Hillary Clinton, goodwill- eller oljeresa?


Igår kom Hillary Clinton till Stockholm för ett två dagar långt besök. Aftonbladet publicerar en artikel skriven av Wolfgang Hansson, en i normala fall läsvärd skribent, men hans ”analys” tenderar att bli en ren hyllningsartikel.

Wolfgang Hansson i Aftonbladet: ”Hon har högre popularitetssiffror än president Barack Obama.

De flesta tycker uppenbarligen att hon gör ett bra jobb som utrikesminister. Även utomlands är hon aktad och uppskattad i de diplomatiska salongerna. Trots att hon är kvinna i en totalt mansdominerad värld.

En perfekt representant för Obamas ambition att tona ner USA:s roll i världen. Gör supermakten mindre aggressiv och självsvåldig.

Hon är lågmäld och utfärdar sällan ultimatum. Hon är noga med att inte försätta sig i en situation där hon stänger alla dörrar. Hon är bra på att lyssna och skapa förtroende.

Hon läxar inte upp sina kollegor runtom i världen men är för den skull inte rädd att framföra sina synpunkter.

Hennes framgång är ingen större överraskning. Clinton har politiken i blodet. Hon älskar maktens salonger och brinner för internationella frågor.”

Det berättas att Carl Bildt ska föra samtal med henne på en skärgårdstur som startar nu på förmiddagen. Det är ju bra, Stockholms skärgård visar sig absolut från sin bästa sida just nu med regn och nordlig kuling. Ska man försäkra sig om att den amerikanska utrikesministern överlever den resan så bör man nog akta sig att gå längre ut än till Fjäderholmarna. Allt annat kan vara riskabelt.

Det har spekulerats en del om Hillary Clintons ärende, varför hon reser runt i EU. Givetvis undrar även under-
tecknad, och det är knappast lätt att undvika att tänka på ”ondskans axelmakter”, i alla fall de två som finns i Mellanöstern. Om man kan tämja Syrien så har man samtidigt förminskat Irans roll i regionen, det gör att man kan fortsätta sitt oljeröveri, något som antagligen är nödvändigt om amerikanerna ska kunna behålla sin livsstil i ytterligare något decennium.

Men jag vet inte, man kanske inte ska vara så konspiratorisk utan se på det hela som Wolfgang Hansson, det är kanske inget annat än en ren goodwill-resa, USA har kanske inte det ringaste intresse av att betvinga Syrien och därmed också Iran…

it Andra om: , , , , , , , , , , , , ab1234 ekot123 gp123dn1234567 svd123456789


7 svar till “Hillary Clinton, goodwill- eller oljeresa?”

 1. Jinge är ironisk: ”….det är kanske inget annat än en ren goodwill-resa, USA har kanske inte det ringaste intresse av att betvinga Syrien och därmed också Iran…” Ja, det gäller att krossa Syrien. Aftonbladet hade idag en ”rolig” rubrik på en kort text som berättade om Hillary Clintons officiella program i Stockholm: ”USA:s utrikesminister intar Stockholm.”(!) Nu har Hillary Clinton på denna resa ”intagit” fler länder än Sverige. Men när Hanna Rosenthal (Obamas sändebud enligt Aftonbladet) besökte Sverige för att ”läxa upp” Ilmar Reepalu var USA:s uppläxning riktad enbart mot Sverige. ”Intog” Sverige. Alla svenska media ansåg det rätt och riktigt att USA:s utsända hade friheten att kritisera en svensk kommunalpolitiker. (Kritiken baserad på lögner om Reepalu.) Det är viktigt för USA – Hillary Clinton – att få med Sverige i det kommande NATO-angrepp på Syrien. Det finns ju en saga ute i världen om ”Sveriges neutralitet”. Ställer vi upp med militär insats – som i anfallet på Libyen – ger det således mer legitimitet åt NATO:s angrepp på Syrien. Så nu har vi att vänta oss att Reinfeldt använder massakern i Houla som förevändning för Sveriges medverkan i ett kommande NATO-anfall. Och svenska media kommer – som när det gällde Reepalu – att applådera. Som de applåderar de främmande legoknektarnas (frihetskämparnas) härjningar inne i Syrien. Och skyller deras illdåd på regeringen al-Assad. Aftonbladets Anders Lindberg (ledarskribent) och Wolfgang Hansson driver ren krigspropaganda i sina journalistiska angrepp på Syriens regering. En hets som har gått över gränsen för anständig journalistik. Allt i USA:s tjänst. Hela svenska mediafältet följer USA-propagandan men Aftonbladet utmärker sig. – Bäst i klassen.
  Ulla Johansson
  Ulla Johansson

 2. Jag är också säker på att det handlar om NATO, Carl Bildt tar så klart emot sin uppdragsgivare med öppna famnen, och kanske lite om Julian Assange. I vilket fall som helst är hon ute efter att få oss att delta i nästa krig, troligen mot löften som gynnar svensk (vapen)industri.

 3. tror inte Sverige ställer upp den gången, inte ens med spaningsflyg.
  däremot skulle ju både USA och Sverige kunna patrullera vattnen där nere så att olja priset inte tvingas upp som USAs tidigare interventioner gjort, ett högt oljapris gör det svårt att bli omvald i USA och tack vara mr. Bush är oljepriset strax under smärtgränsen för amerikanerna.

 4. Tror det övergripande ämnet var det kommande utlämnandet av Julian Assange. USA vill inte ha någon upprepning av den hemska videoinspelningen av helikopterbaserade amerkanska soldater som ’nöjesskjuter’ på irakiska civila och att då kunna spärra in även Assange på livstids tortyr precis som hjälten Manning är extremt viktigt.

  USA vill skapa ett klimat där ingen ska våga säga eller ens söka sanningen i deras smutsiga krig i världen. Sen så kom man förstås in på den väntande invasionen, eller ’interventionen’ menar jag förstås, av Syrien där USA vill ha en lydig regim installerad precis som i Irak.

  • Det som förvånar mig är att inte fler blandar in israels intressen i detta, jag tycker att det är uppenbart..

 5. Hillary kommer nog ställa upp som vicepresidentkandidat 2014, med Obama.

 6. Inte att förglömma ACTA-processen, där Sverige varit ledande att inta positioner som säkerligen uppskattas av Hillary & Co.