Här släcks inga lampor!


Nu är det dags igen, alla ska släcka sina lampor, ett påhitt som ursprung-
ligen lär ha kommit från Världsnatur-
fonden.

Aftonbladet: ”Halv nio i kväll släcks ljuset i Sverige. Då anordnar nämligen Världsnaturfonden sin årliga manifest-
ation Earth hour. Syftet är att få världens ledare att ta klimatfrågan på allvar. – Vi har bara ett jordklot och vi har misshandlat det tillräckligt länge, säger äventyraren Ola Skinnarmo…”

Personligen så kommer jag definitivt inte släcka några lampor, jag har normalt inte fler lampor tända än dem jag behöver, dessutom är varenda lampa en lågenergidito trots att miljökraven på dessa lampor är långt ifrån uppfyllda. Mitt problem är snarare att jag har väldigt svårt för den här sortens jippon. Jag blir bara provocerad när vi ska ställas upp på led som ett gäng konforma nötter. Antagligen fyller det någon slags funktion att vara motvalls också, men jag är inte ute efter några poänger på vare sig den ena eller andra sidan. Jag bara lägger armarna i kors och ser butter ut…

i t: , , , , , , , , ab svd1 dn1 ex t


49 svar till “Här släcks inga lampor!”

  • Jag gjorde tvärtom! Tände alla lampor, drog på elementen för fullt och startade alla elförbrukare jag hade – för att visa hur jävla LESS jag är på den eviga förbannade klimathysterin, politikers utnyttjande av oss konsumenter som mjölkkor för att få in skattepengar till sina flygresor och HYCKLANDE!

 1. Håller helt med dig, Jinge (i denna frågan…). Jag avskyr flockmentalitet, och ställer inte upp på opinionsundersökningar heller. Kanske beror det på att du och jag är lika gamla. Griniga gubbar bägge…

  Praktexemplet annars när ”alla ska med”, är när folk ska nästan tvingas bära knappar på ytterkläderna för att visa att de håller med den för tillfället rådande politiskt korrekta åsikten. Minns nån kampanjen ”rör inte min kompis” för ett 20-tal år sen? Den partiledare som inte hade denna knapp på kavajen i teve anklagades för främlingsfientlighet…

 2. Jag håller med helt och hållet! Det är så otroligt korkat på alla sätt och vis. Skenheligt är det också.
  Jag sparar energi hela tiden annars istället, men i kväll skall jag tända upp allt lyse jag har under den där timmen, det gjorde jag förra gången också. Har bl.a. en strålkastare på 500W som skall igång så att grannarna ser hur ljust jag har.

 3. Jag instämmer i de flesta synpunkter och jag avskyr verkligen alla former av flockbetende. Om folk i gemen hade min låga energiförbrukning så skulle det inte vara nåt problem. Samtidigt undrar jag ju givetvis varför man anses vara en god människa för att man drar på sig tagelskjortan varje gång miljöfundamentalisterna höjer ett finger? Jag ser inget självändamål i att spara energi…

 4. vilka bitttra jävlar, helt otroligt. Hur gamla är ni? SKÄRP ER, PINSAMT

 5. Synd att många är rätt blåsta, är det inte bra att ngt händer, en ö har ju redan dukat under av klimatförändringarna. ska fler behöva det, eller måste ni bli blöta själva först??? lite Ego kanske.

  • Jäkligt skarpt Jesper, att vissa dras till det alarmistiska lägret beror nog till stor del till förekomsten av sadomasochistiska drag. Man vill nog känna skam, plågas…

   Slår man på hjärnan och tänker själv en liten stund så är det självklart att nån j***a öar inte har kunnat gå under p g a havshöjningen, för hade havsnivån gått upp flera meter så hade bl a Bangladesh och delar av granländerna ligga under vattnet lol. Ändå trummas det ut av gammelmedia att det är klimatförändringar som är orsaken och folk sväljer lögnerna med både betet och flötet…

   Btw så lyser det hos mig som vanligt :) .

