Haiti 1 1/2 dygn senare

Nu har katastrofen i Haiti gått in på sitt andra dygn. Olika länder förbereder sig tillsammans med FN för att samordna sina hjälpinsatser, organisa-
tioner som Läkare Utan Gränser har börjat samla in pengar, säkerligen gäller det även många andra institutioner. Den kampanj jag länkar till här är ett samarbete som organisationen har med Aftonbladet.

SR/Ekot: ”USA:s utrikes-
minister Hillary Clinton jämför jordbävningskatastrofen i Haiti med omfattningen av 2004 års tsunamikatastrof i Asien, då över 200 000 män-
niskor omkom. Clinton säger också att dödstalen från Haiti kommer att bli bland de högsta för en enskild händelse på senare år.”

Sent igår eftermiddag talade man om att kanske hundratusen människor kan ha omkommit, nu tycks USA:s utrikesminister befara att det kan vara ännu fler. Gör vi ett enkelt tankeexperiment och försöker uppskatta vad det skulle innebära ifall varje svensk skänkte en hundralapp så inser var och en att summan snabbt skulle bli – betydande.

  4 comments for “Haiti 1 1/2 dygn senare

 1. Magnus
  14 januari, 2010 at 09:06

  Jag har just skänkt en tvåhundring, måste avvakta lön innan jag kan pytsa in mer.

 2. stigman
  14 januari, 2010 at 09:23

  finns det något annat sätt att lösa problem än med penningöverföring? som Erikshjälpen, Ship to Gaza….
  dom drabbade behöver väl läkare, röjare, rörmokare ….och mat, vatten och bostäder…och kärlek osv
  kung Midas fick ju inte någon glädje av att allt han rörde vid förvandlades till guld

 3. Gösta Berling
  14 januari, 2010 at 10:14

  Behövs väl både pengar och annat. Men vi vanliga människor skulle nog mest vara i vägen om vi åkte dit utan att vara kallade. Jag har uppmanat min ”förening” och byalaget här att försöka samla alla för någon typ av lokal manifestation som förhoppningsvis både kan ge nödvändiga pengar men också sprida information och väcka opinion.

 4. stigman
  14 januari, 2010 at 21:04

  Befarar att chockdoktrinen ( Naomi Klein ) kommer att tillämpas även på Haiti med massiva privatiseringar och stora ägandeförskjutningar? Marknadskrafterna spelade ju fritt efter Tsunamin och orkanen Katrina tex. Och var det inte naturkatastrofer åstadkoms förändringen med massiv invasion som i Irak.

  Samtidigt hoppfullt är medmänniskornas vilja att bistå de drabbade…

Comments are closed.