Högerextremister ska kartläggas, enligt DN

Att man ska kartlägga högerextremismen är förklarligt efter det att Anders Behring Breivik har vigt sitt liv åt att bekämpa dem som, enligt hans uppfattning, har släppt in muslimer i Norge. Man behöver bara gå tillbaka till Jimmie Åkessons debattartikel i Aftonbladet för att förstå kopplingen.

DN: ”Högerextremismen i Europa ska nu bekämpas under svensk ledning. Under två år ska den kartläggas och konkreta förslag på åtgärder presenteras…

…De länder som ska studeras är – förutom Sverige – Norge, Danmark, Finland, Storbritannien, Nederländerna, Tyskland, Polen, Ungern och Slovakien, länder som alla på olika sätt har problem med extremhöger och rasism.

Inom kort kommer den internationella forskningsgrupp som ska genomföra kartläggningen att presenteras. Arbetet ska börja i slutet av juni och slutföras våren 2014. Då ska man också ha tagit fram ett internet-
baserat undervisningspaket som ska kunna spridas till lärare, poliser, socialarbetare, lokalpolitiker och andra nyckelgrupper.”

Högerextrema

Den sortens rörelser har givetvis inneburit problem i de länder de förekommer, dessutom sägs det i artikeln att man även ska kartlägga rörelser som tagit plats i respektive lands parlament. Då är det självklart att man kommer ägna betydande resurser åt att kartlägga bland annat Sverigedemokraterna. Nu har man redan en viss koll på det ledande skiktet, de har ju livvakter från Säpo och det har till och med hänt att dessa livvakter fått gripa sin egen skyddsperson i samband med brott.

Att just Sverigedemokraterna är ett rasistiskt parti råder det ingen som helst tvekan om, nedanstående är

ett direkt citat från Åkessons debattartikel som han fick in i Aftonbladet år 2009.

Högerextrema

Jimmie Åkesson i AB: ”Allt detta är i dag en del av den svenska verkligheten. Frågan är hur det ser det ut om ytterligare några decennier, när den muslimska befolkningen, om nuvarande takt håller i sig, har flerdubblats i storlek och många av Europas större städer, inklusive Malmö, med största sannolikhet har en muslimsk majoritet.

Den mångkulturella samhällseliten ser kanske denna framtid som en färgglad intressant förändring av ett Sverige och Europa som man allt som oftast förnekar ens någonsin har varit ”svenskt” eller ”europeiskt”.

Som sverigedemokrat ser jag detta som vårt största utländska hot sedan andra världskriget och jag lovar att göra allt som står i min makt för att vända trenden när vi går till val nästa år.”

Själv känner jag till minst tre påhittade brott som SD-medlemmar sagt sig vara utsatta för, allt för att lägga skuld på andra, att få bort fokus från det egna agerandet. Det är således inte underligt att myndig-
heter vill kartlägga företeelsen som sådan.

————–
För övrigt så påminner jag om min lilla enkät från igår, diskussionen om en- eller tvåspaltigt..

it Andra om: , , , , , , , , , , , , dn123 ekot12 gp svd1234 ab1234

  20 comments for “Högerextremister ska kartläggas, enligt DN

 1. Kerstin
  9 juni, 2012 at 09:44

  Ja, Sverigedemokraterna är en riktig plåga för Sverige och oss som bor här. Då hjälper det inte med att bara kartlägga dem, man borde satsa på förebyggande åtgärder redan från och med första klass. Det vore mycket vunnet om redan små barn visste vad rasismen innebar och rasismens historia. Ett naziliknande parti som SD borde väl inte förbjudas, men med utbildning kan man nog komma en bit.

  • Kaj
   9 juni, 2012 at 10:20

   Man kan ju undra hur SD:are blivit som de är?

   • Anna
    9 juni, 2012 at 11:40

    De känner sig väl så kränkta ;-)

   • Bosse
    9 juni, 2012 at 17:12

    Detta är faktiskt en mycket bra fråga som fler borde fundera på. För enligt min erfarenhet så finns det alltid en anledning till att människor är som de är och tänker som de gör. Anledningen kan i många fall synas både ”knäpp” och långsökt men den finns där likafullt.

    Någonting har gått helt snett i ett samhälle när rasistiska partier helt plötsligt börjar växa till ”riksdagsstorlek” och däröver. Då är det nämligen inte längre enbart diverse knäppskallar som bekänner sig till partiet ifråga utan även en stor andel vanliga medelsvenssons måste stödja en rörelse om den ska nå den storleken. Alla larmklockor borde ringa hos regering, riksdag och övriga politiskt aktiva människor och en mängd frågor borde ställas. Vad är på gång? Varför? Vad kan trigga igång sådana mörka tankegångar hos vanliga Svenssons?

    Istället för att ställa de rätta frågorna och göra en ordentlig analys av läget så gör våra politiker det lätt för sig genom att fördöma främlingsfientligheten och ta avstånd från partiet ifråga. Sedan de visat hur goda och duktiga de är så är de helt nöjda med sig själva och återgår istället till problemet hur de ska lura tillräckligt många väljare att rösta på dem för att kunna vinna nästa val.

