Hamas, den muslimska motståndsrörelsen


När vi i media läser eller hör talas om Hamas så associerar vi säkert på olika sätt beroende på vad vi vet och/eller vad vi tror. Att Hamas är en islamistisk rörelse i Palestina vet säkert alla, men hur många vet att det står för Harakat al-Muqawamah al-Islamiyya, Muslimska motståndsrörelsen?

Hamas har en bakgrund i Muslimska Brödraskapet i Egypten, en organisation som förföljs av den egyptiske statsledningen med Hosni Mubarak i spetsen. Det är en av förklaringarna till att Mubarak så glatt samarbetar med Israel och USA när det gäller att på alla sätt försvåra livet för Hamas. Mubarak är en marionett och Hamas väpnade gren, Izz al-Din al-Qassam-brigaderna, skulle säkerligen glatt hjälpa sina egyptiska bröder att bli kvitt den den presidenten om de kunde.

Det sägs att Hamas vill avskaffa staten Israel, det är möjligen en korrekt beskrivning för vissa inom Hamas, men långt ifrån alla. Det finns gott om pragmatiker inom rörelsen men uppgiften sprids ändå glatt av Israels advokater. Att man i praktiken accepterar Israel vill man inte gärna berätta eftersom världsopinionen gärna får tro att Hamas helst äter små judiska barn till frukost.

Alla känner idag till att USA finansierade, tränade och utrustade al-Qaida med Stingermissiler för att de skulle bli effektivare i sitt krig mot Sovjetunionen. Få känner antagligen till att Israel finansierade Hamas och även har tränat deras islamistiska militanta. Det talar man inte om eftersom det var i ett led i kampen mot PLO. Hamas var Israels redskap och många hävdar att de var helfinansierade av Israel.

Israel har sedan dess ångrat sig och mördat Hamasledaren schejk Ahmad Yassin, och senare också hans efterträdare Abd al-Aziz al-Rantissi. Hamas nuvarande ledare är Khaled Mashal, en man som av säkerhetsskäl bor i Syrien. Rätt naturligt eftersom både Israel och Fatah (Mahmoud Abbas) gärna skulle mörda honom om de kom åt.


Hamas flagga

Jag använder som bekant ofta bilder som är gjorda av Carlos Latuff i Brasilien, bilden som finns över detta inlägg illustrerar effektivt att Egypten på alla sätt vill motverka en palestinsk frihets- och självständighetsrörelse. En framgångsrik sådan skulle nämligen vara ett direkt hot mot Hosni Mubarak, på samma sätt som Israel fruktar Hamas framgångar.

Inte för att Hamas skulle slänga judarna i havet, som israels advokater ofta säger, utan för att ett enat Palestina skulle vara ett jättekliv mot en palestinsk stat.

Wikin DN12 SvD1 VG1 Dbl12 Pol1 Dagen1 it

Andra om: , , , , , , , , , , , , , , , ,

[tags]Intifada III, Israel, Bombningar, Gaza, Palestina, Mellanöstern, Livni, Olmert, FN, Genevekonventionen, Ockupation, Mänskliga rättigheter, Apartheidstaten, Bosättningar, Ockupation, Blockad, Politik[/tags]


23 svar till “Hamas, den muslimska motståndsrörelsen”

 1. Det är förvisso intressant vad Hamas är för organsation.

  Men det är ju inte Hamas som är krigförande part här. Det är den folkvalda palestinska myndigheten som bombas. Hamas vann valet i hela Palestina och besitter enligt alla demokratiska principer hela myndigheten utom presidentämbetet, vilket tillsattes tidigare.

  Fascisternas bombningar riktas alltså, i vanlig ordning, mot palestiniernas demokratiska institutioner.

 2. Tack för den bloggningen. Och Wikilänken. Det är dessvärre svårt att få en allsidig bild av vad som händer i Gaza, din blogg fyller ett behov Jinge! Jag såg just att Dagens Nyheter länkar till Newsmill. Det är ju sionismens hemmaarena nu för tiden. Det skulle behövas en knippe till bloggar som skriver om detta. Din och Motbilder behöver sällskap!

 3. Varför bojkottas inte Israel då deras regering består av extrema judiska partier som vill ha bort alla andra därifrån, inte bara palestinier?