 6. Vi kan INTE stoppa klimatförändringarna, det sker helt av sig själv, det borde väl dom flesta redan ha lärt sig att vi inte kan motarbeta moder jord, vill den skapa översvämmning så gör den det..

  Klimatförändringarna sker tack vare solens inverkan på jorden, inte koldioxiden som vi andas ut..

  Läs själva:

  http://en.wikipedia.org/wiki/Ice_core

  ”Recent work has tended to show that during deglaciations CO2 increases lags temperature increases by 600 +/- 400 years”

   • Alltid bra att vara lite källkritisk warthog, men att kategoriskt avskriva wikipedia som opålitlig referens är att göra det lite för enkelt för sig. Läser du lite längre än de första raderna den artikel som länkas till här så ser du att mängden referenser och hänvisningar till den texten är ganska omfattande, och det är inte vilka referenser som helst utan vetenskapliga artiklar och publicerad vetenskaplig litteratur. Sedan står det dig givetvis fritt att välja att inte tro på dem heller, men att ignorera dem totalt vore nog ogenomtänkt.

    Om man sedan släcker lyset ikväll eller inte har jag nog ingen större åsikt i, men varför verkar många ha så svårt att acceptera att det symboliska värdet i en gemensam aktion kan vara ganska stort för rätt många människor? Lite mer vidsynthet tack..

  • Det är riktigt att ändringarna i koldixidhalten under istidscyklerna låg något efter temperaturändringen, men var har det för relevans idag? Idag ökar koldioxidhalten för att vi eldar fossilbränslen.

  • Vem f*n har påstått att de är koldioxiden vi andas ut som påverkar klimatet? Hört talas om fossilabränslen? Gör dig inte dummare än vad du är…

 7. Bara ha släckt en timme är väl lite fjuttigt. Jag släcker i en vecka, stänger av värmen och lagar inte mat utan äter kalla konserver. Inte har jag lyset tänt på cykeln heller.
  Eart hour är blaha blaha tycker jag, alla borde ta en Earth week som jag.

 8. Meh kom igen, du slutar väll inte spara energi året runt för att du släcker lamporna en timme för skojskull, delta i den roliga manifestationen ;)
  Kom igen nu Jinge och alla! Sluta fåna er =p, manifestationen lockar ju till sig unga att tänka miljövänligt

 9. Genom att släcka lamporna så är meningen att man ska visa politikerna att vi bryr oss om vårt klimat. Jag är bara 15 år men jag är fan så mycket smartare än dig eftersom du inte verkar förstå anledningen med Earth Hour ;)

  • Ja för fan! Är det mig du talar med ska du hajja att jag fyller 64 år i år. Då är man gaggig och borde ha puttats utför ättestupan för länge sedan. Men ge inte upp hoppet, mitt äldsta barnbarn fyller 15 i år så hon kanske kan ge farfar den välbehövliga knuffen… :-)

 10. Haha, griniga som gubbar är ni verkligen men trotsiga som tonåringar. Va bra då att ni lever ett så energisnålt liv. Många andra gör det inte. Tycka vad man vill om flockmentalitet men jag tror inte att kollektiva projekt som Earth Hour och Peace One Day har negativ effekt på någon. Framförallt inte på miljön eller människor som drabbas av krig och konflikter. Möjligtvis på era humör. Här släcks det, men jag är ju å andra sidan kvinna och strax under 30.

 11. Jag har 500w extra som skall tändas. [satir]Men egentligen borde vi föreslå att alla människor borde hålla andan i en timme, alla utom möjligtvis afrikaner och judar samt islamister då vi inte vill bli anklagade för rasism, antisemitism eller islamofobi; men alla i Hela Europa, Asien och USA borde hålla andan i en timme för att inte släppa ut Co2.[/satir]

 12. haha så himla kul att ni inte vill vara ”flockdjur” och göra som alla andra osv, när en majoritet säger som ni ”jag ska minsann tända aallaa mina lampor, för jag gör inte som någon säger till mig.” Istället surar ni och tänder lamporna allihopa XD

  lol väx upp. Jag ska släcka lamporna, tycker det är en bra fredlig aktion för att upplysa (haha) politikerna.

