Har inte Sverige någon utrikesminister?


Det är knappast någon nyhet att vår utrikesminister saknar ryggrad, ser man till vår politik när det gällde Palestinas medlemsansökan i UNESCO blir det tydligt, nu förstärker man intrycket genom att vägra att stödja blockaden mot försäljning av mobiltelefoner med kringutrustning till Syrien.

SVT: ”På grund av Sverige blev EU:s sanktioner mot Syrien svagare än de annars varit. Alla övriga EU-länder stod bakom ett förbud mot att handla med syriska telefonbolag men Sverige vill tillåta fortsatta affärer med diktaturen, det uppger flera samstämmiga källor för SVT. Redan förra veckan kunde SVT avslöja att svenska Ericsson förser Syrien med teknik som gör det möjligt att följa allt som oppositionen gör via mobiltelefoner. SVT kunde också berätta att Sveriges handel med diktaturen slår rekord.”

EU ville blockera helt, men högerregeringen vill inte eftersom det skulle drabba Ericsson, företaget som skär guld genom att sälja mobiltelefonsystem som gör det möjligt för Syriens diktator och militär att spåra demonstranter i realtid, man kan få upp dem på en storbildsskärm, sedan kan man direkt koppla ett namn till varenda mobiltelefon som har varit med i en demonstration mot al-Assad.

Det säger en hel del om vår regering, å andra sidan visste vi det redan innan. Före kriget mot Irak så tjänstgjorde Carl Bildt som lobbyist för USA, nu tjänstgör han år al-Assad som tack vare Bildt kan fängsla och mörda fler än vad han annars skulle kunna.

Att regeringen Reinfeldt lånar ut sina tjänster till bödeln i Damaskus är väl antagligen symptomatiskt, kan man få några extra slantar att rulla in till företagens rymliga fickor så gör man vad man kan. Man kan ju undra om de är korrumperade och tar ut provision på sina tjänster. Nu tittar Europa förvånat mot norr och undrar vad som hänt med Sverige.

it Andra om: , , , , svt1 dn1 ex1 ab svd1


16 svar till “Har inte Sverige någon utrikesminister?”

 1. Han har hittat ett sätt o handskas med obekväma beslut, han kör med ”struts taktiken” !
  Han vet att om han ligger lågt ett tag så är det gammal nyhet om ett tag o folk glömmer.
  Enda gången han yttrade sig ordentligt var det i Georgien konflikten. I still med Rise uttalande om ett land inte kan anfalla ett annat land pga bla bla bla när röken av Irakkriget fortfarande immar dessa ”inbokade” journalisters sinnen. Man kommer undan med mycket nu för tiden pga ”inbokade” journalister.

 2. ..och samtidigt kämpar Calle Bildt för att tillåta!!.. klustervapen
  mot FN-konventionen!
  Vad klusterbomber är kan säkert kirurger från ”Läkare utan Gränser” berätta om.
  Att plocka 10000 rakblad ur ett offer på operationsbordet går bara inte.

  • En orsak till att regeringen vill tillåta användning av klusterbomber är för att Jas Gripen kan komma att utrustas med vapnet i framtiden.

   Sverige säljer mest vapen i världen per capita, också till diktaturer och krigförande stater.

   Lundin Oil, Jas Gripen, Ericsson . . . Det gäller att vara om sig och kring sig!

 3. Nu kan vi alltså räkna med att Ericsson är en av de dolda finansiärerna till (M). Någon annan anledning kan jag inte se till varför vi skulle hålla en vidrig regim med utrustning för att försvåra demokratiska rättigheter i Syrien. Ryggradslöst är ett milt ord i sammanhanget.

  • Japp, exakt ett sånt. Ingår operatörernas gemensamma dator som spårat telefonernas rörelser och annat, så länge man kan minnas? Var står den nu? Den är iofs en välbevarad hemlighet, hur skulle det se ut om folk fick veta att operatörerna loggat och spårat oss i åratal.

  • Nej, jag menar utrustning för att massövervaka en civilbefolknings bruk av mobilnätet. Du har väl inte gått på Bildts charader va, Jonas ?

 4. Sveriges Radio har just nu följande rubrik i sin nyhetsrapportering:

  ”Sverige räddade telebolag från sanktioner i Syrien”

  Räddade? Har Sveriges Radio telebolagens perspektiv på sin nyhetsbevakning? Jag saknar ord.

  I Aktuellt i kväll stod Bildt, lite lojt med ena handen i byxfickan och hävdade med bestämdhet (= att avbryta andra) att Ericssons mobiltelefoner bidrar till demokratiseringen i Syrien.

  Det har blivit så kallt i Sverige!

 5. Tydligen har nu också Twitter blivit officiellt regeringsorgan. Smått groteskt att en utrikesminister går via sk. sociala medier för att tillkännage sin politik. Kunde väl räcka med att man lämnat riksdagen till förmån för DN debatt. Detta är inget annat än skandal, man skäms att vara svensk.

 6. Det är inte svårt att förstå sig på Carl Bildt:
  Han är bara närig, överlägsen och arrogant,
  för han är ju greve, gudbevars – och står över pöbeln
  i de flesta avseenden, tror han.
  I vare fall hans uppsyn tyder på det.

  Och särskilt bildad är han dock inte. Tjugo poäng i ekonomi? eller statskunskap?

  Skulle gärna vilja se vad han har för sig under sina ständigt återkommande
  utlandsresor. Undrar hur stor hans reseräkningar är per månad?

  • Jag tvivlar på att han är greve, inte i Sverige i alla fall. Adlig, möjligen friherre, men inte ens det är säkert.

 7. Du har rätt, Jinge.

  Men det en fint ändå, för Bildt tillhör uradeln ”som är ett begrepp som innebär att en släkt inte blivit upptagen i adeln under nya tiden utan kan härleda sina rötter tillbaka till medeltiden.”
  ur Wikkipedia.