 4. Vi är ju lite fler än Jinge och Hampus.

  Min egen blogg, Annarkia, Röda Malmö, Esbati, Paolo Pissoffi, Rawia Morra osv. Det finns många.

 5. väldigt bra! Jag hade läst om ISrael stödet till Hamms men inte skrivit om det! Därimot vill jag lämna en självklar tanke som inte verka se: Palestina måste bli en självständig stat så de, förutom att bygga sin nation i frihet, kan beväpna sig med vanliga flygplan och ”smarta” bomber som vilken annan stat som helst så de slipper använda sig av självmordsbombare! Det är den enda lösningen på sikt. En egen stat inom de internationellt erkända gränserna(1948).

 6. Och var i helvete är Carl Bildt?

  Jo. Han har äntligen hittat ett problem som är i nivå med hans planslipade kompetenströskel. Jultomten i Sarajevo!!
  (Alla dessa dagar)
  Gazamassakern överlåter han givetvis till det USA-manipulerade FN att förhala med sedvanlig byråkrati lagom länge tills Palestinierna är utplånade och frågan löser sig själv.

  I god harmoni med sin kompetens kunde Bildt och allsångsledaren Friggebo åka ned och stämma upp ”We Shall Overcome” från någon minaret. Resultatet skulle även här bli några minuters förlägen tystnad och en välbehövlig paus i slaktandet. Bättre än inget alls.

 7. Abbas och Mubarak står på samma plattfrom , bägge vill bli av med Hamas för att det ska bli lugnare för Israel
  Israels utrikesminister Livni var i Egypten för tre dagar sedan och förklarat till Mubarak att Israel kommer att slå till Hamas och Mubarak välsignade attacken i samförstånd med Abbas
  Vi har också sett och hört Abbas i en press konferens i Kairo tillsammans med Egyptens utrikesminister , de hade samma synpunkter även kroppsspråket visade att har kokat ihop nånting mot Hamas i samarbete med Israel
  Bägge hade samma budskap till Hamas , acceptera vapenvilan på Israels villkor eller får Israel avgöra detta
  Abbas och Mubarak samt de moderata arbiska länder har godkänt attacken men inte i den omfattning
  Arab länderna vägrar kalla till ett möte och vill förhala , de vill ge Israel mer tid för att göra slut på Hamas
  Hamas prestige står på spel och nu väntar de på markstridena och här gäller att vinna eller försvinna

 8. Det är en länge förd mytbildning som gör gällande att Hamas äter judiska småbarn. Och varifrån den kommer vet vi väl alla?

 9. Hej Jinge, var kan jag hitta mer information om de mer pragmatiska och moderata strömningarna inom Hamas?

  • Hej Jinge, var kan jag hitta mer information om de mer pragmatiska och moderata strömningarna inom Hamas?

   Har Google gått sönder på din dator ”Niklas” ?? Är det därför du kör via en rysk server? (proxy?) :P

   Eller förstår du inte engelska? Det har talats mycket i media om att Hamas inte är en homogen grupp av svartmuskiga araber med blodiga kroksablar, har det förbigått dig helt?

 10. Jag är förvånad att folk fortfarande tror att denna konflikt drivs av politiska och nationalistiska skäl. Som i alla konflikter som inte vill blåsa över så är det korruption, pengar och makt som ligger bakom. De parter som styr har all anledning att se till att konflikten bibehålls för det tjänar de mest själva på. Lösningen är enkel. Om EU och vissa mellanösternstater ströp kassaflödet till palestinierna och USA ströp stödet till Israel dito skulle viljan att kompromissa öka exponentiellt.

 11. Hej Jinge. Jag kör via en rysk proxyserver för att undgå lagens långa arm när jag fildelar (laddade hem sista avsnitten av Dexter). Nu däremot så har jag kopplat ner den verksamheten och du kan nu se att jag kör via Bredbandsbolaget.

  Jag förstår mycket väl att Hamas inte är en homogen grupp av blodtörstiga araber. Många arbetar säkerligen främst socialt och stödjer palestiner som har det svårt. Dock verkar dessa mer moderata grupperingar ha svårt att få ut sin syn på konflikten (vill de t ex utplåna Israel eller inte??) och jag undrar därför om du kan hänvisa mig till en någon plats på nätet där jag kan läsa mer om vad dessa pragmatiska Hamas-grupperingarna har för syn på Israel och hur konflikten skall lösas?

