Hemlängtan till folkpension?

Idag skriver Aftonbladet om en äldre kvinna som vill flytta hem till Sverige efter att ha levt hela livet i Ukraina.

AB: ”Maria Nordberg, 77, är född i Sverige men uppväxt i Ukraina. Nu vill hon flytta hem till Sverige med sin familj: Peter, Nikolaij, Artem, Olga och Vladislav.”

Man kan inte undvika funderingar på om det inte rör sig om en sorts längtan efter ett ekonomiskt bättre liv? Jag antar att pensionen i Ukraina är sämre än den svenska. Men det spelar ingen roll, det är ett argument som jag kan acceptera, men jag kan inte acceptera att någon ska gå före de flyktingar som behöver använda Sverige som en fristad undan politiskt förtryck, eller komma undan ett krig.

Aftonbladet fortsätter: ”På fönsterkarmen i Maria Nordbergs trähus i södra Ukraina står ett porträtt av svenske kungen.” som om man ville exemplifiera en typisk kvällstidningsfloskel. Man kan nog säga att tidningen lyckades.

Man undrar om Peter, Nikolaij, Artem, Olga och Vladislav också är födda i Sverige eftersom de

också vill flytta hit? Nej, jag anser inte att det faktum att man fötts i Sverige för 77 år sedan är en anledning som automatiskt berättigar någon att få företräde framför politiska flyktingar.

Andra om: , , , , , ,

[tags]Sverige, Ukraina, Ekonomiska flyktingar, Invandringspolitik, Kvällspress, Mediekritik, Politik[/tags]

  20 comments for “Hemlängtan till folkpension?

 1. MX
  9 juni, 2008 at 11:11

  Jinge …

  Jag vet inte vad du menar med ”Hemlängtan till folkpension?” För Maria Nordberg, som inte har bodd i Sverige någon del av sitt vuxna liv, blir det inget.

 2. Marie
  9 juni, 2008 at 11:13

  Det är underligt att plötsligen hennes vuxna barn också vill flytta till Sverige. De kanske hoppas bli försörjda de också? Jag tycker att du annars har rätt, vi bör ha våra gränser öppna för flyktingar, och då menar jag verkligen öppna. Men ekonomiska flyktingar ska vi vara restriktiva emot, i alla fall om de har kungaporträtt hemma på byrån. :-(

 3. Marcus R
  9 juni, 2008 at 11:31

  Jag tycker att hon har samma rätt att komma hit som alla andra.

 4. 9 juni, 2008 at 11:52

  Mailadress?

 5. Dander
  9 juni, 2008 at 13:44

  Ekonomiska förhållanden varierera över världen.
  Vi kan nog inte göra något åt detta , i alla fall inte genom att förflytta människor. Kanske kan vi göra något genom att påverka politiker och människor och ge dem medel att påverka sin egen situation.
  Men det är klart att de som vill kan få dela sin pension med denna kvinna!

 6. Anders N
  9 juni, 2008 at 14:36

  Marcus! Har hon rätt att komma hit med sina fem barn och deras familjer, inklusive en himla massa barnbar och barnbarnsbarn så har inte jag lust att betala skatt längre.

  Att hon har kungens bild på en byrå är inte något argument för, snarare emot.

  Det blir billigare för oss om vi skickar socialbidraget till Ukraina istället.

