Hakkorset och SvD – reflektioner kring en ledarskribentUlf Karlström har skrivit detta gästblogginlägg. Han är fil dr, miljöexpert (Macoma Miljöutredningar), skriver facklitteratur. Han är också med i styrelsen för ”Folkrörelsen Nej till EU”. Ulf har tidigare publicerat inlägg här i flera olika ämnen. De har behandlat miljö och ekonomi, och så kallad ”humanitär intervention”, ”Är du teknikberoende min vän?”, om Borgs budget, om Södertäljerättegångarna, om religion. Han har skrivit om Willy Silberstein och AS i Sverige, om ”Det själviska samhället” och om ”Den irrationella kapitalismen”. Han har skrivit om EU, tex. ”Varför angriper David Cameron EU”? om bankunionen, senast 13/7. Han har skrivit om kanon, unga vuxna och tidigare om privatisering av vården samt senast om science och fiktion och senast ”Jag känner mig ledsen” sa Anders Wijkman. Senast 19 december ”Skall vi tala om raser?” senast skrev han om ”Diet och politik – hänger det ihop?” 7/1 i år.
Temat denna gång är ett annat. Artikeln skrevs för ungefär en vecka sedan, men har legat till följd av Charlie-Hebdo.
Hakkorset och halvmånen

Artikeln.
Den 1 januari begick SvD:s skribent Per Gudmundson en ledare med titeln ”Hakkorset och halvmånen”. Den var betingad – eller beställd? – av ”gangsterstaten” Israel för att studsa dess indignation över att Palestinska Myndigheten ansökt om anslutning till Internationella Brottmålsdomstolen – ICC. Nu var Gudmundsons uppdrag att ånyo – enbart för 1000:e gången att pinka på palestinierna. Som ursäkt valde han Nicklas Sennertegs bok ”Hakkorset och halvmånen” (N&K 2014). Författaren drar den välkända historien om hur stormuftin i Jerusalem – en av palestiniernas ledare – stödjer Nazityskland, i hopp om att kolonialmakten och förtryckaren England skall förlora kriget. Han hade onekligen sina skäl – utifrån ett palestinskt perspektiv. Under det palestinska upproret 1936-39 slöt sionisterna upp vid kolonialmakten Englands sida. Under det första halvåret dödades 35 britter, 39 judar och minst 195 palestinier (Gahrton 2008:96). Antalet dödsoffer under 1938 anges till 1600 palestinska stridande och civila, 300 judar och 70 britter (ibid).
Europa låg långt bort och Hitler var en av flera nationalistiska politiker. Han var anti-semit (AS) och därmed anti-sionist (vi bortser nu från vansinniga planer att förflytta judarna ”någon annanstans”). Britterna var kolonialmakt och förtryckare, så varför inte? Vi har motsvarigheten i Indien till den pro-japanska indiska armén som upprättades just för att England var huvudfienden.
SvD

Jag har inte läst Sennertegs bok, utan upprätthåller mig enbart vid Gudmundsons ledare. Förutom ett referat av boken handlar ledaren om något helt annat. Uppdraget är att peka ut så kallas arabisk anti-semitism, och spinna vidare på tråden, att föra fram den till 2015.

Gudmundson är en gedigen hycklare och svuren sionist. I november förra året stod jag nedanför israeliska kolonialister i Hebron. Ovanför två palestinska hus, med barnfamiljer, hade ordförande för ”Jewish Defense League” – och hans folk – ockuperat marken och bygg hus. På en av palestiniernas hustak hade de uppfört ett så kallade bevakningstorn. Ibland när soldaterna inte hade något att göra brukade de hoppa och stampa för att väcka familjen. De tyckte också det var roligt att kasta ned plastflaskor med urin på familjens gård. Detta känner Gudmundson väl till, men han blundar, förhärdar och försvarar förtrycket av palestinierna.
Palestina karta 140801 untitled

Så när man läser Gudmundsons artiklar i SvD, så skall vi veta att han – åtminstone symboliskt – har palestinskt blod på sina händer. Det är inte precis vackert – det är gräsligt, men Gudmundson uppbär lön för detta.