   • Johan
    10 juni, 2012 at 10:23

    skitprat undanbedes! / Jinge

  • Max
   11 juni, 2012 at 15:45

   Det är rätt att de kartlägger högerextremismen. Jag har en på mitt jobb och jag kan inte ens skriva vad han skulle vilja göra med muslimer.

 2. 9 juni, 2012 at 10:38

  Ja, och nästa steg blir att EU kartlägger ”vänsterextremismen”.

  Det kan inte vara myndigheten EU:s uppgift att bekämpa politisk ”extremism”. Utan de ”icke-extrema” politiska krafternas uppgift.

  I slutändan blir alla ”extremister” som inte tänker som Reinfeldt, Löfven och Cameron(i den mån de tänker…)

  • Marcus R
   9 juni, 2012 at 12:58

   När det pratas om extremism på den här nivån är det väl mer våldsam extremism än politisk extremism. Den typen av människor måste kartläggas för att bekämpas sedan spelar det ingen roll vilken kant de ligger på.

   • 9 juni, 2012 at 17:08

    Fast det står politisk extremism..

    • Marcus R
     9 juni, 2012 at 22:32

     Det missade jag. :P
     Vad jag menar är att extremism per definition oftast är våldsam och som sådan är det inte fel att den kartläggs.

     • 10 juni, 2012 at 03:20

      Menar du att Sverigedemokrater per definition är våldsamma?

      • Marcus R
       10 juni, 2012 at 11:57

       Tja, helt oskyldiga är de ju inte… men där finns ju de som är mer extrema på högerkanten än vad Sd är också; de har bara inte fått Riksdagsplats än.

       • 10 juni, 2012 at 12:03

        På dig låter det nästan som att SD har sitt berättigande..

        • Marcus R
         10 juni, 2012 at 18:40

         Eh, nu vet jag inte vad du menar. Att ett parti har ett berättigande betyder ju inte att man måste tycka om dem.

         Ur en demokratisk synvinkel måste alla åsikter få vara tillåtna men det betyder inte att jag håller med om vad de tycker. Jag tycker inte om Kd heller för de bygger sina värderinga på religion och hade jag bott i USA hade jag inte gillat Republikanerna för de är miltals längre högerut än något vi har här; men jag tänker inte stå och säga att de inte borde få finnas.

         • 10 juni, 2012 at 19:53

          Ett berättigande som i högsta grad kan ifrågasättas. Om invandrare ska hållas borta för att de har ”fel” religion diskvalificerar ordet berättigande. Rasism är aldrig godtagbar.

 3. Gun K
  9 juni, 2012 at 11:12

  Ja rassarna borde inte få hållas. Men man kan inte förbjuda dem.

 4. Anna
  9 juni, 2012 at 11:38

  Initiativet är nog bra, men jag undrar om vi inte redan vet rätt mycket. Eller? Är det så att vi tror att vi vet?

  Läste i en av kvällstidningarnas nätupplagor alldeles nyss, att högerextrema har börjat engagera sig socialt. De anordnar myskvällar för ensamstående mammor, de målar om i skolor osv. På det sättet får många en lite sådär trevlig bild av dem och kan tänka sig att så småningom rösta på dem ( här = SD med systerpartier runtom i Europa).
  Då blir det lättare att glömma att flera ledamöter för Gyllene gryning i Grekland är åtalade för rån och grov misshandel, t ex dåren som hällde vatten på en motståndare och pucklade på en annan häromdagen.

  Så det räcker knappast med att från officiellt håll kalla dem för ulvar i fårakläder, vilket de är. Om du är utsatt socialt och ekonomiskt och de enda som bryr sig om dig är SD-anhanget, är det klart att du börjar gilla dem.

  Jag är djupt oroad över de klyftor vi ser i Sverige. Jag tillhör dem som hittills tjänat på jobbskatteavdrag mm, men någon j-la ordning får det väl ändå vara i landet(för att travestera en viss partiledare).

 5. joakim
  9 juni, 2012 at 13:53

  I Sverige behöver, som tur är, inget kartläggas! Nu väntar statsråds-sommarlov som pågår tills löven börjat gulna. Det gamla landet är borta, studenterna uppmärksammas inte längre i media pga av alla ”uppgivna suckar” & den ”överdrivna pessimismen”. Tur då att denna långledighets-tradition finns kvar! För övrigt var det länge sedan jag hörde något dumkäckt, trotsigt strunt med kopplingar till detta försvunna välfärds-lands språkbruk typ ”-Jobb-politiken, den tubbar vi inte på!!”..

 6. Gripen
  9 juni, 2012 at 16:19

  personligen tror jag man bekämpar höger extremism bäst med minskade sociala klyftor och utbildning. Givetvis ska samhälls farliga kriminella grupper kartläggas, men man ska inte kränka åsiktsfriheten eller politisk frihet. Vi behöver inte ett FRA2 för vi behövde FRA första gången heller.

 7. John
  10 juni, 2012 at 00:05

  Fungerande mejladress krävs.

Comments are closed.