Guillou om en tigande vänster

Idag skriver Jan Guillou i Aftonbladet att vänsterns tystnad om grupper som AFA gynnar de högerextrema krafterna i samhället, och han har givetvis rätt.


Fast han generaliserar,
det är inte hela vänstern som accepterar att AFA och liknande grupper ska få göra gemensam sak med vänstern. När det gäller demonstrationen mot Israels besök i Sverige i samband med Davis Cup så var det ett flertal vänsterdebattörer som hävdade åsikten att man skulle vägra samarbete med dessa maskerade huliganer. Men det var ingen som lyssnade på det örat så medierapporteringen från demonstrationen handlade om AFA enbart, precis som vanligt.

Likadant är det varje år när det gäller nazisternas Salemmarsch. Alla vet att uppmärksamheten riktas mot AFA, diverse syndikalister och anarkister. Det faktum att ett tusental nazister manifesterar sitt hat mot invandrare kommer helt i skymundan. Tidningar, radio och TV är inte dummare än att de befinner sig på den mest spännande platsen vilket med automatik blir de protester som ett antal maskerade ungdomar står för. Salemmarschen är mer känd för vad AFA ställer till med än för nazisternas rashatsmarsch, tyvärr.

Guillou/AB: ”Detta antagande, att de små svartklädda förbrytarligorna är renhjärtade men något missledda, är förklaringen till vänsterns ovilja att fördöma dem. Och där plockar de borgerliga ledarsidorna hem en klockren poäng. När exempelvis Lars Ohly går i samma demonstration som en formation svartklädda och maskerade ”autonoma” (vilket inträffade i Malmö senast) så blir han inte särskilt trovärdig när han efteråt uttrycker sin förvåning över att förbrytarligorna tog till våld. Eftersom det var enbart därför de infunnit sig.”

guillou
Min uppfattning är att det är ett misstag av varje vänsterpartist att delta i en demonstration där maskerade människor tillåts delta. Det finns givetvis en orsak till maskeringen, men det verkar som oviljan att stöta sig med dessa människor är större än olägenheten att bli sammanblandad med dem.

En annan sak som man oftast bortser ifrån är att inget vet varifrån dessa ”demonstranter” kommer. Nere i Europa har det avslöjats ett flertal gånger att bland dem finns infiltratörer och provokatörer från polisen och olika säkerhetstjänster. Vi är nog godtrogna i överkant om vi inbillar oss att svenska myndigheter är mer moraliska än sina europeiska kollegor. I den sortens upplopp grips ofta 15-20 personer men det normala är att endast en eller ett par stycken åtalas. Vilka var de andra som greps, vet vi verkligen att det var riktiga demonstranter?

Guillou har förmodligen rätt i att man betraktar dessa maskerade som ”renhjärtade och något missledda”, men jag anser att vänstern måste hålla rent i olika manifestationer. För vad är det som gör att allt färre demonstrerar? Jo det finns säkert flera orsaker till det, men klart är att bara ett fåtal står ut med att kammas med samma kam som AFA.

i Andra om: , , , , , , , , , , , t

[tags]Guillou, AFA, Vänstern, Anarkister, Syndikalister, Demonstranter, Huliganer, Nazister, Infiltratörer, Poliser, Politik[/tags]

  34 comments for “Guillou om en tigande vänster

 1. 19 juli, 2009 at 13:50

  Hur hanterar man då mötet vid la Mano i Stockholm varje första maj? Det är ju en slags ”eukemenisk” samling där alla från de gråaste sossepampar till rödglödgade kommunister och svarta anarkister ställer upp. Däribland finns en del element som antagligen kan vara från AFA eller Revolutionära Fronten och som uppträder i chic svart mask. Köra bort dem eller vägra delta? Jag vet inte om det finns några siffor, men skulle den här gruppen (ett fåtal maskerade samt en massa omaskerade anhängare) försvinna från la Mano skulle nog deltagandet halveras (minst).

