Har LO försökt styra Aftonbladet?

Nu fortsätter drevet mot Wanja Lundby-Wedin, fast nu med en ny ingrediens. LO har nämligen försökt styra Aftonbladets redaktionella arbete, och de har synpunkter på Lotta Gröning och Lena Mellin.

Expressen: ”Aftonbladets politiska chefredaktör Helle Klein har kritiserats för att gå LO:s ärenden. Nu träder förre chefredaktören Anders Gerdin fram och avslöjar hur LO försöker styra krönikörerna. – Man ville tysta röster som avvek från det de tyckte var den rätta linjen, säger Anders Gerdin till Expressen… … – Lotta Gröning var inte ett populärt namn hos de LO-representanter som satt, och fortfarande sitter, i Aftonbladets styrelse. LO tyckte inte att Gröning skulle representera Aftonbladet utåt.”

Helle Klein säger i Expressen att detta är överdrivet. Min personliga uppfattning är ändå att både Lotta Gröning och Lena Mellin inte ses med blida ögon av LO. Orsaken är enkel att se, ingen av dessa kvinnor ger något intryck av att vara speciellt stora beundrare av allt inom socialdemokratin. Dessutom verkar de ha egna åsikter om det mesta, något som LO, som äger 50,1 procent av Aftonbladet, säkerligen tycker är tråkigt.

Det är lustigt att denna nyhet dyker upp just nu, jag tror att det var Resumé som hade den först. Först handlar drevet om Wanjas tillkortakommande som styrelsemedlem i AMF Pension, och i exakt samma ögonblick som den nyheten börjar ebba ut så kommer nästa nyhet som är negativ för henne och LO.

Jag undrar om det är någon som betalt för en massa journalistiskt grävande, någon som sedan planterar dessa nyheter där de ska få en framträdande placering. Det är ju inte första gången sådant händer i alla fall. En av bloggens läsare föreslog i ett mail tidigare idag att nyheten om Wanja kom precis lagom för att dämpa skriverierna om Annika Falkengren i SEB. Hennes löneförhöjning, som var kompensation för borttagna bonusar var en riksangelägenhet under en vecka, nyheterna om Wanjas agerande i styrelsen för AMF kom då som en skänk från ovan.

Att LO har godkänt Helle Klein som politisk chefredaktör på Aftonbladet är inte konstigt. Bonnier utsåg Peter Wolodarski till motsvarande på DN.

Helle Klein/Expressen: ”Aftonbladets politiska chefredaktör Helle Klein, ansvarig för debattsidan, tycker att Anders Gerdin överdriver: – Visst har LO haft synpunkter på olika saker i tidningen, men det har aldrig någonsin framförts i styrelsen och jag och Gerdin har noga framfört att det inte är de som bestämmer hur vi gör tidning. På frågan om när LO:s kritik har framförts svarar Helle Klein: – Det är när vi träffas hela tiden. Det tas upp olika ”Nu skrev den det och det”, men de vet mycket väl vad ett ägarinflytande innebär, att man gör inte tidning när man sitter i styrelsen, det är upp till redaktörerna.”

Så långt är det givetvis en storm i ett vattenglas, men det är klart, den här typen av historier kan växa. Men det som jag tycker är mest intressant är varför den kommer just nu som sagt, just som debatten om Wanja Lundby-Wedin ser ut att mojna.

Andra om: , , , , , , , , , it EX1 AB12

[tags]Aftonbladet, Wanja Lundby-Wedin, LO, AMF, Tidningsägare, Helle Klein, Lotta Gröning, Lena Mellin, Kvällspress, Politik[/tags]

  8 comments for “Har LO försökt styra Aftonbladet?

Comments are closed.