I sin ledare säger han på slutet att man kan se antisemitism ”som en reaktion på israelisk krigsföring. Denna syn är inte helt obegriplig… men lägger skulden på offret och inte förövaren”. Och vips, så var kolonisation, stöld av egendomar och mark, stöld av vattentillgångar, fängslande av 6500 palestinier, mördande, fördrivning, förtryck och etablerande av aparheid helt borta. Som bortblåst.
Netanyahu untitled

I inledningen av ledaren upprätthåller sig Gudmundson mycket vid värdelösa undersökningar av den statliga propagandacentralenForum för levande historia” från 2006 och 2009. Med en slags pseudoexakthet, på en decimal, kan oraklet Gudmundson förkunna att de intervjuade ”hade en negativ inställning till judar”. Och några rader längre fram frossar SvD:s ledarskribent i att ”stora delar av arabvärlden och vissa andra islamiska länder” svarar för en kultur där ”i vilken antisemitism i betydande grad är legitim”. En sådan perfiditet, en sådan lögnare!

Kanske kände den svurne sionisten Gudmundson lite tveksamhet inför vad han skrivit, och kastade därför på slutet in en slags – mycket liten, närmast osynlig – brasklapp? Nå, det går knappast att sudda ut de groteskerier han skrev.

Hur kan det finnas den typen av ”politiska journalister” som Gudmundson representerar i Sverige? Han är inte obegåvad. Han är inte okunnig.

Jag har inget svar på frågan; jag känner inte G. När man trevar efter svar på frågan hamnar man i klassperspektivet. G. försvarar den orättfärdiga och grymma ordning som ”Washington consensus” föreskriver, dvs. NATO, krig för en hegemonisk, imperialistisk ordning. I detta perspektiv betyder tydligen 6-8 miljoner palestinier ingenting. Krigen – som G. bejakar – i Afghanistan, Palestina, Libanon, Irak, Libyen och Syrien har dödat och drivit mångdubbelt fler på flykt.

Så varför bry sig om 6-8 miljoner palestinier?

Det viktiga är att USA, Nato och Triaden kan upprätthålla sin så kallade ordning. Ja, i liknande ordalag – man talade om ett dominospel – såg svensk borgerlighet på Vietnamkriget. Moderaternas föregångare försvarade folkmordet i Vietnam. Om det kommer inte Gudmundson att skriva någon ledare, nej, ty här gäller största möjlig tystnad.

Nyliberalismens 30 år vid makten har lyft fram politiska banditer som Per Gudmundson. Han et consortes dominerar totalt media.

När skall svenska folket flytta undan dessa borgerliga krigsgalningar? Går det 2018? Kanske krävs det bredare folkrörelser, i stället för de partier som representerar ”samling kring pumpen” (läs: mitten)?i Andra om: , , , , , , , , , , ,, , ,

SvD 1/1 Russia Today 4/11 John Pilgers artikel i Counterpunch Om Mads Gilbert i SvD John Pilgers hemsida Washington Post 24/7 GlobalresearchPalestina-grupperna på FacebookDemonstrationer i Tel Aviv DN Debatt 10/8 Counterpunch 6/8 Noam Chomsky 7/8 Guardian 7/8Israels krigsförbrytelser Nyhetsbanken 8/8 Lutz rapport Järnbastionen Palestinagrupperna 1/8PSG StockholmSRProletären FF DN Debatt 10/8 Carl Bildt i DN Debatt 31/7 CNN-bilder Henrik Linde på Knut Lindelöfs blogg Democracy Now 22/7 DN I 18/7DN kvällen 17/7SvD 17/7 Röda Malmö 17/7 Demonstration 16/7 DN 16/7 DN 16/7 ”Norsk läkare” Nathan Schackar DN Ulf Bjereld GP DN 13/7DN 11/7PSG i StockholmPSG i Sverige Göran Rosenberg i ExpressenDN 10/7DN II 10/7 Svenssons blogg 9/7 Ship to GazaBilderblogg 9/7 Anna Westers blogg 9/7


14 svar till “Hakkorset och SvD – reflektioner kring en ledarskribent”

 1. Tillrättalagda bilder av historien är legio i medierna. Det som passar framhävs – det som inte – döljs. Per G. nämner inte att en nazist som stormuftin rekryterade var Alija Izetbegovic, senare hyllad av USA/EU som Bosniens första ledare. Mig veterligen har ingen i svenska medier yppat ett ord om hans förflutna. Inte heller nämner han att en av de judiska terrorgrupperna (Stern ligan) försökte få Nazitysklands stöd i kampen mot britterna. Israels tidigare premiärministrar Yitzhak Shamir tillhörde Stern medan Menahem Begin tillhörde den konkurrerade terrororganisationen Irgun.