 2. 19 juli, 2009 at 15:48

  I praktiskt handlign rä det svårt att få bort amskering. Det hart gått i Göteborg. Därför att här diskuterar resten av vänstern med AFA, RF och SUF. Då kan man få dem att inse att maskering är kontraproduktiv. Men dessa organisatoner omfattar inte mer än cirka 50 personer i Sverige, max 100. Flertalet som bär maskering i demonstrationer i Stockholm och Malmö (i Göteborg finns det inte som sagt) är följaktligen inte från dessa organisationer. Att utesluta dem löser följaktligen inga problem. Om jag nu kunde räkna ut ett sätt att göra det på.

  Låt oss ta Stoppa Matchen i Malmö. Där fanns cirka 200 – 300 maskerade, kanske så mycket som 500. Antalet personer som sen försökte slåss med polisen (Polsien slog ju inte tillbaks, så det blev inte mycket till bråk) var cirka 50. Ungefär hälften av dem maskerade och den andra hälften inte maskerade.

  Maskeringen har inget med problemet att göra. Att föbjuda maskerade att gå med fändrar ingenting. arbetet måste vara långsiktigt, Man måste prata med alla berörda och övertyga dem om hur det ska ageras. Då når man framgång. Som i Göteborg.

  Dialog med polisen såväl som med AFA, RF och andra organsiationer är vägen att gå.

  Frö vörigt vet inte Jan Guillou speciellt mycket om vänster, så man kan inte riktigt ta honom på allvar när han uttalar sig i frågan. AFA:s och RF:s attityder och individualistiska agerande är ett problem, men det finns inga enkla lösningar. Inte utestängning. Inte maskering. Det fungerar helt enkelt inte.

  Polisprovokatörer med masker finns på bilder från Göteborg 2001. På Järntorget under lördagskvällen. Enda bekräftade förekomsten i Sverige. Förutom de danska poliserna jag själv hittade på Reclaimen i samband med ESF i Malmö.

 3. 19 juli, 2009 at 15:50

  Och rapporteringen från Stoppa Matchen handlade faktiskt inte speciellt mycket om AFA alls. Däremot en del om våld och en del om påhittad antisemitism.

  • 19 juli, 2009 at 16:53

   Bilderna både på TV och i tidningarna visade nästan uteslutande bilder på maskerade ungdomar som kastade färg på polisbilar, och även försökte förstöra dessa.

 4. Gösta Berling
  19 juli, 2009 at 17:02

  Haha, tiderna förändras! För den något äldre generationen är Jan Guillou själva urtypen för en radikal vänsterextremist men nu får man läsa att han inte vet speciellt mycket om vänster!

 5. Pingback: Lasse
 6. Martin
  19 juli, 2009 at 18:08

  Gösta,
  javisst, det var längesedan han var nån vänsterextremist. Hans vänsterteorier måste nog akta sig för att formuleras på ett sätt där de kan användas för att kritisera Guillou själv, han vill ju inte vara nån hycklare. Så som profitör på andras arbete, som utövare av överklassexcesser, som populariserare av dessa excesser, så blir av naturliga skäl hans vänstersyn en smula begränsad.

  Varför det inte finns folk på vänsterdemonstrationer:
  Vänsterdemonstrationerna har spätts ut av det som tagits upp tidigare, identitetspolitiken. Det demonstreras för det ena och det andra särintresset, är det inte palestinier så är det homosexuella eller nån annan minoritet. Men vänstern är egenintresset, det är arbetaren som kämpar för sitt eget väl, det är det som fattas, det är därför ingen går på vänsterdemonstrationer!

  Missta mig inte, inget ont om homosexuella och palestinier, jag är solidarisk med era saker. Men när dessa skymmer sikten för de frågor som är viktiga för mig, som svensk arbetare, då är ni i vägen! När särintressenas frågor tar lika mycket plats som arbetarens frågor, då är det inte en vänster för mig, då är det en vänster där mina frågor har nedprioriterats. Jag är vänster och har inget emot att dela med mig av de frukter som vi vinner, men först sedan vår kamp burit någon frukt.

