Har LO försökt styra Aftonbladet?


Nu fortsätter drevet mot Wanja Lundby-Wedin, fast nu med en ny ingrediens. LO har nämligen försökt styra Aftonbladets redaktionella arbete, och de har synpunkter på Lotta Gröning och Lena Mellin.

Expressen: ”Aftonbladets politiska chefredaktör Helle Klein har kritiserats för att gå LO:s ärenden. Nu träder förre chefredaktören Anders Gerdin fram och avslöjar hur LO försöker styra krönikörerna. – Man ville tysta röster som avvek från det de tyckte var den rätta linjen, säger Anders Gerdin till Expressen… … – Lotta Gröning var inte ett populärt namn hos de LO-representanter som satt, och fortfarande sitter, i Aftonbladets styrelse. LO tyckte inte att Gröning skulle representera Aftonbladet utåt.”

Helle Klein säger i Expressen att detta är överdrivet. Min personliga uppfattning är ändå att både Lotta Gröning och Lena Mellin inte ses med blida ögon av LO. Orsaken är enkel att se, ingen av dessa kvinnor ger något intryck av att vara speciellt stora beundrare av allt inom socialdemokratin. Dessutom verkar de ha egna åsikter om det mesta, något som LO, som äger 50,1 procent av Aftonbladet, säkerligen tycker är tråkigt.

Det är lustigt att denna nyhet dyker upp just nu, jag tror att det var Resumé som hade den först. Först handlar drevet om Wanjas tillkortakommande som styrelsemedlem i AMF Pension, och i exakt samma ögonblick som den nyheten börjar ebba ut så kommer nästa nyhet som är negativ för henne och LO.

Jag undrar om det är någon som betalt för en massa journalistiskt grävande, någon som sedan planterar dessa nyheter där de ska få en framträdande placering. Det är ju inte första gången sådant händer i alla fall. En av bloggens läsare föreslog i ett mail tidigare idag att nyheten om Wanja kom precis lagom för att dämpa skriverierna om Annika Falkengren i SEB. Hennes löneförhöjning, som var kompensation för borttagna bonusar var en riksangelägenhet under en vecka, nyheterna om Wanjas agerande i styrelsen för AMF kom då som en skänk från ovan.

Att LO har godkänt Helle Klein som politisk chefredaktör på Aftonbladet är inte konstigt. Bonnier utsåg Peter Wolodarski till motsvarande på DN.

Helle Klein/Expressen: ”Aftonbladets politiska chefredaktör Helle Klein, ansvarig för debattsidan, tycker att Anders Gerdin överdriver: – Visst har LO haft synpunkter på olika saker i tidningen, men det har aldrig någonsin framförts i styrelsen och jag och Gerdin har noga framfört att det inte är de som bestämmer hur vi gör tidning. På frågan om när LO:s kritik har framförts svarar Helle Klein: – Det är när vi träffas hela tiden. Det tas upp olika ”Nu skrev den det och det”, men de vet mycket väl vad ett ägarinflytande innebär, att man gör inte tidning när man sitter i styrelsen, det är upp till redaktörerna.”

Så långt är det givetvis en storm i ett vattenglas, men det är klart, den här typen av historier kan växa. Men det som jag tycker är mest intressant är varför den kommer just nu som sagt, just som debatten om Wanja Lundby-Wedin ser ut att mojna.

Andra om: , , , , , , , , , it EX1 AB12

[tags]Aftonbladet, Wanja Lundby-Wedin, LO, AMF, Tidningsägare, Helle Klein, Lotta Gröning, Lena Mellin, Kvällspress, Politik[/tags]


8 svar till “Har LO försökt styra Aftonbladet?”

 1. Man får väl ge Vanja en eloge för god smak om inte annat, Gröning skriver ju erbarmligt dåligt och ger ett oerhört förvirrat intryck i TV/Radio. Lena Mellin å sin sida har ju levt gott på att leverera samma analys under hela sin tid på tidningen, ”X har hänt, det är dåligt för sossarna”.

 2. Det fanns nagra fackfunktionarer som kritiserade Wanja och kravde hennes avgang men dom ar tysta nu.
  Hur har dom tystats?
  Har dom sparkats eller har deras tystnad kopts och i sa fall med vad?
  Styrelseplatser, battre jobb, pensionsavtal?
  Wanjas handlande med journalister
  tyder pa att hon ar kapabel till vad som helst Kenneth Björkman, ordförande för LO-distriktet i Skåne, var en av de fa som krävde Wanja Lundby-Wedins avgång efter att pensionshärvan i AMF uppdagats.
  Nu ar han inte dar langre.
  Ar det Wanja eller magon av hennes bulvaner som ligger bakom utrensningen? Det ar tydligen inte bara obekvama journalister som skall bort.
  Vet hon ingenting eller har hon blivit grundlurad igen?

 3. ..och, glömde det, det finns ingen fri press, utom bloggarna i viss mån. Klart att LO pressar AB!!! Tyvärr blir det för litet av den saken i den annars suspekta blaskan. Uno

 4. Visst är det konstigt…
  Wanja brukar mest få kritik för att hon inte styr upp Aftonbladet som uppfattas som borgelig och inte skriver om en ”vanlig” jobbares vardag utan om glamor och medelklassproblemmen. Om hon nu försökt att begränsa populisten Lottas möjlighet att sprida lite hästgödsel så är det bra.
  PS
  Både Lena och Lotta har högre inkomst än Wanja och Lotta extraknäcker än vad Wanja gör….

 5. Senaste nytt fran Sydsvenskan:
  Kennet Bjorkman har avgatt.
  Sparkats stavas det, han var den ende fackbas som kravt Wanjas avgang.

 6. Det vore snarast en välgärning om drevet riktade in sig på om LO försökt styra upp Aftonbladet.
  Då kanske vi äntligen får till en debatt i arbetarrörelsen om varför LO så envist klamrar sig kvar vid Aftonbladet och dessutom avlönar kameleonterna Gröning och Mellin.

 7. Klart att LO envist klamrar sig kvar vid Aftonbladet, Ola! Konceptet ”Aftonbladet” är en guldkalv som gener fett av profit, men än viktigare är frågan vart LO skulle ta vägen om inte till Aftonbladet? DN eller? Nej, LO får förbli vid sin läst.

  Jag bryr mig inte så mycket om moralpaniken som andra tycks göra. Det hela handhas av män, och kvinnor, som vet vad MAKT är. Vad som utspelar sig runt Vanja är inget annat än upptakten till valrörelsen, och här gäller det att brännmärka, andra!