Hets mot judar i norsk TV

Nu har en norsk komiker, Otto Jespersen, anmälts för ett uttalande han gjorde i en monolog i Norska TV2. Norge har liksom Sverige en lag om hets mot folkgrupp och en person som miste två anhöriga under förintelsen har anmält honom.


Dagbladet.no:
”På slutten av TV 2-programmet skal Jespersen ha uttalt følgende:

– Jeg vil også benytte anledningen til å minnes alle de milliardene av lopper og flatlus som mistet livet i tyske gasskamre, uten å ha gjort noe annet galt enn å slå seg ned på personer av jødisk opphav.”

Personligen kan jag inte bedöma om någon skulle bli dömd för hets mot folkgrupp för ett liknande uttalande i Sverige, troligen, men jag är inte säker. Men granskningsnämnden för Radio & TV skulle absolut fälla programmet, och komikern ifråga skulle aldrig mer få delta i ett direktsänt TV eller radio-
program skulle jag tro.

Tidningen VG (Verdens Gang) har gjort en läsarundersökning där läsarna just nu anser att man får godta den sortens humor, närmare femtionio (59) procent och just nu är det tjugoåtta (28) procent som tycker att skämtet inte var godtagbart. Man kan väl gissa att norska motsvarigheten till Internetmegafonen går varm just nu. -> Dbl VG1
Video – TV2 it

Andra om: , , , , , , , , ,

[tags]Antisemitism, Judar, Norge, TV, Komiker, Otto Jespersen, Rasism, Internetmegafonen, Israellobbyn, Politik[/tags]

  30 comments for “Hets mot judar i norsk TV

 1. Anders
  29 november, 2008 at 16:52

  Det är svårt att bedöma när man inte ser själva inslaget.

 2. Torsten
  29 november, 2008 at 17:22

  Jag tycker inte det är särskilt svårt.

  Uttalandet är grovt osmakligt och enbart ägnat att provocera. Huruvida det är illegalt beror på gällande lagstiftning. Jag är personligen ingen anhängare av särlagstiftning typ ”hets mot folkgrupp”.

  Att den svenska granskningsnämnden skulle fälla motsvarande uttalande i svensk teve vore självklart!

 3. 29 november, 2008 at 17:57

  Hadde OJ sagt muslim istället för jude, ville han bli sätt på som hjälte.

 4. Bare Meg
  29 november, 2008 at 18:37

  Rasister ej välkomna! / Jinge

 5. Sara G
  29 november, 2008 at 19:12

  Ingen kan ta ett sådant uttalande på allvar, det är bara riktigt osmakligt och löjligt!
  För övrigt så fanns ett otal andra etniska och religiösa grupper i lägren än judar.
  Vi får inte glömma någondera!!!
  För historien tenderar att återupprepa sig, om vi glömmer och förtränger, med andra grupper som offer, som exempelvis nu i Gaza och på Västbanken.
  Vad som sker där är verkligen en vidrig Levande Historia…

 6. 29 november, 2008 at 19:56

  Skulle det där vara *roligt*??? Karln är inte riktigt klok. Eller har han försökt göra någon ”fyndig” poäng i en längre monolog? Jisses, och så hoppar folk på Magnus Betnér i Sverige…

 7. 29 november, 2008 at 21:06

  Skämtet i sig var för det första inte roligt och för det andra ganska rakt rasistiskt utan nån synbar poäng. Om det är just själva skämtet du syftar på är det bara korkat att mena att South Park är värre.
  Däremot kan det mycket väl vara ur sitt sammanhang och då kanske det är roligt, det är svårt att avgöra utan att ha sett det. Vad som helst kan vara roligt och tänkvärt i rätt sammanhang, så jag vill inte döma efter enbart det citatet, men för sig var det varken roligt eller smart.

 8. Torsten
  29 november, 2008 at 21:23

  Nja, är man så helvetes dum i huvudet skall man ha skit.
  Om han är ”antisemit” eller inte må vara hänt. Att han är dum i huvudet är uppenbart.

 9. 29 november, 2008 at 21:27

  Du kan se det på TV-länken under texten. Video-TV2…

 10. 29 november, 2008 at 21:28

  Det kanske låter inte så kul på norska – ska någon försöka och översätta det på svenska?
  Jag fattar inte ”skämtet”.

  …Eller låter det lika dumt på alla språk?

 11. Torsten
  29 november, 2008 at 21:50

  Översättning:

  ”Jag vill också utnyttja tillfället till att minnas alla de miljarder loppor och flatlöss som förlorade livet i de tyska gaskamrarna, utan att ha gjort något annat fel än att ha slagit sig ner på personer av judisk börd.”