  Tittar man på den svenska vänstern av idag så upplever man att man måste befria homosexuella, invandrare, kvinnor, obskyra religioner, djur, miljö, samer och allt annat innan arbetarklassen kan njuta några frukter av sin kamp. Ni får ursäkta mig, men jag är vänster för att jag inte gillar att ge bort större delen av det jag producerar till en fet kapitalist som inte gör ett skit.

 7. Torsten
  19 juli, 2009 at 19:00

  OK. Man kanske inte kan förbjuda dem att gå med. Men kan får väl ge dem ett rejält kok stryk istället…

  Skall man få bukt med polisprovokatörerna Anders_S skriver om måste maskerna av.

  För övrigt instämmer jag i Gösta Berlings flatgarv. Jag skulle tro att Guillous erfarenhet av ”vänstern” är någon tiopotens djupare än ex vis Anders_S´.

 8. 19 juli, 2009 at 19:45

  Martin: Lustigt nog så är det i princip enbart de sk. ”autonoma” som sätter arbetarklassen i första hand.

  Ang. Guillou-artikeln så var den tämligen ointressant, det där gnäller har varenda människa redan hört hundra gånger minst.

  Här i Stockholm så har vi knappt haft maskerade personer i demonstrationståg på många år. Ett undantag var Revolutionära Fronten på årets första maj som hade någon slags sjal för munnen, då de fått uppgifter om att nazister tänkt dokumentera dem. Min erfarenhet är att det är mycket vanligare med maskering på demonstrationer i nästan alla andra länder, och att det också var vanligare i Sverige bara för några år sedan. I dag är det väldigt sällsynt.

  Och det där med att maskerade demonstranter tar fokus från det som är viktigt stämmer tyvärr inte, jag har erfarit gång på gång på gång att lugna, städade demonstrationer inte får någon uppmärksamhet ö.h.t. Så om det inte är ”AFA” så är det faktiskt ingenting, vilket kanske är bättre men knappast bra.

 9. 19 juli, 2009 at 19:54

  Torsten: ”För övrigt instämmer jag i Gösta Berlings flatgarv. Jag skulle tro att Guillous erfarenhet av ”vänstern” är någon tiopotens djupare än ex vis Anders_S´.”

  Jan Guillou har väl inte haft någon erfarenhet av vänstern på 30-40 år, men under hela den perioden har Anders_S så vitt jag vet varit politiskt aktiv. Jag tippar lugnt på att Anders_S har många gånger bättre koll på i synnerhet den utomparlamentariska vänstern än vad Jan Guillou har.

  Jan Guillou tycks ha fått sin information om AFA från Sverigedemokraterna med tanke på att han skriver massa rena påhitt om att AFA skulle syssla med att bränna upp mjölkbilar, förbereda bombattacker mot McDonald’s och släppa ut minkar… Dessutom återberättar han den typiska SD-lögnen om att etablissemanget i hemlighet skulle hålla på AFA, ja kanske t.o.m. finansiera dem, vilket är en rest från SD:s nazistiska period och teorierna om ZOG, den sionistiska ockupationsregeringen som med alla medel försöker slå ned nazisterna.

  För övrigt så finns det ingen som helst anledning att tro att SD skulle gynnas av att få stryk av AFA. Varför i hela fridens namn skulle de göra det för? Däremot så tror jag inte att de missgynnas nämnvärt heller, det är trots allt stor skillnad på SD och de nazistiska grupperna i hur de arbetar och vilken position de har i samhället. Någonting som också allt fler AFA-grupper tycks inse.

 10. Anders
  19 juli, 2009 at 20:08

  Vansinne brukar ju definieras att göra samma sak igen och igen och förvänta sig olika resultat. Från Göteborg 2001 till Stoppa matchen 2009 har tolerans för maskerade autonoma i demonstrationer bara lett till elände för vänstern, det är dags att dra konsekvenserna av de erfarenheterna.