 13. Jag släcker alla lampor varje natt. Det brukar bli runt 6-8 timmar varje natt som jag bidrar med att rädda klimatet.
  I veckorna så har jag också släckt hela dagarna så då blir det ytterligare timmar.
  Totalt har jag nog bara tänt runt 6 timmar per dygn, så det är en sjujäkla insats man gör mot klimathotet.

 14. Gud vad ni är larviga! Valet är fritt, men man behöver väl inte manifestera sin tjurighet?

  Skeptiker till klimatalarmismen har jag varit sedan urminnes tider, men det finns verkligen inget självändamål med att släpp ut mer skit än nödvändigt.
  Dessutom tycker jag att det är en kul grej i största allmänhet, flockbeteende eller ej. Här skall vi släcka alla lampor, tända ett stearinljus (oljeprodukt), ta ett glas vin och stirra katterna i ögonen. Ser fram mot mysfaktorn…

  Kanske ägnar vi en tanke åt de stackare som sitter med alla lampor på, armarna i kors och bara väntar på att de får gå och släcka… :-)

 15. Det kan bli strömavbrott av sådana här jippon om för många stänger av samtidigt och även om många tänder lyset samtidigt. Detta kan orsaka haverier i vårt elsystem, men sådant fattar inte okunniga ”svenssons” som bara tycker det är ett kul jippo. För min del har jag batterireserv och kan köra datorn minst en timme på batteri under strömavbrott och har batteribelysning för minst 12 timmar. Man har ju varit med förr.
  Det är intressant att här konstatera att det är de unga som är lättlurade. 55+ har mer kunskaper förstås.

  • ”Det är intressant att här konstatera att det är de unga som är lättlurade. 55+ har mer kunskaper förstås”

   Jag är 63 och tycker du är en omogen och illa insatt 55+. Var inte så tjurig, inse att manifestationer som dessa bidrar till ökat intresse för klimatfrågan och skapar en nyfikenhet och ökat kunskapsintag.

 16. Warthog, hört talas om forskningsstationen i Vostok:

  Vostok

  As of 2003, the longest core drilled was at Vostok station. It reached back 420,000 years and revealed 4 past glacial cycles. Drilling stopped just above Lake Vostok. The Vostok core was not drilled at a summit, hence ice from deeper down has flowed from upslope; this slightly complicates dating and interpretation. Vostok core data are available.

  Källa:

  http://en.wikipedia.org/wiki/Vostok,_Antarctica

  Här är en till NOAA, där man kan ladda ner data från Vostoks iskärnor:

  Vostok Ice Core
  http://www.ncdc.noaa.gov/paleo/icecore/antarctica/vostok/vostok.html

  Citat från Thomas:

  ”Det är riktigt att ändringarna i koldixidhalten under istidscyklerna låg något efter temperaturändringen, men var har det för relevans idag? Idag ökar koldioxidhalten för att vi eldar fossilbränslen.”

  Vad det har för relevans, är inte detta självklart nog? Om Co2-halten ökar EFTER det att temperaturen ökar så kan väl inte koldioxiden vara den drivande orsaken, det måste ju vara temperaturen som gör att Co2-halten ökar eftersom iskärnorna visar detta i vetenskapliga studier.. Under den stora industrialiseringen så ökade inte Co2-halten, kan Thomas förklara det, på den tiden var det nog vara gamla kolverk som gjorde el och värme..

  • Mr T, tror du att det är temperaturökningen som orsakar att CO2-halten stiger även idag, och om så vart tar all den CO2 vi släpper ut vägen? Situationen idag är inte analog med den under istidscyklerna, och därför kan man inte bara ta resultaten från den tiden rakt av. Ditt argument är som att konstatera att det dog folk av lungcancer innan vi fått hit tobak och därför kan inte tobak orsaka lungcancer.

