Greklands premiärminister Tsirpas har nyligen besökt Rysslands president Putin, och samtidigt betalat av en amortering till IMF. DN skrev igår ”Men i en hemlig promemoria från finska finansministeriet varnar man för att Grekland ändå kan sparkas ut ur EU:s valutaunion.” Jag tror att det skulle innebära fördelar för Grekland o detta skedde och om man lämnar euron – se nedan!
Grekland och också ekonomiskt samarbete med Kina som hyr Atens hamnstad Pireus på 35 år. Detta har inneburit en ökning av fraktmängden med 336 % till 2,99 miljoner enheter mellan 2010 och 2014.
Men läget är pressat för Hellas Idag ska Grekland betala 450 miljoner euro till IMF, 1/5 ytterligare 200 miljoner euro och 763 miljoner euro den 12 maj. Kreditvärderingsföretaget Moody’s anger Tsipras chans att lyckas till 50 procent.
Grekland är nära en statskonkurs. Institutionerna=Trojkan är stenhårda och gör inga egentliga eftergifter. Dagens Industri skriver 7 april ”EU-kommissionen läxar nu upp Grekland, inför premiärministern Alexis Tsipras besök i Moskva på onsdag och torsdag. ”Handelssamtal är en exklusiv uppgift tillhörande EU och dess medlemmar måste ha en gemensam röst i samtal med andra länder”, sade EU-kommissionens talesperson Daniel Rosario på tisdagen, enligt Dow Jones Newswires. Uttalandet kommer inför den grekiska premiärministern Alexis Tsipras besök i Moskva på onsdag och torsdag. Grekiska tjänstemän har uppgett att Tsipras där ska diskutera möjligheten för lättade ryska jordbrukssanktioner mot Grekland med president Vladimir Putin. ”Vi förväntar oss att alla länder behandlas lika och vi förväntar också att alla medlemsstater talar med en röst med alla våra handelspartners, inklusive Ryssland”, säger Rosario. Grekland har tidigare uttalat sig kritiskt rörande sanktionsregimen mot Ryssland, och har redan frågat om gynnsammare prisvillkor för de ryska gasleveranserna till landet.”
DN skrev samma dag ”Grekland kräver 278 miljarder i naziskadestånd” och ”Så mycket anser företrädare för den grekiska regeringen att Tyskland är skyldigt att betala i skadestånd för den brutala ockupationen under det andra världskriget. Det är mer än vad Grekland fått i krediter av euroländerna sedan krisen bröt ut.”. Tysklands ockupation i Grekland var sällsynt brutal (IS-lik?). Tyskland anser att de 115 miljoner D-mark som Tyskland betalade 1960 räcker.
Grekiska media och Nyhetsbanken rapporterade för ett par veckor sedan ”En expertkommitté har på uppdrag av det grekiska finansministeriet kommit till slutsatsen att enbart för en kredit som Grekland tvingades ge ockupationsmakten Tyskland under andra världskriget, är Tyskland skyldigt Grekland 11 miljarder euro i dagens penningvärde. Experterna beskriver dessa fakta som ”obestridliga”. Detta skulle kunna betala ”New Deal”:
Ekonomisk bakgrund
Statsskulden uppgår till 320 miljarder euro, eller 175% av BNP. Hela skulden kan knappast betalas. Hur mycket har bankerna tjänat eller förlorat på sina investeringar i Grekland?
Konkreta vallöften var att öka minimilönen från 586 euro (5 500 kr) i månaden till 751 euro, höjda pensioner och att 10.000 statsanställda ska återfå sina arbeten. Löften som Syriza verkar tvingas att backa från. Syriza har sedan ett år före valvinsten börjat gå mot mitten.
Ungefär fyra år efter krisen tydligt inleddes har den sociala situation blivit mycket svår för arbetarklassens och den absoluta folkmajoritetens.
* Omkring ca 1,5 miljoner arbetslösa (utan något ekonomiskt stöd), medan ungdomsarbetslösheten ligger på 49%. Omkring 56% av unga kvinnor är utan arbete!
* Vidare tjänar ca 1,5 miljoner arbetare mindre än 5 000 kronor/månad före skatt, med ofta osäkra anställningar.
* Samtidigt ligger priset på varor och tjänster på ungefär samma nivå som i Sverige.
* Den genomsnittliga ålderspensionen är ca 700 euro/månad.
* Skatterna har ökat för att leverera ännu mer kapital till banker och företag, med den grekiska staten som mellanhand.
* Företagen fick före krisen ekonomiskt stöd av grekiska staten och EU för att flytta verksamheten till låglöneländer för att öka sina vinster.