 12. Mr Biz
  29 november, 2008 at 21:54

  Fattar heller inte ”skämtet” men å andra sidan har jag aldrig begripit mig på norsk humor heller.
  Det blir inte ens roligt när Google Translate översätter det och då är det förbanne mig inget att skratta åt!

 13. Norge
  29 november, 2008 at 22:21
 14. 29 november, 2008 at 22:46

  Tack, Torsten, men inte heller din översättning har gjort den där Jespersen klokare eller ”skämtet” begripligt – precis som jag misstänkte.

 15. 29 november, 2008 at 23:34

  Jeg er ikke noen fan av dette programmet, ser sjelden på det, og synes ikke Otto Jespersen har vært særlig morsom de siste åra. Men det er nå min mening, andre er uenige. Jeg vil bare oppklare et par ting her.

  For det første, å anklage denne fyren for antisemittisme på grunnlag av denne monologen faller på sin egen urimelighet. Han slenger dritt om alle. Skulle alle personer og grupper som har blitt hetsa av Otto Jespersen anmelde ham så ville det ikke bli tid til å få unna så mye annet på Oslo Tinghus.

  For det andre, så handlet ikke denne monologen om jødene eller Holocaust i det hele tatt. Den handlet om media og medias latterlige fokusering på ubetydelige detaljer. Dere svensker har nok ikke fått med dere det, men i høst ble det født en sjiraffunge i Kristiansand dyrepark sør i Norge, helt uventet. Ingen visste at moren var drektig, plutselig en morgen var bare ungen der. Det var jo stor fagnad blant dyrepasserne, men dessverre ville ikke moren la ungen die … og passerne slet veldig med å få den til å ta til seg næring. Den mistet visst sugerefleksen. Etter hvert, 2-3 uker, døde den. Denne historien fikk stor oppmerksomhet i media her i landet. Man fikk inntrykk av at det var en enormt viktig sak. Samtidig pågikk det jo en masse grusomme ting i verden, kanskje først og fremst krisen i Kongo. Dette ble det skrevet forholdsvis lite om. Det druknet i bl.a. presidentvalget … og så var det jo den sjiraffungen da.

  Det var dette poenget Jespersen prøvde å få frem. Han har også snakket om sjiraffungen og sagt at det sikkert var fordi det var en afrikaner at de tok så dårlig vare på den at den døde (selv om det altså ikke var det som var årsaken) – hvis det hadde vært en norsk elgkalv hadde de garantert gjort en bedre jobb, etc, selv om afrikanerne trenger hjelpen mer. Derfor poenget med lus og lopper i Auschwitz. Masse insekter døde der, men hvem bryr seg, tenk på menneskene som døde. Det blir jo faktisk noe av det samme. Hvor mange tusen dør ikke i Kongo hver dag, men hvem bryr seg egentlig i den norske medieverden, mens den ene vesle sjiraffen måtte vi få en oppdatering om daglig, minst. Hvor mange desiliter hadde den fått i seg i dag tro. Som om dette er det viktige, mens så mange mennesker lider så mange steder i verden.

  Dette var Jespersens poeng. Men bevares, hvis ikke publikum er i stand til å forstå poenget, så må det vel være komikerens feil, eller … ?

 16. lasse wilhelmson
  29 november, 2008 at 23:40

  Det är de som har makten som konspirerar mot folken. Så har det alltid varit i historien. När vi försöker genomlysa och avslöja deras konspirationer kallar de oss för ”konspirationsteoretiker”, för att få kritiker av den officiella bilden att framstå som snurriga.

  Som världen ser ut idag kan det nog vara klokt att alltid utgå från att de som har makten konspirerar och försöker dölja sanningen, i synnerhet när det gäller den så kallade terrorismen. Men de som har makten talar alltid sanning när det gynnar dem, liksom de alltid undanhåller sanningen eller ljuder när det gynnar dem.

  Spekulationer utan fakta tjänar ingen på. Sanningen är alltid en empirisk fråga. Därför är det viktigt att försöka skilja mellan kontrollerbara fakta och planterad desinformation.

  Det är ofta så att vi inte vet säkert, eller att vi bara kan formulera hypoteser. Ibland vet vi inte vad vi skall tro, då gäller det att söka vidare, men ibland kan det också vara så att sanningen inte går att få fram.

  Begreppet ”konspirationsteoretiker” har blivit lika obrukbart som ”antisemitism”, därför att dessa begrepp nästan utslutande har kommit att användas för att täppa till käften på folk. Gå inte på det och ersätt dessa begrepp med False-flagg operation och judehat, så blir debatten redigare.

  MVH

  Lasse W

 17. lasse wilhelmson
  29 november, 2008 at 23:44

  Obs, mitt förra inlägg skulla naturligtvis vara under bloggenposten ”Terrordåden i Bombay”.

