Guillou om Israellobbyns angrepp mot Ohly


Det är antagligen få som undgått det faktum att Israellobbyn, främst företrädd av Magnus Sandelin och Svenska Kommittén mot Anti-
semitism – SKMA, har lyckats engagera diverse högerdebattörer på ledar- och kultursidor för att diskutera ”antisemitism” i stället för att tala om Israels ständigt återkommande brott mot palestiniernas mänskliga rättigheter. Det är precis som vanligt när det gäller Israel. Sakfrågan försöker man dölja genom att uppmana sina advokater att anta skepnad till högljudd trumslagarkår.

Jan Guillou/AB: ”Häromdagen steg Vänsterpartiets ledare Lars Ohly fram på en helsida i Expressen och förnedrade sig till att försäkra att han inte är antisemit. Det kan ses som slutpunkten i den svenska debatt som inte blev av om den långa serien krigsförbrytelser som Israel begick under tre veckors krig mot Gaza…

…Den liberala debatten inriktade sig i stället på det påhittade problemet med vänsterns antisemitism. Israels krig tycktes på nytt ha intensifierat detta fenomen. Debatten pågick i några veckor liberaler emellan och självklart kom även Lars Ohly att anklagas för antisemitism. Så här har det sett ut decennium efter decennium. Senast jag befann mig i debatt om själva sakfrågorna med någon Israelvän var 1972. Sen dess har Israels försvarare inte velat diskutera någonting annat än antisemitism.”

SKMA skulle givetvis upptäcka antisemitism bland pingvinerna i Antarktis, om de satte igång att undersöka saken, för att citera vad samma kolumnist skrev i Aftonbladet för några år sedan. Att jag själv hade det tveksamma nöjet att halka in i diskus-
sionen berodde på ett antal kommentarer och även några egna tveksamma formuleringar, för det är så det är, man letar efter angreppspunkter i stället för att ge sig in och försöka försvara Israel, för det sista är nämligen omöjligt. Och telesättet – angrepp är det bästa försvar har man anammat sedan årtionden tillbaka.

Jan Guillou/AB: ”Och därmed slutade debatten om Israels krigsförbrytelser under tre veckors övervåld mot civilbefolkningen i Gaza med frågan om i vilken utsträckning Lars Ohly är antisemit och om han förstår det själv. Borta är frågan om att använda vit fosfor mot tätt sammanpackad civilbefolkning, borta är frågan om att systematiskt bomba sjukhus och skolor, att skjuta ambulansförare och FN-personal, att grundligt utplåna Gazas ekonomiska infrastruktur och civila

administration, borta är frågan om Israels metod att ständigt använda terror för att omöjliggöra alla fredsinitiativ. Mönstret har varit detsamma under flera decenniers svensk debatt om Palestina- Israelfrågan. Israels försvarsadvokater är inte bara gränslöst cyniska. De är rätt smarta också. Eftersom det i sak är omöjligt att försvara mord på 400 barn.”

Personligen kan jag tycka att det är synd att människor viker ner sig i debatten, i stället för att de står upp för sina åsikter så får drevet till konsekvens att de duckar. Det är möjligt att det sker därför att man inte vill att frågan ska förlängas, men min uppfattning är nog tvärtom att den förstärks. Väljer man att undvika konflikt i en fråga, ja då gör man säkerligen likadant när det gäller andra frågor.

Jan Guillou i Aftonbladet

Andra om: , , , , , , , , , , , , , , , it AB1 SDS1 DN12345 HD1 Dagen SvD1234567 Dbl NTV2

Länkar: hannes lasse Gaza Peace Kjell Pamflett Svensson Ejnermark Erik S Rödaberget RödaMalmö FFF Bulten Anna Knut Björnbrum Motvallsbloggen


24 svar till “Guillou om Israellobbyns angrepp mot Ohly”

 1. Varför skulle Ohly vara antisemit, det verkar ju tagit helt ur tomma intet? Endast en idiot kan komma på något så barnsligt dumt! … :-D

 2. Du hängde inte riktigt med i mina ordlekar Jinge och redigerade bort poängen, fast Jan Guillou själv skulle nog skratta:

  Som kolumnist i Aftonbladet är du med och käftar överallt. Backar du inte för nånting?
  – Egentligen inte. Men vissa saker är det för mycket krångel med. Som avvikande sex. Jag kallade Rikard Wolff för pederast när det ska heta bög. Jonas Gardell trodde att pederast och pedofil var samma sak, varpå det blev ett jävla liv. Genast hette det att jag var homofob. Minsta släng från mig i såna här frågor och det blir veckor av kackel. Det orkar jag inte med. Ordet pederast har vållat mig mer besvär än hela Mellanösternfrågan.

  http://wwwc.aftonbladet.se/nyheter/9907/19/guillou.html

 3. Det går att fortsätta i samma spår med mera nonsens retorik:

  Eftersom SKMA m fl anser att just Ohlys nekande är bevis för att han är antisemit – han bara inte vet om det stackarn – då kan man ju undra vad det betyder om SKMA skulle neka att den är en förening för pederaster. Är det då sant, eller det dom som bara inte om det?