 2. Oerhört intressant att läsa. När palestinier och andra personer på ”rätt” sida världsordningen sympatiserar med nazister och antisemiter så som Hitler tas dessa genast i försvar där deras beteende ursäktas av deras situation under brittisk ockupation och förtryck. Nu var det emellertid inte enbart palestinierna som var förtryckta och ockuperade under 1930- och 40-talet utan det gällde även bland annat balter, ukrainare och till viss del finländare. Men när dessa ockuperade och förtryckta folk också valde att stödja Hitler finns det knappast någon som ursäktar deras ställningstaganden, även om deras situation var näst intill identisk med palestiniernas. Vore kul att få en dålig bortförklaring till denna uppenbara dubbelmoral.

  • Instämmer med att Finland verkligen inte hade något uppenbart alternativ. Men balterna var väl inte tvungna att delta så entusiastiskt i mördandet?
   Om Juri Linna är representativ så betyder det att det verkligen fanns en uppfattning om judarna som upphov till allt ont.
   Sovjetunionen som du Christian liksom Linna hatar intensivt hade nog heller inte några enkla val även om ni är blinda för det eftersom anglosaxarna har editerat bort sin egen roll och du inte känner till det. Sovjet var hotat till sin existens. I det läget vidtar man militärt adekvata åtgärder och skaffar en buffert om man kan. De förlorade trots det mest folk av alla.

 3. Ett rätt kuriöst vittnesbörd rörande 9/11 kom från en person X som uppgav sig heta Michael Hariri och vara son till nämnde Stormufti av Jerusalem. Den personen hade förhandskännedom om attacken och tom kom med en TV till Dmitri Khalezov som berättat detta, för att försäkra sig om att han såg wtc kollapsen dagen därpå. X var mossadagent och bekräftade att han låg bakom det uppmärksammade mordet 1973 i Lillehammer.
  Han förekom också enligt Khalezov som falskt vittne i en rättegång där han utgav sig för att vara en islamistisk terrorist och ’erkände’ delaktighet i 9/11. Efter detta släpptes han fri trots erkännandet.

 4. En bra artikel.

  Det är en sak att drabbas av krigsförbrytare och galningar och en annan sak att drabbas av västvärldens demokratier och FN. I det första fallet kan offren åtminstone hoppas på en framtida upprättelse.

  Det är kanske dags att vi börjar ifrågasätta vår egen roll i den utdragna tortyren av det palestinsk folket. Så länge vi envisas med att ersätta folkrättens skrivningar med ihoplånade sagor, skrönor och myter från förkristen tid lär problemen bestå. Apropå det skulle våra abrahamitiska religiösa urkunder må bra av en komplettering med källhänvisningar till sagor, skrönor och myter från äldre kulturer och religioner. Det mesta av forskningen inom området är väl redan gjord? Det borde desarmera den bokstavstro som är lika skenheligt skadlig idag som den var på Jesus tid.
  Enklaste lösningen på konflikten vore att européer och amerikaner fick hjälp att återvända till de länder de kommer ifrån. Palestinierna skulle därmed återfå sitt hemland. Man kan ju undra hur det förslaget skulle tas emot av alla rättänkande människor?
  Tänk att man efter 2000 år kan hävda hemortsrätt till en plats där någon annan bor. När man passerat den gränsen återstår endast barbariet och det är det vi ser i världen idag.

 5. Gudmundson är betald tyckare som är anställd och självcensurerad propagandist på bombhögerns SvD och för ner ”debatten” konstant till bottennivåer. Antisemitismen är som Chomsky påpekat grovt exploaterad på propagandistiska grunder, och har använts för att neutralisera kritik mot den politiska zionismen. Är man utomstående icke judisk och uttalar kritik så heter den systematiska smutskastningen att man har antisemitiska motiv eller är antisemitisk. Om man är själv är jude så är man ”självhatande” neurotisk självhatande. Något som Finkelstein t.ex har angripits för på största ”allvar” från dessa grupper.

  https://www.youtube.com/watch?v=d-75H0BlEuY#t=73

  Detta begrepp som Theodor Lessing lanserade sammanblandade anti-zionism med anti-semitism. Resonemanget finner sin plats i 30-talets rasbiologiska och autentiskt antisemitiska Europa. Återfödelsen av detta begrepp [till dess nuvarande propagandafunktion] relanserades av Abba-ebban – själv skolad i brittiska underrättelsetjänsten – och en mycket påläst man. Amerikanerna har anammat denna neutraliseringsteknik (som vilket dagisbarn som helst känner igen) och lokaliserat den som ”antiamerikansk” men används med samma motiv, att anklaga någon att ”smäda moderlandet” skjuter effektivt ner all ansats till kritik och går (med passiv aggressivitet) från sak till person.