  MVH

  Lasse W

 18. 30 november, 2008 at 00:25

  Jag skulle nog vilja påstå att skämtet är lite mer begripligt i sitt sammanhang.
  Det handlar om hur media fokuserar på en föräldralös giraffunge och jag tolkar skämtet som en kritik mot att media fokuserar på såna skitsaker, ungefär som att sörja för lössen som dött i gaskammare och missa att de fick sällskap av ett antal miljoner människor.

 19. Torsten
  30 november, 2008 at 00:37

  Leisha Camdens inlägg är mycket intressant och tänkvärt.
  Men vill Jespersen säga något väsentligt bör han hålla sig inom ramen för det anständiga.

  Hans Martin Pedersen är däremot ute och cyklar. Den som inte ser aphartheidstaten israel har ingen trovärdighet. Om blindheten dessutom kommer sig av stam-betingad lojalitet mot nämnda stadsbildning borde man dessutom skämmas å det grövsta.

 20. maxharryt
  30 november, 2008 at 01:46

  Jeg syntes det er all grunn til å syntes synd på jødene under 2 verdenskrig, men ytringene til OJ er ikke antiseministiske eller rasistiske i det hele tatt siden det skjedde for over 50 år siden og dagens humor tillater mye mer handlingsrom en før. bare tenk på taterne som ikke ser på 2 verdenskrig som noe værre en det de allerede har opplevd gjennom tidene. her er det snakk om å ta poenget ut i fra sitt opphav.

 21. 30 november, 2008 at 02:12

  Ida #11, allt låter roligt på norska!

 22. Kurt
  30 november, 2008 at 04:19

  En politiker eller annan person kanske hade kunnat åtalas, men artister har ju en helt annan frihet.

 23. Jakob
  30 november, 2008 at 04:29

  Vad är ramen för det anstendiga da Torsten? Dom som inte förstår at det her e det motsatte av antisemittism har inte ens förstått hur satir värkar. Judar kan man kunne harselere med som med alla andra folkeslag och personar, så lenge det foregår innen den her konteksten.

  Sorry for my bad swedish.

 24. Mr Biz
  30 november, 2008 at 07:13

  Översättning 2:

  “Jag vill också utnyttja tillfället till att minnas alla de miljarder loppor och flatlöss som förökat sig i de norska lusekoftorna, utan att ha kunna gjort något bättre val än att ha slagit sig ner på personer av norsk börd.”

 25. 30 november, 2008 at 10:09

  Inte humor, bara jävligt plumpt och ett klart försök att betnérifiera sig, vara lika ”rapp och fräck och modig” som han.

  Norge har aldrig någonsin producerat något roligare än Marve Fleksnes och Jon Skolmen och det är fan i mig riktigt illa.

 26. Torsten
  30 november, 2008 at 22:15

  Det är ju själva fan att den högst berättigade avskyn mot israels fascism och mot dess medlöpare i den civiliserade världen skall driva vanligtvis sansat folk att försvara sådant kladd nämnde herr Jespersen sysslar med.
  Kan vi inte hålla rent från provokatörer som han kommer sionisterna bara fortsätta garva.

 27. Karin
  1 december, 2008 at 20:40

  Förstår inte vad folk är upprörda över. Jag tyckte det var roligt.
  Fast jag tyckte iofs också att det var roligt när Hipp Hipp gjorde en sketch om veganer som blev överhopade md löss eftersom de inte kunde använda mordiskt avlusningsmedel.

  Hursomhelst så går det mig spårlöst förbi hur någon kan få skämtet till antisemitism. Är det judehat att påstå att judar skulle kunna ha fått löss? Bör alla rättänkande icke-antisemiter anse att judar är alldeles för upphöjda varelser för något sådant? Mystiken tätnar…

 28. 4 december, 2008 at 23:08

  Ja nå en uke etter kom så svaret fra otto hehehehehehehehehehe:
  http://www.dagbladet.no/kultur/2008/12/04/556799.html

 29. Fredrik
  6 december, 2008 at 01:26

  Otto jespersen er ingen rasist! Tvert imot! Han sa mye med irono og Israel er en dritt stat!

 30. Nisse Hult
  14 december, 2008 at 20:00

  Nicklas Eriksson:

  ”Norge har aldrig någonsin producerat något roligare än Marve Fleksnes och Jon Skolmen”

  Marve Fleksnes är (till skillnad från Jon Skolmen) en figur som inte existerar i verkligheten. Mannen bakom Fleksnes heter Rolv Wesenlund. (Av någon ofattbar anledning inte Rolf Vesenlund.)

Comments are closed.