Har Carl Bildt satt sin sista potatis?


Ja det är i vart fall vad Expressens starkt ifrågasatta reportrar, bland annat Kassem Hamadé och Niklas Svensson redovisar i dagens Expressen. Niklas Svensson var inblandad i den folkpartistiska data-
spionagehärva som Fredrik Malm och hans kamrater gjorde mot Socialdemokraterna, och Kassem Hamadé har gjort mängder av märkliga artiklar om Islam och terrorplaner i Sverige. Fredrik Malm gömde sig en längre tid på okänd ort när spionskandalen var som mest aktuell i svenska tidningar.

Expressen: ”I ett internt Wikileaks-dokument som Expressen tagit del av hotar Wikileaks att offentliggöra en hittills okänd amerikansk diplomatrapport där utrikesminister Carl Bildt pekas ut som informatör för USA sedan 1970-talet.

– Han kommer att tvingas avgå. Det kan innebära slutet på hans politiska karriär, hävdar en person med insyn i Wikileaks material och planering.

Personen som pekas ut som Bildts ursprungliga kontaktperson är Karl Rove, mannen till höger om George W Bush. Carl Bildt, som i går var i London, vill inte svara på Wikileaks anklagelse.

– Vi avvaktar med kommentarer. Vi vill se vad det är för dokument det handlar om innan vi kommenterar, sa i natt UD:s presschef Anders Jörle till Expressens Niklas Svensson.”

Det råder knappast någon större tvekan om att Carl Bildt länge har gått USA:s ärenden i olika sammanhang. Innan kriget mot Irak så var Carl Bildt en aktiv lobbyist för USA mot Saddam Hussein. Enligt uppgift så ska han ha varit avlönad av en amerikansk ”tankesmedja” som stod president George W Bush nära, inklusive då Vita Huset.

Jag tror inte att Carl Bildt någonsin har förnekat sin roll som lobbyist för USA före kriget, han har följt en linje som går ut på att vare sig säga bu eller bä, något som har inneburit att riksmedia inte velat ta i frågan. (forts nedan..)

Expressen: ”Wikileaks uppger sig ha tillgång till hittills okänd och ännu opublicerad amerikansk diplomatpost där det ska beskrivas hur Carl Bildt sedan 1973 fungerat som ”informatör” åt USA.

– Det finns hemliga dokument som avslöjar att Bildt samarbetat med den amerikanska administrationen på ett sätt som strider mot svenska lagar, hävdar en person med insyn i Wikileaks material och planering.”

Säger man att Bildts agerande strider mot svenska lagar så förstår jag det som en anklagelse om spioneri eller med spioneri närbesläktad verksamhet. Förhoppningsvis så kommer dessa uppgifter att klargöras inom kort eftersom Niklas Svensson redan har talat med Utrikesdepartementet om saken enligt artikelns ingress i dagens tidning. Man säger även att man har tagit del av dokumentet och att det kan innebära slutet på Carl Bildts karriär.

Det låter mycket intressant, men nu återstår det för Expressen att lägga fram dessa dokument så vi alla kan se om det bara handlar om vanlig sensationsjournalistik eller om de för ovanlighetens skull har något på fötterna.

it Andra om: , , , , , , , , , , ab1 dn svd Läs gärna: annarkia, 1, 2, lasse, 1, ilsemarie, 1, röda-b, varghjärta, 1, k&å


19 svar till “Har Carl Bildt satt sin sista potatis?”

 1. Är det första april idag?
  Eftersom det kommer från dessa två herrar och publiceras i den eminenta blaskan Expressen så är det lite svårt att ta på allvar. Expressen är lite som The Sun och deras fantasieggande löp. Konstigt att ingen annan tidning reagerat?
  Om det däremot är sant är det ytterst allvarligt och Sverige kommer framstå som fåntrattnation nummer ett. Själv skulle jag inte tro på det för tjugo år sedan men idag med vad vi kan se i backspegeln så är det högst sannolikt att det finns en substans i påståendet kanske inte som spion med i Usas ledband.

 2. Borde inte han ställas inför rätta, om det visar sig att det stämmer??? Nån lag måste han ha brutit emot?!

 3. Det kommer inte direkt som en överraskning med Carl Bildts dubbelspel? Hoppas nu att informationen är korrekt bara så kanske vi blir av med honom till slut!

 4. Ja, det här var en svåris. Spontant känns det ju inte direkt sensationellt att Bildt haft osunt nära kontakter med makten i USA. Det är förmodligen mer regel än undantag för politiker på hans nivå, särskilt högerpolitiker.

  Men intressant är angivandet av startåret 1973. Det var ett viktigt år för den då 24-årige Bildt. Han blev ordförande för Fria Moderata Studentförbundet, redaktör för deras tidskrift och dessutom politisk sekreterare under Gösta Bohman. Man kan utan tvekan säga att det var året då han blev en politiker att räkna med.

  Karl Rove, å sin sida, är bara ett år yngre än Bildt. Just 1973 lyckades han (med hjälp av George Bush den äldre) bli vald till ordförande för Republikanernas studentförbund. Även Roves illustra karriär tog fart där och då. Att Rove och Bildt haft kontakter med varandra sedan 1970-talet är känt sedan tidigare, och att det kan ha börjat just det året framstår som helt logiskt.

  Den enda återstående frågan är som sagt allvarlighetsgraden. Wikileaks är ju på krigsstigen mot Sverige nu, så det kan vara precis hur som helst.