 6. Kartorna är falska. Det har aldrig funnits någon statsbildning som är Palestinian land, att ställas mot Israel. Västbanken var inte ”Palestinian land” mellan 1949 och 1967. Området annekterades av Jordanien, som förlorade området i kriget 1967. Därefter har Jordanien släppt sitt anspråk på området. Vill minnas att det var någon gång på åttiotalet, men där kan jag naturligtvis ha fel.

  Jordanien är dessutom intressant. Det var den palestinska delen av palestinamandatet efter det att balfourdeklarationen implementerats. Palestina skulle bli den judiska. Fast den kartan finns inte med, av någon slump.

  • Denna fråga behandlades kort i gästblogginlägget av Ulf Karlström 22/11 förra året. (http://jinge.se/mediekritik/sa-varfor-skall-en-radikal-svensk-vanster-fordoma-anfallet-i-synagogan-i-jerusalem.htm)

   Vem som helst kan övertyga sig om denna utveckling genom att kasta en snabbt blick på en serie kartbilder från 1947 och fram till idag. S k A-områden, där palestinierna får bestämma utgör endast 394 km2 eller 1,5 % av det historiska Palestinas yta på 26 000 km2. Räknar man ihop A- och B-områden, vilket är mycket tveksamt då israels militär ytterst bestämmer allt där, uppgår Rump-Palestina till 7,6 % av det historiska Palestinas yta. Markstöld? Det är ett förskönande ord i detta sammanhang.
   För den som vill sätta sig in i Israels militär-politiska elit är Patrick Tylers bok ”Fortress Israel. Inside story how the military elite run the country.” NY, 2012, och senare utgåvor, en oumbärlig läsning.

    • Nej, de speglar tämligen Israels expansion genom att lägga beslag på palestinsk mark, något som fortsätter sedan flera år, med stöd av USA och utan sanktioner.

 7. Tyvärr Gösta! Netanyahu utnyttjar händelserna i Paris maximalt. Upp till 10 000 franska judar har lämnat Frankrike pga den tilltagande antisemitismen. Många unga muslimer i Europa är indirekt sionismens bästa rekryterare bland judar i Europa. Igår visade Rapport inslag om den skärpta bevakningen av judiska institutioner i Sverige och Uppdrag Granskning ska nästa vecka spegla antisemitismen i Malmö. Medialt väger ett glåpord mot en kippabärare tyngre än 100 mot en hijabärare. Vi måste ha en bred rågång mellan antisemitism och antisionism för att Israelvännerna, typ PG och Jan Björklund, nagelfar allt med lupp och går det att misstolka så hängs man ut som antisemit. Det florerar nu av konspirationsteorier kring dåden I Paris. Faran är att de ihärdiga konspirationsteoretikerna ger Israelvänner möjlighet att kleta det på antisionister. Bland annat ger en faktisk händelse, Mossadbomben i Bagdad 1951*, underlag för konspirationer kring terrordådet i Paris. De som i frustration över Israels brott slår till mot judar eller synagogor utanför Israel agerar kontraproduktivt – de stärker staten Israel, den proisraeliska opinionen och ökar förtrycket av palestinierna.

