex.

  Även om man tycker att AFA ”är samma skrot och korn”, så måste man förstå att AFA inte är något problem alls, jämfört med det högerextrema våldet mot vänsteraktivister och homo-, bi- och transsexuella. Finns en jättefin statlig rapport om detta, kommer dock inte ihåg vad den hette och var man hittar det. Någon som kommer ihåg?

 6. 23 mars, 2009 at 13:09

  Vilken bragd att DN uppmärksammade överfallet.

 7. 23 mars, 2009 at 14:05

  Det var förstanyhet kl. 12 i SVT Rapport. Även TV4 hade ett inslag. Lördagens attack vid Centralen efter Irak-demonstrationen får heta ”en fredsdemonstration i centrala Stockholm.” Så trollar man bort känsliga ämnen.

 8. hm
  23 mars, 2009 at 15:42

  Försök skriva en kommentar med nåt innehåll isf floskler, då kommer den fram. / Jinge

 9. jon
  23 mars, 2009 at 16:19

  Även om man självklart måste fördöma AFAs våldssamma aktiviteter så är de ju knappast av samma skrot och korn som nynazis. Vem skulle du helst vilja möta i en mörk tunnel? Ett gäng nynazister eller ett par afa-aktivister?

 10. Marko
  23 mars, 2009 at 18:10

  Jinge. Att säga att AFA och nazister är samma skrot och korn är det dummaste jag hört. Tänk om, tänk rätt!

  • 23 mars, 2009 at 18:14

   AFAs agerande är kontraproduktivt och gynnar ingen annan än dem själva. Så läge de själva vill ta all uppmärksamhet från Israel och vänsterns manifestationer så kommer jag att se ner på idioterna. Kolla nazzemarchen i Salem! Vilka är det som får uppmärksamhet? ”Stenkastande vänsterextremiser”. Fyy faan vilket djävla gäng snorungar!!

 11. Marcus R
  23 mars, 2009 at 19:58

  #12 Marko – Fascister som fascister.. Båda sidor vill inte att den andra ska få tycka vad de vill. Kan du tala om vilka AFA egentligen försvarar? Dessutom är de bara ute efter att slåss…

  Ska man leka djävulens advokat så borde man säga att det är kanske AFA-folk som gjorde attacken iklädd högerextremistförklädnad. ;)

 12. Sara G
  23 mars, 2009 at 20:43

  Eller, Marcus, att det var nassarna som klätt ut sig till AFA-yngel? Allt är möjligt…

 13. Martin Forsman
  23 mars, 2009 at 21:32

  Den enda skillnaden mellan extremhögern och AFA är att extremhögern utför sitt våld i löndom, medan AFA aktivt söker upp offentliga tillställningar (demonstrationer) för att skapa oreda. Annars så är de enligt mig av två sidor av samma mynt.

 14. 24 mars, 2009 at 09:52

  Det ligger mer bakom mycker mer än detta..Det rider tyvärr vissa på- som synes i etern- och andra har svårt att se helheten- det utnyttjas oxå av de som vet..Viktigt att du visar på vad för skador det ger- kan tillägga att det finns risk även för blödningar i hjärnan vid våld mot huvudet..

  Kniv- knogjärn bombarejacka och skinheadnazister…dessutom visste de precis var han gick och när…Givetvis kopplar jag ihop detta med stor kunskap i kartläggning av hur/ var personer rör sig och kampsport.kan man kampsport så vet man vad man gör och vilka skador det blir- inget snack om saken.
  Det handlar inte om vanligt ungdomsvåld här alls- ej heller om AFA som en del vill att vi ska tro…Är det ingen som vill välja att se det? (BH- du sjänk snabbt i mina ögon..) De allra fulaste är de personer som inte fördömer dessa övergrepp/ hot mot demokratin- och dessutom själva skor sig på det…tvi faan rentut sagt!

  Om inte är det en risk i sig- ett direkt hot mot vår egen demokrati- det är där kärnan ligger..det förstår du om du såg Achbergs program om infiltrerade nazister i socialtjänsten och nazisternas egen strategi genom åren.
  Och- den planering jag tidigare lade ut som de själva skrivit..
  Det är ett måste med en helhetssyn här givetvis.Det handlar inte om gängkrig- det handlar om att krossa demokratin!
  1999 gick nazarna ”från ord till handling”- det är dessas norske ledares egna ord.
  Samme ledare jag på film har sett spy och vråla ut sitt eget Palme- hat. Trots att det är många år sedan Palme dödades.
  Politikern här hade även tidigare fått hotbrev..

