Grekland, the never ending story

Lite som i rubriken har det blivit när det gäller Grekland. Omvärlden litar inte på att grekerna uppfyller sina löften, därför talar man nu om att alla partiledare måste skriva på ett avtal om att deras partier inte ska upphäva besluten, samtidigt så vill man betala ut EU-stödet till ett särskilt konto som inte grekiska politiker har tillgång till.

SVT: ”Den grekiska regeringen lyckades bara några timmar innan euroländernas finansministrar möttes i Bryssel komma överens med inspektörer från EU, Europeiska Centralbanken (ECB) och Internationella Valutafonden (IMF) om kraftiga nedskärningar som krävs för att nya nödlån ska betalas ut.

Men det hjälpte inte. Finansministrarna var inte beredda att ge klartecken för det nya paketet på minst 130 miljarder euro. Långivarna litar helt enkelt inte på att Grekland kommer att genomföra de åtgärder de lovar.”

En av de åtgärder som Grekland måste vidta är att skriva ner pensionerna för landets pensionärer, de människor som redan har gått i pension skulle drabbas av en tjugofemprocentig minskning av de pengar de ska leva på, en av de åtgärder som kommer orsaka demonstrationer på grekiska gator och torg. Bilden är från ett tidigare tillfälle då massor av folk gick ut på gatorna i Aten.

Själv vet jag inte riktigt vad jag tycker, men huvudkänslan är att inte ge Grekland några pengar. Om grekiska staten inte inför de åtgärder som man lovat så tycker jag att de har avgjort frågan själva, sedan kan man givetvis ha åsikter men det finns ingen anledning att EU:s skattebetalare ska finansiera ett system där ledande politiker ändå struntar i konsekvenserna. Krisen har fortgått i två år nu och ännu har man inte låtit de grekiska multimiljardärerna betala en endaste promille i skatt, det tycket jag är mer än tveksamt.

Sedan kan man ju alltid hoppas att den grekiska vänstern kommer till makten, och att de gör det som de gamla politikerna inte vågar. Man kan ju förstatliga banker och de stora rederiföretagen, efter att man har gjort det kan man bjuda in de gamla ägarna till förhandlingar.

it Andra om: , , , , , svt sr ab dn svd e24 ex

  12 comments for “Grekland, the never ending story

 1. Christer
  10 februari, 2012 at 08:15

  Påminner ganska mycket om SAAB:s ”kris”. Grekland är i princip i konkurs. Sen kan man administrera konkursen under några år. Men man kommer inte undan det totala sammanbrottet. Det går att göra en hyfsad såpa av hela situationen.

 2. Sniff
  10 februari, 2012 at 08:30

  Det spelar ingen roll vilken höger- eller vänsterflagg man segrar under det är ändå andra maktfaktorer som styr. Vartenda politiker lovar bättring samt guld och gröna skogar, bara för att komma till makt och roffa till sig pengar eller fördelar. Tyvärr vill vi så gärna hoppas på att det finns vettiga politiker. Det har dock visat sig att det hör till undantagen eftersom systemet ruttnat inifrån när vi inte pratar om kärnan till problemet och själva tjänat på det. Det är sorgligt men en tid av diktatur verkar vara nödvändig för att rensa all opportunister.

 3. Jens O
  10 februari, 2012 at 08:36

  Jo, men det var under Kostas Karamanlis mitten/höger-regering 2004-2009 som det trixades med Greklands bokföring.

  Det finns en teori om att den kreativa bokföringen hela tiden skedde med EU-kommissionens tysta godkännande. Euron måste ju skyddas till varje pris. När Pasok:s Papandreou kom till makten igen avslöjade han oegentligheterna – och gjorde sig därmed till allas fiende. De många europeiska högerledare som hållit Karamanlis om ryggen behövde flytta fokus från krisens upprinnelse till hur den hanterades.

 4. 10 februari, 2012 at 08:41

  Eftersom det här paketet bara innebär att man ska låna ut pengar till grekerna att betala räntan för kommer det givetvis inte att resultera i några långsiktiga förbättringar. Speciellt som kravet på dom är att skära ner på allt och låta folk gå arbetslösa. Det är ungefär som gamla tiders gäldstugor där man låste in gäldenärer så att de garanterat aldrig skulle få råd att betala sina skulder. Det systemet avskaffades i början av 1800-talet.

  Jag föreslår att de enda krav som ställs är a. att dom inför en ordentlig skattemyndighet med vidhängande kronofogde, och b. att dom inskränker sin överdimensionerade militär, ett arv efter diktaturen, och sätter pensionerade majorer och överstar till att göra mer produktiva saker.

  Då ska det nog gå bra, ska ni se!