  *Israel’s Secret Wars: A History of Israel’s Intelligence Services

  • Nej man bör tvärtom öka trycket med konspirationsteorierna för det är obefintlig risk att man har fel. Israelerna och Us/Uk har utfört så många falsk flagg att de är helt orädda för att det skall avslöjas i den meningen att deras medier skulle svika dem. Därför fumlar de rätt mycket. Man får inte vara så ängslig att man böjer sig för detta längre. Israel hotar allas fred och frihet genom sin inblandning i konspirationer överallt. Israel kan bli allas undergång. De kristna sionisterna har sen 1800-talet en variant som går ut på att Israel skall utkämpa ett apokalyptiskt krig (där hur stor del av mänskligheten går under?) varefter judarna avsäger sig sin tro och blir kristna.
   Risken för ett sånt krig ökar om vi låter konspirationerna lyckas. Netanyahu och Israels nuvarande typ av etablissemang behöver bytas ut och sanktioner bör vara självklara.
   Omvärlden har med det att göra eftersom omvärlden röstat fram staten Israel.
   Även 1992 och 1994 begick Israels agenter falsk flagg attacker mot judiska mål i Buenos Aires och skyllde på Iran Hizbolah och Syrien, detta för att tvinga bort kärnkraftssamarbetet mellan dem och Argentina vilket lyckades. 2006 försökte de neokonservativa erhålla förevändning för att bomba Iran och använde åtta zionistiska organisationer för att övertala Argentinas judiske president och ministrar att peka ut Iran och Syrien för attacken 1994.
   Nyligen berättade dåvarande Israeliske ambassadören att Israel dödat alla gärningsmännen vilket Israel genast officiellt förnekade. Inga som helst bevis har Israel lagt fram.
   Goda Israeler har fn svårt att komma till makten och behöver en beslutsam omvärld som inte längre har någon som helst tolerans för antisemitismargumentet. Israel är som en ouppfostrad ligist som fått hållas för länge och blir bara farligare ju längre han tolereras.
   Det kan verkligen leda till ett ohyggligt storkrig om vi inte byter förhållningssätt.

 8. Nej, bevare oss för konspirationsteoretiker. De är en sektliknande samling. Att se alternativt frimurare, judar, anglosaxare, tyskar osv bakom allt innebär att vi lämnar en intellektuell politisk analys av vår omvärld till förmån för en mall där det som inte passar in i mallen retuscheras bort. Vi överlämnar oss till sekten istället för att tänka fritt.

  • Erik
   Du är frustrerad och vill slippa komplexitet. Massor av konspirationsteorier är mycket mer logiskt sammanhängde och bättre i överensstämmelse med fakta än de offentliga bortförklaringarna. Vi lever i Orwells 1984 ifråga om medias och myndigheters verklighetsbeskrivning.
   Frimurares betydande inflytande är bortom allt tvivel om man bryr sig om fakta.
   Anglosaxarnas enorma konspirerande har beskrivits ingående av människor som hade full insyn. Innan du känner till Carroll Quigleys redogörelser kan du inte anse dig ha förutsättningar att begripa något. Men Docherty & Macgregors Hidden History som blottlägger britternas total skuld till WWI ger dig samtidigt en genväg till Quigley.
   I stället för frustrerade utbrott som bara beror på din okunnighet, läs den nämnda boken så får du äntligen klart för dig hur du blivit ljugen för tidigare. Mer avslöjanden om britternas bedräglighet på firstworldwarhiddenhistory.wordpress.com
   Judarna behöver mycket mer kritik än de får men det skall inte vara smutsig tröttsam mobbande kritik utan välartikulerat hård och bestämd utan tolerans mot anklagelser om antisemitism. Om man hör Avigdor Libermans extremt arroganta uppträdande förstår man att Israelerna och deras mäktiga supporters inte kan hantera den enorma makt de har både ekonomiskt medialt och politiskt. De har en enormt egocentrisk inställning och den senaste falsk flagg attacken i Paris var droppen för mig.
   Att inte låtsas om Israels underrättelsetjänsters likaledes enorma konspirerande som motiverade Golda Meir att säga ” det finns inga muslimska terrorister” är att driva världen mot avgrunden.
   Det enda jag håller med dig om är att det finns en tröttsamt överdriven tendens att skylla på tyskarna. Vänstern tar fasta på varje fragment som tycks peka på tysk ondska, men sväljer det mesta av den anglosaxiska propagandan.
   Vänstern saknar detektivinstinkter vilket också gör att man flyr konspirationsteorier. Vänstern vill ha/bli entusiasmerad av en bra story av typen renhjärtad kamp mot förtryckaren.
   Möjligen finns exempel på det i latinamerika men för det mesta inte.
   Frimurare och konspirerande etniska maktkarteller utnyttjar denna naiva längtan efter enkelhet och det är så propagandan röner sin framgång.
   Såg just en lögnaktig dokumentär om luftskeppet Hindenburg. De påstod att vädret orsakade katastrofen. I verkligheten var det ett attentat riktat mot nazityskland.
   Skeppet hade fullt tillräckliga säkerhetslösningar men mot bombattentat hjälper inte det.
   Det pågick med hjälp av Hindenburg ett försök att knyta anglosaxarna och Tyskland närmare varandra. En resa med överklassen från Usa till England var tänkt att bli fortsättningen. Så mycket starka motiv fanns för ett sabotage från dem som fruktade och hatade nazityskland.