  ”I kommunfullmäktige i Haninge finns nio partier representerade, där ytterligheterna är Sverigedemokraterna på högerkanten, och Rättvisepartiet Socialisterna till vänster. Rättvisepartiet socialisterna har stort stöd just i Jordbro, där mer än var tionde väljare lade sin röst på partiet i kommunvalet 2006.

  – Alla som har medborgarskap har röstat på dem, och det är på grund av honom. Han talar om framtiden, säger jordbrobon Ali Mirza.

  Veronica Johansson, som är bekant med Mattias Bernhardsson, säger att hon är chockad av händelsen.

  – Han har ju stått här i centrum kring valet, och uttalat sig mot rasism och annat. Det här gör väl att många inte vågar uttala sig, säger hon.”

  http://www.svd.se/nyheter/inrikes/artikel_2636505.svd

 15. Marko
  24 mars, 2009 at 19:30

  Jinge. Jag tror inte (vet) att AFA vill ha all uppmärksamhet. Sen att media har en tendens att vältra sig i våldspornografi är medias interna logik till att sälja lösnummer. Jag försvarar inte allt AFA gör. De borde organisera sina aktioner bättre, men att vara rädd för militant strategi är kontraproduktivt. Jinge, jag vill se dig i fronten när det väl nalkas konfrontation, själv är jag nog lite feg…

  Marcus R: Att det springer människor på våra gator (nazister) och propagerar att du, jinge och en hel del andra ska avlivas eller skickas till arbetsläger oroar mig. I demokratins namn sprider det hat. Att vissa grupperingar som AFA väljer att ha en militant hållning till dessa människor är bra. Önskar fler kunde vara mer handlingskraftiga av sig. Nazister får gärna heila i sina vardagsrum men att låta dem sprida sitt hat i ”demokratins namn” är ren dårskap. All kamp mot nazismen, både militant och fredlig är en kamp för demokratin.

  • 25 mars, 2009 at 01:49

   Marko!!

   Marko: ”Jinge. Jag tror inte (vet) att AFA vill ha all uppmärksamhet.”

   Hur i helvete kommer det sig då att de sätter igång att bråka vid t.ex. demonstrationen i Malmö då? Är du helt bränd eller? Det enda folk kommer ihåg är att en demonstration för palestinier och MOT Israel urartade eftersom demonstranterna började sparka sönder polisbilar, kasta sten och bränna av fyrverkerier.

   Läsare/tittare drar givetvis slutsatsen att de som demonstrerar MOT Israel är GALNINGAR, antagligen dras alla palestinier med över samma kam. ”- Israel ville ju bara spela tennis…”

   Nu tvivlar jag starkt på att AFA har det minsta vänstersympatier, det handlar om uttråkade ungar från medel- och överklassen som helt saknar politisk medvetenhet, din kommentar bevisar att jag har rätt.

   Marko: ”Att vissa grupperingar som AFA väljer att ha en militant hållning till dessa människor är bra. Önskar fler kunde vara mer handlingskraftiga av sig.

   Ditt resonemang visar hur extremt politiskt omedveten du är. Den ”handlingskraft” du talar om, stenkastning, fyrverkeribrännande, maskerade snorungar och liknande övningar, tjänar endast högerkrafterna i samhället på. Och förlorarna är givetvis vänstern.

   Nu talar erfarenheterna från Europa om att det de facto inte ÄR bara vänsterungdomar som deltar i dessa upplopp. Det handlar om provokatörer som nästlar sig in, provokatörer som kan komma från säkerhetstjänst, nazistgrupper, och som i fallet med Malmö vissa grupper som stöder Israel.

   Resultatet blev också att folk i allmänhet numera gör ännu fetare likhetstecken mellan vänster, stenkastning, skadegörelse och AFA. Och de enda som tjänar på aktionen är förstås Israel och de krafter som möjliggör en fortsatt ockupation av Palestina och en fortsatt etnisk rensning.

   Så ”bra” sköter de ”handlingskraftiga” AFA sig…

   Fyy faan vilka IQ-befriade idioter det finns! :-(

Comments are closed.