* IMF krävde minskade statsutgifter med 10 procent och 40 procents reduktion av hälso- och sjukvårdsbudgeten i Grekland. Antalet självmord har ökat kraftigt, liksom självmorden. Antalet HIV-fall ökade med 52 procent, sedan man slopat HIV-preventivt arbete. Vårdköerna ökade och tillgången till insulin minskade så att 50 000 diabetiker hade svårt att få insulin. Antalet besök på grekiska kostnadsfria eller billiga »gatukliniker« tiodubblades.
Kajsa Ekis Ekman har följt Syriza sedan 2011 skriver ”Det står klart att det program som trojkan (ECB, EU och IMF) har underkastat Grekland med hjälp av koalitionsregeringen har varit ett ekonomiskt fiasko. När Grekland gick in i trojkans program låg statsskulden på 120 procent och arbetslösheten på 13 procent. Idag ligger statsskulden på 177 procent och arbetslösheten på runt 30 procent. Ungdomsarbetslösheten har nått upp till siffror runt 60 procent. Utbildade ungdomar har lämnat landet en masse. Trojkan har haft fem år på sig och använt nära 300 miljarder euro och landet är i betydligt sämre kondition nu.”
Istället för att investera har man tvingats skära ned bl.a. för att IMF som vanligt har krävt det. Detta har medfört att ekonomin krympt och skulden växt. De hundratals miljarder som trojkan lånat ut har främst gått till att betala tillbaka landets gamla lån, främst till franska och tyska banker som lånat landet pengar. Som motkrav har Grekland tvingats att stänga 50 sjukhus, avskeda offentliganställda, privatisera järnväg, sälja ut stränder och sänka minimilönen. Påminner om USA:s räddning av sina banker. Men USA kan finansiera detta via sedelpressen och sin dominerande valuta, och behöver inte går till IMF, som man kontrollerar.
Inte att undra på att stora demonstrationer förekommit!
Vad bör Grekland göra?
Det vimlar av förslag på detta bland tyckare, skribenter och ”experter” inom ekonomi och politik. En vanlig åsikt är att Grekland bör göra statskonkurs, lämna euron och återinföra sin egen valuta drachmer, kanske ha den som valuta jämte euron under en övergångsperiod. Ekonomiprofessorn och parlamentsledamoten Costas Lapatvitsas pläderar för detta och Nobelpristagaren Krugman har visat förståelse för sådana tankegångar. Med statskonkurs fåt man mycket friare händer för sin ekonomi även om Grekland tvingas betala tillbaka sin statsskuld så småningom. Argentina och Island hade stor glädje av sin statsbankrutt men är nu i färd med att betala tillbaka sin statsskuld från ett bättre läge. Den nya valutans läge blir från början låg, vilket underlättar export. Man kan med friare händer rekapitalisera banker.
Men EU skulle motsätta sig detta, säkert med stöd av andra pressade länder som Spanien och Portugal menar marxisten Michael Roberts 14/3 i artikeln ”Syriza, the Troika and Grexit”. I sin artikel påpekar han i förbigående att grekerna arbetade längre än medborgarna i andra EU-länder – medan vi matades med motsatta uppgifter. Han nämner att särskilt rika greker slutade betala skatt för att se om Grekland skulle lämna euron. De flyttade stora summor (20 miljarder euro) från grekiska banker till banker utomlands. Regeringen räknar med att 120 biljoner euro har flyttats till utlandet av grekiska (förrädare eller högt aktade, framgångsrika medborgare beroende på ens värderingar). Regeringen räknar med att kunna få tillbaka 10-15 % av detta.
I juni ska nya förhandlingar ske som kan ge Grekland ytterligare 50 miljarder i lån, i utbyte mot ännu tuffare ekonomiska åtgärder för grekerna. Det är ingen lösning. Bättre i så fall är nog att försöka låna i BRCIS’s nya investeringsbank!
Jag instämmer lätt i Roberts bedömning att regeringen bör vidta åtgärder som kan leda till att Greklands ekonomi växer, att arbetslösheten minskar etc. Detta innebär att staten tar över bankerna i Grekland, inför valutakontroll och också tar över de viktigaste industrierna. ”Demokratins hemland” skulle därmed kraftigt öka demokratin och bli mycket mer demokratiskt än EU – och EU-länderna. Staten skulle då kunna göra och verkställa en ekonomisk uppbyggnadsplan. Roberts menar att detta inte nödvändigtvis innebär att EU kastar ut Grekland och påpekar att t.ex. Tyskland har statsägda banker. Tyvärr tror jag inte att detta kommer att ske. En invändning är att Syriza inte gått till val på detta, en annan är att opinionsundersökningar visat att det fanns stöd i befolkningen för att tillhöra euron. Hur det är nu vet jag inte. Men befolkningen har knappast haft information om eller röstat om den spekulationsekonomi som fanns tidigare i samarbete med stora banker, ej heller om institutionernas åtstramningspolitik.
