Greklands kris är vår, eller…?


[column width=”49%” padding=”2%”]
Den ekonomiska krisen drabbar mig värre än vissa andra, varför? Jo jag är inte ekonom och förstår därför inte alla turer i krisen som media refererar. Så t.ex. läste jag igår att USA:s finansdepartement avsätter ett antal extra containrar med nytryckta tusendollarsedlar åt Europa, allt för att vi ska placera de pengar som EU och dess stater trycker upp, i – dollar.


Man kan ju undra över orsaken
till krisen och vad det är för mekanismer som gör att de vill att EU ska placera i dollar nu när Euron är skakig, men som sagt, jag är inte ekonom.

AB: ”Frustrationen och vreden riktas mot de åtgärder som i marknadens namn ska leda till bland annat lönestopp, färre jobb och pensionsnedskrivningar. Åtgärder som i mediekommentarer och långivande länders uttalanden framstår som både nyttiga och rättvisa, men som i flertalets grekers ögon utgör en attack på de välfärdssystem som byggts upp under de dryga 35 år som gått sedan juntans fall. Det gör inte saken bättre för grekerna att de i praktiken sätts under internationellt förmyndarskap.”

Samtidigt så höjs röster att Greklands redarindustri ensam skulle kunna åtgärda landets budgetunderskott eftersom landets regering knappast beskattar företag. Och i de fall de gör det så handlar det bara om enstaka procent, i stort sett samma sorts politik som den svenska regeringen för. Skatt är fult är väl devisen. I vart fall för dem som har råd att betala skatt.

Den ”kris” vi nu hör talas om i varje tidning, i varje nyhetssändning, är en ekonomisk kris som vi utan vidare kan kalla för en kapitalismens kris. Egentligen borde våra gator fyllas av ilskna medborgare som återigen tvingas att betala för kapitalismens skadeverkningar, men så sker inte vilket är obegripligt för mig, trots att jag är humanist…
[/column]
[column width=”49%” padding=”0″]grekland

För övrigt tvivlar jag på Anders Borgs vilja att rädda grekerna, det är bara EURON han vill rädda… —> i tags , , , , , , , ab123 e24 svd1 dn12 ex123 t
[/column]


7 svar till “Greklands kris är vår, eller…?”

 1. Hur länge ska det få fortgå detta egoistiska och ogenomtänkta spekulerande med andras pengar? vad är EU annat än en lekstuga för omogna herrar!? Och ingen, jag säger ingen protesterar nämvärt.
  Det är alltid skattebetalarna och de svaga som får ta det värsta stötarna när det ohämmade leklynnet tar överhand.
  För övrigt så anser jag att EU är värre än något annat när det gäller likriktning. Alla ska ha samma låga ränta och låga löner för folket, oavsett landets traditioner och förutsättningar. Men pengarna att spekulera ska finnas i riklig mängd…

 2. Dags att införa en ny terminologi för dessa finanshajars beteende: Dom har helt enkelt drabbats av ”Joakim von Anka syndromet.”

 3. Att det är Euron som blivit en spekulationsvaluta är ju egentligen inte så konstigt. En bräckligare valuta union än den i EU gör det ju lätt för finanshajarna att leka med pengarna för sina egna egoistiska vinstsyften.

  Inför euroomröstningen sade Centerledaren Maud Olofsson att Hitler ju också gjorde tokiga saker, som att bygga en enhetsstat med gemensam valuta. Det var inte riktigt klokt.

  Och det kan vi ju hålla med om.

  Det smartaste som den kvinnan har sagt någon gång.