 7. Johan
  9 juni, 2008 at 15:31
 8. BosseA
  9 juni, 2008 at 17:45

  Varför förs ens debatten? Om hon är född i sverige , så har hon väl ett svenskt medborgarskap?
  För övrigt så har dessa ’utlandssvenskar’ levt ett liv som vi andra ’sverigefödda’ svenskar inte kan förstå. Ett fruktansvärt liv. Och att göra så mycket åt sin situation har varit rätt svårt. Dom har ju levt nästan hela sitt liv i en av dom värsta diktaturerna. Att dom fick behålla sin svenska identitet, var på nåder från dom sovjetiska myndigheterna. Men trots detta har dom ändå valt att se sig som svenskar och behållt sitt ’urgamla’ svenska språk. Sverige har knappast ställt upp för dessa landsförvisade människor.
  Ni som inte förstår varför Maria skulle få komma till sverige, ni kan ju googla på ’Gammalsvenskby’ och läsa dess historia och bakgrunden till att dom hamnade där dom hamnade och varför dom finns. Om ni fortfarande inte tycker att hon har skäl till att få stanna i vårat land, ni kan ju försöka lära er lite mer om vår svenska historia och försöka känna lite stolthet över det land ni faktiskt bor och lever i. Jag kan garantera att Maria och alla andra ’svenskar’ i Gammalsvenskby känner en genuin stolthet över att ha sina band till sverige. Mer lojala svenskar får ni nog leta efter.

 9. 9 juni, 2008 at 17:49

  @BosseA:

  Mja, något svenskt medborgarskap har hon inte. I.s.f. skulle hon inte behöva söka PUT. Att det finns sociala skäl är inget argument eftersom det finns miljarder med sociala skäl.

  Dessutom är det som ngn skrev här, fem barn, deras familjer barn och barnbarn. Och kanske tom barnbarnsbarn. Nä, jag tycker att migrationsverket skata sig en funderare. Vi behöver satsa våra resurser på flyktingar.

 10. Jakob
  9 juni, 2008 at 18:46

  Hon har ju aldrig skattat en krona i Sverige, och nu vill hon komma hit och få äldrevård. Nej tack det vill inte jag betala för.

 11. MJE
  9 juni, 2008 at 19:21

  Det absurda ligger inte i att hon vill hit, och eventuella kostnader är irrelevanta så länge vi anser oss ha råd att ge kungen appanage. Det absurda är att samtidigt som Folkpartiet kräver att de facto flyktingar ska avkrävas språktest innan de får bli medborgare, så skriver AB denna snyfthistoria som grundar sig i en grumlig blodsmystik där avkomlingar till svenskättade balter som landsförvisades för två hundra år sedan till ryssland på något sätt ska ha automatisk sätt att återbördas till det avlägsna fäderneslandet.

 12. BosseA
  9 juni, 2008 at 19:23

  Fel av mig…jag drog en förhastad slutsats. Hon har nog inte något gilitigt svenskt medborgarskap. Men varför skulle hon inte kunna få komma till sverige? Om man nu ska prata om flycktingar och misstänksamhet mot flyktingar och deras motiv, på vilket sätt skulle denna Maria utgöra någon fara för dig eller mig? Skulle hon ta något jobb ifrån någon av oss? Folkpension? Nej, jag tror inte det. Tror inte hon har någon rätt till att lyfta någon pension här. Att hon skulle få sluta sina dagar i ett land som hon har hållt som en dröm? Ja, kanske är det just det hon vill. Men varför inte låta henne få det då? Hon är väl inte så olik dig eller mig? Hon talar dessutom samma språk. Ekonomisk flykting? Hon är säkert inte mer ekonomisk flykting än många andra flyktingar som aldrig kommer ut i svenska arbetslivet pga att dom inte kan språket och för att dom är för gamla. Är inte dom ekonomiska flyktingar då?

  Hur mycket skatt måste man betala för att få äldrevård i det här landet? Det finns många svenskar (infödda svenskar) som inte har betalat skatt som motsvarar den kostnad för äldrevården dom får. Men dom betalar vi gärna för med våran skatt. Ett märkligt förfarande. Jag låter ju hellre dessa gamla landsförvisade ’svenskar’ få komma hit än många andra flyktingar. Dom är en liten droppe i havet, dom utgör inte ens en bråkdel av ett normalsvenskt sammhälle, i antal. Dom är bara en handfull personer kvar som ens pratar svenska. Men det är ju klart att vi svenskar absolut inte vill ha hit dom. Deras svenska rötter och anor är betydligt mer svenska än en väldigt stor del av oss infödda svenskar.
  Men då antar jag att min systerdotter som är 22 år och född i utlandet av svensk mamma och kanadensisk pappa, inte heller ska få komma hit om hon skulle vilja det?