 4. Blir inte dessa försvarsadvokater till israelerna inte trötta någongång?!

  Ju mer tiden går desto mer sanning kommer fram!
  De kan inte dölja sina krigsförbrytelser och annat skit de håller på med längre.
  De kan kalla den och den personen för antisemit men det bara bevisar hur löjliga dem är.
  Sedan de som faller för deras lögner och propaganda, verkar ju inte ha något klart i huvudet isåfall, eller är de även några försvarsadvokater.

  Idag bör man veta vad som verkligen sker i Palestina. En förintelse och inget annat.

 5. Micke R, tror du att Hermansson eller Werner hade gått i sådan fälla?

 6. Ohly borde tänka efter bättre, det här är hans andra missgrepp som partiledare. Det första var att kalla sig kommunist – till högerpartiernas stora belåtenhet – och nu, gå in i sionisternas fälla…
  Lite mediaträning borde vara för handen.

 7. Mord på 400 barn kopplades till antisemitism, och pennans mästare säger så här:

  ”Hur skulle man då kunna beskriva 400 barns död på ett för Expressen godkänt sätt? Eftersom det i sak är omöjligt att försvara mord på 400 barn.
  Har Israel ”eliminerat” barnen?”

  ISRAEL HAR MÖRDAT ÖVER 400 BARN MED VITFOSFOR!
  Punkt slut! Nu har SKMA svart på vitt!

 8. Jan Guillou: ”Senast jag befann mig i debatt om själva sakfrågorna med någon Israelvän var 1972. Sen dess har Israels försvarare inte velat diskutera någonting annat än antisemitism.”

  …Sen jag föddes, alltså!

 9. Alla är ”antisemiter” som inte anser att det är självförsvar att mörda 1300 civila med förbjudna vapen.

  Det skall vi vara stolta över.

  MVH

  Lasse W

 10. Israel er kun en tabt krig fra total udslettelse. Dette kan vel forklare en del af Israel måde at handle på.

 11. Ja det finns visst fog för att undra vad som driver Magnus Sandelin. Som jag förstått saken så är han kompis med de flesta inom lobbyn, dessutom är han väl ”liberal” har jag hört. Det spelar ingen betydelse trots allt, han är en person som försöker göra sig ett namn. Och vem har hört honom tala om den rasism som israellobbyn ägnar sig åt i sverige? Ingen. Varför? Han har aldrig kritiserat dom! Thats why!

 12. Jag tycker också att Ohlys fösvarsställning i Expressen blev fel. Bulten i Bos serie om SKMA-godkänd Israelkritik (se hans blogg) är ett bättre sätt att möta sionisternas anklagelser om antisemitism. Det visar hur absurda anklagelserna är istället för att legitimera dem.

 13. Anders E,

  Du har rätt i att Israellobbyn i är rasistisk – och inte bara för att de försvarar en apartheidstat. Själv prenumererar jag på Svensk-Israelinformations nyhetsbrev. Där ylas det om antisemitism när Israel kritiseras samtidigt som islamofobiska artiklar hyllas.

  Den senaste artikeln är skriven av en judisk PR-konsult som menar att det är ”snart omöjligt att vara jude i Malmö” eftersom Ilmar Reepalu kritiserat Israel och bara besökt den lokala synagogan två gånger på 10 år. Samtidigt hävdar artikelförfattaren konspiratoriskt att:

  ”Det handlar inte om utrikespolitik – utan snarare om Malmö-realiteter: de muslimska rösterna.”

  Därefter börjar han räkna antalet judar och muslimer i Malmö stad. Han tycker det är ett problem att det bara finns ”1500” judar och ”mångdubbelt fler” med ”arabisk, muslimsk bakgrund”.

 14. Eftersom mitt svar till Sandelins angrepp på min person i Expressen blev refuserat, svarade jag honom på min egen och på hans blogg. Där fick han tre (3) chanser att dels ge exempel på att jag någonstans har skuldbelagt judar som kategori, dvs som grupp, dels ge exempel på något faktafel i någon av de 20-tal artiklar jag sktivit om Israel/Palestina.

  En inte helt omöjlig uppgift, eftersom det ju faktiskt är möjligt att jag någon gång begått dessa ”dödssynder”, vilket jag i så fall erbjöd mig att rätta till.