 11. Torsten
  19 juli, 2009 at 22:47

  Skall vi diskutera AFA mfl eller skall vi diskutera vänstern?

  AFA:s stålskodda, maskerade överklassdrägg har ingenting med vänstern att göra. Behandla dem som de betalda provolatörer de är.

 12. Sara G
  20 juli, 2009 at 07:25

  Jag håller med Torsten, det är inte alltför många i den maskerade hopen som har något med vänstern att göra. Några har det, det vet jag med säkerhet.
  Men det är till stor del oartikulerade slynglar, ibland, här i Skåne, inresta från Danmark och Tyskland, som gillar våld och som många gånger bara är ute för att förstöra.
  Jag har inget belägg för att det ibland kan handla om nazister som omärkligt gått in i gruppen under falsk flagg.
  Men det skulle inte förvåna mig, eftersom effekten i de flesta fall talar till deras fördel…

 13. 20 juli, 2009 at 16:39

  Men för tusan skärp er, AFA hör till vänstern oavsett om ni vill det eller inte. De är varken några överklassungar eller nazistiska infiltratörer, de är snarare engagerade och ideologiskt skolade personer från helt vanliga arbetar- och medelklassförhållanden.

  Det är pinsamt hur alla hela tiden försöker skjuta ifrån sig sådant som de tycker är obekvämt. Vänstern gör det, högern gör det, alla gör det. ”De där” kan förstår aldrig vara arbetarklass/liberaler/intelligenta/o.s.v. för det passar inte in i min världsbild…

  Självklart ska man kunna diskutera, kritisera och t.o.m. rakt av förkasta idéer, företeelser och grupper inkl. AFA men man borde göra det seriöst och hederligt.

 14. Sara G
  20 juli, 2009 at 18:20

  Alex, det är inte alls specifikt AFA jag syftar på, utan skrev att det kan röra sig om inresta maskerade bråkstakar och förmodade nazistiska mullvadar som förstör för de som har ett allvarligt och djupt syfte med sitt deltagande i olika demonstrationer.
  Sedan vet jag med säkerhet att det finns journalister som skriver om sånt som aldrig inträffat – och att det har hänt att polisen medvetet förvarat fel gruppering…

 15. Torsten
  21 juli, 2009 at 00:12

  Nej Alex. Lika litet som vi betraktar nationalsocialismen som socialistisk bara för att den kallar sig så, behöver vi betrakta AFA som vänster. AFA tillhör vänsterns bittraste fiender och därmed högerns varmaste vänner.

  Den skada som detta patrask åsamkar vänstern kan borgarna inte köpa för pengar.
  Det vill säga: ingen annanstans än hos AFA!

 16. 21 juli, 2009 at 12:33

  Jodå, AFA är en del av den syndikalistiska vänstern. Det vet alla som har talat med folk inom grupperingen. Lika ointressant som alla slutna rörelser, lite som en del av tidigare bokstavsvänster. Vad massa tokstollar sitter hemma och tycker, men vägrar tala om, bryr sig ingen om. De har inget större inflytande på vänstern och gör liten skillnad överhuvudtaget.

  Anders_S har annars självklart fel här. Det vore inte svårt att kräva maskeringsförbud på demonstrationer och de som inte vill gå med i tåget får sen tjoa på eget håll utan att svärta ned resten. Vilket de tyvärr gör och sen kopplar medierna ihop dem med alla oskyldiga.

 17. Torsten
  21 juli, 2009 at 13:34

  Vilken gruppering är det man skall tala med Hampus?
  Om det är syndikalisterna du menar är det väl frågan om inte detta diskvalicerar även dessa från ”vänster”-begreppet. Folk som stödjer provokatörer är själva sådana.

  Om det är AFA du menar är det väl ingen som bryr sig om vad de tycker?

 18. 21 juli, 2009 at 14:05

  Torsten, de är inte ”provokatörer”. De tror på vad de själva gör. Liksom det tidigare fanns vänster som faktiskt trodde Stalin stod för något gott utan att vara ”provokatörer” utsända från någon borgerlighet.