  Och ja, efter att ha läst ditt inlägg har jag använt Google för att söka reda på mer information om Hamas. T ex Wikipedia bekräftar inte att det finns betydelsefulla grupperingar inom Hamas som är vad man kan kalla pragmatiska.

  • Niklas!

   Vad betraktar du då Ismail Haniya som? En blodtörstig terrorist? Har du verkligen aldrig läst om att det pågår diskussioner inom Hamas om att överge kravet på israels upphävande som stat mot att Israel erkänner Palestina?

   Det förvånar mig.

   Googlar man på pragmatic hamas och moderate hamas så hittar man mängder av artiklar i ämnet, men man hittar oxo en massa artiklar som säger att det bara är nys. Det gemensamma den kategorin har är att det är hard core zionists som ligger bakom dem.

   För inte kan det väl vara så att du struntar i kommentarsregeln att man inte får provocera här på bloggen? :P

  • Ahh, nu är jag iaf helt säkert nedkopplad från den ryska proxy-servern. ;)

   F.ö. Niklas, om jag tankar filer via en proxy så kan jag i alla fall surfa via min ISP, och vi har samma. Jag brukar normalt aldrig släppa fram kommentarer från proxys, och det kommer att bli hårdare dessutom. Jag klurar på att lägga in en lista i mitt spamfilter på en jämrans massa proxys.

   Varför svarar du inte på mailet du fick?

 12. Hörru niben: Vadå kassaflöde till palestinierna? De förnekas ju till och med sina egna skattepengar!
  Du kan inte tala om israels och Palestinas ekonomiska förutsättningar samma dag!

 13. Jinge, det låter som vi har lite olika syn på vad pragmatism innebär. Det är visserligen bra att Hamas inte enhälligt vill utplåna Israel utan att det pågår en diskussion om det. Men för min del så krävs det mer för att få epitetet pragmatisk eller moderat. Och vad jag kan läsa om Ismail Haniya kan jag inte se annat än att han förespråkar våld och att han inte försöt stoppa våld initierat av Hamas.

  Jag har inte kommenterat här tidigare så jag är osäker på vad du bedömer vara provokationer, jag ser mig snarare som nyfiken, kritisk och vetgirig. Och mailet har jag svarat på! ;)

  Niklas

 14. Hamas bla bla Israel bla bla Palestina.
  Är det allt du har att komma med? Visst det är trisst med dessa konflikter!

 15. Ja det är kanske trevligare att disscutera henne!
  Det som sker i arabvärlden har pågott i evigheter.
  Så varför älta allt nu?

 16. Många vet nog inte att det är bland annat Fatah-anknytna Al-Aqsa Martyrernas brigader, Islamiska Jihads Al-Quds Brigaderna och militanta från andra organisationer än Hamas och deras väpnade gren Al-Qassam som attackeras nu av Israelerna i Gaza och som skjuter raketer på Israel.

  De vet nog inte att Israel benådade 45 stycken Fatahterrorister som de kallar de, al-Aqsa medlemmar. Eller att många som lagt ner sina vapen får tillbaka dom om de går med i Palestinska myndighetens säkerhetsstyrkor. Så man har belönat självmordsbombare (se Attacken i Dimona) samtidigt som man vägrat att ha att göra med Hamas. Al-Aqsa är lika mycket terrorister som Al-Qassam, båda är på EUs terroristlista och båda är terrorstämplade av Israel. Dessutom har man släppt massor andra Fatahfångar (med Fatah menar de Al-Aqsa och andra militanta igen), medans Hamas-politiker fortfarande sitter fängslade), så man spelar sidorna mot varandra men håller en av sina meningsmotståndare inlåst och släpper ut den andra.

  Självklart kan inget gott komma ur detta, det skapar bara mer misstro och förtvivlan hos det palestinska folket. Och kommer alla dessa Al-Aqsa militanta de tränar, beväpnar och så vidare att stödja Fatah i morgon? Kommer Fatah i morgon att stödja Israel? Farligt spel, men det handlar absolut inte om en part – Hamas. Al-Aqsa medlemmar som inte följder deras spår dödar dom också, även på västbanken.

 17. Iden att våld mot oskyldiga skulle vara legitimt bara man har ”rätten” på sin sida förefaller mig oerhört primitiv. Det är sådana tankar som har en stor del i att denna och andra konflikter fortsätter.
  Anders