   ”Under den stora industrialiseringen så ökade inte Co2-halten, kan Thomas förklara det,”

   Hur skall jag kunna förklara en utsaga som inte ens är sann? Ökningen av CO2-halten följder vår förbränning av fossilbränslen, och tidigt under industrialiseringen var inte förbrukningen så stor.

 17. Det där ”Jaaaag ska tända alla lampor jag haaaar!!!” tycker jag låter som ett väldigt gubbigt beteende. Man kan ofta se att vissa män förvandlas till trotsålderstreåringar i olika situationer. Motvalls käring var nog egentligen ingen käring utan en gubbe. Mina lampor kommer vara släckta om en timme, men det är bara för att det är de alltid, har bara ljuset från datorn eller TV:n på. Ser inte poängen med att ha lyset på i onödan. Men jag är ju ingen trotsgubbe.

 18. Pinsamt att så många tror att det handlar om att spara energi. Då förstår jag att man inte går med, när man är för lat för att ens ta reda på vad EA egentligen handlar om.

 19. Här är inget släckt heller. Tycker detta e så jävla fjantigt och jag står också med armarna i kors och ser butter ut.

 20. Man kan demonstrera sin tjurighet genom att tända extralampor lika väl som man kan demonstrera sin dumhet genom att släcka lampor. Undra hur många som sedan följde detta jippo genom att se på TV och titta på när man släkte några lampor i ett fåtal huvudstäder runt jorden.

  Klimatet förändras, men det är lite långsökt att påstå att alla ”negativa” förändringar är människans fel medan alla förändringar som vi tycker är ”positiva” är naturliga och där med automatik skall vara bra.

  Det är inte så att vi skeptiker vill skita ner jorden, det är är bara det att vi inte anser att resonemangen runt CO2 är felaktiga eller överdrivna och att man där med slösar med pengar och resurser som skulle kunna gå till bättre saker.

 21. Jag släckte inga lampor, med gott samvete dessutom.

  För det första så finns det många rapporter om att detta inte sparar någon energi alls.
  För det andra så äger jag få lyxprylar som drar ström (datorn är nästan enda undantaget), har ingen bil och åker kommunalt så min miljöpåverkan är ändå minimal jämfört med dom flesta.
  För det tredje så vore det intressant att få se statistik på hur mycket brottsligheten stiger i storstäderna när man släcker ner gator och torg, i skydd av mörkret begås många impulsbrott som t.ex. personrån och stöld.

 22. Jag släckte i alla fall ner ljusen kl 20.30 till 21.30 ikväll för jag är övertygad om att den här manifestationen kan påverka i rätt riktning till ett bättre klimat och miljö. Meningen med manifestationen Earth Hour är inte att påverka klimatet utan att påverka ledare världen över. Få dem att inse att folk och företag världen över vill se en förändring till det bättre vad gäller energiförbrukningen. En världsomfattande nedsläckning av ljusen där så många som möjligt deltar kommer först och främst få en synbar effekt hos elbolagen. Den förtjänst de går miste om under den här enda timmen är tillräckligt stor för att också makthavarna ska få kännedom om detta och förstå vilken makt människor har att påverka dem i rätt riktning mot en sparsammare energiförbrukning, bättre klimat och miljö. Earth Hour är en så effektiv manifestation att jag gärna skulle se att man utökade detta till en gång i månaden.

 23. Vill bara tillägga att människans utsläpp av koldioxid står för 3% av det totala, NATUREN står för resten.

  Så hur kan 3% var den drivande faktorn? Helt omöjlig rent matematiskt, ska vi bara bortse från naturens 97% utsläpp, sen kan man ställa sig frågan vad är det som gör att naturen släpper ut all denna koldioxid? Kan det bland annat vara solen som värmer upp allt vatten på planeten, som sedan släpper ifrån sig Co2..???
  Och mycket vatten har vi ju som bekant på denna planet..