  Bland syndikalisterna är stödet till AFA varierande, även om jag själv tycker det verkar ha minskat kraftigt. Vad jag menar är att AFA:s ståndpunkter överlag tycks ligga nära syndikalisternas, dock med stora delar våldsromantik som bonus.

 19. Cecilia
  22 juli, 2009 at 14:53

  Jag tycker det är så synd att den ”etablerade” vänstern inte inser potentialen och kraften i de autonoma rörelserna. Garhton spyr ut sitt hat mot ”finniga tonåringar”, vita medelklassungar som är bortskämda och inte klarar av att ordna en egen demo utan måste ”snylta på våra”. Han, som i EU-parlamentsvalet ville motverka gubbväldet i EU! Guillou tillhör ogenerat samma gubbvälde och vältrar sig också i förakt för ”vänsterligisterna”. Jag tycker att vi inom vänstern, den parlamentariska och utomparlamentariska, ska visa respekt för varandra, lyssna och samarbeta. Det är enda sättet att motverka högern, som vill splittra. De försöker så klart använda ”vänsterextremism” som hot mot hela vänstern. Den etablerade delen kan sitta bekvämt och delta i drevet mot ”extremisterna”, men snart är det deras egen tur att bli vingklippta.

  • 22 juli, 2009 at 16:20

   Cecilia! Nemas problemas, AFA får uppträda omaskerat så är det ok…

 20. Erik
  22 juli, 2009 at 16:41

  Att ni inte alla fattar att det är ren klassisk högertaktik att vi i vänstern ska behöva ”ta avstånd” från allt möjligt. Sluta bry er vad de skriver och attackera dem istället och sluta ta avstånd från allt möjligt som de försöker koppla ihop med ”vänstern”.

  Att ni inte genomskådar deras agenda? Det är dags för en offensiv inte försöka vinna genom att vara defensiva.

 21. 22 juli, 2009 at 20:48

  ”Att ni inte alla fattar att det är ren klassisk högertaktik att vi i vänstern ska behöva ”ta avstånd” från allt möjligt.”

  Bingo!

  ”vänstern måste ta avstånd” får 98 500 träffar på google medan ”högern måste ta avstånd” får 8 stycken träffar av vilka jag skrivit samtliga (snart blir det 9).

  Det är klart att det är en taktik för att ständigt hålla vänstern på defensiven och ständigt få vänstern att framstå som skyldiga, trots att högern stått för betydligt mer elände genom historien och gör det än i dag.

  Vi bör ignorera dessa krafter som vill hålla oss på defensiven, skit fullständigt i vilka avståndstaganden som liberalerna kräver härnäst. Som sagt, dags för en offensiv!

  Cecilia: ”Jag tycker det är så synd att den ”etablerade” vänstern inte inser potentialen och kraften i de autonoma rörelserna.”

  Precis. Den sk. ”autonoma rörelsen” är den enda vänstern som ö.h.t. åstadkommit NÅGONTING de senaste 30 åren, även om det inte är mycket.

  Om partivänstern menar sig vara bättre så måste de visa det i konkret handling. De kan inte sitta och vara totalt värdelösa och sedan gnälla över att ungdomar väljer att bruka helt andra typer av metoder.

 22. Cecilia
  23 juli, 2009 at 09:59

  Alex: Det är såna som du som ska ha en krönika i aftonbladet, inte Guillou.

  Jag har ännu inte läst något i varken Arbetaren, Flamman eller Efter arbetet, som kommenterat rapporten. Håller den etablerade vänstern käften?

 23. Torsten
  23 juli, 2009 at 12:21

  Nej, vänstern har ingenting att ta avstånd från!
  AFA mfl är som jag tidigare sagt provokatörer. De tillhör inte vänstern! De vet ingenting om politik, respekt eller demokrati.

