Grekland, the never ending story

Lite som i rubriken har det blivit när det gäller Grekland. Omvärlden litar inte på att grekerna uppfyller sina löften, därför talar man nu om att alla partiledare måste skriva på ett avtal om att deras partier inte ska upphäva besluten, samtidigt så vill man betala ut EU-stödet till ett särskilt konto som inte grekiska politiker har tillgång till.

SVT: ”Den grekiska regeringen lyckades bara några timmar innan euroländernas finansministrar möttes i Bryssel komma överens med inspektörer från EU, Europeiska Centralbanken (ECB) och Internationella Valutafonden (IMF) om kraftiga nedskärningar som krävs för att nya nödlån ska betalas ut.

Men det hjälpte inte. Finansministrarna var inte beredda att ge klartecken för det nya paketet på minst 130 miljarder euro. Långivarna litar helt enkelt inte på att Grekland kommer att genomföra de åtgärder de lovar.”

En av de åtgärder som Grekland måste vidta är att skriva ner pensionerna för landets pensionärer, de människor som redan har gått i pension skulle drabbas av en tjugofemprocentig minskning av de pengar de ska leva på, en av de åtgärder som kommer orsaka demonstrationer på grekiska gator och torg. Bilden är från ett tidigare tillfälle då massor av folk gick ut på gatorna i Aten.

Själv vet jag inte riktigt vad jag tycker, men huvudkänslan är att inte ge Grekland några pengar. Om grekiska staten inte inför de åtgärder som man lovat så tycker jag att de har avgjort frågan själva, sedan kan man givetvis ha åsikter men det finns ingen anledning att EU:s skattebetalare ska finansiera ett system där ledande politiker ändå struntar i konsekvenserna. Krisen har fortgått i två år nu och ännu har man inte låtit de grekiska multimiljardärerna betala en endaste promille i skatt, det tycket jag är mer än tveksamt.

Sedan kan man ju alltid hoppas att den grekiska vänstern kommer till makten, och att de gör det som de gamla politikerna inte vågar. Man kan ju förstatliga banker och de stora rederiföretagen, efter att man har gjort det kan man bjuda in de gamla ägarna till förhandlingar.

it Andra om: , , , , , svt sr ab dn svd e24 ex

  12 comments for “Grekland, the never ending story

Comments are closed.