  • Mr T, lär dig skilja mellan brutto och netto! Naturens utsläpp är i stort sett i balans, den CO2 som släpps ut på hösten när löven faller ned och multnar tas upp igen på våren när det åter grönskar. Det CO2 vi tillför är ”nytt” och ingår inte i något sådant kretslopp så det bidrar till att höja koncentrationen i atmosfären. Den avvikelse från den naturliga balansen som finns f.n. är att både hav och biosfär tar upp en del av det CO2 vi släpper ut, vilket leder till att haven långsamt försuras, ett annat problem med våra CO2-utsläpp.

   Hade Mr T rätt i att haven bara sådär spontant skulle släppa ifrån sig 30 gånger med CO2 än vi skulle halten i atmosfären ha formligen exploderat under jordens långa historia.

   • ”halten i atmosfären ha formligen exploderat under jordens långa historia.”

    Jadu, det har den ju mer eller mindre gjort, som jag hoppas att du vet har den under större delen av planetens historia varit mycket högre än den är idag.

 24. Jag släckte och tycker att det är en kul och bra idé att påverka politiker.
  Jag har märkt att det är någon slags trend (särskilt bland killar/män) att man ska förneka att vi är på väg mot en klimatförändring.

  Undrar om det är något slags försvar för att man känner sig litet orolig och därför väljer att sticka huvudet i sanden som en struts.

 25. Vilken ansvarslös person du är Jinge! Man och fyrkantig – inte ett dugg förvånad..

 26. Lågenergilampor och att släcka lyse har bara betydelse under sommarhalvåret, under uppvärmningssäsongen är det i stort sett betydelselöst. Den som har elvärme i sitt hus och en termostat som reglerar temperaturen kan med gott samvete låta alla lampor brinna hela tiden. Ljuset omvandlas till värme och värmeförbrukningen går ner ungefär lika mycket som elförbrukningen för belysningen ökar. Energi som energi, liksom. Fast dra för gardinerna så inget ljus slipper ut…

 27. Jag släckte inte heller några lampor. Jag tänke så här:

  Är Världsnaturfonden verkligen, i första hand, intresserad av miljön och klimatet? Med tanke på att det ingår en hel del högdjur, så som Kungen, Kronprinsessan Victoria och Markus Wallenberg samt att Världsnaturfonden inte brukar protestera mot den miljöförstöring och den miljöpåverkan som svenska företag står för utan enbart ägnar sig åt att peka finger åt länder långt borta så tror jag att i första hand värnar Värdsnaturfonden om det svenska näringslivet, i andra hand miljön och klimatet. Miljöhänsynen får alltså inte komma i vägen för näringslivets önskemål. Hade det varit så att miljön kom som nummer ett hade Världsnaturfonden, Kungen, Kronprinsessan Victoria och Markus Wallenberg agerat kraftfullt genom opinionsbildning och praktiska åtgärder på hemmaplan. Earth hour är bara ett till intet förpliktande jippo som ska ge goodwill åt Världsnaturfonden.

  Lika illa tycker jag om Drottning Silvias Word Childhood Foundation. Där sitter åtskilliga näringslivstoppar i styrelsen. Hade Word Childhood Foundation satt barnen före det svenska näringslivets intressen hade Word Childhood Foundation propagerat politiskt, t ex. propagerat för ett samhälle där lönerna är så höga i u-länderna att att barnen inte behöver jobba för att bidra till hushållet.

  Det finns massor med politiska krav man kan ställa för att rädda miljön och för att hjälpa barn som har det svårt. Men Världsnaturfonden och Word Childhood Foundation gillar den rådande ordningen och vill inte propagera för reella förändringar som skulle gynna världens barn samt miljö och klimat eftersom det skulle rubba maktbalansen mellan de som har och de som inte har och dessutom riskera att minska näringslivets vinster.

  Så det hyckleri som Världsnaturfonden och Word Childhood Foundation, med flera, håller på med ställer inte jag upp på. Under mina 44 levnadsår har jag lärt mig hur valserna går och jag vägrar spela med i apspelet.