  Det finns säkert en del någotsånär välmenande virrhjärnor i leden, men som ”rörelse” fyller de väl borgarnas behov av militanta stormtrupper, rustade att störa och förstöra varje seriös aktion.
  Hade inte AFA redan funnits hade borgarna varit tvungna att uppfinna det.

  Som Jinge säger: Utan maskering är de välkomna. Men de existerar inte utan mask.

  Cecilia: Jag hoppas att vänstern inte håller käften utan förklarar formellt krig mot det militanta högerpacket.

 24. 23 juli, 2009 at 15:46

  Håller helt med Per Gahrton. De maskerade våldsromantikerna kan konsten att förstöra vilket budskap som helst. De har självklart ingen rätt att förstöra för palestinier genom vandaliseringar eller överfall. Om de vill ta ställning för Israel genom sådant bör de gå med i en sionistisk organisation, inte leka vandaler på maskerad.

  Detta helt separat från resten av den ”autonoma rörelsen”, som däremot självklart inte är den enda vänster som åstadkommit något.

 25. 23 juli, 2009 at 20:29

  Torsten: AFA uppstod eftersom det fanns ett konkret och fysiskt hot riktat mot vänstern, invandrare och homosexuella som etablissemanget helt ignorerade. AFA fyllde en oerhört central funktion vad gällde att dels bilda opinion mot nazismen o rasismen och dels driva bort de våldsamma benskallegängen från offentliga platser.

  Utvecklingen under 2000-talet har dock inte varit bra. Många antifascister tycks ha allt svårare att tänka utanför våldet som metod och framstår mer som rena hitsquads. Och att fysiskt slå ner sverigedemokrater är varken moraliskt eller strategiskt rätt som jag ser det. Däremot har jag fortfarande inga problem med att våldsamma nazistiska huligangrupper som Svenska Motståndsrörelsen och Info14/FN åker på stryk av antifascister. Men visst, AFA behöver seriöst se över sin strategi och valet av metoder.

  ”Som Jinge säger: Utan maskering är de välkomna. Men de existerar inte utan mask.”

  Fast det där stämmer inte, det är bara det att ni inte känner igen AFA-medlemmar utan maskering vilket ju är poängen. Klart att AFA-medlemmar går omaskerade i demonstrationer och deltar i andra politiska projekt och nätverk. Klart att det finns AFA-medlemmar som gör ett jättebra arbete i sin fackklubb, bildar opinion och organiserar breda demonstrationer. Men det gör man som sagt avmaskerade och i en helt annan roll än rollen som militant antifascist.

 26. Cecilia
  24 juli, 2009 at 09:19

  xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx

  Vad ska vänstern göra? Fördöma?

  När kriminella ligister försedda med ansiktsmask saboterar för vänstern så blir ”vänstern” upprörda med all rätt. Lägg av med ditt svammel nu!! // Jinge

 27. 24 juli, 2009 at 11:08

  Alex, att nazisterna försvann har nog delvis med AFA att göra, men mer med att nazisterna helt enkelt fick stryk av invandrare om de visade sig offentligt. Nazismen under 90-talet var också till stor del en medieskapad modefluga med allt tjat om det icke-existerande ”VAM”. Någonstans därefter, kring AFA:s ockupation av DN-redaktionen, spårade organisationen ur helt.

 28. Mattias
  24 juli, 2009 at 14:17

  Många här sitter och gissar att AFA skulle bestå av medelklass. Däremot vet vi att Guillou och Gahrton är medelklass/överklass, etablerade opinionsbildare som syns i samhällsdebatten. Och vi kan syna hur effektiv deras ”ta avstånd från allting” strategi har varit.

  Det är ju inte bara ”extremvänstern” Vänsterpartiet tagit avstånd från efter anklagelser från högerhåll dom senaste åren. Utan även utgiftstak, ökad offentlig sektor, ett socialistiskt/kommunistiskt samhälle mm. I princip hela sin politik tar man avstånd från.

  Om man gämför med demokraterna i USA som på pappret står betydligt längre åt höger så har dom däremot insett att man inte vinner politiskt genom avståndstagande. I amerikansk debatt besvarar dom alltid angrepp från republikanerna med motangrepp.