intressant.se jinge människan, kapitalism, EU, NATO, USA, Grekland Syriza, socialism klass, klasskamp
DN 9/4 DN 7/4 Hellas söker hjälp i Ryssland 31/3 Pål Steigan 3/3 Roberts om GreklandDN 8/4 DN 26/1SvD 26/1Nyhetsbanken 12/1Kolationsregering SvD 26/1 Sveriges radio 26/1 Radiodebatt 22/1 DN Nyhetsbanken om Grekland SKP om GreklandPål SteiganSyrizaledarens artikel 21/1 DN Debatt 24/12 2013 SvD 24/12 DrCais blogg Blogg -Apostlagärningarna
Fotolasses blogg Röda Malmö Knut Lindelöf DN Debatt 24/12 Bloggaren Peter Linden BBC-undersökningCleveland LeaderSKP-blogg Anders Svenssons bloggDN 23/12 Karin BojsDN 10/2 2012 DN 4/10 2012 DN 23/8 2012
Nina Björk DN 19/9 2012SVD 2/5 2012Expressen Aftonbladet 7/8 2012 DN1 2011 DN2 2012 DN3 2011 SVD1 2011 SVD 2011
http://steigan.no/2015/03/31/hellas-soker-hjelp-i-russland/
Hellas søker hjelp i Russland
13 svar till “Grexit – det bästa valet!?”
Det finns ingen chans att grekerna någonsin skulle få hela summan för krigsskadestånd från Tyskland. Detta skulle utlösa en lavin av andra länder som ställer krav som t ex Polen, Serbien, Ryssland m.m och man kan bara tänka vilka summor det skulle röra sig om i fallet Polen och Ryssland. Tyskland skulle bli fullständigt ruinerat och bana väg för en ny Hitler. Och detta skulle utlösa en lavin av skadestånd mot krigarländer från väst t ex Vietnam, Laos, Kambodja, Afghanistan, Irak…listan kan göras lång. Det är fler än Tyskland som skulle bli bankrutt t ex GB, USA, Frankrike som alla skulle kunna få enorma skadeståndskrav krav på sig. Och detta är nationer som redan har minst lika dålig ekonomi som Grekland i praktiken. Dessa länder är dock ”to big to fail” så man ger sig på småländer som Grekland, det är lättare för bankirerna och mindre risker både ekonomiskt och politiskt.
Krigsskadestånden skapade en del slitningar inom Warzawapakten, det är inte en önskvärd väg att gå med ensidiga skadestånd utan att konsekvenserna för båda parter tas i åtanke.
Men i relationen Grekland – Tyskland så kan man se det ur nationalekonomisk synvinkel. Ingen förlorar om man skriver av stora delar av skulden, ur nationalekonomisk synvinkel har Tyskland tjänat utan att få en spänn. Kan tyckas märkligt, men nationalekonomi är ofta kontraintuitivt vilket är själva grunden till att det är så enkelt att lura folk genom att införa plånbokstänkande i nationalekonomi.
En del tyska rykten gör gällande att grekiska eurosedlar, vilka är märkta med ett ’y’ vid serienumret skall göras värdelösa och att Grekland inför en parallell valuta.
Landsmärkning
Z Belgien, Y Grekland, X Tyskland, V Spanien, U Frankrike, T Irland, S Italien, P Nederländerna, N Österrike, M Portugal, L Finland, H Slovenien, G Cypern, F Malta, E Slovakien, D Estland
Publicerat den 2 april 2015 i Veckans Affärer:
”En radikal plan framtagen på uppdrag av Islands statsminister föreslår att landets affärsbanker fråntas rätten att skapa pengar vid lån. Istället ska centralbanken, och ytterst parlamentet, ensamt sköta penningskapandet.”
– slut citat härifrån.
Blir Sverige land nummer två ? ! ?
Såg att Island lutade åt att återinföra demokrati. När man ens andas om sådant, brukar man annars få en Hitlermustasch eller Stalinmustasch klistrad i nyllet. Vanligtvis brukar det om man försöker göra allvar av det också komma en bombeskader över ens huvudstad…
Inom nuvarande system måste varje förändring av samhället genomföras på ett sådant sätt att den som var rik innan förändringen är minst lika rik efter. Men det säger mycket om vilka samhällsförändringar som är möjliga i den nyliberala ordningen.