  Men Sandelin försökte inte ens, Han skiljer sig från andra israelkramare som ju i alla fall ibland försöker ljudga om fakta. Sandelin hör till kategorin tungomålstalande sionister, dvs de som är så uppfyllda av sin egen trosvisshet att de saknar förmåga att föra en sakdebatt, som Livets Ord ungefär. De flesta judiska sionister är betydligt smartare än så och låter därför sandelinare göra skitjobbet.

  Opps, där myntades ett nytt begrepp: att göra en sandelinare :)
  Han blir säkert snart huvudsekreterare i någon stalig utredning om ”Israelkritik – den nya antisemitismen ”, eller dylikt. Vem skulle passa som ordförande i en sån utredning?

  MVH

  Lasse W

 15. Man hade ju kunnat önska att Lars Ohly hade tagit ställning först, innan näbben fick gå. Att läsa på skadar aldrig.

 16. Sånt som händer i ett samhälle där man blir utstött som en spetälsk om man har fel åsikter (läs rasist, nazist), då kan motståndaren i debatten hävda att man tillhör denna utstötta grupp och då måste man göra avbön och släppa debatten. Hade vi bara varit mer toleranta mot att folk har olika åsikter hade alla sidor kunna föra fram sina åsikter i debatter utan att få en tegelsten i huvudet och man hade kunnat kritisera Israel utan att bli anklagad för att vara antisemit.

 17. Israel er kun en tabt krig fra total udslettelse …

  Jo Flemming, men det var Tyskland jo også i sin tid – og det tab er der da ingen der græder snot over, vel? Ikke engang tyskerne selv.

 18. Kan någon förklara för mig hur det kommer sig att Ohly nu gått i sionisternas fälla, som Sara så riktigt konstaterar.

  Är det okunnighet eller rädsla?

  MVH

  Lasse W

 19. Ytterliggare en i raden av utsökta artiklar från vårt lands främste journalist och samhällskritker Jan Guillou. Tycker det största felet av Lars Ohly är att han använder högerpressen överhuvudtaget. Allt han säger vänds ju endå ut och in enda tills man hittar något felaktigt med det han säger.

  Jag har själv läst Ohlys inlägg i debatten och tycker han har helt rätt i sin kritik av Israel. Han är dessutom nogrann med att ta tydligt avstånd från det våld mot Israeliska civila som förekommer från den palestinska sidan. Detta är dock naturligtvis inte tillräckligt för häxjägarna i SKMA. De kommer inte ge sig förrän all form av kritik mot det ”heliga landet” blivit förbjuden i svensk lag.

  Israel är världens mest militiariserade land. Utan konflikter med sin omgivning (Hamas, Syrien & Iran) skulle Israel tvingas ta ansvar för den ohållbara situation de skapat för det palestinska folket genom sin hunger efter utökat levnadsrum. Det är detta enkla faktum som gör att Israellobbyn konsekvent motarbetar allt arbete för en fredlig lösning i frågan om ett FRITT Palestina.

 20. ”Att försöka försvara Israel i ditt kommentarsfält är per definition omöjligt ……”

  Det är faktiskt helt omöjligt att försvara det Israel gjorde!!!
  Bara ett odjur kan rättfärdiga det Israel gjorde, de har absolut inget att skylla på!!
  400 döda barn, är 400 döda barn hur du än vänder på det!! Israel occuperar ett försvarlöst folk, och absolut ingen kan påstå motsatsen!
  Det gamla skitsnacket om att de jagar ”terrorister” går ingen på längre!
  Israel bedriver etniskt rensning på palestinier.
  …..”Det beror dock inte på att vi sionister saknar argument utan därför att du inte släpper igenom några kommentarer som ifrågasätter det du skriver.”
  Ska vi tycka synd om er(sionister) nu?? URK!!

 21. Lasse W #23. Du tror inte att det beror på att han inte spelar i samma division som hans föregångare?

 22. Jubelperser!

  Jag lärde mig ett nytt ord idag som på ett utmärkt sätt beskriver vad SKMA håller på med:

  Jubelperser (cheering Persians) is a well-known expression in Germany. It originated during the shah’s visit in West Berlin in 1967, when a group of Iranians were hired to cheer in the crowd. The Jubelperser escalated the situation by clubbing protesters under the eyes of the police. The same evening, the police killed a student, which led to massive student protests in West Berlin and West Germany. Today Jubelperser describes people who indiscriminatingly copy phrases and statements from other important persons, especially governments.


  http://www.jpost.com/servlet/Satellite?cid=1236103157754&pagename=JPost%2FJPArticle%2FShowFull