  Obama skulle knappast fått makten om han på Vänsterpartistiskt maner tagit avstånd från allmän sjukförsäkring, fredsrörelsen och allt annat republikanerna krävt avståndstagande från. Då skulle man ju inte ha någon egen politik kvar. Ingen röstar på demokraterna för att dom ogillar maskerade fredsaktivister.

 29. Torsten
  24 juli, 2009 at 21:33

  Mattias:

  Jag håller helt med dig om vikten av att stå för sin politik. De senare årens undanglidningar för bara skit med sig.

  Men jag förstår inte vad detta har med patrasket i AFA att göra. Det finns naturligtvis inga kopplingar mellan radikal vänsterpolitik och gangsterverksamhet.

 30. Mattias
  26 juli, 2009 at 11:47

  Torsten – När du försöker stämpla den utomparlamentariska vänstern som gangsterverksamhet omöjliggör du en radikal vänsterpolitik.

  Den parlamentariska vänstern i Europa åstadkommer inget själva politiskt. Man är fast i det faktum att man antingen kan stödja socialdemokratisk högerpolitik och få några procents röster, eller säga nej till den och bli utan röster då en vänsterröst blir meningslös.

  Den utomparlamentariska vänstern påverkar dock. Fackliga aktioner, husockupationer, verksamhet för papperslösa mm flyttar fram positionerna. I vissa länder har vänsterpartier gett legitimitet till detta och man har fått möjlighet att leva vidare, i andra har man öppnat för repression då högern skriker ”terrorism” och vänstern svarar att man ”tar avstånd”.

  Om du tex kollar på hur parlamentariska vänsterpartier tagit makten i Latinamerika så har det alltid varit efter att utomparlamentariska rörelser vuxit sig starka, fackföreningar, indianorganisationer, jordlösaorganisationer, bondeorganisationer. Dessa har använt betydligt tuffare metoder än någonsin AFA (men med en bättre politisk strategi bakom) men när högern kallat dom terrorister har vänsterpartierna fattat att det är en fälla att hålla med.

 31. Gösta Berling
  26 juli, 2009 at 12:18

  Utomparlamentarisk verksamhet är i sig naturligtvis helt OK. Men inte användande av våld, i synnerhet i ett land som Sverige.

  Jag är medveten om att befrielserörelser i diktaturer kanske inte ser annan möjlighet, jag är också medveten om att arbetarrörelsens pionjärer i vårt land i vissa situationer tog till metoder som inte skulle kunna godtas i dag. Men detta skedde för hundra år sedan och längre tillbaks, nu är situationen den att vänstern kan jobba både parlamentariskt och samtidigt med utomparlamentariska icke våldsaktioner. Om inte det lyckas har vänsterpartierna bara sig själva att skylla, de har inte framställt sin politik på ett trovärdigt sätt inför medborgarna. Och ytterst få av vanliga svenskar ser AFA-metoder som en trovärdig politik, skulle de få för sig att AFA skulle vara något slags ”vanlig” vänsterrörelse drabbar det hela vänstern i form av minskad uppslutning.

  Estremhögern är förstås ännu värre, men det hindrar inte att vi även bör ta klart avstånd från AFAs metoder, de hör inte hemma i en rörelse som kämpar för alla människors befrielse.

 32. Torsten
  28 juli, 2009 at 16:13

  Mattias:

  Jag är naturligtvis inte emot utomparlamentarisk verksamhet. Tvärtom.
  Till skillnad mot Gösta Berling är jag heller inte övertygad om att (visst) våld alltid är förkastligt. Särskilt inte när det gäller kampen mot AFA.

  Ty AFA:s huliganhorder har ingenting med vänsterns utomparlamentariska verksamhet att göra. Dessa högerns älskningar skall isoleras och elimineras.
  Den som mot bättre vetande gullar vidare med dem bidrar medvetet eller omedvetet till provokationen.

Comments are closed.