 5. Visst var det Karl Rove som påstås ha varit engagerad i den svenska valrörelsen 2010 som rådgivare åt moderaterna?

  • Timbro bjöd Karl Rove till Almedalen 2008, där han åt lunch med bland annat Schlingmann. Det var detta som satte fart på rådgivarryktena men Moderaterna (och Timbro) har alltid bestämt förnekat den saken. Det ihärdiga förnekandet ska ses i ljuset av att partiet sedan några år är angeläget om att distansera sig från den amerikanska högern.

   I början på 1980-talet jobbade dock Karl Rove dokumenterat som M-rådgivare. Han lärde ut ”fundraising”, ett av partiets mest prioriterade verksamhetsområden.

   • ”fundraising” är det inte så att moderaterna vägrar redovisa vart dom får sitt parti bidrag från samt gör allt för att förhindra lagar om redovisning o.s.v.
    Fan nåt står inte rätt till med carl bildt , han kommer undan med så mycket skit och tyvärr så tror jag att han kommer att komma undan med detta också

  • Karl Rove,var Bushs propagandaministern. Under år 2002 såg han till att Bush genom mediapropaganda blev så populär, att Bush återvaldes som president.
   Om Bildt i dessa dagar börjar umgås med detta propagandaspridande proffs, var på vakt, verkar oroväckande. Kanske kommer snart massa propaganda i media för vädja om rätt få föra krig mot Syrien… Pass opp–

   År 2002: Rove kallade sin nationella ”säkerhetstrategin” för FABRICERAD FRUKTAN.
   Massiva propagandauttalande i media om Bush, som framställdes den värnade om och ville skydda sina medborgare från den ”otäcka” Saddam Husseins kärnvapen. Detta räckte så Bush vann valet och startade kriget mot Irak.
   Idag vet vi det var medielögner från USA och det fanns inga kärnvapen i Irak. Det är idag istället så det ÄR USA som använt KÄRNVAPEN, i form av anrikat uran i massor av sin ammuntion och granater-
   Istället för smälla av en stor atombomb, har USA använt sig av massor av små atombomber sitt Irakrig för medvetet allvarlige skada både levande och ännu ofödda hos Iraks befolkning.

 6. Bildt kommer att skaka av sig detta som allt annat, inte helt olikt Mr Teflon alias Ariel Sharon. Men vad och vem avsätter politiker i ankdammen Sverige? Svar Media! Ingen ska inbilla mig att det högerögda medialandskapet kommer att avsätta Bildt inte!

  För att de fängslade svenska journalisterna Martin Schibbye och Johan Persson ska benådas har Bildt satt som ultimatum att han får ta åt sig äran. Dels så tystar detta kritiken och frågorna runt hans eventuella kännedom om Lundins oljeaffärer i landet samt dessutom tystnar den inhemska kritiken med motiveringen att: ”vad bra att vi har en USA-informatör – se så fint Bildt bryr sig och räddar oss svenskar – precis vad vi behöver.”

 7. Handlar väl om modern vintstfokuserad journalistik. Expressen har väl knappt någon trovärdighet kvar att förlora. Samtidigt som en förtalsrättegång är väldigt osannolikt. Då den riskerar att sätta nytt fokus på allt fuffens Carl Bildt har varit inblandade in. Samtidigt som även om nyheten inte alls är sann kan den leda till ökande tidningsförsäljning i alla fall några dagar och mer vinst till Bonniers.

  Sedan gillar jag mycket boken Ghost Writher/Spökskrivaren (även filmen är ok.) Så det gör det lite extra roligt om uppgifterna var sanna (vem vet om de inte är sanna så kanske de fick inspiration från dem). Fast som sagt med utveckling av både Expressen och Wikileaks så krävs det hårda bevis för att man ska kunna tro på det.

  Lite intressant notis även om det inte alls har något med fallet att göra. Svenska utgivaren av Spökskrivaren Forum förlag ägs av Bonniers.

 8. Oavsett blåser det visst runt Moderater i dessa dagar. Hm! Herr Bildt kanske får kontakta A-kassan!!! Tippar på att det då möjligen kan bli dags att se över, att två av tre utan jobb inte får A-kassa.

  • Hahaha! :-) Var det därför han lät sig själv transporteras i bakluckan av Gulan när pressen häckade utanför? Som ordförande i LUF så var han givetvis fullständigt klar över vad som pågick, men han gömde sig för pressen så att han inte skulle fastna med fingrarna i syltburken. Han grejade det tack vare att pressen är borgerligt ägd, inget annat.

   Men det var kul att du försökte… :-)

   • Fem personer åtalades. Tre fälldes. Fredrik Malm var inte åtalad, så uppenbarligen fanns ingen åklagare som ansåg att han hade gjort sig skyldig till något brott. Men det finns kanske andra skäl till att du ogillar Fredrik Malm.

    • Märkligt, har inte ni folkpartister gått i skolan?

     Fredrik Malm var inte åtalad, så uppenbarligen fanns ingen åklagare som ansåg att han hade gjort sig skyldig till något brott.

     Du borde ha skrivit ”så uppenbarligen var det ingen åklagare som kunde bevisa, bortom allt rimligt tvivel, att han hade begått något brott”.

     Får ni inte ens lära er något om brott och straff i skolan längre, och har inte partiet något behov av medlemmar som klarar att se längre än var retoriknäsan räcker?

 9. Nu hade Bildt en jäkla tur. I och med att monarkin ynglat av sig så kom han ur spotlighten. Hoppas bara att Wikileaks är smarta nog att vänta några veckor innan de släpper dokumenten.