 13. Mattias
  9 juni, 2008 at 22:22

  Om Maria är svensk, saa förstaar jag inte varför hon behöver söka asyl för att stanna i Sverige. Det kan ju inte vara saa att man inte faar komma tillbaka till sverige om man varit bosatt utomlands under en längre tid.

  Jag bor själv utomlands.
  Mina barn har dubbelt medborgarskap.
  Jag räknar kallt med att faa kunna bo i Sverige, när jag vill.
  Asyl räknar jag inte med att behöva ansöka om.

  Maria och hennes familj vill säkert komma hit för att faa det bättre.
  Men var ligger problemet?
  Skall man inte ta hand om sina egna?

  Finland, Tyskland och Italien tar tex hand om sina ättlingar. Sverige stänger däremot dörren.
  Det är en skam.

  http://en.wikipedia.org/wiki/Jus_sanguinis

  Är det bara pengar som är problemet,
  saa kan man spara in paa ett par Jas, och istället ta hand om sina ättlingar paa ett föredömligt sätt.

 14. Maria
  9 juni, 2008 at 22:43

  Det här är en familj som
  -pratar svenska
  -har kontakter i ett litet svenskt samhälle
  -har boende ordnat

  De behöver alltså inte leva parasitärt på Sveriges flyktingförläggningar, de kan klara sig själva och bidra till Sveriges mångfald!!

  Är det inte värre med alla dessa (riktiga) flyktingar som kommer hit och bosätter sig i nått getto utan att någonsin göra en ansats att komma in i det svenska samhället???

  Hade de kommit från något annat land än Ukraina hade de redan fått uppehållstillstånd…. Den här familjen är inte ”ekonomiska” flyktingar. De kommer arbeta för sitt uppehålle, -till skillnad från mång andra… -både invandrare och svenskar-

 15. Hans
  10 juni, 2008 at 01:31

  Rätt intressant historia denna gruppen av människor har, öden som känns overkliga för mig, men långtifrån en unik tragedi. Tydligen öppnande man lite på regelverket för dessa männsikor på 90 talet för att sedan stänga dörren.
  Men den bakgrunden och att dessa männsikor tydligen känner till Tysklands generösa synsätt på vem som anses vara tysk är det lätt att förstå att dom inte fattar Migrationsvekets negativa syn.
  Tyskland anser att alla som har blodsband till någon tysk, oavsett var vederbörande är född är just tysk och medborgarskapet kommer automatiskt. Debatten är tuff i Tyskland om de som kommer från fd Sovjetunionen och lever på det allmännna utan att var sig begripa språk eller kultur.

  Rätten till, och skyldigheterna man har som medborgare varierar från land till land. Men varför behövs egentligen medborgarskap? Är vi inte alla männsikor och har lika värde här på jorden?

 16. Kenneth
  10 juni, 2008 at 06:30

  Detta är ett hjärtlöst land som bara räknar allt i pengar. Och det fastän levnadsstandarden är så oerhört hög. Skulle hon varit jude eller amerikan så skulle hon utan tvekan ha fått all hjälp att få bo i det land där hon känner sig vilja höra hemma, bland landsmän och likasinnade. Sverige borde vara stolta över en sådana fina landsmän som hållit fast vid sin svenskhet trots alla umbäranden. Det till trots blir de förvägrade och förnekade fosterlandets hjälp och solidaritet. Sverige skäms! Och Migrationsverket är en SKAM!!!

 17. 10 juni, 2008 at 06:38

  @Kenneth:

  Hade samma sak gällt om hon varit turk? Eller afrikan?

 18. Sara G
  10 juni, 2008 at 11:21

  Jorden är människans hem, man ska få flytta vart man vill. Det har vi alltid gjort, flyttat på oss för att få det bättre.
  Vi svenskar emigrerade t.ex till USA en masse för inte så länge sedan.

 19. Angela
  10 juni, 2008 at 11:59

  Bloggreklam förbjuden!

 20. 10 juni, 2008 at 22:50

  Kenneth, säg det till alla mexikaner som bott i USA i hela sina liv illegalt och känner sig hemma där. Säg du till dem att USA värnar om dem, din korttänkte fan!

Comments are closed.