  • Lord
   10 februari, 2012 at 12:53

   Men då får ju EU-högern ingen som helst makt att försämra för folk och inte heller bidrar det till förverkligandet av den diktatoriska EU-superstaten… Eu lär alltså inte låta grekland återfå sin demokrati och frihet lättvindigt. Högerns offensiv fortsätter och snart kan alla se målet; diktatur. Men så länge grekerna håller ut och gör motstånd så har vi alla en chans. Frontlinjen, för demokrati och frihet, står just nu i Grekland, men snart kanske den sprider sig även till andra Eu-länder.

 5. Martin E
  10 februari, 2012 at 08:58

  ”…men huvudkänslan är att inte ge Grekland några pengar.”

  Problemet är bara att de pengar som betalas ut inte kommer Grekland till del. Pengarna går i princip oavkortat till deras fordringsägare, d.v.s. franska och tyska banker. Dags att inse att hela denna farsen inte är till för att rädda Grekland utan för att rädda Tyskland och Frankrike.

  Så fort nödlånen har minskat den tyska och franska exponeringen mot Grekland, kommer Grekland att få möjlighet att ställa in sina betalningar.

 6. NK
  10 februari, 2012 at 10:33

  Stackars Grekland. Men vad händer om de kastar in handduken? Svd skrev en kort ”update” häromdagen med korta frågor (tips!).
  Jag personligen fruktar mest en situation där omvärlden inte vill låna ut en krona efter en ev. bankrutt. Förtroendet är slut…vad får då igång ekonomi? Jinge verkar tro att förstatligande är utvägen? På vilket sätt då?

  Oavsett måste skattesystemet göras om. Alla skall betala skatt! Alla inkomstgrupper måste deltaga. Därefter måste man fortsätta med det man är bäst på: turism, livsmedel, kemiindustri etc… Att förstatliga förstår jag inte, kan Jinge förklara?

  • Lord
   10 februari, 2012 at 13:05

   Du tycker att alla ska betala skatt, vilket är helt riktigt. Men varför gör inte ni på solsidan det också? Det är knappast vänsterpolitik som ligger bakom greklands svårigheter. Precis som i Sverige är det högerpolitik, som haft högre arbetslöshet som mål, detta har gjort att massor av små familjeföretag gått i konkurs. Greklands ekonomi har sålts ut av högermakter, vilka har lurat i folk sina lögner med hjälp av borgerliga media, precis som i Sverige med undantag att här har vi ett borgerligt mediamonopol. Liberalism är inte och har aldrig varit moderaternas mål. Vi kommer aldrig någonsin att få frihet av alliansen. Eu dikterar allt mer och där finns inte utrymme för enskilda människors frihet. Lurad?

   • NK
    10 februari, 2012 at 15:34

    Va? Jag är student och betalar ingen skatt eftersom jag inte tjänar mer än 18k per år. Jag tar däremot studielån m.m.
    Grekland har historiskt haft en låg skattemoral, det är alla inkomstgruppers fel eftersom kulturen är allmän. Det är inte en höger/vänsterfråga utan en fråga om kultur. Förhoppningsvis kan de vända denna trend långsiktigt för ett solidariskt och rättvist skattesystem, med eller utan EU.

    • 10 februari, 2012 at 16:19

     Näe, det är inte alla inkomstgruppers fel, det är bara en bekväm generalisering i syfte att låta de som inte är skyldiga vara med att betala eländet.

     Skulden för skattesmitning ligger hos de som smiter från skatt. Det är en väldig skillnad det. De som smiter mest från skatt är de stormrika i Grekland. Det är även de som har bäst förutsättningar att smita från skatt.

     Sedan förstår jag inte din fruktan inför att Grekland ställer in sina betalningar. Det har ju historiskt visat sig fungera mycket bättre än det man nu håller på med, där man stryper hela landets ekonomi till döds till förmån för utländska privata banker och de stormrika greker som tjänat multum på den rådande ordning som gällt fram till idag, de greker som också lätt flyttar sina tillgångar.

  • Lord
   10 februari, 2012 at 13:10

   Förödande? Förstatligande har tex fungerat i Sverige ända fram tills dess att högern raserade det (apoteket, sj, vattenfall, vilken av dessa tycker du fungerar bra nu?). Vidare; Sovjetunionen lyckades mer eller mindre slå hela USA på fingrarna från 1918 till 1991 med förstatligande. Det var inte kapitalismen som förde människan ut i rymden, det var ett förstatligat experiment kallat Sovjet.

 7. Martin F
  10 februari, 2012 at 20:41

  Grekland är dödsdömt sålänge man är kvar i €urosammarbetet. Det bästa för Grekland och övriga inblandade, åtminstonne på lång sikt, vore att Grekland lämnar €uron och får en egen valuta som kan devalveras för att öka landets konkurrensförmåga med omvärlden. Vi kan ösa in hur mycket pengar som helst i det grekiska systemet, de kommer ALDRIG att få någon ordning på det hela förrän de blivit kvitt €uron.

Comments are closed.