Greklands konkurs är nära
Idag skriver Katrine Kielos en läsvärd betraktelse i Aftonbladet, den ser ut att i förstone handla om Göteborg och det EU-möte som hölls där 2001, men samtidigt så får jag en känsla av att den handlar om Europa just nu, om globaliseringsrörelsen och en del om Grekland. Eller så är det bara jag som tänker för mycket på vad som nu händer i Grekland, ett slags projicering, jag vet inte.

Katrine Kielos/AB: ”I dag är det inte bara människor i syd som har anledning att ifrågasätta på vems villkor de senaste decenniernas utveckling har skett. I USA har den rikaste procenten fått mer av den samlade inkomstökningen mellan 1979 och 2007 än de undre 90 procenten gemensamt. Medelklassen börjar undra vad det var som hände. Även i Europa. Den som vill försvara globaliseringen inför dessa grupper måste hitta något annat att säga än att öppenhet och frihandel i det långa loppet är det bästa för alla parter. Det är visserligen sant. Men som Keynes sa: I det långa loppet är vi alla döda. Någonstans när kriget mot terrorn proklamerades och hela världen satt framför CNN, började den globala rättviserörelsen tystna. Jag fyllde arton samma höst och började engagera mig i Socialdemokraterna efter riksdagsvalet 2002. Tre år senare satt jag i en skrubb på justitiedepartementet och svarade på brev om polis¬insatsen vid kravallerna i Göteborg. Över halva skrivbordet låg kopior av George Orwells 1984 som ungdomar hade börjat skicka till Thomas Bodström. ”Tack för ditt brev”, skrev vi.”

Själv har jag nog varit i de allra flesta länder som nu är medlemmar i EU, men av någon anledning så har jag aldrig varit i Grekland. Jag har sett mängder av bilder på turkosa vatten och vita hus och tänkt att jag själv skulle vilja fotografera på ort och ställe, men av någon anledning så har Grekland alltid legat åt fel håll. Och det gör det även idag.

SvD: ”Situationen i Grekland är ”mycket, mycket besvärlig”. Det sade finansminister Anders Borg till Sveriges Radios P1-morgon på fredagen. Han sade att en ljuspunkt är att den grekiska regeringen har genomfört mycket omfattande reformer, både på inkomst- och utgiftssidan, för att få ordning på sina finanser. Mycket återstår dock att göra och Grekland är så skuldsatt att det kommer att krävas omfattande åtgärder även under åren framöver. Han sade att hans bild är att regeringen försöker göra sitt bästa för att få ordning på ekonomin, men att premiärminister Giorgos Papandreou nu måste ställa allt på sin spets för att få stöd.”

Så kan man beskriva situationen, man kan också tolka utvecklingen på det sätt illustratören gjort, möjligen med tillägget att situationen nu riskerar att dra med sig hela EU in i virvlarna, och att vi alla i Europa kan drabbas mycket hårt. För återgår man till Kielos inlägg i Aftonbladet så står det att den rikaste procenten i USA fått mer av den sammanlagda inkomstökningen än de undre 90 procenten gemensamt. Så är det i Sverige också, år 2011. Här har högern skapat ett namn på det hela, de kallar det för ”arbetslinjen”, en ideologi som främst grundas på Reinfeldts bok där han skriver att de fattiga inte ska ha ett öre mer än det absolut nödvändigaste för sin överlevnad.

Det är den politik som gäller idag, och den politiken kommer att bli ännu mer påtaglig om ett land som Grekland går under i ekonomins virvlar, det blir i så fall ingen lustiger dans för någon i Europa, dessutom kommer polisen behöva hjälp för att kunna skydda de politiker som genomdrivit den nuvarande politiken. Jag undrar stillsamt över vad medhjälparna på departementen ska skriva som svar på de brev de kommer att få den dag som Europas ekonomi är slagen i spillror. Tack för ditt brev, kommer inte att hjälpa, den enda trösten må väl vara att det nuvarande ekonomiska systemet i så fall definitivt har spelat ut sin roll.

it Andra om: , , , , , , svd1234 ab12 ex12 dn1234 sr


8 svar till “Greklands konkurs är nära”

 1. Nästa gång, skriv en kommentar på denna blogg, avstå från att kopiera in text som du spritt på många ställen! / Jinge

 2. Man hör ofta Borg säga (som tydligen är förklaring till varför inga andra satsningar än skattesänkningar kan komma ifråga?)att vi måste ”samla i ladorna” till nästa kris! När jag hör sådant känns det som att jag bara vill skrika: Varför i h…vete skall vi ha dessa ständigt återkommande kriser??? Varför ifrågasätts inte det nuvarande ekonomiska systemet vi har världen över, som ju i grund och botten är orsken till dessa kriser!? Antagligen för att de mycket starka krafter som hyllar detta system också är de som tjänar så ofantligt mycket på det och med all säkerhet inte förlorar en krona när konjukturerna dyker! De som betalar är ALLTID vi långt ner på samhällsstegen! Själv har jag nu betalat två gånger med arbetslöshet, först på 90-talet med 3 års arbetslöshet och nu senast med 6 mån. arbetslöshet (kom ”billigare” undan denna gången)! Jag är så innerligt trött på det ser ut så här och politikerna borde inse att det inte är hållbart, att man inte bygger ett hållbart samhälle med nyliberal ideologi!

  • 1945 stod två olika ekonomiska system mot varandra i världen. Det socialistiska/kommunistiska i öst och det kapitalistiska/liberala i väst. Det ena systemet levererade ekonomisk tillväxt och stigande reallöner, medan det andra systemet kollapsade i fattigdom och stagnation. Det system som vi har nu är långt ifrån perfekt, men mot bakgrund av den historiska utvecklingen får det väl ändå ses som det bästa vi har kommit på hittills.

 3. Grekiska staten får väl sälja Akropolis, det skulle säkert ge en hacka och med dagens ramar för tänkandet känns det som en logisk lösning.

 4. Grekland kommer gå i konkurs eftersom det helt enkelt inte går att ’skära’ sig igenom en kris. När man dessutom sitter fast med €uron och inte själva kan styra över sin ekonomi blir det svårt.

  Grekland tvingades genom sitt deltagande i €MU att ha en ohälsosamt låg ränta (den centrala satt av ECB) i ett läge när man hade behövt ha en hög ränta för att bromsa upp utlånandet av pengar.

  Nu är det desvärre försent att göra något åt det hela och som Jinge skriver så är det övriga €U-länder som kommer få stå för notan. Hela €MU-projektet borde varit dött i o m den senaste tidens kriser som visat på det idiotiska att centralstyra en ekonomi i ett område där länderna är så olika varandra och ligger i helt faser ekonomiskt.

  Lite komisk OT: Belgien som sedan valet för lite drygt 1 år sedan fortfarande inte har en regering, man styrs av en s k ministär istället, har haft en bättre ekonomisk utveckling än €U-snittet (2,1 % tillväxt jömfört med 1,7 %).

 5. Grekland är ett omoget U-land, hur kan man skapa en miljon statliga jobb genom dyra lån, vad trodde det grekiska folket att pengar kom ifrån?
  de har låg skatt, 40% svart sektor, låg pensionsålder, livstidsanställningar,och en massa förmåner,

  hur gick den ekvationen ihop ? visste de inte hur det gick för kommunismen?