Den som är förvånad över utvecklingen i Grekland är naiv. Det har varit uppenbart från början att Syriza är ett revisionistiskt parti. Likt alla revisionistiska partier underordnar man sig i snabb takt den monopolkapitalistiska världsordning. Inga av de löften som ställdes ut vid valet har uppfyllts, minimilöner har inte höjts, pensioner har inte höjts, avskedade har inte återanställts. Likt alla revisionister kröker Tsirpas rygg för bourgeoisien och dess bankirer. Medan utländska bankirer och inhemska spekulanter fortsätter att plundra Grekland förhandlar Syriza om nya lån vilka ännu mer kommer att öka utsugningen av den grekiska arbetarklassen. Samtidigt åker Tsirpas själv åker till Moskva för att både träffa kontrarevolutionären Putin och buga sig inför den reaktionära rysk-ortodoxa kyrkan, en av fascisten Putins främsta vapendragare lierad med den lika reaktionära grekisk-ortodoxa kyrkan.
Vem kan vara så dum att han tror att borgerlig demokrati med revisionistiska partier skulle kunna göra någon skillnad? Tsirpas är en feg och ynklig lögnare, en hycklare och en arbetarfiende, som med liv och lust deltar i manipulationen av arbetarklassen. Revolutionens dom över klassförrädaren Tsirpas och hans revisionistiska och manipulatoriska parti Syriza kommer att bli hård. Vid en revolutionär utveckling, som kan komma snabbare än vi tror, kommer alla arbetarfiender att elimineras.
Idén om att ett land kan bli insolvent i sin egen valuta är en helt befängd idé.
Det är en antidemokratisk föreställning, den som tror på den är emot demokrati.
Sant.
En intressant analys, Syriza är givetvis inte enbart fyllt av opportunister. Vad som faktiskt händer är att den nyliberala maktapparaten både lokalt och på EU-nivå aktiverat sig emot denna politik som Syriza faktiskt är på god väg att genomföra och har genomfört. Detta är ett ”friskhetstecken”.
https://zcomm.org/znetarticle/syriza-against-the-machine/
”…som Syriza faktiskt är på god väg att genomföra och har genomfört. ”
Sanningen är att Syriza har inte åstadkommit någonting mer än att forsätta kröka rygg för monopolkapitalets bankirer. Var har du höjningen av minimilönerna? Var har du pensionshöjningarna? Var du återanställningarna?
Kapitalets giriga bankirer hånsskrattar när Syriza pliktskyldigt försöker ställa krav. Något gehör för arbetarklassens rättmätiga krav har man självklart inte fått av den enkla anledningen att kapitalismen inte fungerar på det sättet, Däremot amorteras och räntebetalas lydigt varje euro och varje cent till spekulanterna medan förhållanden för arbetarklassen fortsätter att försämras. Nya lån för att ytterligare kunna göda bankirenas feta bukar.
Syriza och dess lögnaktgtiga och hycklande ledare har svikit den grekiska arbetarklassen och måste därför betecknas som arbetarfiender och klassförädare.
”Det går ej att lösa ett problem med samma tänkesätt som skapade problemet. Det är omöjligt.
Grundorsaken till ALLA världens pågående eländes eländen ÄR tänkesättet att det skulle kunna finnas någon brist på pengar = det får ses som världens ENDA problem egentligen. Målningen Grindslanten åskådliggör hur Wi alla blir felprogrammerade med det tänkesättet sedan barnsben.
Dags nu för Oss av vanligt folk = väsentligt flera än 90 % av medborgarna i världens alla länder – att förpassa det hopplöst förlegade tänkesättet dit där det hör hemma = soptippen ?”
– slut citat härifrån.
”Syriza och dess lögnaktgtiga och hycklande ledare har svikit den grekiska arbetarklassen och måste därför betecknas som arbetarfiender och klassförrädare.”
Ett enastående patetiskt påhopp som saknar total grund och argumentation.
Analysen är för övrigt tillskriven Tom Vouloumanos, som vare sig är ”arbetarfiende” eller ”klassförrädare” och är mycket väl underbyggd till skillnad från dina floskler.
Zokrates,
Peka på konkreta handlingar från Syriza! Peka på de konkreta löften som Syriza uppfyllt!! Då varken dessa handlingar eller uppfyllande av löften ingått i den praktik som Syriza visat är det du och ingen annan som saknar grund för argumentation.
Syriza påstod i sin manipulation arbetarklassen att lånen kunna skrivas ned till hälften. Vad blev det av detta? Svaret är inga nedskrivningar och förhandlingar om nya lån d.v.s. mer utsugning av den grekiska arbetarklassen. Hur kan du vara så blind att du inte ser detta? Offatbart!
Sanningen är att Syriza i sin praktik underordnat sig monopolkapitalet och dess bankirer. Alla som hävdar motsatsen är naiva. Enda vägen framåt är att vägra betala lånen. Kanske kan det till och med leda till en revolutionär utveckling, något som är det enda som någonsin kan rädda den greiska arbetarklassen.